Nehéz Inter-győzelem

CSILLAG PÉTER, MISUR TAMÁSCSILLAG PÉTER, MISUR TAMÁS
Vágólapra másolva!
2006.09.10. 02:00
Címkék
Érdekes nap volt a szombati az olasz labdarúgás történetében, hiszen pályára lépett az előző szezonban a tabella élén végző Juventus és a bajnoki cím hivatalos birtokosa, az Inter is – de nem ugyanabban a ligában.
Esteban Cambiassót (középen) kétszer is ölelgethették a társak
Esteban Cambiassót (középen) kétszer is ölelgethették a társak
Esteban Cambiassót (középen) kétszer is ölelgethették a társak
Esteban Cambiassót (középen) kétszer is ölelgethették a társak
Esteban Cambiassót (középen) kétszer is ölelgethették a társak
Esteban Cambiassót (középen) kétszer is ölelgethették a társak

Szombaton 18 órakor a Roma–Livorno találkozóval elrajtolt az olasz első osztály 2006–2007-es idénye, amelynek érdekessége, hogy az előző kiírás bajnoki címétől megfosztott Juventus nem szerepel a mezőnyben, a Fiorentina, a Lazio, a Milan és a Reggina pedig ponthátrányból indul.

A találkozó különlegessége, hogy ezen az összecsapáson láthatták a „farkasok” szurkolói újra piros-sárga színekben Serie A meccsen játszani Francesco Tottit, a Roma támadóját, aki a február 19-én elszenvedett sérülése óta bajnokin még nem szerepelt.

A nagy visszatérő nem állt messze attól, hogy góllal tegye még emlékezetesebbé a találkozót, ám a 4. percben megítélt tizenegyest a kapu mellé rúgta. A fővárosi győzelmet azonban így sem veszélyeztette semmi, hiszen Daniele De Rossi és Mancini találataival már az 54. percben 2–0-ra vezettek a hazaiak, és ez nem is változott a lefújásig.

Az igazi rangadót azonban este játszották, amikor a hivatalos bajnok Inter a Fiorentina vendégeként szerepelt. A riválisok szárnyára akasztott nehezékekkel, vagyis az őket sújtó pontlevonásokkal egyedülálló lehetőséget kapott a milánói gárda, hogy az idén – a pályán elért eredmények alapján is – bezsebelje a scudettót.
Egyperces gyászszünettel kezdődött a találkozó: a héten elhunyt Inter-elnökre és egykori klasszis védőre, Giacinto Facchettire emlékeztek a játékosok és a stadionba kilátogató szurkolók. Az Olaszországban óriási tiszteletnek örvendő legendát a mérkőzés közben sem felejtették el, a 11. percben Zlatan Ibrahimovic remek passzából betaláló Esteban Cambiasso gólja után az égre mutatott, jelezve, hogy kinek ajánlja a találatot.

Azt nem tudni, vajon a 41. percben is Facchettire gondolt-e a középpályás, ám tény, hogy Hernán Crespo labdájából ekkor már a második gólját szerezte az argentin. A rendkívül hatékonyan játszó futballista a 61. percben bizonyította, hogy ha arra van szükség, szívesen átadja a góllövés lehetőségét másnak: az Inter harmadik gólja előtt ő adta a gólpasszt a találatot jegyző Zlatan Ibrahimovicnak. Úgy tűnt, hogy a mérkőzés gyakorlatilag eldőlt, de a firenzei csapat nem adta fel.
Legnagyobb sztárjuk, Luca Toni 68. percben szerzett góljával elkezdtek a felzárkózni, és a világbajnok támadó annyira belejött, hogy a 79. percben is betalált, de az igazi áttörést, az egyenlítést már ő sem tudta meghozni – így az Inter győzelemmel adózott Facchetti emlékének.

SERIE A, 1. FORDULÓ

Roma–Livorno 2–0
(De Rossi 45., Mancini 54.)
Fiorentina–Inter 2–3
(Toni 68. és 79., ill. Cambiasso 11. és 41., Ibrahimovic 61.)
Vasárnap: Atalanta–Ascoli, Cagliari–Catania, Chievo–Siena, Messina–Udinese, Milan–Lazio (tv: Sport1), Palermo–Reggina, Sampdoria–Empoli (mind 15.00), Torino–Parma (tv: Sport1, 20.30)
---- Rosszul kezdte a másodosztályú idényt a Juventus, amely – a májusban kitört futballbotrány miatt – története során először tagja (ráadásul 17 pontos hátrányból indulva!) a Serie B mezőnyének.

A zebramezesek a szombati nyitó fordulóban Riminibe látogattak, ahol „csak” 1–1-es döntetlent értek el. Didier Deschamps mester a Buffon – Birindelli, R. Kovac, Boumsong, Chiellini – Marchionni, Giannichedda, Paro, Nedved – Del Piero, Zalayeta tizenegynek szavazott bizalmat, azaz Valerij Bozsinov és a világbajnok Mauro Camoranesi a kispadon kezdett. Az első félidő viszonylag eseménytelenül telt el, majd a másodikban egy hazai helyzetre rögtön jött a Juve-gól: a 60. percben Alex Del Piero harcolt ki egy szögletet, a beívelés után a fiatal Matteo Paro lőtt jobbal a Rimini hálójába. A hazaiak óriási erőket mozgósítottak az egyenlítés érdekében, de Gianluigi Buffon világbajnoki formában védett, ráadásul Pavel Nedved letaglózásáért Domenico Cristiano piros lapot kapott. A 74. percben mégis gólt szerzett az Adria-parti gárda, igaz, Adrian Ricchiuti találatához kellett a nemrég igazolt Jean-Alain Boumsong hatalmas egyéni hibája is.
A hajrában Mauro Camoranesi és Raffaele Palladino is beállt (Bozsinov már korábban pályára lépett), így a zebramezes alakulat három csatárral fejezte be a találkozót, de újabb gólt nem szerzett.

A Juve így az első fordulóban csak egy pontot dolgozott le tetemes hátrányából, ráadásul máris bebizonyosodott, hogy roppant erős ellenfelei lesznek: a bajnoki címre (de legalábbis a feljutásra) pályázó gárdák közül a Napoli, a Genoa, a Brescia és a Bologna is nyert.

B-liga, 1. forduló:
Arezzo–Mantova 1–1, Brescia–Piacenza 2–0, Crotone–Bari 3–2, Lecce–AlbinoLeffe 3–1, Modena–Verona 0–1, Napoli–Treviso 4–2, Pescara–Bologna 0–1, Rimini–Juventus 1–1, Triestina–Frosinone 1–0, Vicenza–Genoa 1–2
A La Spezia–Cesena találkozót hétfőn rendezik meg. ---- Versenykiírás
A győzelem 3, a döntetlen 1 pontot ér – akárcsak a világ összes többi országában. A fordulók tíz meccsét négy időpontban rendezik meg: szombat 18.00 (1 mérkőzés), szombat 20.30 (1), vasárnap 15.00 (7), vasárnap 20.30 (1). Pontazonosság esetén előbb az egymás elleni eredmény, majd a gólkülönbség és a több lőtt gól dönt, és immár második éve nincs „spareggio”, azaz helyosztó olyan helyezéseknél, amelyek kupaindulásról vagy kiesésről döntenek (ilyen volt az 1., a 2., a 4., a 6. és a 17. hely). A bajnok viselheti egy évig a mezén a scudettót (háromszínű bajnoki pajzs), az első két helyezett a BL főtáblájára kerül, a 3. és a 4. pedig a BL-selejtező utolsó körébe. Az 5. és a 6., valamint a kupagyőztes indul az UEFA-kupában, míg a 7. az Intertotó-kupában. Az utolsó három helyezett búcsúzik az élvonaltól.

TV, internet
A Sport Tv minden hétvégi fordulóból 3 találkozót közvetít: a szombat estit (Sport2), az egyik vasárnap délutánit (Sport1) és a vasárnap estit (Sport1). Összefoglaló: hétfő, 17.15, Sport1. (Olasz nyelven: vasárnap, 18:20, Italia1.)

Ajánlott internetes címek:
www.lega-calcio.it,
www.figc.it,
www.gazzetta.it,
www.kwsport.kataweb.it,
és a klubok honlapjai

Az Olasz Kupa
Az első három forduló – amelyekben zömmel C1-ligás és B-ligás, valamint néhány A-ligás csapat indult – már lezajlott, a továbbjutásról mindig egy találkozó döntött. Az előző A-ligás idény első nyolc helyezettje a következő (immár kétmeccses) körben, a nyolcaddöntőben csatlakozik. A program (november 8., illetve november 29. és december 6.) ágak szerint: Inter–Messina, Empoli–Genoa, Palermo–Sampdoria, Chievo–Reggina, Brescia–Milan, Livorno–Arezzo, Parma–Napoli, Roma–Triestina. A döntőt április 18-án és május 9-én rendezik, a győztes indulhat az UEFA-kupában és egy évig viselheti a háromszínű kört.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik