Menekülés a győzelembe

SIMON JÓZSEF jelenti PamplonábólSIMON JÓZSEF jelenti Pamplonából
Vágólapra másolva!
2006.04.01. 02:04
Címkék
Győzni – mindenáron. Csak ez lehet a célja az MKB Veszprémnek szombaton Pamplonában, ahol az évad eddigi legfontosabb mérkőzésén lép pályára. A magyar bajnok – eddig először és utoljára – 2002-ben játszott BL-döntőt.
Iváncsik Gergô (fehérben) Veszprémben háromszor talált a kapuba, Pamplonában is kellenek a góljai
Iváncsik Gergô (fehérben) Veszprémben háromszor talált a kapuba, Pamplonában is kellenek a góljai
Mirkó István
Iváncsik Gergô (fehérben) Veszprémben háromszor talált a kapuba, Pamplonában is kellenek a góljai
Iváncsik Gergô (fehérben) Veszprémben háromszor talált a kapuba, Pamplonában is kellenek a góljai
Iváncsik Gergô (fehérben) Veszprémben háromszor talált a kapuba, Pamplonában is kellenek a góljai
Mirkó István
Iváncsik Gergô (fehérben) Veszprémben háromszor talált a kapuba, Pamplonában is kellenek a góljai


Egyszerű, gyors és zökkenőmentes repülőút végén érkezett meg az MKB Veszprém csapata és mintegy száz szurkolója pénteken Pamplonába. Az autóbusz a repülőtérről néhány perc alatt beért a játékosokkal a szállodába, ahol az ebéd után sziesztát tartott a gárda.

Az esti edzésre nagyon jó hangulatban indult a csapat, talán az is feldobta a játékosokat, hogy az otthoni borús, esős idő után Navarrában verőfényes napsütés, 22 fok meleg, már zöldellő bokrok, fák fogadták őket. A helyi sajtóból a magyar játékosok megtudták, hogy igazak a hírek, Mateo Garralda kézsérülése miatt nem játszhat szombaton, és Zoran Lubej, a szlovén beállós sem léphet pályára, mert veszprémi piros lapja miatt eltiltotta az európai szövetség. Erről a helyi napilap, a Diario de Navarra sportoldalán az olvasható, hogy a két kulcsjátékos hiánya még lelkesebbé teheti az amúgy is derűlátó pamplonai kézilabdázókat.

Optimizmusban a magyarok körében sem volt hiány, jókedvűen, frissen edzettek, viccelődtek egymással, fogadkoztak, úgy vágnak neki a visszavágónak, mintha nulla nulláról indulna a párharc.

„Garralda és Lubej nélkül is éppen elég erős a Pamplona, amelyről mindenki azt gondolja, hogy itthon sokkal jobban tud játszani és veszélyesebb – mondta Gál Gyula. – Úgy vélem, mi is tudunk jobban és eredményesebben kézilabdázni, mint a múlt heti összecsapásunkon, amit szombaton meg is mutatunk.”

Az olimpiai és világbajnok Vlado Sola eddig mindig remek formában védett a BL-mérkőzéseken, és szombaton is nagy szükség lesz a rutinjára.
,,Ha nem kellett volna péntek reggel hatkor felkelnem az indulás miatt, még nagyobb esélyünk lenne a továbbjutásra – tréfálkozott a horvát kapus. – Amúgy saját magunknak tettük nehézzé a visszavágót, mert a végén többször hibáztunk, s ezt a spanyolok könyörtelenül kihasználták. Ötgólos hátrányban sem roppantak össze, hanem kimásztak a gödörből. Ezt kellene nekünk is tennünk a visszavágón. Fordított végjátékra számítok, mint Veszprémben.”

A veszprémiek a Pamplona elleni BL-eldöntő első meccse után (29–27) egyértelműen fogalmaztak: a bírók – a baszk gárda román kapusedzőjének, Alexandru Buligannak a honfitársai – ötgólos MKB-vezetésnél feltűnően „belenyúltak” a mérkőzésbe. Egyszerűen nem hagyták, hogy nőjön a különbség a két csapat között, így viszont a magyar bajnok szerényebb esélyekkel várja a szombati visszavágót, amelyen a győzelembe kell menekülnie.

„Nincs értelme a játékvezetőkkel foglalkozni – szögezte le Zdravko Zovko, a veszprémiek horvát edzője. – Akkor sem tettem, amikor két éve éppen Pamplonában már két passz után passzívot jeleztek, lehetetlenné téve a támadásainkat. Csak úgy lehet esélyünk, ha úgy kézilabdázunk hatvan percig, mint amikor Veszprémben az ötgólos előnyünket megszereztük.”

A szakember hozzáfűzte: az is kell a sikerhez, hogy ne felelőtlenül, előkészítetlenül lőjenek a játékosai, mert a veszprémi hibák utáni baszk kontrák megállíthatatlanok.

Pásztor István csapatkapitány nem szomorkodott, hogy csupán kétgólos az MKB előnye.
,,Tartom azt a véleményemet, hogy egy picivel sem lennénk előrébb, ha ötgólos előnyünk lenne – mondta Pásztor István. – Most szinte a nulláról kell kezdenünk, ami csak fokozza a harci kedvünket. Bennünket is megdöbbentett néhány játékvezetői ítélet, de ezzel csak azt érték el a bírók, hogy még elszántabban várjuk a pamplonai csatát. Persze a hibáinkból kell és lehet is okulni, mert a hajrát mi rontottuk el. Ez a rövid idő is bebizonyította, hogy a mai gyors, rohanó kézilabdában a jelentősnek tűnő előny is pillanatokon belül elolvadhat. Jobban meg kell becsülnünk a labdát, figyelnünk kell az órára, főleg a végjátékra, amikor eldől majd, melyikünk jut tovább.”

FÉRFI BL-ELŐDÖNTŐ
1. mérkőzés

MKB Veszprém–Pamplona (spanyol) 29–27
Veszprém, 2500 néző. Vezette: Plesa, Pripas (románok)

Ciudad Real (spanyol)–Flensburg (német) 31–22
Ciudad Real, 5500 néző. Vezette: Baum, Goralczyk (lengyelek)

Visszavágó, április 1.
Flensburg–Ciudad Real
Flensburg, 15.15. Vezeti: Vakula, Ludovik (ukránok)

---- IVANO BALIC, a Pamplona horvát irányítója: – A visszavágó napján ünneplem a huszonhetedik születésnapomat, és a Bajnokok Ligája-döntőbe jutás lenne a legszebb ajándék. Remélem, megkapom társaimtól, akik közül a sérült Garralda nagyon hiányzik majd. Hatalmas csatát várok, amelyben egy percig sem szabad elhinnünk, hogy már továbbjutottunk, mert a kis különbségű hátrányt könnyen ledolgozzuk.

RATKO NIKOLICS, a spanyol bajnok szerb beállósa: – Már Veszprémben is jó volt a hangulatom a mérkőzés után, mert a kétgólos vereséget nem csupán elfogadható, hanem kimondottan jó eredménynek tartottam. Nem hiszem, hogy lemaradnánk a fináléról, hiszen itthon sokkal energikusabban, hatékonyabban kézilabdázunk. Hajdani együttesemet sokra tartom, de alighanem ebben az évadban is spanyol házidöntőt rendeznek a Bajnokok Ligájában. A Ciudad Real újra ott lesz, de ezúttal nem a Barcelona, hanem, remélem, mi győzzük le.

FRANCISCO JAVIER EQUISOAIN, a Pamplona edzője: – Győzni mentünk Veszprémbe, de a kis különbségű vereség miatt sem voltam elégedetlen, hiszen kétszer ötgólos hátrányból zárkóztunk fel. Ez Veszprémben nem sok csapatnak sikerül. A visszavágón még jobb játékot várok csapatomtól, és újra fontos szerep várhat Balicra és az átlövőkre. Rocas nyolc gólt lőtt az első mérkőzésen, rá biztosan jobban vigyáznak majd. A sérült Garralda helyettesítése nehéz lesz. Sokat várok Svensson és Hvidt kapustól. Ki kell vennünk a támadásokból Pérez Carlost és Kiril Lazarovot. Sok múlhat Vlado Sola formáján, a horvát kapus meghatározó egyénisége a Veszprémnek. ---- ,,A legfontosabb, hogy a Veszprém fegyelmezetten kézilabdázzon, érvényesítse akaratát. Minden eszközzel meg kell próbálni kikapcsolni a játékból Ivano Balicot, a világ talán legjobb irányítóját, aki motorja a Pamplonának. Ha az ő társaival való játékkapcsolatát sikerül megszakítani, kevésbé lesz eredményes a baszk csapat, mint Veszprémben volt. Védekezésben a gyors visszarendeződésé lesz a főszerep, különben a pamplonai szélsők lefutják a mieinket, és könnyű gólokat lőnek. Támadásban Kiril Lazarovra és Pérez Carlosra vár ismét nagy feladat, társaiknak pedig arra kell törekedniük, hogy a hazaiak ne tudják kikapcsolni a játékból a két átlövőt. Ha Pérez és Lazarov kevesebb hibával játszik, akkor a Veszprémnek jó esélye lesz a szoros eredményre és a továbbjutásra.”

Az NS szakértője: Skaliczki László

Nyerhet a Veszprém, ha okult a hibáiból

,,Az első meccs előtt azt mondtam, ötvenkét százalék az esélye a Pamplonának a döntőbe jutásra. Most, a kis különbségű veszprémi győzelem után, ötvennégy százalékot adok a baszkoknak. A Veszprém akkor tehet csodát idegenben, ha okult a hibáiból. Előnye lehet, hogy a Pamplona játékosai tudat alatt talán már elkönyvelték, bejutottak a fináléba, vagy legalábbis azt gondolják, egyszerűen ledolgozható a hátrányuk. Ha ez a játékukban is tükröződik, akkor a Veszprém kiemelkedő teljesítményt nyújtva továbbjuthat. Lazarov, Pérez és Gál góljaira újra hatalmas szükség lesz, akárcsak Lapcsevics és Lusnyikov erőszakos védekezésére. Kulcskérdés lehet Balic kikapcsolása, valamint az, miként helyettesítik a baszkok Garraldát.”

Nagy László, a Barcelona jobbátlövője

NS-TIPP
Továbbjut a Pamplona 60 %

Továbbjut a Veszprém 40 %
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik