Kórház a csarnok szélén

MIHÁLYI ANDRÁS, MOLNÁR CSABAMIHÁLYI ANDRÁS, MOLNÁR CSABA
Vágólapra másolva!
2006.03.24. 01:41
Címkék
Harmadik, egyben utolsó idei magyarországi fellépésére készül az Egyesült Államok női együttese. A Sopron és a magyar válogatott sima legyőzése után péntek este a vasárnap óta immár a hazai kupában kilencszer győztes MiZo Pécs vár a világbajnokságra készülő Dream Teamre.
Amerika ide vagy oda, Iványi Dalma könyökének állapota manapság az egyik legfontosabb kérdés Baranyában
Amerika ide vagy oda, Iványi Dalma könyökének állapota manapság az egyik legfontosabb kérdés Baranyában
Czagány Balázs
Amerika ide vagy oda, Iványi Dalma könyökének állapota manapság az egyik legfontosabb kérdés Baranyában
Amerika ide vagy oda, Iványi Dalma könyökének állapota manapság az egyik legfontosabb kérdés Baranyában
Amerika ide vagy oda, Iványi Dalma könyökének állapota manapság az egyik legfontosabb kérdés Baranyában
Czagány Balázs
Amerika ide vagy oda, Iványi Dalma könyökének állapota manapság az egyik legfontosabb kérdés Baranyában
Baranyában előbb ünnepelnek egy kicsit. A pécsiek ezt a napot, ezt a mérkőzést jelölték ki arra, hogy a kilencedik kupadiadalról méltóképpen megemlékezzenek. Hétfő hajnalban ugyanis némi kópházai vacsorázással egybekötött dínomdánom után, nagyon későn értek haza a fekete-fehérek, annyira későn, hogy szó sem lehetett a szokásos Széchenyi téri össznépi mulatságról, pedig sok szurkoló vevő lett volna rá. Nos, most itt a lehetőség az együttes ünneplésre, ennél jobb alkalmat tényleg nem lehetett volna találni rá mostanában.

Jönnek az amerikaiak, velük kell majd játszani, de hiába ők a sportág legjobbjai, bizonyosan lesznek olyan pillanatai az estének a Lauber Dezső Sportcsarnokban, amikor háttérbe szorul a háromszoros olimpiai bajnok Sheryl Swoopes és nyolc társa. Például amikor egy óriáskivetítőn feltűnnek a nagy rivális Sopron elleni, sírból visszahozott kupadöntő legemlékezetesebb pillanatai, amelyeket a pécsi szimpatizánsok közül csak a helyszínen lévő mintegy kétszáz drukker élhetett át a televíziós közvetítés hiányában. Ezúttal ezrek osztozhatnak az örömben, persze ha a MiZo-vezetők reményeinek megfelelően megtelik a jó öreg létesítmény.

No de nem mind arany, ami fénylik, akadnak gondok is a Mecsekalján, és most kivételesen nem is az anyagi jellegű problémákra gondolunk, hanem a még ezeknél is sokkal fontosabb egészségügyi bajokra. „Nem tudom, hogy milyen eredményre számíthatunk, mert egyelőre összesen három egészséges játékosa van a csapatnak“ – nyilatkozta a csapatkapitány Iványi Dalma még szerda este, a válogatott Egyesült Államok elleni találkozója után, és ez bizony nem ad okot túl sok optimizmusra. Mert igaz, hogy nem a tengerentúliak legyőzése a Rátgéber-tanítványok legfontosabb feladata ebben az idényben, de azért mégis lesz presztízsértéke az összecsapásnak.

Elvégre a pécsi lányok jó híréről van szó, arról, hogy a világjáró amerikai sztárok milyen benyomásokkal hagyják el hazánkat, és miket mesélnek a magyarokról, ha hazaérnek. Nos, eddig sem Sopronban, sem Győrben nem kellett túlzottan megizzadniuk a győzelemért, még akkor sem, ha az MKB Euroleasing ellen aratott 95–78-as, valamint a Sterbenz Tamás nemzeti együttesével szembeni 93–67-es diadalt azért könnyed ujjgyakorlatnak nem lehet nevezni. Igenis legyünk büszkék a mieink tisztes helytállására, és emlegessük fel a pozitívumokat: a hűség városában nyolc perccel a vége előtt csupán öt ponttal tartottak előrébb a vendégek, a válogatott pedig vezetett ellenük a 12. percben!

„Sok új embert próbálunk beépíteni a csapatba, nem könnyű ez a folyamat” – mondta Katie Smith, aki a legtöbb pontot – szám szerint 37-et – dobta Anne Donovan álomcsapatának azon négy játékosa közül, aki mind a két márciusi magyarországi meccsen szóhoz jutott. Csupán a teljesség kedvéért: Alana Beard, Chasity Melvin és Nicole Ohlde a másik három visszatérő vendég, sőt utóbbi immár kétszeresen is az, ugyanis a belga Dexia Namur színeiben november 10-én a női Euroliga alapszakaszának keretében vendégeskedett a baranyai megyeszékhelyen. Mindössze kilenc pontig jutott akkor a 30-cal kikapó namuriak centere...

De vissza a pécsiekhez, akiknek az öltözője lassacskán kórházzá változik a csarnok szélén: Iványi Dalma szavainak megfelelően heten bajlódtak a napokban különböző olyan jellegű nyavalyákkal, amelyek gátolták őket az edzésmunkában. A kontinens talán legjobb irányítójának könyöksérülése ismert, miként az is, hogy Jekatyerina Liszina és Vajda Anna is folyamatosan fájlalja a térdét, vasárnap óta viszont csatlakozott hozzájuk Béres Tímea is, aki nem is léphet ma este pályára térdsérülése miatt. Fegyverneky Zsófia, Vickie Johnson és Amra Dapo pedig beteg, előbbi kettőt allergia, utóbbit gyomorrontás kínozza. Mégis az orvosai által eltiltott Béres kivételével a többiek arra készülnek, hogy játsszanak az amerikaiak ellen.

Rátgéber László marad

Csütörtöki számában egyik napilapunk a címlapon közli: „Rátgéber László: Viszlát, Pécs!” A továbbiakban kész tényként olvashatjuk, hogy a MiZo csapatának sikeredzője vasárnap aláírja szerződését a szerb szövetséggel.

„Semmit újat sem tudok hozzátenni a Nemzeti Sport szerdai számában megjelentekhez, azaz kedden Belgrádban tárgyaltam a szerb szövetség ügyvezető igazgatójával, a két álláspont közeledett egymáshoz. Vasárnap Újvidéken, a Szerb Kupa döntőjén újból találkozunk, ott lesz a megbeszélésen Goran Knezsevics, a szövetség elnöke is. Minden egyéb hír merő találgatás, valótlanság. Mint például az is, hogy szerb származású lennék...”
A legmeghökkentőbb a hírben az, hogy a szakember elhagyná Pécset.

„Erről egyetlen pillanatig sem volt szó. A szerb válogatott irányítását kizárólag mellékállásban vállalnám el – mint korábban a magyarét –, ha úgy tetszik, a nyári szabadságom terhére. Egyébként még az sem biztos, hogy vasárnap megállapodunk. Két feltételem van: az egyik az anyagiakról szól, a másik pedig a stábom összetételéről. Szerénytelenség nélkül mondom, a nevem már védjegy a szakmában, ára van annak, hogy esetleg a nyaraimat feláldozom. Szóval ebben a pillanatban csak az a biztos, hogy vasárnap leautózom Újvidékre, este nyolcra vége a kupadöntőnek, s utána elkezdünk tárgyalni Predrag Bojics úrral, a szövetség igazgatójával és az elnök úrral.” ---- V
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik