"Itt mindenki csal, ahol tud"

Ch. Gáll AndrásCh. Gáll András
Vágólapra másolva!
2005.12.16. 00:44
Címkék
A Magyar Olimpiai Bizottság szombaton 10 órai kezdettel a Thermál Hotel Hélia báltermében rendezendő közgyűlésének ötödik napirendi pontja tájékoztatás a doppingellenes küzdelemről, amelynek előadója dr. Berkes István, a MOB orvosi bizottságának elnöke, az Országos Sportegészségügyi Intézet (Sportkórház) főigazgató főorvosa.
Nem tudni, mekkora hangsúlyt kap a MOB-közgyûlésen a doppingkérdés, de a korábbi elnökségi ülések jegyzôkönyvei szerint rengeteg még az elvarratlan szál
Nem tudni, mekkora hangsúlyt kap a MOB-közgyûlésen a doppingkérdés, de a korábbi elnökségi ülések jegyzôkönyvei szerint rengeteg még az elvarratlan szál
AFP
Nem tudni, mekkora hangsúlyt kap a MOB-közgyûlésen a doppingkérdés, de a korábbi elnökségi ülések jegyzôkönyvei szerint rengeteg még az elvarratlan szál
Nem tudni, mekkora hangsúlyt kap a MOB-közgyûlésen a doppingkérdés, de a korábbi elnökségi ülések jegyzôkönyvei szerint rengeteg még az elvarratlan szál
Nem tudni, mekkora hangsúlyt kap a MOB-közgyûlésen a doppingkérdés, de a korábbi elnökségi ülések jegyzôkönyvei szerint rengeteg még az elvarratlan szál
AFP
Nem tudni, mekkora hangsúlyt kap a MOB-közgyûlésen a doppingkérdés, de a korábbi elnökségi ülések jegyzôkönyvei szerint rengeteg még az elvarratlan szál

A MOB elnökségének 2005. november 4-i üléséről készült, szerkesztőségünk birtokába jutott jegyzőkönyv tanúsága szerint a bizalom teljesen megingott a magyar doppingellenőrökben. Pillanatnyilag az a várható forgatókönyv, hogy a MOB a tesztek elvégzésére a WADA-t fogja felkérni. Legalábbis ez valószínűsíthető az alábbi beszélgetésrészletekből.

Molnár Zoltán (a MOB ügyvezető igazgatója): (…) Doppingügyekben Berkes Istvánnal és Tállay Andrással (utóbbi a kézilabda-válogatott keretorvosa – a szerk.) felvettük a kapcsolatot, az összes indulót a lehető legkésőbbi időpontban vizsgáltatjuk meg, a tesztek elvégzésére a WADA-t fogjuk felkérni, illetve egy külföldi labort.

(…)Berkes István: (…) Zoli részéről elhangzott egy mondat a doppingellenőrzésről, hogy a WADA-val végeztetjük, külföldi laborban. Akkor ez azt jelenti, hogy az államilag szervezett itthoni ellenőrzésben nem bízunk.

Schmitt Pál: Abszolúte nem bízunk.

Berkes István:
(…) A MOB a felelős a szereplésért, de akkor mondjuk ki, hogy nem bízunk a magyar ellenőrzésben. (…)
Hegedűs Csaba: Ez nekem is megütötte a fülemet. Ez az egész doppingkérdés alfája és ómegája: a mintavétel.

(…) Molnár Zoltán: Athén előtt mindenkit negatívnak jelentettek, azaz a rendszer megbukott. (…) a külföldi labor huszonnégy órán belül elvégzi az analízist. És muszáj, hogy a lehető legkésőbb történjék meg a mintavétel.

Gyárfás Tamás: Nem túl erős, hogy a MOB-nak nincs meg a bizalma a jelenlegi rendszerben?

Schmitt Pál: Nem, és legyen benne a jegyzőkönyvben, hogy én azt mondtam: nincs bizalmunk a jelenlegi magyar ellenőrzési rendszerben.

Zsivótzky Gyula
: Ez nem bizalmi vagy bizalmatlansági kérdés. Ez olyan, mint a bankszakma. A pénzt akkor is meg kell számolnom, ha az édesanyámtól kapom. (…) Itt mindenki csal, ahol tud, és ez nemzetközileg is így van.

(…) Schmitt Pál: (…) Rendeljük be az ellenőrzést végző Magyar Sporttudományos Társaságot, Frenklt, Bakaneket, Mónust. (…) Hallgassuk meg Frenkléket, kik vesznek részt az ellenőrzésben.

(…) Dávid Imre: (…) És van a kezemben egy levél, Berkes főorvos úrtól kértem el. Székely László ügyvéd írta, a legmarkánsabb megfogalmazás szerint érthetetlen, hogy a MOB miért érzi újra és újra úgy, hogy védekeznie kell. Az ügyvéd jogilag rögzíti, hogy a sporttudományos tanács feladata és felelőssége az ellenőrzés, azaz megvan az a személyi kör, amelyé a felelősség. A doppingellenes tevékenység a Frenkl által ellenőrzött szervezet felelőssége, az athéni események az ő hibájuk, etikátlan a MOB-ra hárítani a felelősséget.

(…) Schmitt Pál: Nem megnyugtató, hogy ugyanazok ellenőriznek, mint 2004-ben.

Eddig az idézetcsokor. Molnár Zoltán, a MOB ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, hogy Torinóban minden korábbinál szigorúbb doppingellenőrzés lesz, az olimpikonok negyven százalékát tesztelik. Salt Lake Cityben a 23 magyar résztvevőn 30 doppingtesztet végeztek el, úgyhogy hasonló nagyságrendű csapat esetében 50-60 vizsgálat várható. Molnár megerősítette, hogy – kerül, amibe kerül – külföldi doppinglaboratóriummal végeztetik el a vizsgálatot, a versenyzőket két orvos, Tállay doktor és Györe István doktor kíséri el a mintavételre – hiszen ez (mármint a mintavétel) minden doppingellenőrzés gyenge láncszeme. ---- 1999-ig országonként eltérő gyakorlat szerint végezték a doppingellenőrzést – ám időközben oly mértékben tökéletesedtek a tiltott teljesítményfokozás módszerei, hogy az ellenőrzésnek is lépést kellett tartani az "ellenség" fejlődésével. Ezért 1999. november 10-én – részben a NOB, részben az egyes országok kormányainak égisze alatt, a költségeket 50-50 százalékban megosztva – létrehozták a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséget, a WADA-t (World Anti-Doping Agency).

Hazánkban 1989-ig, a rendszerváltozásig a doppingellenőrzés az állami sportirányítás feladata volt. Azóta viszont nehéz eldönteni, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság vagy a Nemzeti Sporthivatal (illetve elődei, beleértve a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumot) joga és kötelessége-e a tiltott teljesítményfokozó szerek, illetve a használatuk elleni küzdelem. Valószínűleg mindkettőé, a vita csak arról folyik, hogy milyen a feladatok, illetve a felelősség százalékos megoszlása.
Dr. Bakanek György a 2004 márciusában létrehozott Nemzeti Doppingellenes Koordinációs Testület elnöke. Az NDKT-nek a Nemzeti Sporthivatalon kívül valamennyi sportköztestület – így a MOB is – tagja. Ez a koordinatív szerepet betöltő bizottság ajánlásokat, állásfoglalásokat ad ki, s információkkal szolgál doppingügyekben.
Való igaz, Bakanek doktor az athéni olimpia előtti doppingteszteket végző teamet is vezette, és vélhetően a torinói téli játékok előtt is ő és munkatársai vizsgálják a magyar olimpikonokat – hacsak a MOB másképp nem dönt.

"Szó sincs arról, hogy önmagam főnöke, ellenőre lennék, az NDKT elnökeként semmiféle jogosítványom sincs – mondta Bakanek doktor. – A magyarországi doppingellenőrzési gyakorlatról annyit: évek óta létezik egy tizennégy-tizenhat tagú, sportorvosokból, biokémikusokból, asszisztensekből álló ellenőri gárda, amely szerződésben állt az állami sportirányítással. Kétezer-kettőben felvetődött, hogy – a WADA mintájára – ügynökséggé alakulunk, csakhogy a magyar társasági jog nem ismeri ezt a formát. Keresnünk kellett egy ernyőszervezetet, amely a nevét adja tevékenységünkhöz – ezt a szervezetet a Magyar Sporttudományos Társaságban találtuk meg. Ennek elnöke doktor Frenkl Róbert, főtitkára doktor Mónus András, aki korábban a sporthivatal tudományos főosztályának vezetője volt. Az állami sportirányítás tendert írt ki a doppingellenőrzés technikai lebonyolítására, kezdeményezésemre a Magyar Sporttudományos Tanács pályázott, és nyert is. A tényleges doppingellenőrzéshez azonban Frenkl doktornak vagy Mónus doktornak az égvilágon semmi köze sincs, én végzem jól bejáratott csapatommal."

Bakanek utolsó észrevétele több mint figyelemre méltó: "Az athéni olimpia előtt a magyar csapat tagjain elvégzett doppingvizsgálataink valóban minden esetben negatívnak bizonyultak, én azonban felhívtam az állami sportirányítás és a MOB vezetőinek figyelmét arra, hogy van néhány sportolónk, súlyemelők és nehézatléták, akikért a negatív vizsgálati eredmények ellenére sem tenném tűzbe a kezem. Az események, sajnos, engem igazoltak."

Az ellenőrök nagy családja
Felsorolásunk nem teljes, zárójelben a nevek után az ellenőrzések számát tüntettük fel – az ellenőröket mintánként fizetik.
2002
Bakanek Attila (Bakanek György fia) 27 alkalom, dr. Tiszeker Ágnes 7, Ádámfy Attila (Aján Tamás veje) 2
2003
Dr. Tiszeker Ágnes 28, Bakanek Attila 125, Ádámfy Attila 8
2004–2005
Bakanek Attila 156, Bakanek András 3, dr. Bakanek György 1, Bárdos Mónika 226, Bognár Péter 5, Bognár Tibor 4, Ficzere Zsombor 12, Fort Viktória 71, Liva Krisztina 24, Karsai József 7, dr. Márta Dezső 42, dr. Márta Szabolcs 13, dr. Mikes Csaba 28, Szeli Zsuzsa 90, dr. Tiszeker Ágnes 95 ---- Dr. Szerdahelyi Szabolcs, a sportegyesületek egykori vezető főorvosa 2005. november 25-én eljuttatta szerkesztőségünkbe annak a levélnek egy fénymásolt példányát, amelyet Szalontai Zoltán néhai válogatott birkózó hirtelen halála kapcsán írt dr. Rácz Jenő egészségügyi miniszternek. A levélből részleteket közlünk, szöveghű formában:

"1998 óta – szintén a hirtelen halálesetek kapcsán – több alkalommal kezdeményeztem a szűrővizsgálatok lehetőségének megteremtését, mindhiába. Közben a sajtóban úgynevezett "halállisták" keringenek a mai napig, a rejtélyes élsportolói tragédiákra emlékeztetve. A Szalontai Zoltán haláláról beszámoló nekrológ megemlíti, hogy a versenyző 28 évesen érhetett volna karrierje csúcsára a Los Angeles-i olimpián, de a bojkott miatt Magyarország nem indulhatott (…)

A felkészítés azonban megtörtént, mint ahogyan azt igazolja az 1998. január 19-én, dr. Kökény Mihály akkori népjóléti miniszterhez írt levelem mellékleteként eljuttatott dokumentum is. Dr. Prónai Lászlónak, a Sportkórház egykori igazgatóhelyettesének feljegyzése szerint ugyanis 1983-ban a Los Angeles-i olimpiára készülvén a sportvezetés megrendelése alapján 30 fő részesült központilag doppingolásban, gyógyszerkísérletnek álcázva. A súlyemelőknél már az akkori vizsgálat ijesztő heresorvadást állapított meg. (…) Egy másik dokumentum tanúsága szerint a doppingolásban részesült sportolók súlyos egészségkárosodást szenvedtek.

Dr. Vadász Gábor, a Sportkórház egykori anaesthesiológus főorvosa dr. Csehák Judit miniszter asszonyhoz 1989. január 14-én írt levelében beszámolt arról, hogy egy sportolónál nem tudták elvégezni a szükséges műtétet, doppingszer okozta jelentős májkárosodás miatt. (…) Jellemző ennek a problémának a megoldása: a főorvost (…) eltávolították pozíciójából, sőt még az anaesthesiológiai részleget is megszüntették."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik