Rémmese az egy találatról

FÜREDI MARIANNEFÜREDI MARIANNE
Vágólapra másolva!
2006.02.05. 02:51
Címkék
Alekszej Jakimenko történelmet írt, amikor megnyerte a budapesti Vk-versenyt. A viadal 1962 óta íródó történetében az oroszok csapatban olimpiai és világbajnok vívója az első, aki két egymást követő évben győzött.
Nemcsik Zsolt lett a legjobb magyar
Nemcsik Zsolt lett a legjobb magyar
Nemcsik Zsolt lett a legjobb magyar
Nemcsik Zsolt lett a legjobb magyar
Nemcsik Zsolt lett a legjobb magyar
Nemcsik Zsolt lett a legjobb magyar
Szombaton a férfi kard Világkupa döntős napjának asszóira már reggel többen voltak kíváncsiak, mint egy bajnoki focimeccsre. A vívás „nagy öregjei” meg is jegyezték a telt házas döntő előtt, úgy érzik magukat, mint a régi szép időkben… De ne szaladjunk ennyire előre, a döntőig is történt egy s más.

A 12 magyar közül az első fordulót négyen élték túl, a 16 közé pedig már csak az olimpiai ezüstérmes Nemcsik Zsolt, a junior világbajnok Decsi Tamás, valamint Lontay Balázs jutott be. Utóbbi nem ismert elvesztett asszót, a szíve vitte előre – a német Kraus 8:4-es és 14:12-es vezetése után is képes volt fordítani. A tavalyi győztes orosz Alekszej Jakimenko a döntő kapujában állította meg. Kiesett az athéni bajnok Aldo Montano is, aki a német Denis Bauer 14:8-as vezetését még behozta ugyan, de a győztes tust Bujdosó Imre tanítványa vitte be. Montano dühében földhöz csapta, majd megtaposta a sisakját…

Nem irigyeltük Decsi Tamást, akinek a világbajnok, sydneyi aranyérmes Mihai Covaliu akadt az útjába. Majd néhány pillanat múlva nem hittünk a szemünknek. Decsi nem egyszerűen nyert, 15:6-ra legázolta a románt. Nemcsik a nyolc közé jutásért revánsot vett a francia Nicolas Lopezen, aki a múlt héten Tuniszban legyőzte őt. Szóval versenyzőink feledtették a tavalyi kisiklást, amikor egyikük sem jutott a nyolc közé – most ketten is ott voltak.

A negyeddöntőben Decsi fej fej mellett haladt Kovaljevvel, ám 14:14-nél az orosz talált. Arra meg hirtelenében jelzőt sem találtunk, ami Nemcsikkel történt. Olimpiai ezüstérmesünk 8:3-as vezetéssel vonult az egyperces pihenőre – és utána nem találta magát. Nicola Limbich zsinórban hat tust adott, Nemcsik viszont egyet sem! Utána sikerült még egyszer megráznia magát, de a döntő tust Limbach vitte be.

„Ugyanaz történt velem, mint a múlt héten, szinte már megnyert asszót engedtem ki a kezemből – mondta Nemcsik. – Limbach nem rossz vívó, de még sosem kaptam ki tőle. Most is úgy tűnt, simán nyerek, de a szünet után minden megváltozott. Többen vigasztalnak, hogy mindhárom eddigi versenyemen döntőbe jutottam, de én nem vagyok elégedett!”

Az orosz házidöntőt a rutinosabb Jakimenko nyerte meg.

FÉRFI KARD VK-VERSENY, NEMZETI SPORTCSARNOK
Negyeddöntő:
Kovaljev–Decsi 15:14, Limbach–Nemcsik 15:14, Bauer–Pillet 15:14, Jakimenko–Sanson 15:7. Elődöntő: Kovaljev–Limbach 15:10, Jakimenko–Bauer 15:6. Döntő: Jakimenko–Kovaljev 15:10. A végeredmény: 1. Alekszej Jakimenko (orosz), 2. Kovaljev (orosz), 3. Bauer és Limbach (mindkettő német), 5. Nemcsik Zsolt (magyar), 6. Pillet (francia), 7. Sanson (francia), 8. Decsi Tamás (magyar), …13. Lontay Balázs, …22. Fodor Kende, …34. Móczár Benjamin, …36. Gémesi Csanád, 37. Lengyel Balázs, 38. Kósa Miklós, …40. Nagy Pál, …52. Császár Dániel, …54. Nagy Zsolt… 56. Sárközi Gergely ---- S ---- D
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik