Ági volt, Ági van, Ági lesz!

CH. GÁLL ANDRÁS, ORLAY ZOLTÁNCH. GÁLL ANDRÁS, ORLAY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2006.08.15. 23:49
Címkék
Kovács Ágnes döntött, folytatja sportpályafutását. A budapesti Európa-bajnokságon három bronzérmet szerző versenyzőért rajongott a margitszigeti közönség, s ennek is szerepe volt abban, hogy az olimpiai bajnok a pekingi játékokig tovább versenyez.
Kovács Ágnes az Eb óta csupa mosoly, s azt is boldogságtól sugárzó arccal jelentette be, hogy tovább úszik
Kovács Ágnes az Eb óta csupa mosoly, s azt is boldogságtól sugárzó arccal jelentette be, hogy tovább úszik
Czagány Balázs
Kovács Ágnes az Eb óta csupa mosoly, s azt is boldogságtól sugárzó arccal jelentette be, hogy tovább úszik
Kovács Ágnes az Eb óta csupa mosoly, s azt is boldogságtól sugárzó arccal jelentette be, hogy tovább úszik
Kovács Ágnes az Eb óta csupa mosoly, s azt is boldogságtól sugárzó arccal jelentette be, hogy tovább úszik
Czagány Balázs
Kovács Ágnes az Eb óta csupa mosoly, s azt is boldogságtól sugárzó arccal jelentette be, hogy tovább úszik

Ági lesz, Pekingig mindenképpen. Kovács Ágnes a budapesti úszó Európa-bajnokság utolsó napján arról beszélt, napokon belül olyan bejelentést tesz, amely támpontot ad további sportpályafutását illetően. Kilenc nappal később elérkezett az ominózus bejelentés ideje. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó döntése, mondhatni „közkívánatra”, a folytatás. Azaz – szándéka szerint – ott lesz jövő decemberben a debreceni rövid pályás Eb-n, majd két év múlva a pekingi olimpián is.
S ahogyan őt ismerjük, nem csupán turistaként, a „futottak még” mezőnyben, hanem harcban az érmekért, ahogy a sportág történetének egyik kiemelkedő alakjához méltó.

Kovács Ágnes

Született: 1981. július 13., Budapest
Klubja: Kőbánya SC
Edzői: Turi György, Nemes Zoltán
Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (200 m mell, 2000), olimpiai 3. (200 m mell, 1996), 2x világbajnok (200 m mell, 1998, 2001), 7x Európa-bajnok (100, 200 m mell, 1997; 50 m, 100 m, 200 m mell, 1999; 50 m, 100 m mell, 2000), 2x Eb-2. (4x100 m vegyes váltó, 1995; 200 m mell, 2000), 4x Eb-3. (100 m mell, 1995, 50, 100 és 200 m mell, 2006), 3x ifjúsági Európa-bajnok (100 m mell, 1995, 100 m, 200 m mell, 1996), 3x rövid pályás Eb ezüstérmes (50 m, 100 m, 200 m mell, 1999). 4x az év sportolónője (1997, 1998, 1999, 2000)
A várva várt bejelentés színhelye a budapesti Bajcsy-Zsilinszky úti Boxutca étterem volt. Mondhatni természetesen, hiszen idestova fél évtizede segít Ági üzleti ügyeinek intézésében a vendéglátó-ipari egység társtulajdonosa, Dámosy Zsolt, aki a keddi eseményen is ott ült védence mellett. Kezdetben úgy tűnt, szóvivői minőségben. Csakhogy az a hölgy, akinek a kedvéért összesereglettünk, pillanatokon belül magához ragadta a kezdeményezést.

„Sportpályafutásom egyik legemlékezetesebb egy hete volt a margitszigeti Európa-bajnokság – mondta Kovács Ágnes. – Kimondhatatlanul örültem a három bronzéremnek, azt az érzést pedig nem is nagyon tudom szavakba önteni, amely akkor kerített hatalmába, amikor az ötven mell bronzérme után a hatezer néző egy emberként skandálni kezdte: »Szép volt, Ági!« Bevallom, sokat morfondíroztam az azóta eltelt több mint egy hétben, és senki se higgye, hogy egyszerű volt meghoznom a döntést. De most már határoztam: folytatom, ott leszek kétezer-nyolcban a pekingi olimpián, s kétezer-hét decemberében a debreceni rövid pályás Európa-bajnokságon is. Azaz: Ági volt, Ági van, Ági lesz!”

A sportrajongók által olyannyira várt döntés meghozatalának körülményeiről a 25 éves olimpiai bajnoknő ezt mondta: „Az elmúlt hónapokban sokat beszélgettem rutinos úszókkal, így például a szlovák Martina Moravcovával, a svéd Therese Alshammarral, az amerikai Jason Lezakkal vagy éppen a brit Mark Fosterrel. Arról próbáltam tájékozódni, közel a harminchoz vagy jóval túl a harmadik ikszen ők hogyan csinálják. Elláttak jó tanácsokkal, amelyek közül az a legfontosabb, hogy évről évre csökkenteni kell az úszásmennyiséget, ugyanakkor növelni az intenzitást. S jó, ha minél több versenyen indul az ember, hiszen egy maratoni pályafutás során a monotónia a sportoló legnagyobb ellensége. Manapság már egészen másképp kell edzenem, mint néhány évvel ezelőtt.”
Ági arról is beszélt, hogy hátravannak még fontos beszélgetések.

„Kiss László szövetségi kapitánnyal és edzőimmel, Turi Györgygyel és Nemes Zoltánnal meg kell terveznünk az előttem álló két év munkáját. Még nem döntöttem el, de könnyen lehet, hogy a kétezer-hét márciusában esedékes melbourne-i világbajnokságot kihagyom, a debreceni rövid pályás Európa-bajnokság és az olimpia viszont szerepel a terveim között. A pekingi lenne a negyedik olimpiám, hasonlóval nem sok úszó büszkélkedhet.”

A bajnoknő egyéb bejelentéseket is tett. Bemutatta újdonsült szponzorait: a Budmil sportszer- és sportruházatgyártó céget, a lakásgondjai megoldásában szerepet játszó Olimpia Group izraeli ingatlanfejlesztő vállalkozást, valamint hálával beszélt Vargha Zoltán természetgyógyász-talpmasszőrről, akinek sokat köszönhet két évvel ezelőtti betegsége és a tavalyi autóbalesete következményeinek kiheverésében.

Áginak a közeljövőben is lesz teendője bőséggel: a héten zajlik, ugyancsak a Széchy Tamás Uszodában, az értelmi fogyatékosok Eb-je, melynek ő az egyik védnöke. Szeptemberben indul be a Kovács Ágnes Úszóiskola a kőbányai uszodában a kerületi önkormányzat és Ági klubja, a Kőbánya SE támogatásával. S legalább ennyire fontos a bajnoknő életében, hogy megkezdi tanulmányait a Budapesti Közgazdasági Egyetem levelező tagozatán, szociológus-közgazdász képzésben, másoddiplomásként, hiszen korábban már elvégezte a marketingkommunikációs szakot az Arizona Állami Egyetemen, Phoenixben.
Addig is azonban szombaton a budatétényi Campona üzletközpont Budmil üzletében 15 és 17 óra között Ági dedikál a szurkolóknak.

1995 Európa-bajnokság, Bécs
A 100 méteres mellúszásban bronzérmes

„Fejlődnöm kell még, százon is, kétszázon is. De szeretnék aranyat nyerni valamelyik nagyobb versenyen.”

1998 Világbajnokság, Perth
A 200 méteres mellúszásban aranyérmes

„Alig aludtam a verseny előtti napon. Éjjel többször is átmentem Kiss Laci bácsiékhoz, hogy nem tudok aludni, mert ideges vagyok. De utólag nem bánom, remélem, ők sem.”

2000 Olimpiai játékok, Sydney
A 200 méteres mellúszásban aranyérmes

„Valójában még fel sem fogtam, mi történt velem. Azt hiszem, hosszú idő kell ahhoz, hogy ezt feldolgozzam magamban.”

2006 Európa-bajnokság, Budapest
A 100 méteres mellúszásban bronzérmes

„Kétezer-kettőben megfogadtam magamnak, hogy érmet szerzek Budapesten, és tessék. A színe ezúttal másodlagos. Szándékosan egy kicsit gyengébben kezdtem, hogy aztán legyen erőm a második hosszra, ahogyan azt már megszoktam az elmúlt tizenvalahány évben.” ---- P ----
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik