Kevés a sztár, kevés a sansz

Szöllősi György jelenti Montreux-bőlSzöllősi György jelenti Montreux-ből
Vágólapra másolva!
2006.01.28. 00:26
Címkék
Ötvenkét UEFA-tagállam több száz képviselője érkezett meg péntekre Svájcba, hogy a leginkább a Queen együttes egykori stúdiójáról ismert kisvárosban tanúja legyen a 2008-as futball Európa-bajnokság selejtezőcsoportjai sorsolásának, amelyet az egyik rendező, Ausztria nemzeti szimbólumának mondható Wolfgang Amadeus Mozart születésének 250. évfordulóján rendeztek.
Otto Rehhagel az új Eb-trófeával: a múltkorit elvitték a görögök, akik szintén a magyar csoportba kerültek
Otto Rehhagel az új Eb-trófeával: a múltkorit elvitték a görögök, akik szintén a magyar csoportba kerültek
Otto Rehhagel az új Eb-trófeával: a múltkorit elvitték a görögök, akik szintén a magyar csoportba kerültek
Otto Rehhagel az új Eb-trófeával: a múltkorit elvitték a görögök, akik szintén a magyar csoportba kerültek
Otto Rehhagel az új Eb-trófeával: a múltkorit elvitték a görögök, akik szintén a magyar csoportba kerültek
Otto Rehhagel az új Eb-trófeával: a múltkorit elvitték a görögök, akik szintén a magyar csoportba kerültek

2012: gáz van az ukránoknál

Miközben lengyelül és angolul válaszolgatott az ôt körülálló újságírók kérdéseire, a magyarok hallatén felkapta a fejét, és a mi nyelvünkön nyilatkozott Michal Listkiewicz, a Lengyel Labdarúgó-szövetség elnöke a 2012-es Eb-rendezés esélyeirôl. Elmondta, az ukrán politikai viharok miatt a horvát-magyar közös pályázat némiképp esélyesebbnek tűnik most, mint az ukrán-lengyel, s már azon gondolkodnak, hogy 2016-ra egyedül, esetleg Csehországgal közösen pályáznak majd, ha most nem sikerül megszerezniük a rendezési jogot.
9.30. Az eredeti Henri Delaunay-kupánál 18 centiméterrel nagyobb és két kilogrammal nehezebb új trófeát már az előző napon bemutatták, és már péntek reggel sajtótájékoztatót tartottak, mégpedig Otto Rehhagel, Jürgen Klinsmann és Lars Lagerbäck részvételével, de a tudósítók nagy része ezeket kihagyta a programból, hiszen mindenkit az A-válogatottak déli sorsolása érdekelt.

10.00. Az U21-es Eb sorsolása a központ hatalmas termében. Elgondolkodtató, hogy a sokszor átalakult összetételű magyar küldöttségben (Kovács Péter újpesti tulajdonos, Mészöly Kálmán ligaelnöki tanácsadó, Huszár István MLSZ nemzetközi osztályvezető) éppen Róth Antal, a magyar U21-es csapat szövetségi edzője nem kapott helyet, sőt fel sem vetődött a neve. Jóllehet talán ő az egyetlen a jelenleg hivatalban lévő szövetségi emberek közül, aki valóban illetékes lett volna ott lenni Montreux-ben.

10.45. Részben az U21-es Európa-bajnokság új lebonyolítási rendje volt a témája annak a sajtótájékoztatónak, amelyen nem kisebb egyéniségek vettek részt, mint Luiz Felipe Scolari, Marco van Basten és Raymond Domenech. Domenech kifejtette a nagycsapatok egyre gyakrabban hangoztatott nézetét: ők jobban szeretnék, ha egyáltalán nem kellene a „bénákkal” játszani, hanem más sportágakban már létező módon két csoportra osztanák a kontinens válogatottjait, afféle A és B csoportra, és a jók egymás között döntenék el a helyezéseket. A pénteki sajtótájékoztatón Domenech egyedül maradt a véleményével, de lehet, hogy nincs messze az az idő, amikor a miénkhez hasonló tudású nemzetek örökre elfelejthetik, hogy néha a nagyokkal is játszhatnak.

Friedrich Stickler megmutatta: az osztrák szövetség feje épp a törököket vezényli a magyar csoportba
Friedrich Stickler megmutatta: az osztrák szövetség feje épp a törököket vezényli a magyar csoportba
Reuters
Friedrich Stickler megmutatta: az osztrák szövetség feje épp a törököket vezényli a magyar csoportba
12.15. Pontosan kezdődött el a sorsolás, amely – miként azt ígérték – éppen 16 percig tartott, úgy, hogy amikor kifelé sétáltunk a hatalmas auditóriumból, a falon már ott állt felrakva a hét csoport öszszetétele.

12.35. Rohangálás kezdődött, az egyazon csoportba sorsolt nemzetek vezetői és újságírói ugyanis egymás keresgélték. Ebből – ránk nézvést – annyi lett, hogy a C-csoport résztvevői közül a nekünk szánt teremben megjelent a bosnyák, a máltai és a görög szövetségi kapitány, a többiek – a mieinket is beleértve – sehol. Nyilatkozatok, teljes nyelvi káosz, közhelyek arról, hogy ma már nincsenek kiscsapatok meg hasonlók, nálunk némi érdektelenség, aztán szép lassan kiürült a kongresszusi központ, csak a sajtóközpontban kezdődött el a lázas billentyűütögetés néhány száz laptopon, hogy aztán néhány napig egész Európa arról beszéljen, kinek mennyi esélye van továbbjutni… Az esélylatolgatás folytatódik, amikor kilencven napon belül elkészülnek a csoportok a saját menetrendjükkel. Még minálunk is mindenki továbbjutásról beszél majd, most éppen abba kapaszkodva, hogy a csoportunkban egyetlen vb-résztvevő sincs… ---- Görögország
Otto Rehhagel szövetségi kapitány irányításával két éve a nemzeti tizenegy Európa-bajnok lett, igaz, a világbajnoki selejtezôkön kudarcot vallott, hiszen Ukrajna, Törökország és Dánia mögött csak a negyedik helyen végzett. A szervezettség, a védekezés elôtérbe helyezése és a precíz csapatmunka továbbra is jellemzô a játékára, jóllehet az Eb-gyôztesek közül többen leszálló ágba kerültek.
Az örökmérlegünk ellene
összesen
1435626–2014
tétmérkôzésen
1134424–1413
Törökország
A 2002-es vb-bronzérmét követô két nagy tornáról lemaradt, a legutóbbi selejtezôsorozata például a generációk közötti harcnak esett áldozatául. A Hakan Sükür fémjelezte korosztály helyett inkább a fiatalok, Halil és Hamit Altintop, Yildaray Bastürk húznak majd. Fatih Terim felajánlotta lemondását, de az új elnökség még nem döntött a kapitány sorsáról.
Az örökmérlegünk ellene
összesen
961228–1019
tétmérkôzésen
3111 9– 5 4
Norvégia
A szinte kizárólag légiósokra épülô válogatott a 2004-es kontinensviadalról és a 2006-os világbajnokságról is pótselejtezôn csúszott le, általában kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt, olyan vereség, mint a tavaly szeptemberi, skótok elleni 1–2, véletlenül csúszik be. Nála gyengébb csapatoktól tétmeccsen ritkán kap ki az együttes, amely továbbra is a brit stílust erôlteti.
Az örökmérlegünk ellene
összesen
1475231–926
tétmérkôzésen
1053220–918
Bosznia-Hercegovina
Hatodszor vág neki nagy torna selejtezôjének, korábban egyszer sem járt sikerrel. Az elmúlt tíz évben öt kapitány irányította a fôképp légiósokra épülô gárdát, a jelenlegi szakvezetô, Blaz Sliskovic pénteken írt alá újabb két évre. Amióta a bosnyákok kvalifikációs mérkôzéseket vívnak, negyediknél rosszabbak, illetve harmadiknál jobbak még sohasem voltak.
Az örökmérlegünk ellene
összesen
222–2 2
A két válogatott még nem játszott tétmérkôzést.

Moldova
A szovjet utódállam 1996 óta vesz részt kvalifikációs tornákon, azóta hat sorozatban összesen hét gyôzelmet tudott aratni. Az Eb-selejtezôkön jobban megy a társaságnak, hiszen a hétbôl öt diadalt (hármat az 1996-os, kettôt a 2004-es torna elôtt) ezek keretében gyűjtött be. A válogatott idegenben abszolút sebezhetô, a 2006-os vb selejtezôi során ötbôl öt meccset bukott el vendégként.
Az örökmérlegünk ellene
összesen
3127–2 5
A két válogatott még nem játszott tétmérkôzést.

Málta
Az utolsó kalapból került a C-csoportba, a besorolása nem véletlen, hiszen 1993. május 12. óta képtelen tétmérkôzést nyerni. Akkor Tallinnban Észtországot verte meg 1–0-ra, azóta 58 mérkôzésen hét döntetlen mellett 51 vereség a mérlege. A legutóbbi vb-selejtezôk során hazai pályán Izland, Horvátország és Bulgária ellen is sikerült elcsípnie egy pontot.
Az örökmérlegünk ellene
összesen
86221–420
tétmérkôzésen
64214–314
A harmadik hely bravúr lenne
Futballszakembereket kérdeztünk meg a sorsolásról: nos, bár a csoportban nincsenek igazi nagyágyúk, abban mindenki egyetértett, hogy már a harmadik hely is bravúr lenne.
Détári Lajos egykori négyszeres világválogatott labdarúgó: „Jelen pillanatban csak a harmadik, netán negyedik helyre vagyunk esélyesek, na de miért ne bíznék egy kisebb csodában!?”
Kovács Kálmán, korábbi 56-szoros válogatott labdarúgó: „Reálisan a harmadik–negyedik helyre várom a válogatottat, ám minden kiírásban van egy olyan kiscsapat, amely meglepetést szerez. És miért ne lehetne ezúttal Magyarország az?”
Szendrei József, az Újpest, a Málaga és a Cádiz egykori tízszeres válogatott kapusa: „Teljesen felesleges az esélylatolgatás, mert a magyar válogatott sansztalan a továbbjutásra. A negyedik hely már bravúr lenne a csoportban.”
Dzurják József, a Ferencváros és az Omonia Nicosia egykori támadója: „Nem olyan rosszak a kilátásaink. A török és a görög válogatott játéka fekszik nekünk, így ellenük lehet némi esélyünk.”
Mészöly Kálmán: az MLL képviselôje a sorsoláson: „Ha egy kicsivel jobb csapatunk lenne, most azt mondhatnánk, ez kitűnô sorsolás. Nekünk azonban ez sem könnyű, de új vezetôséggel, új kapitánnyal, megfiatalított csapattal lehet esélyünk.”

Bizakodnak az riválisok

Otto Rehhagel görög szövetségi kaptiány: „Túl régóta vagyok ahhoz a szakmában, hogy tudjam: nincsenek elôre lefutott mecscsek, s mint címvédôt mindenki minket akar majd megverni.”
Fatih Terim, a török válogatott szövetségi kapitánya: „Viszonylag könnyű csoportba kerültünk, de egyes csapatok, mint Magyarország vagy Bosznia-Hercegovina, éppen új arcukat keresik, tehát nem szabad lebecsülnünk egyik ellenfelünket sem.”
Age Hareide, norvég szövetségi kapitány: „Az elsô kalapból talán nem a legnehezebb ellenfelek egyikét kaptuk, ezzel együtt a csoport kiegyensúlyozott, s legalább négy csapat beleszólhat a továbbjutás kérdésébe.”
Blaz Sliskovic bosnyák szövetségi kapitány: „Ebben a pillanatban azt mondom, ötven százalék az esélyünk az elsô vagy a második helyre”
Miron Goihman moldovai újságíró: „Az elôzô két selejtezôsorozatban egyre jobban játszott a csapatunk, de csak kevésszer sikerült gyôznünk. Otthon, bárkire veszélyes lehet a fiatal csapatunk.”
Dusan Fitzel a máltaiak cseh szövetségi kapitánya: „Nincs nagy különbség a csoport legjobb és legrosszabb csapata között. Fel kell vennünk a versenyt Moldovával, Magyarországgal és Bosznia-Hercegovinával.” ---- Általános tudnivalók

Mérkôzések: a csoportokban oda-vissza alapon körmérkôzést rendeznek 2006 szeptembere és 2007 novembere között. Két vagy több csapat közötti pontazonosság esetén elsôként az egymás elleni mérkôzések mutatói (erôsorrend: pont, gólkülönbség, több szerzett gól, idegenben szerzett több gól), majd az összesített mutatók (erôsorrend: gólkülönbség, több szerzett gól, idegenben szerzett több gól) határozzák meg a sorrendet. Végsô esetben a sportszerűségi együttható, majd sorsolás dönt.

Továbbjutás: minden csoportból az elsô két helyezett jut be a 16-os döntôbe, amelynek Ausztria és Svájc rendezôként automatikusan tagja.

A döntô sorsolása: 2007. december 2.
A döntô idôpontja: 2008. június 7–29.

A-csoport
Portugália, Lengyelország, Szerbia-Montenegró, Belgium, Finnország, Örményország, Azerbajdzsán, Kazahsztán
A 2004-ben ezüstös portugálok szép emléket ôriznek a lengyelekrôl (4–0 a 2002-es vb-n), a szerbek a belgákról (2–0 és 0–0 a legutóbbi vb-selejtezöin). Az említett négyes elsô három tagja ott lesz a nyári vb-n. „Minden mérkôzés olyan lesz, mint a döntô” – véli Luiz Felipe Scolari, a portugálok brazil kapitánya.

B-csoport
Franciaország, Olaszország, Ukrajna, Skócia, Litvánia, Grúzia, Feröer
Az olasz–francia párharc ígérkezik a legpikánsabbnak – a sok egyéb múltbeli emlék mellett a 2000-es Eb-döntô miatt, amelyet a franciák vert helyzetbôl, aranygóllal nyertek meg (2–1). „Az ukránok a legutóbbi vb-selejtezô egyik legjobbjai voltak” – figyelmeztet Marcello Lippi olasz kapitány. „Az egyik legerôsebb csoportba kerültünk, de nem félünk” – így az ukrán Oleg Blohin.

D-csoport
Csehország, Németország, Szlovákia, Írország, Wales, Ciprus, San Marino
Az 1998-as vb selejtezôi után ismét egymás ellen a csehek és a szlovákok (3–0, 1–2), a 2004-es Eb után a csehek és a németek (2–1), a 2002-es vb-t követôen a németek és az írek (1–1). „A csehek nagyok jók, az írek és a walesiek pedig kellemetlen ellenfelek” – értékelt a németeket irányító Jürgen Klinsmann. „Utazási szempontból kiváló” – így az ír tréner, Steve Staunton.

E-csoport
Anglia, Horvátország, Oroszország, Izrael, Észtország, Macedónia, Andorra
„Nem éppen habkönnyű, de azt hiszem, az utódom boldog lesz ezzel a sorsolással” – nyugtázta Sven-Göran Eriksson kapitány, hogy az angolok elkerülték a második kalap nagyágyúit. A horvát Zlatko Kranjcar megérezte, hogy ôk viszont nem kerülhetik el az angolokat (mint a 2004-es döntôn: 4–2 oda), míg Vitalij Mutko orosz szövetségi elnök szerint valamennyi ellenfelük legyôzhetô.

F-csoport
Svédország, Spanyolország, Dánia, Lettország, Izland, Észak-Írország, Liechtenstein
A legészakibb csoport: fôfogásként svéd– dán presztízsharc, desszertként Izland, melléjük egy dinamikusan fejlôdô balti állam, no meg az égtájat a nevükben hordozó britek. És a kakukktojás, a latin óriás! „Ahhoz képest, hogy mi lehetett volna még, ez nem is rossz” – mondta derűlátóan Iker Casillas, a spanyolok kapusa. Tán nem jutott eszébe a 2004-es Eb kooperatív svéd–dán 2–2-je…

G-csoport
Hollandia, Románia, Bulgária, Szlovénia, Albánia, Fehéroroszország, Luxemburg
Akárcsak a legutóbbi vb-selejtezôkön, ismét egymásba botlottak a hollandok és a románok, aminek – meg talán az egész csoportnak – vélhetôen az elôbbiek örülnek jobban (2–0, 2–0). Kisebb szünet után újraindul az 1990-es vb selejtezôin román (1–0, 3–1), az 1992-es Eb selejtezôin (3–0, 1–1) és az 1996-os kontinenstorna döntôjén (1–0) bolgár sikert hozó dél-európai szomszédharc. ---- 2007-tôl kétévente, azaz minden páratlan évben játszanak a fiatalok az U21-es Európa-bajnoki címért, ám mivel az idén is megrendezik a kontinensviadalt, a megszokott létszámú, oda-visszavágó rendszerű lebonyolításra most nincs elegendô idô. Az új rendszer lényege az, hogy a szervezôk a válogatottakat erôsorrend alapján rangsorolták, három, egyenként tizennégy csapatot tartalmazó „kalapot” állítottak össze, és azokból sorsolták ki a 14 háromcsapatos csoportot. Magyarország a második „kalapból” várhatta az ellenfeleket, és a pénteki, Montreux-ben rendezett sorsoláson eldôlt: augusztus 15-én vagy 16-án hazai pályán a gyengébbként rangsorolt Finnország lesz az ellenfele, majd vélhetôen a szeptember 5-i vagy 6-i, Oroszország elleni idegenbeli találkozó dönt a továbbjutás kérdésérôl.

„A sorsolásokkal nincs szerencsénk – kommentálta az ellenfeleket Róth Antal szövetségi edzô. – Az ôsszel a rájátszás során a legerôsebbnek tartott Olaszország volt az ellenfelünk, most pedig Oroszországot kaptuk, amely mindig is meghatározó szerepet játszott az európai utánpótlásfutballban, és nem mellékesen tavaly ugyancsak ott volt a rájátszásban. És akkor azt még nem is említettem, hogy a harmadik kalapból talán Finnország a legerôsebb ellenfél… ”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik