Morientes kimaradt, Marchena bekerült

KRASZ EMILKRASZ EMIL
Vágólapra másolva!
2006.05.15. 16:24
A németországi labdarúgó-világbajnokságra készülő spanyol nemzeti együttes szövetségi kapitánya, Luis Aragones kihagyta utazó keretéből az egyik közönségkedvencet, a Real Madrid volt, a Liverpool jelenlegi csatárát, Fernando Morientest. Helyette inkább a Valencia védekező középpályását, Carlos Marchenát válogatta be.
Németországban nem láthatjuk a Raúl, Torres, Morientes csatártriót
Németországban nem láthatjuk a Raúl, Torres, Morientes csatártriót
Németországban nem láthatjuk a Raúl, Torres, Morientes csatártriót
Németországban nem láthatjuk a Raúl, Torres, Morientes csatártriót

Ott lesz viszont Németországban a szezon nagy részében sérült Raúl és Xavi. Előbbi ugyan már jó ideje visszatérhetett, ám előbb csak a cserepadon kapott helyet a fővárosiaknál, majd a kezdőbe is bekerült, de a meggyőző, meghatározó teljesítménnyel adós maradt.

Szavazás

Melyik ország nyeri a 2006-s labdarúgó vb-t?

Írja be az itt látható számot!
Ahogy elöl Raúl, úgy Xavi a középpálya meghatározó játékosa volt az utóbbi időben a spanyol nemzeti tizenegyben. A Barcelona végül fel tudta dolgozni hiányát, tulajdonképpen nélküle védték meg bajnoki címüket és jutottak a BL-döntőbe, de a szövetségi kapitány az egész idény alatt arról nyilatkozott: nála Xavi is nélkülözhetetlen, ha csak nincsenek kategorikus szakorvosi ellenvélemények, a középpályás játszik a vb-n.

Xavi végül április végén visszatért, a Barcelona utóbbi négy bajnokiján már pályára léphetett, méghozzá egyáltalán nem kiegészítő szerepkörben, adománynak tekinthető percekre.

A spanyol szakember a keret összeállításánál a fiatalítás mellett döntött, és ezért hiba lenne őt szakmailag pellengérre állítani, hiszen klasszis játékosok állnak rendelkezésére.

A kapuban Casillas helye megkérdőjelezhetetlen, még akkor is, ha a keretben a második és a harmadik számú kapus sem akárki. Reina a Liverpool elsőszámú kapusa, Canizares pedig Casillas érkeztével szorult csak le a válogatott kispadjára.

A Valencia hálóőrével kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy négy éve is csak kispadosnak vitték volna el a vb-re, de akkor borotválkozás közben(!) megvágta a lábát(!), így végül lemaradt a tornáról.

A Zamora-díjas, barcelonai Valdés nem fért oda!

A védelem közepén Puyol és Ramos alkothat áttörhetetlen párost, jobb oldalon a rutinos Salgado, míg a balon a Del Horno adhat stabilitást.

A középpálya tűnik a spanyol válogatott legerősebb csapatrészének. A Marchena, Albelda valenciai védekező páros mellett Xavi a rutint, Fabregas a fiatalságot képviseli.

A támadásokért sem akárkik felelnek középpályán: Reyes az Arsenal, míg Xabi Alonso és Luis García a Liverpool húzóembere. Iniesta a Barcelona játékának adott fazont, Joaquín pedig a Betis futballjának lendületet.

A BL-elődöntős Villarrealban markáns teljesítményt nyújtó, honosított brazil Marcos Senna is odafért a keretbe, kérdés azonban, mennyi bizalmat kap az egyelőre előtte járó társai mellett.

Hiányzik majd a spanyol középpályáról sérülés miatt Valerón (Deportivo) és Vicente (Valencia), de nem került be a szűkítés után Baraja (Valencia) és De la Pena (Espanol) sem. Guti hiába volt a Real Madrid legkiegyensúlyozottabb teljesítményét nyújtó játékosa a szezonban, nem sok sikerélményben lehetett része az elmúlt időben, Aragones következetesen eddig sem számolt vele.

Kisebb meglepetésre a keretbe csak három olyan játékos kapott meghívót, akik kifejezetten csatárként lettek nevezve.

Raúl felemás szezont tudott le, de személye egyelőre ki- és megkerülhetetlen mind a Real Madridban, mind a válogatottban, legalábbis a jelek szerint.

Fernando Torres az idei szezonban végérvényesen kinőtte az Atléticót, már európai sztárcsapatok állnak sorban érte: nem véletlen merült fel a neve a Real Madridnál, a Chelsea-nél vagy éppen a Manchester Unitednél, ahol a Van Nistelrooy-féle csereüzlet egyik eleme lehet.

A valenciai David Villára minden bizonnyal kiegészítő-szerep vár a vb-n.

A spanyol válogatottat a keretben lévők neve alapján minden vb-n és Eb-n az egyik, nem is csak titkos esélyesek közé sorolták, ám a végelszámolásra már soha nem ért oda.

Emlékezetes 2002-s vb-búcsújuk, amikor a társrendező dél-koreai együttes ütötte el őket a továbbjutástól, méghozzá a negyeddöntőben, nem kis játékvezető segédlettel…

A mostani keretben a korábbiakkal ellentétben nem hemzsegnek a világklasszisok, viszont szinte kivétel nélkül olyan fiatal, motiválható játékosokból áll, akik már most kész futballisták. Csapatként összeállva pedig nyugodtan a titkos favoritok közé sorolhatjuk őket. Ismét…

A spanyol labdarúgó-válogatott a 12. vb-szereplésére készül, 1978 óta egyetlen megmérettetésről sem hiányoztak. Legjobb vb-eredményükért mégis 1950-ig kell visszalapozni, akkor a negyedik helyen végeztek.

A spanyolok a H-csoportban egyértelműen favoritok, az sem elképzelhetetlen, hogy hibátlan teljesítménnyel lépnek tovább a nyolcaddöntőbe.

A vb első mérkőzését május 14-én Lipcsében Ukrajna ellen játsszák. A második fordulóban Tunézia ellen lépnek pályára 19-én, Stuttgartban, majd végül 23-án Kaiserslauternben Szaúd-Arábia ellen zárják a csoportkört.

SPANYOLORSZÁG VILÁGBAJNOKI KERETE:
Iker Casillas Real Madrid kapus
Jose Manuel Reina FC Liverpool kapus
Santiago Canizares FC Valencia kapus
Antonio Lopez Atlético Madrid védő
Pablo Ibanez Atlético Madrid védő
Carles Puyol FC Barcelona védő
Juanito Real Betis védő
Asier del Horno Chelsea védő
Michel Salgado Real Madrid védő
Sergio Ramos Real Madrid védő
Carlos Marchena Valencia védő
Cesc Fabregas Arsenal középpályás
Jose Antonio Reyes Arsenal középpályás
Andres Iniesta Barcelona középpályás
Xavi Barcelona középpályás
Joaquín Real Betis középpályás
Luis Garcia Liverpool középpályás
Xabi Alonso Liverpool középpályás
David Albelda Valencia középpályás
Marcos Senna Villarreal középpályás
Fernando Torres Atletico Madrid csatár
Raúl Real Madrid csatár
David Villa Valencia csatár
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik