Örülhettek az elefántok a vérszegény araboknak

HEGYI TAMÁS, MONCZ ATTILAHEGYI TAMÁS, MONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2006.01.25. 00:52
Címkék
Az A-csoportban két forduló után már csak a Líbiát legyőző Elefántcsontpart hibátlan, miután Egyiptom az arab derbin nem bírt Marokkóval. Az "elefántok" már mindenképpen negyeddöntősök.
Drogba (11) és Koné örömtánca: Elefántcsontpart továbbjutott
Drogba (11) és Koné örömtánca: Elefántcsontpart továbbjutott
Reuters
Drogba (11) és Koné örömtánca: Elefántcsontpart továbbjutott
Drogba (11) és Koné örömtánca: Elefántcsontpart továbbjutott
Drogba (11) és Koné örömtánca: Elefántcsontpart továbbjutott
Reuters
Drogba (11) és Koné örömtánca: Elefántcsontpart továbbjutott
A világbajnoki résztvevő Elefántcsontpart az erőviszonyoknak megfelelően két vállra fektette a torna nyitó meccsén a házigazdákkal szemben 3–0-ra elbukó Líbiát, de nem esélyeshez méltóan tette. Az arab együttes a korán bekapott gól után alárendelt szerepet játszott az első félidőben, a szünet előtt mégis egyenlített. Utána sokáig jól tartotta magát, ám ahogyan Ilija Loncarevic együttese váratlanul szerzett gólt a 41. percben, úgy az "elefántok" is a semmiből találtak – óriási védelmi hiba nyomán! – a kapuba a 74.-ben, eldöntve a három pont sorsát.

Aruna Dindane-t még mindig nélkülöznie kellett Henri Michelnek (egyik ikerlánya halála miatt a csatár a torna előtt hazautazott), a Marokkó ellen sérülése miatt a 66. percben lecserélt Didier Drogba viszont ezúttal végig a pályán volt, s ha már ott volt, jó szokásához híven betalált. Igaz, ehhez kellett Muftah Ghzalla, a líbiaiak kapusa is, aki a 10. percben nem tudta megfogni Arouna Koné labdáját, a kipattanót Koné Drogbához játszotta, s a Chelsea csillaga nem hibázott (ez volt a 26. válogatott mérkőzésén a 19. gólja). Nem volt nehéz dolga, két lépésre helyezkedett a gólvonaltól.

Ghzalla a második elefántcsontparti találat előtt sem állt feladata magaslatán, ezúttal ügyetlenül, pontosan Gnegneri Yaya Touré fejére öklözte a labdát, utóbbi ellenben cseppet sem bizonyult ügyetlennek: az észak-afrikai embererdő fölött a kapuba bólintott. Ha hozzátesszük, hogy Nader Karra egyszer "megborotválta" az elefántcsontparti kapufát, állítható, e napon Líbiának nem volt szerencséje.

Néhány órával később kiderült, Elefántcsontpart sikere a három pont mellett negyeddöntőt is ér, hiszen Marokkó és Egyiptom egyszerre már nem tudja behozni. A két arab válogatott ugyanis összehozta a torna első döntetlenjét, ráadásul a legroszszabb fajtából. Gól nem született, játék alig volt, és a pontnak is legfeljebb az egyiptomiak örültek. A legutóbb döntőt játszó Marokkó ugyanis már csak akkor mehet tovább, ha nagy különbséggel (három, de inkább négy góllal) megveri Líbiát, miközben a házigazda kikap Elefántcsontparttól.
Látva Drogbáék keddi motiváltságát, erre elég kevés az esély.

A-csoport, 2. forduló
ELEFÁNTCSONTPART–LÍBIA 2–1 (1–1)
Kairó
V: Maidin (szingapúri). G: Drogba (10.), Y. Touré (74.), ill. Kamesz (41.)
ELEFÁNTCSONTPART: Tizie – Meite, K. Touré, Boka, Zoro, Y. Touré (Faé, 88.), Akale, Zokora, Yapi-Yapo (B. Kalou, 69.), Drogba, A. Koné (B. Koné, 82.)
LÍBIA: Ghzalla – Sibani, Hamadi, Oszman, Susan, Muntaszir (Revani, 72.), Tajeb (Szaid Oszman, 78.), Kamesz, Marej (Huszein, 83.), Tarhuni, Karra

EGYIPTOM–MAROKKÓ 0–0
Kairó
V: Codjia (benini)
EGYIPTOM: el-Hadari – Goma, Abdelvahab, Fati (Musztafa, 49.), Szaid, el-Szakka, A. Hasszán (Abutrika, 66.), Savki, Barakat, Mido (Moteb, 79.), A. Zaki
MAROKKÓ: Dzsarmuni – Najbet, el-Karkuri, Regragui (Sippo, 76.), J. Hadzsi (Buszabun, 71.), el-Kadduri, Harja, Rbati, Moha, Szafri, Samak (Abuseruan, 84.)
Az állás
1. Elefántcsontpart223–16
2. Egyiptom2113–04
3. Marokkó2110–11
4. Líbia221–50
A szerdai műsor. B-csoport: Angola–Kongói DK (tv: Eurosport, 16.15, élő), Kamerun– Togo (tv: Eurosport, 19, élő)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik