"Olyan ez, mint egy hadjárat"

Ch. Gáll AndrásCh. Gáll András
Vágólapra másolva!
2005.12.23. 01:20
Címkék
Jövő októberben négy NBA-csapat is átruccan az előszezon idején Európába. Az egyik látogató az elmúlt idény alapszakaszgyőztese, a Phoenix lesz. Ez adta az apropót arra, hogy az NBA Europe Live telefonos konferenciabeszélgetést szervezzen a Suns 54 éves szakvezetője, az egykori kiváló játékos, Mike D'Antoni közreműködésével, amelyhez a Nemzeti Sport is csatlakozhatott.
Mike D’Antoni azt reméli, az olaszországi túra során eljut hajdani sikerei színhelyére, Milánóba is
Mike D’Antoni azt reméli, az olaszországi túra során eljut hajdani sikerei színhelyére, Milánóba is
Mike D’Antoni azt reméli, az olaszországi túra során eljut hajdani sikerei színhelyére, Milánóba is
Mike D’Antoni azt reméli, az olaszországi túra során eljut hajdani sikerei színhelyére, Milánóba is
Mike D’Antoni azt reméli, az olaszországi túra során eljut hajdani sikerei színhelyére, Milánóba is
Mike D’Antoni azt reméli, az olaszországi túra során eljut hajdani sikerei színhelyére, Milánóba is

Mike D'ANTONI

Született: 1951. május 9., Mullens (Nyugat-Virginia)
Klubjai játékosként: Marshall University (1969–1973), Kansas City/Omaha Kings (1973–1976), Spirits of St. Louis (ABA, 1976), San Antonio Spurs (1977), Tracer/Philips Milan (1977–1990)
Legjobb eredményei játékosként: az első amerikai irányító az európai kosárlabdában. A Tracer/Philips Milan történetének legponterősebb kosarasa. 5x olasz bajnok, 2x BEK-győztes, 1x Koracs-kupa- és Interkontinentális-kupa-győztes
Edzőként: Phillips Milan (1990–1994), Benetton Treviso (1994–1997), Denver Nuggets (1998–1999), Portland TrailBlazers (másodedző, 2000–2001), Phoenix Suns (másodedző 2002. június–2003. december; vezetőedző 2003 decembere óta)
A Phoenix Suns 2006 októberében Olaszországban edzőtáborozik, és felkészülési mérkőzéseket vív. Mike D'Antoni – aki amerikai-olasz kettős állampolgár – szinte hazatér erre az eseménysorozatra.
– Azzal kezdeném, hogy roppantul örülök ennek az olaszországi túrának, hiszen rengeteg szép élmény köt Itáliához – mondta Mike D'Antoni. – Még 1995-ben Európa-kupa-győzelemre vezettem a Benetton Trevisót, 1997-ben és 2002-ben ugyancsak a Benettonnal nyertünk olasz bajnoki címet, 1993-ban pedig a Philips Milannal Koracs-kupát. Biztos vagyok benne, hogy feltolulnak majd a szép emlékek. Nemcsak sportszempontból lesz nagyszerű ez a túra, meggyőződésem, hogy játékosaim sportolóként és magánemberként is rengeteget profitálhatnak ebből a mérkőzéssorozatból.

– Mégis milyen emlékekre gondol?
– Nos, játékosként és edzőként mintegy két évtizedet töltöttem Olaszországban, és megannyi barátságot kötöttem, a parketten és azon kívül is. Bob McAdoo és Dino Meneghin a két legremekebb fickó, akiknek a barátságát az itáliai éveknek köszönhetem. Az olaszországi – de nyugodtan mondhatom: az európai – arénák hangulata nem hasonlítható az amerikaiakéhoz. És azt is feltétlenül el kell mondanom, hogy az olasz emberek és az itáliai kultúra legalább akkora hatással voltak rám, mint a kosárlabda.

– Pályafutása melyik szakaszára gondol vissza szívesebben: az amerikaira vagy az olaszországira?
– Természetesen az olaszországira, hiszen nagyon fiatalon eljöttem az Egyesült Államokból, és Milánóban teljesedett ki a tudásom. De azt azért szeretném leszögezni, hogy az elmúlt két év itt, Phoenixben karrierem egyik legszebb periódusa.

– Hol vérmesebbek a szurkolók: Amerikában vagy Európában?
– Egyértelműen Európában. Az ottani hangulat sokkal hevesebb, mint az Államokban, a szurkolóknak sokkal többet jelent a csapat győzelme, mint mifelénk. Imádtam Olaszországban játszani, a közönség sokszor átsegített a nehéz pillanatokon.

– Miként éli majd meg a jövő őszi túrát: mint egy külföldi utazást vagy inkább mint egy hazatérést?
– Inkább az utóbbiként. Sok nagy győzelemnek voltam részese Itáliában, és néhány fájó vereségnek is. Annak örülök, hogy Trevisót útba ejtjük, remek létesítmények vannak abban a városban. Azt viszont sajnálom, hogy Milánó kimaradt az útitervből. Talán mégiscsak sikerül elugranom régi sikereim színhelyére.

– Mire számít az ellenfelektől?
– Csak az a lényeg, hogy jó meccseket játsszunk. Nézze, manapság már nem jelent akkora szenzációt egy NBA-csapat elleni győzelem, mint évekkel ezelőtt, ezért nem lesz rajtunk semmiféle lelki teher. Azért persze nagyon fájlalnám, ha kikapnánk… Az biztos, hogy nem piknikezni megyünk Trevisóba és Rómába, hanem "munkaügyben": kosárlabdázni. Megjegyzem, Rómában sohasem volt könnyű dolgom, sem játékosként, sem edzőként.

– Mi lehet egy ilyen olaszországi edzőtáborozás legnagyobb haszna?
– Az, hogy összeérik a csapat. Természetesen más külföldön készülni, mint odahaza, ismerős környezetben. Idegen országban sokkal erősebben érvényesül a közösségen belüli összetartó erő. Olyan ez, mint egy hadjárat.

– Ez idő szerint nincsenek olasz játékosok az NBA-ben, de korábban sem voltak sokan. Mi lehet ennek az oka?
– Tényleg, mi is ennek az oka? Fogalmam sincs… Talán az, hogy Itália remek ország, és az olasz kosarasoknak nem akaródzik elmenniük a tengerentúlra. Az NBA történetében egyébként három olasz szerepelt: az 1946– 1947-es első idényben Hank Biasatti a Toronto Huskiesben, majd évtizedekkel később, az 1995–1996-os szezonban Vincenzo Esposito a Toronto Raptorsban és Stefano Rusconi a Phoenix Sunsban. S jövőre, a 2006-os drafton a most húszéves Andrea Bargnani, a Benetton Treviso center-bedobója kelhet el előkelő helyen. Viszont annyira magas a színvonala az olasz kosárlabdának – végtére is olimpiai ezüstérmes a válogatott –, hogy semmi kétségem afelől: csak idő kérdése, és egyre többen jönnek át hozzánk, az NBA-be.

– Térjünk vissza a jelenbe: milyen idénye lehet a 2005–2006-os a Phoenix Sunsnak?
– Amare Stoudemire sérülése felborította a számításaimat. Azt még csak-csak átvészeltük, hogy Joe Johnson és Quentin Richardson távozott tőlünk, de a centerünk keresztszalag-szakadása igazi mélyütésként ért. Ahhoz képest nem is állunk rosszul. S hogy tudjuk tartani a lépést, azt a két kipróbált veterán, Shawn Marion és Steve Nash remek játékán kívül a szezon egyik legkellemesebb meglepetését nyújtó francia Boris Diaw-nak köszönhetjük. Nem is tudom, van-e még egy olyan játékosa az NBA-nek, akinek az átlaga meghaladja a tíz pontot, a hat lepattanót és gólpasszt, az egy blokkot és 49.3 százalék a mezőnybeli dobóteljesítménye. Még Kevin Garnett, LeBron James és Dwayne Wade is elmarad tőle egyik-másik mutatóban…

Szavazás

Melyik csapat lesz 2005-2006-ban az NBA bajnoka?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik