„Igencsak le vagyunk maradva”

TŐSÉR NORBERTTŐSÉR NORBERT
Vágólapra másolva!
2006.03.25. 02:05
Címkék
Februárban, első magyar csapatként, az NB II Nyugati-csoportjában játszó Hévíz gárdája két hétig Londonban készülhetett, amit egy angol-magyar vegyesvállalatnak, illetve annak elnökének, dr. Georg C. Nemethnek köszönhet a csapat. A Hévíz csupán az autóbuszos utazás költségét fizette, ugyanis Németh György és cége magára vállalta az együttes szállodai ellátását. A Londonban eltöltött 14 nap alatt 21 edzés és két edzőmérkőzés szerepelt a programban. A Broxbourne Borough elleni 3–0-s vereség után a Chalfont 3–1-re sikerült legyőzni.

Glázer Róbert csapatán már érzôdik az angliai túra haszna
Glázer Róbert csapatán már érzôdik az angliai túra haszna
Glázer Róbert csapatán már érzôdik az angliai túra haszna
– Szakmailag hasznos túrán vettünk részt, amelyen megvalósíthattuk az elképzeléseinket – kezdte beszámolóját a Hévíz trénere, Glázer Róbert. – Angliában szembesülhettünk azzal, milyen az igazi labdarúgás.

– Milyen körülmények között készültek?
– Csak jókat tudok mondani az útról. A hetedik vonalban szereplő csapatok – amelyeket megismertünk – mindegyikének hat gyepes és egy műfüves pályája van.

– Miben látja a két ország futballja közötti különbséget?
– Az anyagiak és az infrastruktúra terén igencsak le vagyunk maradva. Angliában labdarúgópályákat nem számolnak fel, hanem inkább építenek. Az edzők a labdával és a labda nélkül történő koordinációs gyakorlatokra fektetik a legfőbb hangsúlyt, egészen fiatalon fejlesztik a fizikai és a koncentrációs képességet, így a pályán lényegesen gyorsabban gondolkozik az angol labdarúgó, mint a magyar. Ügyelek arra, hogy a tapasztalatokat itthon is alkalmazni tudjam, bár nem lesz egyszerű.

– Az elvégzett munka mellett mire jutott még idő?
– Kinttartózkodásunk második napján felhívott Király Gábor, a Crystal Palace kapusa, aki a BBC sportcsatornáján látta, hogy Angliában edzőtáborozunk. Nem viccelek, még az angol újságok is cikkeztek arról, hogy egy második ligás magyar csapat Londonban készül fel. Szóval Király Gábor meghívta az egész csapatot a Crystal Palace–Preston FA-kupa-mérkőzésre.

– Szakmai kapcsolatokkal gazdagodott?
– Ian Dowie-val, a Crystal Palace menedzserével tárgyaltam, és első lépésként szóban megállapodtunk abban, hogy az utánpótlás-nevelési módszereket Hévízen is kamatoztathatjuk. Hadd említsem meg, hogy az utánpótlás-, illetve a rehabilitációs centrumunk mellé egy műfüves pályát szeretnénk építeni. A bökkenő csupán az, hogy a – remélem, hogy csak ideiglenesen – szünetelő Bozsik-program keretén belül.

A londoni túra hatása egyébként máris érezhető: a Hévíz az első tavaszi fordulóban idegenben döntetlent játszott a Nyugati csoport egyik legjobbjával, a Gyirmóttal.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik