Csillaghullás Szerbiában

HEKA LÁSZLÓ, SIMON JÓZSEFHEKA LÁSZLÓ, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2006.06.14. 02:24
Címkék
Miközben a magyar válogatott Szombathelyen készül a csehek elleni vb-selejtező szombati visszavágójára (Vágbesztercén 33–24-re nyert a Skaliczki-csapat), a szomszédos Szerbiában gyászos hangulat uralkodik a sportág férfi szakágában.
Milorad Krivokapics nélkül állnak ki a szerbek a visszavágóra
Milorad Krivokapics nélkül állnak ki a szerbek a visszavágóra
Milorad Krivokapics nélkül állnak ki a szerbek a visszavágóra
Milorad Krivokapics nélkül állnak ki a szerbek a visszavágóra
Milorad Krivokapics nélkül állnak ki a szerbek a visszavágóra
Milorad Krivokapics nélkül állnak ki a szerbek a visszavágóra

Miközben a magyar válogatott Szombathelyen készül a csehek elleni vb-selejtező szombati visszavágójára (Vágbesztercén 33–24-re nyert a Skaliczki-csapat), a szomszédos Szerbiában gyászos hangulat uralkodik a sportág férfi szakágában. A montenegróiak kiválása után a szerb válogatott (még Szerbia-Montenegró néven) óriási csalódást okozott a csehek elleni vb-selejtező első, otthon 37–31-re elvesztett mérkőzésén. Felvetődött a kérdés: mi lesz ezek után a szerb férfi kézilabdával?
A csacsaki mérkőzésen nem lehetett eldönteni, hol van nagyobb válság: Jovica Elezovics kapitány csapatában vagy a vezetőségben. Együtt játszottak ugyanis a legendás, egyszer már a visszavonulásukat is bejelentő sztárok (például Sterbik Árpád, Danijel Sarics, Milorad Krivokapics, Marko Krivokapics, Ivan Lapcsevics, Danijel Andjelkovics) az utánpótlásból előléptetett játékosokkal.

„Semmi sem sikerült a csehek ellen – mondta Milorad Krivokapics, a Pick-Szeged átlövője. – Ennek legfőbb oka, hogy keveset gyakoroltunk a selejtező előtt, holott öt-hat fiatal játékost is bevetett Elezovics kapitány. A csehek nagyon erős, összeszokott gárdával jöttek, játékosaik úgy megértették egymást, mintha klubcsapatról lett volna szó. A visszavágón nem szerepelhetek, mert arra a napra szerveztem az esküvőmet, mégpedig akkor, amikor Vujovics volt a kapitány, vagyis én nem kívántam a válogatottban szerepelni. Emiatt testvérem, Marko sem lesz ott vasárnap Brnóban, valamint Sterbik is hiányzik majd, mert ő az esküvői tanúm. Sportoló vagyok, sosem adom fel, de a csehek elleni párharcból szinte csak csodával juthatunk tovább.”
Danijel Sarics kapus is sajnálja a vereség miatt csalódott szerb szurkolókat.

„Borzalmas volt, amit a pályán műveltünk – mondta Danijel Sarics. – Azt gondoltuk, tehetséges, szépreményű csapatot alkotunk, e helyett szétvert seregnek bizonyultunk. Túl sok változás történt rövid időn belül a keretben, nem rázódott össze a csapat. A visszavágón legalább győzelemmel szeretnénk búcsúzni, hogy bizonyítsuk, nem vagyunk elveszett generáció.”

Magyarázkodik a kapitány
Jovica Elezovics szövetségi kapitány, aki a hírek szerint a fiaskó ellenére is a válogatott élén maradhat: „Vannak jó, rutinos játékosaink, de eljött az idő, hogy a fiatalokra építsünk, annak érdekében, hogy a mostani nemzedék ne vesszen el, ahogy ez a közelmúltban több generációval történt. A csehországi visszavágón ők kapnak majd lehetőséget, hogy bizonyítsanak. Ki tudja, talán bravúrra is képes lesz Nenadics, Sesum és Markovics mellett Vilovszki és Marjanac. Ők viszik a csapatot, mert az első mérkőzés bebizonyította, az a gárda nem tud többet, nincs benne lelkesedés. Európa legjobb fiataljai a mieink, és rájuk építjük a csapatot. Aki ért a szakmához, tudja, a szerb kézilabdának van jövője. Egy világklasszisunk van, Sterbik Árpád, s most még néhány hasonló kitűnőséget kell faragnunk a tehetségeinkből.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik