Ezzel még őt is sikerült meglepni

Benkő Gábor, S. G.Benkő Gábor, S. G.
Vágólapra másolva!
2006.03.17. 00:50
Címkék
Bozsik Péter lett a magyar válogatott szövetségi kapitánya. A szakember kinevezése kissé furcsára sikerült, ő ugyanis csak arra számított, hogy csütörtökön a jelölését jelentik be. Ezzel szemben Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke a sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az Európa-bajnoki ciklus végéig kapitányként Bozsik Péter irányítja a válogatottat, segítője pedig az egykori négyszeres világválogatott labdarúgó, Détári Lajos lesz. Igaz, kissé meglepő volt az egész bejelentés, lévén sem Bozsik Péter, sem Détári Lajos nem készült fel, hogy már csütörtök délután biztos lesz a kinevezésük, és kiderült, annyira váratlan volt ez az egész, hogy ők ketten még beszélni sem tudtak egymással. Csak reménykedhetünk, hogy a meglehetősen káoszba forduló helyzet után a jövő szebb lesz, és egy eredményesebb korszak köszönt a válogatottra.
Egy kellemes emlék a 2002-es esztendôbôl ? Bozsik Péter bajnoki címet ünnepelhetett a Zalaegerszeg edzôjeként
Egy kellemes emlék a 2002-es esztendôbôl ? Bozsik Péter bajnoki címet ünnepelhetett a Zalaegerszeg edzôjeként
Németh Ferenc
Egy kellemes emlék a 2002-es esztendôbôl ? Bozsik Péter bajnoki címet ünnepelhetett a Zalaegerszeg edzôjeként
Egy kellemes emlék a 2002-es esztendôbôl ? Bozsik Péter bajnoki címet ünnepelhetett a Zalaegerszeg edzôjeként
Egy kellemes emlék a 2002-es esztendôbôl ? Bozsik Péter bajnoki címet ünnepelhetett a Zalaegerszeg edzôjeként
Németh Ferenc
Egy kellemes emlék a 2002-es esztendôbôl ? Bozsik Péter bajnoki címet ünnepelhetett a Zalaegerszeg edzôjeként

– Mindenekelőtt gratulálunk a kinevezéséhez. Ez a feladat még manapság is megtiszteltetést jelent?
– Mindenképpen – szögezte le Bozsik Péter. – Bármi is történt az elmúlt évtizedekben a magyar futballban, bármilyen problémák, ellentétek is feszítik labdarúgásunkat, ez a poszt rangot, elismerést jelent.

– Annak ellenére, hogy nem volt teljesen egyértelmű a választás? Korábban több szakember neve is felröppent, ellenben az ön lehetséges szerepvállalása a válogatott élén viszonylag friss fejlemény, alig negyvennyolc órás.
– Azért nem egészen. Kisteleki Istvánnal először néhány napja beszélgettem erről a lehetőségről.

– Miután minden addigi jelölt visszamondta a felkérést.
– Ez kétségtelen.

A kinevezés hatalmas megtiszteltetés

Nézzük csak, milyenek a kilátásaim? ? Bozsik Péter aligha bánná, ha egyszerre képes lenne a jövôbe látni
Nézzük csak, milyenek a kilátásaim? ? Bozsik Péter aligha bánná, ha egyszerre képes lenne a jövôbe látni
Németh Ferenc
Nézzük csak, milyenek a kilátásaim? ? Bozsik Péter aligha bánná, ha egyszerre képes lenne a jövôbe látni
– Nem bántja a hiúságát, hogy sokadik volt a sorban?
– Esetemben ilyesmiről szó sincs. Remek szaktekintélyek neve röppent fel lehetséges kapitányként. A magyar jelöltek között pedig Nyilasi Tibor és Róth Antal után én következtem. Mint az előbb említettem: a kinevezésem hatalmas megtiszteltetés.

– És legalább ekkora meglepetés is.
– Így van.

– Tehát önnek is az volt. Ami nem is furcsa, mert a csütörtöki sajtótájékoztatóra meg sem hívták. Pedig ilyenkor ez a szokás.
– Az MLSZ vezetői most változtattak ezen a szokáson, de ennek nincs jelentősége. Maradjunk annyiban, kissé valóban meglepődtem, hogy máris bejelentették a kinevezésemet. Azt hittem, az elnökségi ülés után majd csak azt hozzák nyilvánosságra, hogy én vagyok az egyik jelölt a válogatott kispadjára. Ehhez képest nagy fordulat volt, hogy máris kapitány lettem. ---- – Mikor tudta meg, hogy jelöltből hirtelen kiválasztott lett?
– A délután négy órakor kezdődő sajtótájékoztató előtt nem sokkal hívott fel telefonon Kisteleki István.

– Szerződést tehát még nem írt alá. És kezet sem rázott Kisteleki Istvánnal.
– Egyelőre nem. Láthatja, akad még tisztáznivaló ebben az ügyben. A szerződésem várhatóan két évig él majd. Először arról volt szó, hogy az Európa-bajnoki selejtezők végéig leszek kapitány, de ez a variáció nem tetszik. Mert ha netán kijutunk az Európa-bajnokságra, akkor szeretném, ha a tornán is én irányítanám a csapatot.

– Mit szól ahhoz, hogy Détári Lajos is a válogatotthoz került?
– Dömével annak idején együtt játszottunk a Honvéd ificsapatában. Jóval ügyesebb játékos volt, mint én, de ez semmit sem befolyásol a jelenlegi kapcsolatunkon. Biztos vagyok benne, hogy jól tudunk majd együtt dolgozni.

– Tudja már, kik lesznek a szakmai stáb tagjai?
– Egyelőre nem. Mint említettem, az MLSZ elnökével sok mindent kell még megbeszélnünk. Többek között azt is, hogy Détári Lajoson kívül kik segítik majd a munkámat.

– Kíváncsiak vagyunk. A támadásokra, a kritikákra felkészült már?
– Ezt hogy érti?

– Magyarországon vagyunk, biztosan lesznek olyanok, akik értetlenül fogadják a kinevezését.
– Nem szeretnék ezzel foglalkozni. Nehéz lett volna olyan embert találni, aki mögé mindenki egy emberként felsorakozhat.

– Ha egy hónappal ezelőtt megkérdezem, ki a legalkamasabb a kapitányi posztra, mit felel?
– Azt, hogy José Mourinho és Guus Hiddink között nehéz dönteni.

– És ha komolyan kérdezem?
– Nem tudtam volna válaszolni. Az biztos, hogy a külföldi szakember szerződtetése szilárd gazdasági bázist, sok-sok pénzt igényelne. Ráadásul meggyőződésem, hogy itthon is vannak megfelelő képességű edzők. Nem lenne szükséges máshol keresgélni.

– Nincs pro-licence.
– Mint ahogy Lothar Matthäusnak sem volt, és Détári Lajosnak sincs.

– Erre a felvetésre ugyanezt felelte Kisteleki István is. Ellenére van a tanulás?
– Természetesen nem erről van szó. Tervezem, hogy amint lehet, beiratkozom a tanfolyamra, de most nem ez az elsődleges célom. Megjegyzem, amikor a Vasassal bronzérmet, a Zalaegerszeggel bajnoki aranyat szereztem, még A-licencem sem volt. Ezt csak a tények kedvéért említem, és nem azért, mert nem tartom fontosnak a megfelelő képesítés megszerzését.

– Elődje több mint nyolcvan játékost próbált ki a válogatottnál. Ön milyen filozófiával lát munkához?
– Semmiképpen sem szeretném, ha a válogatott mez leértékelődne. Úgy vélem, meg kell találni a válogatott gerincét adó játékosokat. Azt persze már most garantálom, ha valaki a hét végi bajnokin a legnagyobbat rúgja a guruló labdába, attól még nem kap meghívót a válogatott keretébe.

Nem tartja kizártnak a meglepetést

– Mit vár a szeptemberben kezdődő Európa-bajnoki selejtezőktől? Könnyű csoportba kerültünk, nem?
– Éppen a Nemzeti Sportban olvastam erről cikket, amelynek az volt a címe: ,,Könnyű, de nekünk ez is nehéz”. Ennél frappánsabban magam sem tudtam volna megfogalmazni, mi vár ránk a selejtezőkön.

– De mire számítsanak a szurkolók?
– Senkit sem akarok áltatni, jobb, ha a realitások talaján maradunk. A csoportnak nem mi vagyunk az esélyesei, de nem is tartom kizártnak a meglepetést. Mindent meg kell tennünk a lehető legjobb eredmény érdekében.

– Ha holnap pályára kellene lépnie a válogatottnak, kiket állítana csatasorba?
– Teoretikus kérdést tett fel. Láthatja, annyira friss még a kinevezésem, hogy erre egyelőre nem tudok felelni.

– Legutóbb, két éve, a Haladásnál edzősködött. Azóta mivel foglalkozott?
– Sosem voltam futballfüggő. Építgettem a vállalkozásomat, ez az időm nagy részét kitöltötte. Természetesen a labdarúgást azért nem hanyagoltam el.

– Feladja a vállalkozását?
– Nem hinném, hogy erre szükség lenne.

– Mi lesz az első dolga, ha befejezzük a beszélgetést?
– Felteszem a töltőre a telefonomat. Egy ilyen nap után még sok-sok hívásra számíthatok. ---- Úgy volt vele a közvélemény: Bozsik Józsefnek, a korábbi százegyszeres válogatottnak, az Aranycsapat legendás játékosának meg kell adni a lehetőséget a kapitányságra. Válogatottunk 1974 szeptember 28-án Bécsben a Práter-stadionban lépett pályára Ausztria ellen.

Először és utoljára Bozsik József irányításával.

Barátságos meccs volt, s az egyetlen gólt Hans Krankl szerezte. Kikaptunk 1-0-ra, de volt ennél sokkal nagyobb baj is. A szövetségi kapitány egészségi állapota. Vizsgálták az orvosok, kutatták a bajt, hogy aztán azt javasolják az élő legendának, ne kockáztasson, ne üljön a kispadra. Így is történt. Az október 13-án Luxemburgban sorra kerülő Eb-selejtezőn már Moór Ede irányította a nemzeti csapatot megbízott szakvezetőként. A hivatalos verzió szerint átmeneti helyettesítésről volt szó, Bozsik József felgyógyulásáig szólt a megbízatás. Ma már tudjuk, hogy Cucu soha nem tért vissza a kispadra.

Több mint harminc évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a fia léphessen a helyébe. A magyar futball történetében elsőként fordul elő, hogy apa és gyermeke is irányíthatja a válogatottat. Bozsik Péterből nem lett százszoros válogatott, mi több futballpályafutása sem úgy alakult, ahogy azt gyermekként megálmodta. Ám edzőként már bajnoki címmel és Manchester-veréssel büszkélkedhet.

Most kapitányként bizonyíthat.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik