Zabálja a motorokat a pálya és a forróság

HEGYI TAMÁS, IZSÁNYI SZABOLCSHEGYI TAMÁS, IZSÁNYI SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2006.03.19. 01:48
Címkék
Méltó maradt hírnevéhez a sepangi hőség: eddig öt versenyzőnek kellett kicserélni a motorját. A futamon, amelyen Giancarlo Fisichella rajtol az élről, további hajtóműhibák várhatóak.
Ralf Schumacher Toyota motorja sem bírta ki a hétvégét gond nélkül, éppen a hivatalos idômérôn robbant fel
Ralf Schumacher Toyota motorja sem bírta ki a hétvégét gond nélkül, éppen a hivatalos idômérôn robbant fel
Reuters
Ralf Schumacher Toyota motorja sem bírta ki a hétvégét gond nélkül, éppen a hivatalos idômérôn robbant fel
Ralf Schumacher Toyota motorja sem bírta ki a hétvégét gond nélkül, éppen a hivatalos idômérôn robbant fel
Ralf Schumacher Toyota motorja sem bírta ki a hétvégét gond nélkül, éppen a hivatalos idômérôn robbant fel
Reuters
Ralf Schumacher Toyota motorja sem bírta ki a hétvégét gond nélkül, éppen a hivatalos idômérôn robbant fel

Giancarlo Fisichella tavaly Ausztráliában győzelemmel kezdte a szezont, de a Malajziai Nagydíjon szinte semmi sem jött össze neki, összeütközött Mark Webberrel, és hosszú balszerencse-sorozat vette kezdetét. Az idén eddig fordítva történik minden, bár a Malajziai Nagydíj megint sorsfordító lehet – csak éppen ellenkező előjellel. Az olasz Bahreinben motorhiba miatt kiesett, ám úgy tűnik, Sepangban jóra fordulnak a dolgok.

A Renault olasz sofőrje megszerezte a pole pozíciót, és a futamgyőzelem is az övé lehet. Rajta kívül óriási meglepetés a Williams szereplése, és azon belül Nico Rosbergé, a német ugyanis megverte csapattársát, Mark Webbert, és a harmadik helyről rajtol a vasárnapi versenyen!
Ez az időmérő rajtuk kívül azoknak emlékezetes, akiknek motort kellett cserélniük az időmérő előtt vagy után. David Coulthard és Felipe Massa autójába már a hétvége előtt új Ferrari motort tettek, ezért mindketten úgy vágtak neki a malajziai viadalnak, hogy tudták: az időmérőn megszerzett pozíciójukhoz képest a rajtrácson tíz hellyel hátrébb sorolják őket.

A Ferrari mérnökei ezért pénteken a szokásosnál nagyobb gondossággal ellenőrizték a motorokat, így Michael Schumacher autójának hátsó felénél is nagy volt a sürgés-forgás. Azonnal elindult a pletyka, hogy a hétszeres világbajnok is új motort kap, de a Ferrari vezetői reflexből elutasították ezeket a spekulációkat: ,,Csak a másik két motorhiba miatt vagyunk ennyire alaposak, szó nincs motorcseréről” – mondta pénteken a Scuderia szóvivője.
Egy hete ugyanez történt a Mercedesnél, igaz, akkor Juan Pablo Montoya még nyilvánosan követelte a V8-as cseréjét, erre reagált a csapat egyértelmű nemmel – és ott nem is történt erőforráscsere. Ezúttal viszont a Ferrari vezetői meggondolták magukat, és a harmadik szabadedzést követően (amelyet megnyert Schumi) új hajtóművel szerelték fel az ötös rajtszámú gépet.

Ezzel Schumacher is tíz rajthelyes büntetésre számíthatott, azaz egyenlő szintre süllyedt társával, Massával. Ám a brazil nem sokáig bízhatott benne, hogy legalább a csapaton belüli párharcot megnyeri, mivel az ő motorját is kicserélték – még egyszer. Így Massa már húszhelynyi büntetéssel számolhatott, azaz garantált az utolsó rajthely. A második időmérőre éppen ezért ki sem ment a brazil, aki az elsőn is csupán egy mért kört tett meg. Schumacher végül a 14. rajthelyet szerezte meg.

Massán kívül még három pilóta van a mezőny végén motorcsere miatt, Coulthard ezt előre tudta, de ott szerénykedik Ralf Schumacher és Rubens Barrichello is. Ralf Toyotája a második időmérőn nagy füstölgés közepette állt meg a célegyenesben, így bár a német az addigi idejével bejutott az időmérő harmadik részébe, azon már nem vehetett részt.

Barrichellónak az egész autóját kicserélték az időmérő előtt, így a motorját is, mert a csapat és a pilóta egyaránt tanácstalanul állt azelőtt, hogy miért szerepelt olyan gyengén Jenson Buttonhoz képest. Produkciója ennek ellenére az időmérőn sem javult.
A sepangi pálya tehát valóban falja a motorokat, várhatóan a versenyen is sok motorhiba történik. Ez pedig kiváló alkalom lehet a kiscsapatoknak, hogy megszerezzék idei első pontjaikat.
A VÁRHATÓ RAJTSORREND:
1.Giancarlo FisichellaolaszRenault1:33,840
2.Jenson ButtonbritHonda1:33,9860,146
3.Nico RosbergnémetWilliams-Cosworth1:34,6260,786
4.Mark WebberausztrálWilliams-Cosworth1:34,6720,832
5.Juan Pablo MontoyakolumbiaiMcLaren-Mercedes1:34,9161,076
6.Kimi RäikkönenfinnMcLaren-Mercedes1:34,9831,143
7.Fernando AlonsospanyolRenault1:35,7471,907
8.Christian KlienosztrákRed Bull-Ferrari1:38,7154,875
9.Jarno TrulliolaszToyota1:34,7020,862
10.Jacques VilleneuvekanadaiBMW Sauber-BMW1:34,7520,912
11.Michael SchumachernémetFerrari1:34,6680,828
12.Nick HeidfeldnémetBMW Sauber-BMW1:34,7830,943
13.Scott SpeedamerikaiToro Rosso-Cosworth1:36,2972,457
14.Vitantonio LiuzziolaszToro Rosso-Cosworth1:36,5812,741
15.Christijan AlbershollandMidland-Toyota1:37,4263,586
16.Tiago MonteiroportugálMidland-Toyota1:37,8193,979
17.Takuma SzatojapánSuper Aguri-Honda1:39,0115,171
18.Judzsi IdejapánSuper Aguri-Honda1:40,7206,880
19.David CoulthardbritRed Bull-Ferrari1:34,6140,774
20.Rubens BarrichellobrazilHonda1:34,6830,843
21.Ralf SchumachernémetToyota
22.Felipe MassabrazilFerrari
---- Nyílt levélben támadta meg Fernando Alonsót az állatok jogait védő nemzetközi szervezet (PETA) részéről az indiai Maneka Gandhi, aki a világbajnok Bahreini GP-t követő gesztusát kifogásolta. A politikusnő szerint a spanyol pilóta matadort idézett mozdulatával, ezzel pedig megsértette az állatvédőket.

A bikaviadalokat soha nem látott szinten megszigorították az elmúlt években, de Gandhi szerint a hazájában roppant népszerű Alonso ezzel a gesztusával semmivé teheti az állatvédők törekvéseit. A pilóta nem magyarázta meg mozdulatát, de a spanyol sajtó szerint annak semmi köze nem volt a matadorokhoz, Alonso inkább kedvenc színészét, Jim Carreyt idézte a Grinch című filmből.

Az állatvédők nem először támadták meg az autóversenyzőket, az Indy 500-on évek óta harcolnak a pezsgőzést helyettesítő tejivás ellen, mondván, ezzel megalázzák a borjúkat. A Formula–1-es pilótákat is bántották már ünneplésük miatt, Olaszországban többen is felháborodtak, amikor Michael Schumacher a ferraris győzelmei után a dobogón táncolt, illetve vezényelte szerelőit az olasz himnusz alatt. ---- Az időmérő edzés, a rajtfelállás és az előző futam alapján nehéz elképzelni, hogy Alonso megismételje bahreini produkcióját, és ismét nyerjen. Ugyanakkor a dobogóra mindenképpen odaérhet. A győzelemért Fisichella, Button és Räikkönen csatázhat, s közülük Button tűnik a legesélyesebbnek a diadalra. A Honda angol sofőrje számára itt az alkalom, hogy megszerezze első győzelmét, és valóban a vb esélyesei közé lépjen.

Fisichella megbízható versenyzéssel és új motorjával biztosan dobogóra állhat, de a Mercedestől a nehéz felkészülés után meglepő lenne, ha a V8-asa végigbírná a sepangi futamot. Megszerezheti első dobogós helyét Rosberg, de mindenképpen számolni kell Montoyával is, a Ferraritól viszont bravúr lenne, ha bármelyik pilótája pezsgőzhetne vasárnap – hacsak nem esik az eső.

NS-tipp:
1. Jenson Button
2. Giancarlo Fisichella
3. Fernando Alonso ---- Fisico: először Buttonnal
Giancarlo Fisichella pályafutása során harmadszor indulhat az élről, az 1998-as Osztrák Nagydíjon Jean Alesi, a tavalyi Ausztrál GP-n Jarno Trulli volt mellette, azaz Fisico most „debütál” Jenson Buttonnal. Az angolnak kitűnően megy az utóbbi edzéseken, hiszen – a szombati időmérőt is beleszámítva – sorozatban ötödször végzett az első négyben.

A grove-iaké a második sor
Szembetűnő a Williams előretörése: Nico Rosberg és Mark Webber foglalja el a második sort. 2005-ben a hivatalos edzéseken és a versenyeken sem igazán muzsikáltak jól a grove-iak, az Európai Nagydíjon mégis kijött nekik a lépés: Nick Heidfeldé volt a pole, Webber pedig harmadikként rajtolt.

Jarno Trulli a tízben
Juan Pablo Montoya, úgy látszik, beleragadt az ötödik rajtkockába, egyhuzamban harmadszor rugaszkodhat neki erről a helyről. Trulli viszont megszakította csúf szériáját: ezt megelőzően sorozatban négyszer pottyant ki a tízből, most azonban a kilencedik pozíció az övé. Igaz, kellett ehhez néhány motorcsere is...
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik