Valentin-nap Berlinben

GALAMBOS PÉTER, GYENGE BALÁZS, HEGYI TAMÁS, KORMANIK ZSOLTGALAMBOS PÉTER, GYENGE BALÁZS, HEGYI TAMÁS, KORMANIK ZSOLT
Vágólapra másolva!
2006.02.16. 02:34
Címkék
Szerdán eldördült a rajtpisztoly az UEFA-kupa kieséses fázisában. A tizenhárom nyolcaddöntő-odavágóból az egyik a magyar érdekeltségű Hertha–Rapid Bucuresti meccs volt.
Érthetô Valentin Marian Negru öröme, alighogy pályára lépett, gólt lôtt
Érthetô Valentin Marian Negru öröme, alighogy pályára lépett, gólt lôtt
Reuters
Érthetô Valentin Marian Negru öröme, alighogy pályára lépett, gólt lôtt
Érthetô Valentin Marian Negru öröme, alighogy pályára lépett, gólt lôtt
Érthetô Valentin Marian Negru öröme, alighogy pályára lépett, gólt lôtt
Reuters
Érthetô Valentin Marian Negru öröme, alighogy pályára lépett, gólt lôtt

Tizenháromezer-négyszázharmincan gondolták úgy szerda este, hogy pénzt áldoznak a Hertha–Rapid párharc első felvonására. Berlini és német viszonylatban is botrányosan kevés néző ez – a HBSC átlagnézőszáma 39 192, az öszszes csapaté 37 511 a Bundesligában –, ám a kék-fehérek otthoni formáját, mutatóját tekintve érthető a hazai hívek bojkottja. A Hertha november 5-én (Kaiserslautern 3–0) nyert legutóbb az arénájában, az Olimpiai Stadionban, az eddigi utolsó hazai UEFA-kupa-győzelmét pedig szeptember 5-én (APOEL Nicosia 3–1) aratta. A csoportmeccsek során csak a Halmstad elleni nyitó találkozót nyerte meg (1–0 Andreas Neuendorf góljával, természetesen idegenben), utána három gól nélküli döntetlen ért el – kétszer az Olimpiai Stadionban végzett 0–0-ra.
Vagyis nem vártunk gólfesztivált Marcelinhóéktól.

Ennek megfelelően nem is csalódtunk az első félidőben: az első negyedóra végéig egy meg nem adott vendégbüntető és egy vendéghelyzet (Daniel George Niculae egészen az alapvonalig robogott a bal oldalon, középre tett labdája azonban nem jutott el a címzettig) került az „Esemény” rovatba, a szünetig hátralévő időben még négy sárga lap. Lucian Burdujant azért figyelmeztette – teljesen jogosan – Iturralde González, mert rajta volt a nyaklánca.

A második játékrészben még több dolga volt az éles szemű spanyolnak, aki a kilencven perc során összesen 11-szer mutatta fel a sárga kártyát, és kiosztott két pirosat (Boateng, Madlung) is. Egy óra elteltével határozottan mutatott a büntetőpontra, amikor Niculae nagyott esett az akkor még pályán lévő Alexander Madlung lábában. A pillanatokkal korábban becserélt Valentin Marian Negru pedig legalább olyan határozott volt, mint a bíró: a kapu közepébe bombázta a labdát.
Bár sokáig melegített, Dárdai Pál végül nem kapott lehetőséget Falko Götztől. A Hertha sem lőtt gólt – a 15-e is Valentin-nap volt Berlinben.

Távirati stílusban
Bár a francia bajnokságban képtelen elmozdulni a kieső helyekről, az UEFA-kupában még mindig veretlen a Strasbourg; az öt győzelmet és két döntetlent számláló Racing úgy nyert Bulgáriában, hogy 1–0-nál kapusa, Nicolas Puydebois 11-est is védett.

Úgy festett, a Lille a játéknap legnagyobb előnyét harcolja ki a felkészülési időszakban járó Sahtar ellen, ám a meccs legvégén az ukránok két légiósa is betalált a csereként beálló harmadik számú (!) lille-i kapusnak, Laurent Pichonnak.

Az egygólos hátrányon kívül a válogatott védő, Gael Givet sérülése is rontja a Monaco esélyeit a svájci bajnoki éllovas Basel elleni visszavágón.

Jóllehet Daniele De Rossit már az első félidő derekán kiállították (jogosan), a Christian Panucci beadását a saját kapujába fejelő Vanaudenaerde már a szünet előtt „javította” a Roma továbbjutási esélyeit.

Moszkvában mínusz tizenöt fokos hidegben, keményre fagyott talajon fogadta a helyi Lokomotiv a Sevillát, ám az orosz telet a vendégek bírták jobban: Martí szögletét követően Jordi López gólja döntött.

UEFA-KUPA A LEGJOBB 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK
Hertha (német) - Rapid Bucuresti (román) 0–1 (Negru 67. – 11-esből)
Schalke (német) - Espanyol (spanyol) 2–1(Bordon 66., Ernst 88., ill. Luis García 34.)
Liteksz (bolgár) - Strasbourg (francia) 0–2(Le Pen 2., Diané 83.)
Lille (francia)–Sahtar (ukrán) 3–2 (Bodmer 19., Dernis 57., Odemwingie 78., ill. Brandao 88., Marica 89.)
Basel (svájci)–Monaco (francia) 1–0 (D. Degen 79.)
FC Bruges (belga)–Roma (olasz) 1–2 (Portillo 61., ill. Vanaudenaerde 45. – öngól, Perrotta 74.)
Lok. Moszkva (orosz) - Sevilla (spanyol) 0–1 (Jordi López 74.)
Artmedia (szlovák) - Levszki Szófia (bolgár) 0–1 (Angelov 9.)
Heerenveen (holland) - Steaua (román) 1–3 (Bruggink 23., ill. Dica 29., Goian 76., Paraschiv 78.)
Rosenborg (norvég)–Zenit (orosz) 0–2 (Arsavin 22., Kerzsakov 32.)
Bolton (angol) - Marseille (francia) 0–0
Udinese (olasz)–Lens (francia) 3–0 (Di Natale 35., Barreto 61., 82.)
Betis (spanyol)–AZ (holland) (Tardelli 70., Robert 79.)

Csütörtök
Slavia (cseh)–Palermo (olasz) (tv: RAIDUE, 20.45)
Stuttgart (német)–M’brough (angol) (tv: Sport1, DSF, 20.45)
Thun (svájci)–Hamburg (német)
(tv: DSF, 18.30)

A TOVÁBBI PROGRAM. Visszavágók: február 23. Nyolcaddöntő: március 9., 15–16. Negyeddöntő: március 30., április 6. Elődöntő: április 20., 27. Döntő: május 10., Eindhoven ---- N ---- A
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik