Részleges Vasas-fogyatkozás

SZABÓ GÁBOR jelenti DubrovnikbólSZABÓ GÁBOR jelenti Dubrovnikból
Vágólapra másolva!
2006.01.29. 02:04
Címkék
A TEVA-VasasPlaket férfi vízilabdacsapata százszázalékos teljesítménnyel a háta mögött, ugyanakkor rossz előjelekkel utazott el Dubrovnikba, ahol az Euroliga negyedik fordulójában szerepel.
A magyar-horvát budapesti közös kormányülés után négy nappal ismét csúcstalálkozót tartanak a két ország képviselői. Dubrovnikban azonban nem meghitt, mosolyokkal és kölcsönösen előnyös szerződésekkel kísért beszélgetés, hanem vízilabda-ütközet szerepel a programban. Az Euroliga B-csoportjában három mérkőzésen szerzett hat pontjával listavezető TEVA-VasasPlaket vendégeskedik a második helyezett Jug otthonában, a Gruz uszodában. A piros-kékek már szombat kora reggel, hat óra előtt néhány perccel startoltak a Pasaréti útról, hogy busszal érjék el Zágrábot, onnan pedig légi út várt rájuk Dubrovnikig. S hogy miért emlegettük a rossz előjeleket? Nos, Varga Dániel a Szeged elleni, elmúlt pénteki bajnokin elszenvedett ujjtörése miatt eleve csak szurkolóként utazhatott, míves, babakék színű kötés virított a jobb karján. Miklós, a sofőr ironikus kérdésére („Dani, te hogy játszol?”), imígyen felelt: „Ballal lövök, jobbal ütök.”Ô tehát buszra ült, nem úgy Kuncz Tamás, aki péntek reggelre megbetegedett, így védőt vesztett a Vasas. Róth Dánielt riasztotta Földi László edző, ám korántsem volt biztos, hogy a Kuncz nevére kiállított repülőjegy viszszamondása után Róthnak jut hely a gépen. Ilyenkor ugyanis automatikusan a várólista végére teszik az új igénylőt. „Kockáztatunk” – mondta Méhes Jenő szakosztály-igazgató.
Az út alatt a pszichokrimi kategóriájába tartozó filmeket vetítettek, s érdeklődve az egyik címéről, Földi László fekete humorral válaszolt: „Tizennyolc vödör vér.” Látszott, nem híve az efféle képsoroknak.

Amúgy sem vérre megy a vasárnap este kezdődő derbi, ám fontossága vitathatatlan. A Vasas 10–6-ra verte meg a Komjádiban Emil Nikolic együttesét, azaz minimális cél ennél kevesebbel kikapni – ez esetben a piros-kékek javára dönt az egymás elleni statisztika, ha szükséges.
„A hiányzók miatt nem tudunk úgy felállni, ahogy szoktunk, ami meg is látszott az UTE elleni bajnoki első félidejében – mondta Földi László. – Kuncz Tamás kiesésével egy védővel megrövidültünk, így aztán spórolnunk kell a kiállításokkal, nehezebb lesz elosztani azokat a játékosok között. Varga Dániel is bekkelt már, így aztán Dubrovnikban Steinmetz Ádámnak és Varga Dénesnek is be kell szállnia a centerek semlegesítésébe. A gondok ellenére nem azért megyünk ki, hogy csak két vagy három góllal kapjunk ki, hanem a siker reményében szállunk vízbe.”

A jó hírrel még nem szolgáltunk: a legutóbbi két bajnokit kihagyó Heinrich Dávid ismét játszhat.
„Nagy érvágás, hogy újabb ember esett ki, ráadásul a védelemből – mondta a csapatkapitány, Steinmetz Barnabás. – Egy biztos, ha ugyanolyan rosszul kezdünk, mint az Újpest ellen, Dubrovnikban nem valószínű, hogy fordítani tudunk. Egyrészt még kevesebben vagyunk, másrészt masszív, összeszokott, az európai elitbe tartozó csapattal állunk szemben.”

Steinmetz amúgy nem bánná, ha a Jug első számú centere, Mile Smodlaka nem játszana. A horvátok egyik kulcsembere ebben az évben még nem szerepelt tétmérkőzésen (három bajnokit hagyott ki), lágyéksérülése parancsolta a medencén kívülre.
A zágrábi érkezés után három órát várakozott a Vasas, és – csodák csodájára – nem az utolsó pillanatban derült ki, hogy Róth Dánielnek is jutott hely a gépen. Így aztán, ha nem is a legerősebb, de teljes kerettel landolt a csapat Dubrovnikban.

Élen áll a Jug
A Dubrovnik továbbra is veretlen a horvát bajnokságban, az új esztendőben mindhárom találkozóját megnyerte. Legutóbb a Medvescak Zagrebet fektette két vállra 15–4-es különbséggel, ám a center, Mile Smodlaka sérülése miatt nem játszott. A Jug tíz mérkőzésből szerzett 19 ponttal áll az élen, őt követi 17 ponttal a Mladost Zagreb.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik