Balhé minden szinten

KUN ZOLTÁN, P. T.KUN ZOLTÁN, P. T.
Vágólapra másolva!
2005.12.22. 01:36
Címkék
Nagy zűr, nagy vita, nagy sárdobálás, nagy semmi  nagyjából így jellemezhetnénk a Magyar Labdarúgó-szövetség szerdai félnapos közgyűlését. Bár az elképesztő jelenetekkel tarkított összejövetelen (ahogy egy küldött megjegyezte: gittegyletfórumon) Bozóky Imre elnök pozíciója is szavazás tárgyát képezte, végül minden maradt a régiben. A kérdés: meddig?
Sugdolózó küldöttek, feszült vezetôk – a közgyûlés küldötteinek többsége sokáig azt sem tudta, hogy kire vagy mi ellen kell majd szavaznia
Sugdolózó küldöttek, feszült vezetôk – a közgyûlés küldötteinek többsége sokáig azt sem tudta, hogy kire vagy mi ellen kell majd szavaznia
Sugdolózó küldöttek, feszült vezetôk – a közgyûlés küldötteinek többsége sokáig azt sem tudta, hogy kire vagy mi ellen kell majd szavaznia
Sugdolózó küldöttek, feszült vezetôk – a közgyûlés küldötteinek többsége sokáig azt sem tudta, hogy kire vagy mi ellen kell majd szavaznia
Sugdolózó küldöttek, feszült vezetôk – a közgyûlés küldötteinek többsége sokáig azt sem tudta, hogy kire vagy mi ellen kell majd szavaznia
Sugdolózó küldöttek, feszült vezetôk – a közgyûlés küldötteinek többsége sokáig azt sem tudta, hogy kire vagy mi ellen kell majd szavaznia

10.05: Elegáns meghívottak nyakkendőben, hajthatatlan biztonsági őrök, videó elé száműzött újságírók és természetesen a legnagyobb magyar futballdrukker, a zöldben és kékben pompázó Giovanni (becsületes nevén: Sztojka Arnold) – néhány résztvevő az MLSZ rendkívüli közgyűlése címszó alatt futó sakkjátszmában, amely meglepetésre idejében elkezdődött. Kisteleki István meglepetéssel nyitott: felajánlotta, hogy legyen vége a háborúnak, és lemond ligaelnöki tisztségéről, ha Bozóky Imre és vezérkara is hasonlóképpen cselekszik. Az MLSZ első emberét láthatóan meglepte az ajánlat, ezért időt kért.
Lépéselőny Kistelekinél.
10.30: Röpke negyedórás szünet után még mindig elég morcos, ám legbelül valamivel megkönynyebbültebb Bozóky Imre tér viszsza: rendben, készséggel lemond az egész elnökség, ha a bizalmi szavazás ezt kívánja. Tekintve, hogy ehhez a tagok kétharmadának akarata szükséges, viszonylag jó esélye volt rá, hogy az elnök győztesen kerül ki a voksolásból, így nem vállalt nagy kockázatot. Igaz, kiderül, hogy az alapszabály szerint a tagokra csak egyenként lehet szavazni, nem pedig az egész elnökségre. Ebből némi vita kerekedett: kifelé kínos mosoly, gondolatban nyilván egymás lehülyézése, nem maradt más, mint szünet elrendelése.
Gyalogelőny Bozókynál.

Kisteleki István kezében a szavazógép: igen az MLSZ-elnök leváltására
Kisteleki István kezében a szavazógép: igen az MLSZ-elnök leváltására
Danis Barna
Kisteleki István kezében a szavazógép: igen az MLSZ-elnök leváltására
11.20: "Mindenki időben jöjjön már vissza időben, jó? Unalmas, hogy két szünet között van egy kis közgyűlés…" – adta meg a közeljövő alaphangját Vörös Tamás levezető elnök. Kutasi Róbert kért szót, és akadozó hangon kijelentette: bár neki most le kellene mondania elnökségi tagságáról, nem érzi úgy, hogy az elmúlt hónapokban lopott vagy csalt volna, ezért szembefordul a liga döntésével, és marad. Később derült ki: a profik megbeszélést tartottak a szünetben, és a negyvenből harminckilencen – csak a Fehérvár képviselője élt vétóval – megállapodtak, hogy az általuk delegált valamennyi tag lemond a tisztújítás érdekében. Több klubtulajdonos szerint Kutasi Róbert és Puhl Sándor is ígéretet tett erre, ám az emelettől a földszintig meggondolták magukat. A REAC ügyvezetője úgy indokolta maradását, hogy Sepp Blatter FIFA-elnöknél éppen Kisteleki István ígérte meg, nem lesz diktatúra, és nem szabja meg, ki kire szavazhat. Igaz, esetünkben a profi klubok írták elő nekik, mit kell tenniük – márpedig Kutasi Róbertet és Puhl Sándort éppen ezek a profi klubok delegálták az elnökségbe… Ami még érdekes: Kutasi Róbert az MLSZ legnagyobb bírálói közé tartozott, és bár szíve joga megváltoztatni a véleményét, sokak szerint visszás, hogy ezt akkor tette, amikor kiderült, januártól ő lehet az MLSZ média- és kommunikációs igazgatója.
A profik ekkor néztek nagyot, hiszen nem erre számítottak. Fülöp Ferenc, Makray Balázs, Ofella Zoltán, Illés János és Klement Tibor hű volt táborához, ők egyöntetűen lemondtak, így a tizennégy tagú elnökségben már csak kilencen maradtak. A bizalmi szavazásnak Bozóky Imre szerint sok értelme nem volt, így ez elsikkadt, ám Kisteleki István indítványozta, hogy a közgyűlés hívja vissza Bozóky Imrét, Puhl Sándort és Kutasi Róbertet. A tagok megszavazták, hogy szavaznak.
Tisztelőny Kistelekinél.

13.15: Szavazás. Persze csak azután, hogy kiderült (az egyik küldött, Helmeczy László mondta így) az egész közgyűlés egy gittegylet, mert már szavazni akartak a küldöttek, amikor még a napirendi pontokat sem fogadták el. Bár ha korábban a két alelnököt sikerült alapszabályellenesen megválasztani, ennyi igazán belefért… Némi hercehurca és vita (kínos mosoly, gondolatban lehülyézés, egyebek) után aztán jöhetett a szavazatok leadása, majd megszámlálása. A szokásos szünetet követően aztán kiderült: sem Bozóky Imre, sem Puhl Sándor, sem Kutasi Róbert visszahívására nem gyűlt össze a kellő számú szavazat, bár a többség egyértelműen ellenük voksolt. "Most jön a bomba" – hallottuk mindenhonnan, hiszen ezzel még messze nem volt lefutva az ügy. Horváth Cs. Attila, az amatőrök elnökségi tagja jelentkezett szólásra: gondoltuk, lemond, majd lemond Nemes Ferenc is, így annyira kevesen maradnak az elnökségben, hogy fel kell majd oszlatni, és később új testületet kell megválasztani. Ez esetben a magyar futballnak nem lett volna vezető testülete, az ügyvivői feladatokat Berzi Sándor főtitkár látta volna el.
Csakhogy Horváth Cs. Attila nem mondott le.
Vezérelőny Bozókynál.

15.20: A közgyűlés már véget ért, a küldöttek nagy része hazament. Amíg Bozóky Imre sajtótájékoztatót tartott, mi azon töprengtünk, vajon az, hogy az elnököt a küldöttek 62(!) százaléka visszahívná, nem elgondolkodtató-e, de mindegy. A nagy töprengés közepette megtudtuk, hogy Horváth Cs. Attilát a profik kérték arra, ne mondjon le, mert hiába megy ő, és megy Nemes Ferenc, a tisztújításhoz mégsem maradtak volna elég kevesen az elnökségben. Elhangzott: azzal, hogy Kutasi Róbert az emeleten igent mondott, a földszinten pedig nemet, magára haragította az egész profi tábort, hiszen így fölöslegesen léptek viszsza öten is közülük, teljes szabadságot adva az elnökségben Bozóky Imrének, aki most annyi időre hosszabbíthat szerződést Lothar Matthäusszal, amennyire akar. A klubvezetők állítólag azt tervezik, csapataik bosszúból nem játszanak edzőmeccset a REAC-cal, és igyekeznek ellehetetleníteni a rákospalotai klubot.
Bozóky Imre sajtótájékoztatója után Kisteleki István érzékeltette: most vesztettek, de egy hónap múlva, a következő közgyűlésen, immár a felügyelőbizottság jelentését jól megrágva, még sok minden előfordulhat…
Patt.
Odalent a "minden lében kanál szurkoló", Giovanni pacsizott még egyet az MLSZ menedzserével, Pellady Péterrel, majd a leszálló sötétségben mindenki ment a dolgára. ---- A tizennégy tagú MLSZ- elnökségből délutánra kilencen maradtak. Az alábbiakban az elnökségi tagok elmondják, miért álltak erre vagy arra az oldalra, de az kiderült, hogy a megmaradt elnökségi tagok egy része kivárásra játszik, és megvárja a felügyelőbizottság jelentését, amelyet a közgyűlésig egyáltalán nem tekinthettek meg.

Akik lemondtak
Ofella Zoltán:
– Szerettem volna még sokat tenni a magyar labdarúgásért, de hiszem, hogy a jövőben folytathatom a munkát.
Illés János: – Elfogadtam, és megértettem a liga álláspontját, s ezért döntöttem a lemondás mellett.
Klement Tibor: – Szerdán a hivatásos szféra küldöttei úgy látták jónak, ha lemondok a megbízatásról, és fegyelmezett ember lévén eleget tettem a kívánalomnak.
Fülöp Ferenc: – Az év elején, amikor még Szieben László volt a liga elnöke, úgy határoztunk, hogy az MLSZ elnökségébe delegált profi tagokat a liga visszahívhatja. Mi akkor ezt elfogadtuk, s szerdán öten tartottuk magunkat az egyezséghez.
Makray Balázs: – Egy korábbi elnökségi ülésen előrebocsátottam: mindenki rajtunk röhög majd – nos, bejött a jóslatom. A történtek nem vetnek jó fényt a futballunkra, súlyos veszélyek leselkednek ránk a közelgő, Budapesten esedékes UEFA-kongresszus, valamint az Európa-bajnoki rendezés kapcsán.
Akik lemondtak volna
Horváth Cs. Attila: – Hatalmas ütést kapott a magyar labdarúgás, most már csak abban bízhatunk, hogy ettől az ütéstől észhez is tér.
Nemes Ferenc: – Az amatőrök között rend és fegyelem uralkodik: tőlünk azt kérték a küldöttek, maradjunk, és mi elfogadtuk az akaratukat.
Balázs András: – Erős késztetést éreztem arra, hogy én is lemondjak, ám mert az amatőrök küldöttei egységesen kérték tőlünk, hogy maradjunk, ezért – bár nem ideálisak a működési feltételek – eleget tettem a megtisztelő felkérésnek, és együtt megvárjuk a vizsgálati eredményt.

Kutasi Róbert becsülete
Az Iharos-teremben lezajlott viharos közgyűlés után Kutasi Róbert is szót kért. A REAC klubigazgatója azért került fókuszba, mert nem a ligaelnök, hanem saját akarata szerint döntött végül úgy, hogy az elnökség tagja marad.
"Azért nem mondtam le az elnökségi tagságomról, mert az az ember, aki előző nap még a csaló banda tagjának nyilvánított, ne mondja meg nekem, mit kell tennem a magyar labdarúgásért – vágott bele a REAC klubigazgatója. – Döntésemben kizárólag a saját becsületem vezérelt, de fogalmazhatok úgy is: nem kívántam részt venni olyan színjátékban, amely a futballunkat romba dönthette volna." ---- "Nem tudom, hogy fél órát, egy órát vagy öt órát leszünk-e még együtt, de ha már így alakult, segítsük egymás munkáját."
(Vörös Tamás levezető elnök a – négy és egynegyed órás – tanácskozás elején)

"Kell valamit csinálni a mikrofonnal, vagy beszéljek bele? – tette fel a költőinek szánt kérdést Ábrahám Attila államtitkár, mire a következő válasz érkezett a hátsó sorokból: "Csak ne mellé!"

"Hangsúlyozom, nem értek a labdarúgáshoz."
(Őszinte vallomás Ábrahám Attilától)

"Mi, amatőrküldöttek ugyanolyan tudatlanok vagyunk, mint az államtitkár úr."
(Szinger Ferenc küldött)

"Hiszünk az ártatlanság védelmében."
(Újabb Szinger-sziporka)

"Kaptam egy bizalmit, hogy jöjjek el szavazni, de hogy mire szavazok, azt most nem tudom. Csak lesek és bámulok."
(Egy saját bevallása szerint a labdarúgásban 1957 óta dolgozó küldött értetlenkedése)

"Jelenleg gittegylet vagyunk… Igaz, a Nemecsekék jobban csinálták."
(Helmeczy László
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből)

"Aki lemondott, az le van mondva!"
(Egy szakértő)

"Szeretném oldani a feszültséget, ezért kellemes karácsonyt és boldog új évet kívánok mindenkinek."
(Tisztes zárszó)


A válogatottat várja Anglia
Hírül adtuk szerdán, hogy 2006. május 30-án Magyarország válogatottja lesz-e az új Wembley stadionban a nyári világbajnokságra hangoló Anglia első ellenfele.
Az első információk szerint az angolok állítólag kikötötték, hogy a magyar válogatott a Magyarországon szerződéshosszabbítás előtt álló Lothar Matthäus kapitánnyal együtt lenne érdekes. Mindez témát jelentett az MLSZ-közgyűlés részvevői, illetőleg az eseményről tudósítók között is, így mi utánajártunk a hírnek – felhívtuk az angol szövetséget.

"Felvettük a kapcsolatot a magyar szövetséggel, de attól egyelőre még messze vagyunk, hogy konkrétumokról számolhassunk be – jelentette ki az angol szövetség sajtóügyeletese csütörtök délután. – Reményeink szerint a hét végére minden részlet a helyére kerül. Csakis a szövetségeken múlik, létrejön-e az összecsapás, függetlenül attól, ki lesz az idő tájt a magyar válogatott szövetségi kapitánya." ---- – Veszített.
– Csak látszólag veszítettem – mondta Kisteleki István, az MLL elnöke a közgyűlés után. – Ez olyan helyzet, mint amikor a kapufáról kifelé pattan a labda. Lehet, legközelebb befelé pattan…
– A következő közgyűlésen elölről kezdődik ez a cirkusz?
– Nem tudom. Addigra már a küldöttek is alaposan tanulmányozhatják a felügyelőbizottság jelentését, illetve az ellenvéleményét, és eldönthetik, szükség van-e változásra. Én most a viszszavonulásra szavaztam, lemondtam volna, ha mások is így tesznek. A futball érdekében nem akartam tovább szítani a vitát. Öten példát mutattak, az elnök és az elnökség nagy része azonban megfutamodott.
– Érdekes a helyzet, hiszen a bizalmat ezúttal a bizalmatlanság adta meg, a küldöttek hatvankét százaléka Bozóky Imre ellen szavazott. Ön mit tenne a helyében?
– Azért ez elég nyilvánvaló, de ezt a döntést eddig sem hozta meg, most sem fogja. Mindhárom visszahívást a küldöttek több mint hatvan százaléka támogatta. Azért ez jelent valamit.

– Sokan Kutasi Róbertet és Puhl Sándort hibáztatják, amiért önök vesztettek.
– Előbbi úr nevét nem kívánom a számra venni, A Pál utcai fiúkban ő lenne a Geréb. Puhl úr pedig annyit hozott, amennyi a jelleméből fakad.
– Ön semmiben sem hibázott? Például megérte a keddi elnökségin lecsalózni az ott megjelenteket?
– Őszinte voltam, de azt nem tudom, hogy ezen múlt-e a szavazás eredménytelensége.
– Ma nem akarja felrúgni a székét?
– Látja, nem. Pedig most még dühösebb lehetnék, hogy így hátba támadtak. ---- A "Ki marad a végén?" játék egyik nyertese, Bozóky Imre nem titkolta a közgyűlés után: az elmúlt hat évben nem vett részt olyan tanácskozáson, amely ennyire megviselte volna.

– Az a szomorú helyzet, hogy szétforgácsolódott a magyar futballcsalád – kezdte értékelését a hivatalban maradó elnök. – Igaz, az elmúlt napokban történtek már sejtetni engedték, hogy ez lesz a vége. A legjobban azt sajnálom, hogy a labdarúgásról szinte szó sem esett.

– Kabaréba illő hozzászólások fűszerezték az ülést, ám ön egyszer sem csapott az asztalra, hogy uraim, ez már túlzás. Ez lett volna az elnökhöz illő magatartás?
– Amit akartam, az elején elmondtam, később már nem lett volna értelme szót kérni.

– Kisteleki István milyen ember?
– Mindig az összefogás híve voltam, ezután is az leszek, de csak azokkal tudok összefogni, akik hajlandók rá.
– Sokan voksoltak arra, hogy hívják önt vissza a tisztségéből, mégis elnökként hagyhatta el az üléstermet. Boldog?
– Az eredmény nem hízelgő rám nézve, ám ennek én is okozója vagyok. Jókor jött ez a figyelmeztetés, nyilvánvaló, hogy a jövőben más módon, más stílusban kell vezetni a szövetséget.

– Hogy érzi, győzött?
– Diadalnak semmiképp sem nevezném.
– Ha már kapacitálták rá, nem fordult meg a fejében, hogy lemond?
– Voltam már korábban is nehéz helyzetben, ha akkor kikecmeregtem, remélem, most is megoldom. Bízom benne, hogy rendezni tudjuk dolgainkat.
– Kivel? Azaz hányan? Hiszen az elnökség ma kilenc tagot számlál.
– Amint lehet, bővítjuk a létszámot. Január elején már összeülhet az elnökség.

– Nem december végéig kellene? Szilveszter napján ugyebár lejár Lothar Matthäus szerződése.
– Januárban szerintem még nem lesz késő a kapitány sorsáról dönteni.
– Az MLSZ valóban nem hosszabbítja meg a Pellady Péter fémjelezte Derball Kft.-vel kötött megállapodását?
– Erről még beszélünk.
– Kellemes karácsonya lesz?
– Az ünnep számomra szent, az a családé. Kívánni nem kívánhatom, ugyanakkor hihetek benne: nem lesz mindig háború nálunk, a mi futballunkban. ---- Lapunknak sikerült megszereznie a "szigorúan bizalmas" címkével ellátott könyvvizsgálói jelentést, amely az MLSZ egyes szerződéseit világította át, számviteli, pénzügyi és jogi szempontok alapján. A jelentésben leírtak alapján súlyos pénzekkel kell elszámolnia az MLSZ-nek. A vizsgált megállapodások a következők: az MLSZ és Lothar Matthäus szerződése, a szövetség és a Kentaro AG szaktanácsadói megállapodása, a Derball Kommunikációs-Marketing Managment Kft.-vel kötött együttműködési megállapodás és a Derball Ügyviteli és Szolgáltató Kft.-vel létrejött egyezség.

1. Lothar Matthäus szerződése
– a megállapodás nem teljesen alakszerű, pontatlan fogalmazású, helytelen jogszabályi hivatkozású, de érvényes
– a kapitány fizetése két szerződés alapján nettó 300 ezer euró (75 millió forint) évente, amelynek az adóterheit is a szövetségnek kell fizetnie
– a Kentaro AG 200 ezer eurót (50 millió forint) utalt át a kapitánynak
– a vizsgálat megállapította, hogy 2004-ben és 2005-ben 200 ezer euro bérszámfejtése elmaradt, intézkedni kell, ezért 232 millió 477 ezer forintot el kell számolni, ennyivel csökken az MLSZ idei eredménye, valamint 132 millió 916 ezer forint adó- és járulékhiányt fedeztek fel, ezt rendezni kell, ez önellenőrzési és pótlékfizetési kötelezettséggel jár

2. Jutalékok
– szerződése szerint a kapitányt megilleti 20 százalék jutalék minden olyan reklámbevételből, amelyet a szerződése idején a szövetség köt
– a jutalékokat az EG Sportconsulting számláira – amelyeken szerepel az összeg és hogy milyen szponzori bevételhez kötődik – fizette ki az MLSZ, pedig a vizsgálat szerint a céggel nincs szerződése a szövetségnek, a kapitány viszont megállapodott a vállalkozással
– említett eljárással a Lothar Matthäus munkaviszonyából származó jutalék címen származó jövedelmet az adó- és járuléktörvények megkerülésével számolták el és fizették ki, az MLSZ több jogszabályt megsértett
– a kapitány tavaly 16 millió 623 ezer forintot kapott, az idén pedig várhatóan 23 millió 569 ezer forintot keres jutalék címen

3. A kapitány lakásával kapcsolatos költségek
– a Derball Kft. 2004. december 27-i teljesítéssel számlát bocsátott ki az MLSZ részére, amelyben különböző bútorokat, háztartási gépeket, szórakoztató elektronikai berendezéseket (köztük két DVD, három televízió) és többek között számítógépeket sorol fel, 10 millió 437 ezer forint értékben
– az MLSZ a berendezési tárgyakat aktiválta, és az értékcsökkenési leírást elszámolta
– ezek természetbeni juttatásnak minősülnek, ezért a beszerzési érték után ki kellett volna fizetni a járulékokat, 6 millió 346 ezer forintos adófizetési kötelezettség számítható ki
– Lothar Matthäus telefonszámláját is az MLSZ fizette, 2004-ben 5 millió 779 ezer forint, az idén pedig 5 millió 46 ezer forint volt ez a tétel
– a kapitány évente hat privát repülőjegyet kap két személyre Németországba, ennek a költsége 350 ezer forint, a számított adófizetési kötelezettség 266 ezer forint

4. A Kentaro AG
– az MLSZ kizárólagos szaktanácsadónak bízza meg a svájci céget, a mérkőzésekre vonatkozó jogok hasznosítására
– a vállalkozás bármilyen szerződést köthet az MLSZ nevében, mégpedig úgy, hogy a szövetséget csak a megállapodás után kell tájékoztatnia
– 2004-ben 800 ezer eurót fizetett ki a Kentaro (600 ezer a szövetségé, 200 ezer a kapitányé), az idén 400 ezer eurót (fele az MLSZ-é, a többi Lothar Matthäusé), 2006-tól 2009-ig minden évben 400 ezret kell fizetnie a cégnek
– a 2 millió 800 ezer eurót az MLSZ-nek vissza kell fizetnie
– a televíziós bevételekből 60 százalékot kap az MLSZ, s a szövetség ebből kétmillió eurót ad vissza a vállalkozásnak
– ezt követően már 70 százalék lesz a része a szövetségnek, s ebből a bevételből egyenlítik ki a további 800 ezer eurót
– az MLSZ 2004. május 5-én 600 ezer euróról (150 millió 900 ezer forint) szóló számlát bocsátott ki a Kentarónak üzletviteli jogtanácsadás címen, az idén ugyanígy cselekedett 200 ezer euró értékben, a jelentés szerint azonban üzleti tanácsadás nem volt, így ezek a bizonylatok fiktívnek minősíthetők, sértik a számviteli törvényt

5. Derball
– a céget az MLSZ-hez befolyó kereskedelmi bevételekből 30 százalék illeti meg
– a szerződéssel kapcsolatban hiányzik a jogi kontroll
– tavaly a Derball 10 millió 437 ezer forintot számlázott az MLSZ-nek, ezen a bizonylaton szerepeltek a kapitány berendezési tárgyai
– a Derball az céget megillető jutalékról nem nyújtott be számlát, helyes eljárás esetén 26 millió 826 ezer forinttal növekednének az MLSZ költségei, és csökkenne az eredménye
– a cég és a szövetség elszámolása sérti a számviteli törvényben szereplő teljesség és bruttó számviteli elveket
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik