Didier Drogba bombája döntött

SZ. A., CS. P.SZ. A., CS. P.
Vágólapra másolva!
2006.09.18. 01:42
Címkék
Bár még csak egy hónapja tart az idei Premiership, a nagy négyesből (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester) kettő úgy léphetett fel vasárnap, hogy az eredmények számára szerencsétlen alakulása esetén roppant nehéz helyzetbe kerül.
Didier Drogba látványos góljával kivégezte a Liverpoolt a rangadón
Didier Drogba látványos góljával kivégezte a Liverpoolt a rangadón
Didier Drogba látványos góljával kivégezte a Liverpoolt a rangadón
Didier Drogba látványos góljával kivégezte a Liverpoolt a rangadón
Didier Drogba látványos góljával kivégezte a Liverpoolt a rangadón
Didier Drogba látványos góljával kivégezte a Liverpoolt a rangadón

Igaz ugyan, hogy az Arsenal és a Liverpool is eggyel kevesebb meccset tudott le eddig, mint a Chelsea és a Manchester United, de máris nagy ponthátrányban vannak, ezért volt különös jelentősége a közvetlen riválisokkal vívandó csatáknak.

A kettős rangadó első meccsét a Stamford Bridge-en rendezték, ahol derekasan gyűrte egymást a két csapat. A szünet előtt Didier Drogba szépségdíjas gólt lőtt: háttal a kapunak mellre vett egy beadást a tizenhatoson, majd amíg az őt őrző Jamie Carragher totyogott mögötte, félfordulatból ballal a hálóba ágyúzta a labdát. A fordulás után Michael Ballack nyújtott segítő kezet a Poolnak: Mohamed Sissoko felborította a németet, aki néhány pillanat múlva törlesztett, csúnyán beletaposott a mali középpályásba, azonnal piros lapot kapott. (Egyébként megeshetett volna, hogy Sissoko ekkorra már nincs a pályán, mert korábbi sárga lapja után nem sokkal elkövetett taktikai szabálytalanságáért nyugodtan megkaphatta volna a másodikat is…) Mindazonáltal a kiállítás sem jelentett semmit az eredmény szempontjából, mert a Chelsea jól ismert erényeire építve megtartotta minimális előnyét a zárásig – a Liverpool ritka helyzeteinek egyikét sem tudta értékesíteni.

Az Old Traffordon két gyors londoni sárga után Emmanuel Adebayor tigrisbukfence nyomán tizenegyest rúghatott Gilberto Silva, de a betegsége miatt hiányzó Edwin van der Sar helyett védő Tomasz Kuszczak kiütötte a kissé megcsúszó brazil büntetőjét, majd a következő szöglet után a kapufára tornászott egy fejest, s a tömegjelenetet is megúszta a United. A meccs ezután is bővelkedett eseményekben: Cristiano Ronaldo két bombát is megeresztett, az elsőt kézzel, a másodikat fejjel hárította Jens Lehmann – utóbbi után percekig ápolták a német válogatott kapust. A második felvonás csendesebben telt, az Arsenalból a sérült Thierry Henry, az MU-ból pedig a pocsékul játszó Wayne Rooney kreativitása hiányzott nagyon. Később Ronaldo sokadszor is elvesztette a labdát, és a kontra végén Adebayor az ötös sarkáról bepöccintette a győztes gólt, első igazi nagycsapattal játszott bajnokiját tehát elbukta a United.

A többi mérkőzés közül a továbbra is csetlő-botló Tottenham döntetlenje és a Newcastle némiképp váratlan fővárosi győzelme érdemel említést.

PREMIER LEAGUE
5. forduló, vasárnapi mérkőzések:
Blackburn–Manchester City 4–2
G: Sinclair (16.), Pedersen (43.), McCarthy (66.), Gallacher (89.), ill. Barton (39.), Ooijer (45.)
Chelsea–Liverpool 1–0
G: Drogba (42.)
Manchester United–Arsenal 0–1
G: Adebayor (85.)
Tottenham–Fulham 0–0
West Ham–Newcastle 0–2
G: Duff (50.), Martins (75.)

A KÖVETKEZŐ FORDULÓ MŰSORA
Szeptember 23. (szombat): Liverpool–Tottenham, Arsenal–Sheffield United, Aston Villa–Charlton, Fulham–Chelsea, Manchester City–West Ham United, Middlesbrough–Blackburn, Wigan–Watford, Reading–Manchester United. Szeptember 24. (vasárnap): Newcastle United–Everton. Szeptember 25. (hétfő): Portsmouth–Bolton
A második fordulóból elhalasztott mérkőzés: Szeptember 20. (szerda): Liverpool–Newcastle (tv: Sport1, 21.00)
AZ ÁLLÁS
1. Portsmouth541 9–013
2. Manchester United54111–312
3. Chelsea541 9–312
4. Everton53210–411
5. Aston Villa523 6–39
6. Reading532 7–69
7. Bolton Wanderers5221 4–38
8. Fulham5221 5–78
9. Newcastle United422 5–56
10. Arsenal4121 3–35
11. West Ham United5122 6–75
12. Blackburn Rovers5122 5–85
13. Middlesbrough5122 5–95
14. Wigan Athletic4112 4–54
15. Liverpool4112 3–64
16. Tottenham Hotspur5113 2–54
17. Manchester City5113 3–84
18. Charlton Athletic514 4–93
19. Watford523 3–62
20. Sheffield United523 2–62
---- A Premier League magyarjai közül Priskin Tamás az egyetlen, aki a hét végi bajnoki fordulóban nem a lelátón vagy otthonában, a tévé előtt figyelhette társai igyekezetét. A Watford–Aston Villa találkozóra csereként nevezett csatárt a második félidő közepén, gól nélküli állásnál elküldte melegíteni edzője, Adrian Boothroyd, hátha a lábában van a gól...
– Amikor a televízió azt mutatta, hogy döntetlen állásnál játékra jelentkezik, bizony sok ember fejében megfordult: ha most gólt lő, igazi hőssé válhat Watfordban. Ön gondolt erre?
– Persze, én is tisztában vagyok vele, hogy nagy lehetőséget kaptam a bizonyításra, és bár nem sikerült betalálnom, mégis úgy érzem, a magam részéről mindent megtettem abban a tizenkét percben, ami nekem jutott. Még pénteken szólt az edző, hogy a keretben leszek, de most már nem vettem ezt készpénznek, hiszen a Manchester United elleni mérkőzésünk előtt is ugyanezt mondta Boothroyd, aztán mégsem kerültem be a csapatba. Ezért örültem különösen, hogy most tényleg be is állított.
– Pályára lépésekor látható volt a televíziós közvetítésben, hogy egy furcsa, szalagszerű tárgy lifegett a bal felkarján. Mi volt az?
– Nemrég meghalt a csapat egyik törzsszurkolója, ezért az Aston Villa ellen valamennyien gyászszalagot viseltünk. Habár a szertárosunk erősen nyomkodta a ragasztócsíkot, sajnos mégsem sikerült megfelelően rögzítenie, így előbb meglazult, majd le is esett a karomról.
– Később nem ugratták ezzel a társak?
– Nem, egyáltalán nem jellem-ző, hogy piszkálódnának. Ha ki kell emelnem egy embert, akivel a leginkább megtalálom a közös hangot, talán Malky Mackayt, a skót középhátvédet említeném, aki tényleg rendkívül segítőkész. Például akkor is, ha nyelvi gondjaim akadnak, ám ilyen egyre ritkábban fordul elő, a csapat által bizosított nyelvtanáromtól ugyanis majdnem mindennap veszek órát. ---- „A Portsmouth szárnyalása a jó formaidőzítésnek tulajdonítható, ám nem vagyok biztos benne, hogy a lendület a bajnokság végéig kitart. Priskin Tamás valószínűleg remek edzésmunkájával szerezte vissza edzője bizalmát, ezen azonban nincs mit csodálkozni: Angliában minden egyes tréninget úgy fognak fel, mint egy mérkőzést. Vasárnap a Chelsea ismét bizonyította, hogy a védekezése már-már tökéletes, a londoni tipikusan olyan csapat, ha rúg egy gólt, előnyét a lefújásig képes megőrizni, pedig vasárnap a Liverpool a végére teljesen felborította a pályát. Michael Ballack rendkívül durva törlesztését a legteljesebb mértékig elítélem, és afelől sincs kétségem, hogy az angol sajtó, sőt a csapattársai is ugyanezt teszik. Ilyenkor sokszor megtörténik, hogy a gárdán belül szinte kiközösítik a bűnöst. Az Arsenal Manchester United elleni győzelme csak azok számára meglepő, akik nem látták játszani az »ágyúsokat«, hiszen eddigi meccseiken is jó teljesítményt nyújtottak, csak valahogy nem jött ki nekik a lépés.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik