A magasságot nem lehet tanítani

Ch. Gáll AndrásCh. Gáll András
Vágólapra másolva!
2005.12.12. 00:12
Címkék
A közelmúltban négy napot töltött hazánkban Mike Cound. Az amerikai kosarasmenedzser megtekintette az MKB-Euroleasing Sopron és a MiZo-Pécs női Euroliga-meccsét, valamint a BSE-ESMA bajnoki találkozóját.
Mike Cound azt állítja, Amerika még mindig messze Európa elôtt jár
Mike Cound azt állítja, Amerika még mindig messze Európa elôtt jár
Czagány Balázs
Mike Cound azt állítja, Amerika még mindig messze Európa elôtt jár
Mike Cound azt állítja, Amerika még mindig messze Európa elôtt jár
Mike Cound azt állítja, Amerika még mindig messze Európa elôtt jár
Czagány Balázs
Mike Cound azt állítja, Amerika még mindig messze Európa elôtt jár

Hogy miért éppen e találkozókon járt? Mert DeLisha Milton-Jones, Nikki Teasley, Amra Dapo és Kaayla Chones személyében mindegyik mérkőzésen játszott kliense. De ez csak részben magyarázza a 40 éves, az arkansasi Little Rockban élő játékosügynök látogatását (Cound játékosait hazánkban partnere, az izraeli Oded Avni képviseli). A WNBA több "nagyágyúját" ügyfelei között számon tartó egykori spanyolnyelv-tanár szétnézett a magyar piacon.
– Elárulná, kiken akadt meg a szeme?
– A pécsi Fegyverneky Zsófia és Jekatyerina Liszina WNBA-sztár lehet! – mondta Mike Cound. – Előbbi huszonegy, utóbbi tizennyolc éves, előttük a jövő, és mindkettőnek olyan tulajdonságai vannak, amelyek fényes karrierre predesztinálják őket.
– Melyek e tulajdonságok?
– Zsófia esetében a gyorsaság, a ruganyosság, a küzdőképesség és az, hogy szerintem védőként a legnagyobb sztárok életét is meg tudná keseríteni az egyes és a kettes poszton.
– Liszinában mi ragadta meg?
– A legszembetűnőbb tulajdonsága, hogy kétszázkét centi magas. Mifelénk az a mondás járja, hogy a magasságot nem lehet tanítani, és ha fakezű lenne az orosz hölgy, akkor is érdemes lenne szemügyre venni. No de minden, csak nem fakezű! Remek a csuklója, négy-öt méterről is életveszélyes, ha pedig a gyűrű közelében kap labdát, lefoghatatlan. Hallom, már a zsákolás is megy neki edzésen, és ha egy kis izmot raknak rá – azt hallottam Rátgéber Lászlótól, a Pécs edzőjétől, hogy addig tudatosan nem súlyzóztatja, amíg növésben van –, akkor WNBA-sztár lehet belőle.
– Látta a Brnót, a Sopront, a Pécset, e csapatok ott vannak földrészünk öt-hat legerősebb klubja között. Szerintem egyenrangú ellenfelei lennének a WNBA mindenkori bajnokának, az Euroliga címvédőjéről, az orosz VBM-SGAU Szamaráról nem is beszélve…
– Ne fogadjon erre nagy öszszegben. Jó, ha tízből egy meccset megnyernének, mondjuk az idei bajnok, a Sacramento Monarchs, netán a döntő vesztese, a Connecticut Sun ellen. Más sebességi fokozatban kosaraznak a tengerentúlon, fizikumban, gyorsaságban nincs egy kategóriában az amerikai és az európai kosarasnő.

– Egyébként kik a kliensei a már említetteken kívül?
– Yolanda Griffith a bajnok Sacramentóból, Swin Cash, Ruth Riley, Deanna Nolan, Cheryl Ford a Detroit Shockból – utóbbi kettő szintén járt Magyarországon, a BSE ellenfeleként –, Becky Hammon a New York Libertyből, Tangela Smith a Charlotte Stingből, Taj McWilliams-Franklin a Connecticutból. De sorolhatnám reggelig. Közülük most talán Deanna Nolan a legjobb, óriásit fejlődött. És mielőtt elfelejteném: Ujhelyi Petra is az ügyfelem, ő ugyebár a Detroittal bajnoki címet is nyert.
– Férfiakkal nem is foglalkozik?
– Dehogynem, leginkább spanyol és argentin játékosokkal. Tekintve, hogy spanyolnyelv-tanárként kezdtem pályafutásomat az Auburn és a Tennesse-Chattanooga Egyetemen.
– Úgy tudom, Luis Scola, a mi Dávid Kornélunk vitóriai klubtársa is az ön védence.
– Jól tudja. De én viszem több argentin válogatott ügyeit: a chicagói Andrés Nocioniét, a Portland által draftolt Federico Kammerichsét, és Walter Herrmannét, a Málaga rombolójáét. Luis Scola óriási tehetség, szerintem még Tim Duncan sem tudná lefogni. Kár, hogy kétezer-kettőben a San Antonio draftolta.
– Miért?
– Mert ott nem jutna szóhoz, mint ahogy a legjobb barátja, Fabricio Oberto is csak két-három perceket játszik Duncan árnyékában. Olyan megoldást kell kitalálnom, melynek keretében a Spurs elcseréli Scola játékjogát egy első körben draftolandó újoncéval, és akkor irány az NBA! A kivásárlását is megoldjuk, hiába szól kétezer-nyolcig a szerződése a Tauhoz. Luisnak minden vágya, hogy az NBA-ben játszhasson, és meg is érdemli a lehetőséget.
– Akkor tehát az ő tudása megüti az amerikai sztárokét?
– Azt azért nem mondanám, és Luis lenne az első, aki igazat adna nekem. Viszont jó kosaras lesz az NBA-ben, miként Nocioni is az: húszpontos átlagot is hozhat. José Calderón nagy jövő előtt áll, ő spanyol, és ugyancsak a Tauból repült át az óceán túlsó oldalára: 6.7 pont és 6.2 gólpassz az átlaga, utóbbi kategóriában ő a második legjobb újonc. De bármilyen jók is az európaiak, ha nem az NBA holt idényében lenne az olimpia vagy a világbajnokság, amikor formán kívül vannak a tengerentúliak, még most sem lenne esélye a győzelemre sem Argentínának, sem a csúcsformában lévő Szerbia-Montenegrónak.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik