Alonsónak egy pont kell

Bálint András, Tóth AnitaBálint András, Tóth Anita
Vágólapra másolva!
2006.10.09. 01:08
Címkék
Fernando Alonso szuzukai győzelmével nagy lépést tett a világbajnoki cím megszerzése felé. Legfőbb riválisa, Michael Schumacher vezető pozícióból, motorhiba miatt búcsúzott, így a spanyol 10 ponttal vezet az összetettben az évzáró Brazil Nagydíj előtt. Alonsónak mindössze egy pontot kell szereznie Interlagosban a címvédéshez, de azt is csak akkor, ha nagy ellenfele győz.
Hoppá! Fernando Alonso öröme érthetô, hiszen az ötödik helyrôl indulva nyert, miközben legfôbb riválisa kiesett
Hoppá! Fernando Alonso öröme érthetô, hiszen az ötödik helyrôl indulva nyert, miközben legfôbb riválisa kiesett
EPA
Hoppá! Fernando Alonso öröme érthetô, hiszen az ötödik helyrôl indulva nyert, miközben legfôbb riválisa kiesett
Hoppá! Fernando Alonso öröme érthetô, hiszen az ötödik helyrôl indulva nyert, miközben legfôbb riválisa kiesett
Hoppá! Fernando Alonso öröme érthetô, hiszen az ötödik helyrôl indulva nyert, miközben legfôbb riválisa kiesett
EPA
Hoppá! Fernando Alonso öröme érthetô, hiszen az ötödik helyrôl indulva nyert, miközben legfôbb riválisa kiesett

A szombati időmérő edzés után általános volt a vélemény, hogy a Ferrarinak minden esélye megvan arra, hogy az egyéni és a konstruktőri trófeát is megszerezze. Szuzukában Felipe Massa és Michael Schumacher foglalta el a rajtrács első sorát, ráadásul az időmérőn az ellenfelek meg sem tudták közelíteni őket. A hét elején „nyilatkozatháborút” indító, majd szavait megmagyarázó Fernando Alonso csak abban reménykedhetett, hogy az utóbbi időben száraz pályán nagy fölényben lévő Bridgestone abroncsok csak rövid ideig nyújtanak tökéletes tapadást a Ferrarinak, így nem kerül behozhatatlan hátrányba.

Massa a defektje miatt nem segíthetett

A spanyol világbajnok bizakodása megalapozottá vált a versenyen, hiszen a kezdeti körök maranellói „fölénye” után folyamatosan csökkentette hátrányát. Az első bokszkiállás hozta a szuzukai viadal első váratlan eseményét: defekt miatt Massa a tervezettnél korábban ment ki kerékcserére, majd beragadt Nick Heidfeld mögé. Így kénytelen volt maga elé engedeni csapattársa nagy riválisát. Michael Schumacher eközben remek tempóban körözött, de nem tudott elszakadni Alonsótól.

Egyéni dráma és köszönet a végén

Így érkezett el a két pilóta a második bokszkiálláshoz, amely után váratlanul drámaivá vált a sorsdöntő verseny. Hat év után ismét motorhiba állította meg Michael Schumachert, aki értelemszerűen nem tudott mást tenni, először elengedte Alonsót, majd félreállt. A hétszeres világbajnokot hamarosan már a pályabírók kísérték kifelé, majd a csapat főhadiszállására érkezve egyenként kezet fogott szerelőivel és a csapat többi tagjával, ezzel újra sportemberi nagyságát bizonyította...
Alonso nyugodtan körözött, sőt növelte előnyét Massa előtt. Giancarlo Fisichella ért célba harmadikként, de az ünneplést „kihagyta”, mert csütörtökön elhunyt legjobb barátja, Tonino Visciani.

Szavazás

Ki lesz a Formula–1 világbajnoka 2006-ban?

Alonsónak másolnia „kell” Schumachert

A tavalyi világbajnok rendkívül kedvező helyzetből várhatja az évzáró, brazíliai száguldást, hiszen már a nyolcadik hellyel is megvédi elsőségét. Az egy pont sem okvetlenül szükséges, mert a 10 pontos különbséget csak futamgyőzelemmel dolgozhatja le Michael Schumacher. Ez nem lesz könnyű, sőt elképzelhető, hogy a német pilóta már nem is törekszik erre, mert Szuzukában elmondta: csapatának akar segíteni Interlagosban, hogy kilencpontos hátrányát ledolgozva visszahódítsa a Renault-tól a konstruktőrök vb-címét.

Három évvel ezelőtt kísértetiesen hasonlóan alakult a világbajnokság hajrája, s Alonso éppen Schumacher példáját másolhatja most le. A 2003-as sorozat Szuzukában fejeződött be, s a német versenyző 9 ponttal előzte meg Kimi Räikkönent. A futamgyőzelmek száma (5–1) miatt Schumachernek 1 pont kellett a hatodik végső diadalhoz, s ezt némi izgalom után meg is szerezte. Utóbb kiderült, az egy pontra sem lett volna szüksége, mert a trónkövetelő „csak” második helyen ért célba. Akkor a Ferrari is világbajnok lett, tehát a maranellói istálló kettős ünnepet ülhetett.
Nem titok, a konstruktőröknél is nagy csatára van kilátás, a franciák 9 pontos előnye ugyanis nem behozhatatlan. A kettős siker 18 pontot ér, vagyis nagy bravúr esetén a Ferrari még megfordíthatja a jelenlegi helyzetet.



Körről körre
Rajt: a Ferrari két versenyzője simán megőrizte pozícióját: az élről induló Felipe Massa vezetett Michael Schumacher előtt. Az előzésre „ítéltetett” Fernando Alonso az ötödikről a negyedik helyre zárkózott fel, amikor kemény támadás végén elment Jarno Trulli mellett.
3. kör: a célegyenes végén a hétszeres világbajnok megszerezte az első helyet, simán kikerülte brazil csapattársát.
8. kör: Alonso túl nagy tempóban száguldott, rövid időre elhagyta a pályát.
12. kör: a spanyol világbajnok a célegyenes végén belső ívre került, s megelőzte Ralf Schumachert, majd növelte tempóját, és gyorsabb volt, mint a két Ferrari.
13. kör: Massa defekt miatt idő előtt ment be kerékcserére, amely után „beszorult” Nick Heidfeld mögé.
17. kör: az első bokszkiállások után M. Schumacher, Alonso, Massa volt az első három sorrendje.
20. kör: Christijan Albers autójának jobb hátsó kereke és szárnya váratlanul leszakadt, a pilóta sértetlenül úszta meg az esetet.
31. kör: Alonso üldözte M. Schumachert, hátránya 5.5 mp, mivel időt veszített néhány lekörözés során.
35. kör: a Renault spanyol csillaga másodszor járt a bokszban.
36. kör: a Ferrari német sztárja is „meglátogatta” csapatát, az élre tért vissza, de csak rövid időre. Hirtelen füstölni kezdett autójának motorja, lelassult, a pilóta elengedte Alonsót, majd megállt. Michael Schumacher kiesett!
46. kör: a német legenda visszaért a Ferrari bokszához, s minden szerelőnek és vezetőnek megköszönte a szuzukai munkát, s valószínű, hogy az egy évtizedes segítséget is.
53. kör: az egyre nagyobb előnnyel vezető Fernando Alonso hiba nélkül tette meg a verseny befejező körét, s nagy előnnyel győzött Felipe Massa és Giancarlo Fisichella előtt.
Eredményhirdetés: a Renault olasz versenyzője, Fisichella nem pezsgőzött, legjobb barátja csütörtöki halála miatt sírva állt a dobogón. ---- 5 ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik