Fehérvár: sárban is megy

PIETSCH TIBOR, ZOMBORI ANDRÁSPIETSCH TIBOR, ZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2005.12.07. 03:00
Címkék
Alig félórányi futballt követően eldőlt, hogy az MTK BudapestFC Fehérvár Magyar Kupa-nyolcaddöntő bizonyosan nem hoz hosszabbítást. Komoly esély volt arra, hogy a mérkőzést  amelynek az első összecsapása Székesfehérvárott 11-es döntetlennel zárult  másodszor is el kell halasztani.

A hálóban a labda, Kuttor Attila (balra) ünnepel, MTK részrôl ezt a szituációt vitatták, mondván, a fehérvári játékos lesrôl lôtt
A hálóban a labda, Kuttor Attila (balra) ünnepel, MTK részrôl ezt a szituációt vitatták, mondván, a fehérvári játékos lesrôl lôtt
Németh Ferenc
A hálóban a labda, Kuttor Attila (balra) ünnepel, MTK részrôl ezt a szituációt vitatták, mondván, a fehérvári játékos lesrôl lôtt

Először a magyar és az olasz U21-es válogatott összecsapása miatt tolódott a mérkőzés időpontja, míg kedd estére a hatalmas esőzés erősen feláztatta a játékteret, és másfél órával a meccs hivatalos kezdési időpontja előtt Fábián Mihály játékvezető még arra voksolt, hogy inkább maradjon el a kupavisszavágó. Aztán változott a bíró véleménye…

Az este negyed hatkor esedékes pályabejáráson ugyanis az a döntés született, hogy lépjenek pályára a csapatok. A sáros pályán a fehérváriak éltek jobban: az első gólhelyzet Sitku Illés előtt adódott, ám, mert az ellentámadásból Pál András került gólhelyzetbe, arra lehetett következtetni, hogy a mély talajon nagy meccset vívnak majd a csapatok. Negyedóra sem kellett a fehérváriaknak ahhoz, hogy előnyhöz jussanak, de ezt követően három alkalommal is a hazaiak remek lövésekkel tesztelték Daniel Tudor kapust. Csaknem fél órája játszottak a csapatok, amikor a válogatott Simek Péter nagyszerűen futott el a jobb oldalon, remekül centerezett, Sitku Illés pedig nem hibázta el a gólhelyzetet. Az MTK játékosai mindent megtettek annak érdekében, hogy még a szünet előtt szépítsenek, ám a jóval rutinosabb labdarúgókból álló vendégek magabiztosan védekeztek, így kétgólos előnnyel vonulhattak a szünetre az öltözőbe.

A második játékrészben fölénybe került az MTK, igaz, az embernek az volt az érzése, a Fehérvár tudatosan adja át a területet a hazai együttesnek, hátha így sikerül kontraakciókat vezetni. Hiába birtokolta ellenfelénél többet a labdát a házigazda, a Schwarcz Zoltán, Farkas Balázs, Mario Bozsics tengelyen szinte esélyük sem volt túljutni a kék-fehér labdarúgóknak. Látszott rajtuk a tanácstalanság, a játékszervezésben jártas Kanta József és Illés Béla távollétében nem volt karmestere az MTK-nak.

A hazaiak futballjából ráadásul hiányzott még egy fontos játékelem, hogy a csatárok a széleken a vendégvédelem mögé próbáljanak kerülni. Ez azért is volt meglepő, mert Bori Gábor személyében a honi élvonal egyik leggyorsabb futballistáját vetheti be az MTK. Biztos előnye tudatában a Fehérvár semmit sem kockáztatott, rutinosabb labdarúgói vezérletével biztosan őrizte kétgólos előnyét, és egyetlen kihagyást leszámítva esélyt sem adott az MTK-nak arra, hogy szépítsen az álláson.

Az FC Fehérvár ismét megmutatta, idegenben is bármikor képes győzni, és most – megérdemelten – 3–2-es összesítéssel jutott a Magyar Kupa legjobb nyolc csapata közé.
Jó: Rodenbücher, ill. Kuttor, Farkas B., Simek, Sitku

MESTERMÉRLEG
A csapat megfelelően küzdött, hajtott, de ezúttal nem volt bennünk kellő átütőerő. (Garami józsef
az MTK szakmai igazgatója)


Az első félidőben jobbak voltunk az MTK-nál és két gólunk után eldőlt a továbbjutás. Örülök a sikernek. (Csertői Aurél
az FC Fehérvár vezetőedzője)


Szavazás

Ki nyeri a Magyar Kupát?

---- 12. perc: Vincze Zoltán jobb oldali szögletét követően Csizmadia csúsztatta meg a labdát, amelyet a jobb oldali kapufától egy méterre, sokak szerint lesen álló Kuttor jobbal passzolt a gólvonal mögé.
0–1
29. perc: Simek jobb oldali beadásánál csak Sitku befejezése volt pontosabb: a támadó hat méterről, középről jobbal, ráadásul kapásból lőtte a labdát a jobb alsó sarokba.
0–2

67. perc: Györök húsz méterről jobbal lőtt, a bal alsó sarokba tartó labda a jó helyen álló Lambulicsról pattant szögletre.
83. perc: Zabos vette el a labdát Kollertől, bevitte a büntetőterületen belülre, majd okosan visszagurított Hrepka elé, ám a támadó lyukat rúgott…
92. perc: Hrepka cselezgetett a 16-oson belül, amikor a labda a sárban ragadt, ám a játékos továbblépett, és Csizmadia elhúzta a lábát. Tizenegyes! A büntetőből Balogh Béla jobbal a kapu bal oldalába helyezett.
1–2 ---- A nyolc közé jutott csapatok közül öt már a hatvannégy között csatlakozott a sorozathoz. A Sopron és a Vasas az első kört kihagyta mivel nemzetközi kupában szerepelt (UEFA és UEFA-Intertotó-kupa küzdelmek). A Debrecen a 32 közé kerülésért Bajnokok Ligája kötelezettségei miatt nem játszott, a következő fordulóban pedig kiemelt volt, mint az utóbbi években legjobban teljesítő kupacsapat. Ebben a fordulóban csak 31 csapat volt, mivel a Ferencvárost az előző döntő botránya miatt a Magyar Labdarúgó Szövetség kizárta az idei sorozatból.

BP. HONVÉD
Bonyhád 5–2
Mosonmagyaróvár 3–2 (h. u.)
BKV Előre 2–1, 3–1

DVSC-AVE
Erőnyerő volt, mivel a Ferencvárost kizárták a küzdelmekből
Tatabánya 2–1, 2–1

KAPOSVÁR
Bóly 4–0
Balkány 5–0
REAC 1–1, 3–3 (idegenben lőtt több góllal)

PÉCSI MFC
Enying 5–2
Haladás 2–2 (11-es)
Szentlőrinc 2–0, 0–1

FC SOPRON
Ajka 2–1
Zalaegerszeg 5–1, 3–1

ÚJPEST FC
Rákóczifalva 7–0
Kisbágyon 3–0
Makó 8–1, 1–0

VASAS
Kazincbarcika 2–1
Pápa 3–3, 2–1

FC FEHÉRVÁR
Kozármisleny 3–2
Baktalórántháza 2–0
MTK 1–1, 2–1 ---- Ötmillió forintos büntetést kapott az Újpest FC! A másfél héttel ezelőtti MTK elleni bajnokin a lila-fehérek szurkolói közül néhányan rasszista megnyilvánulásokat tettek, emiatt tárgyalt a mérkőzés kapcsán az MLSZ fegyelmi bizottsága. Ugyancsak megbüntette a bizottság Sápi Csabát, a találkozó játékvezetőjét. A bíró 2006. március 1-jéig nem vezethet mérkőzést, mivel nem állította meg a mérkőzést a rasszista bekiabálások alkalmával. Nem úszta meg az MTK sem, a kék-fehéreknek a következő hazai mérkőzésükön 15 fővel emelniük kell a rendezői gárda létszámát, s még egy szövetségi ellenőrt is fizetniük kell.

A testület döntött a kiállított játékosok sorsáról is. Gyánó Szabolcs (Vasas), Farkas Attila (Pápa), Geri Tamás (Pápa), Kovács Zoltán (Honvéd) és Schultz Levente (Honvéd) egy mérkőzést kénytelen kihagyni piros lapja miatt – a Honvéd labdarúgóit múlt hét kedden állították ki az MTK elleni találkozón, ők a szombati, debreceni találkozón letöltötték büntetésüket. A Honvéd játékosát és egyben pályaedzőjét, Borgulya Istvánt három találkozóra tiltották el, és ő ráadásul edzőként sem ülhet le a kispadra három bajnokin. Az FTC elleni meccsen reklamáló debreceni másodedző, Herczeg András büntetését ugyanakkor egy meccsre mérsékelte a testület. A Honvédnak 55, a Győrnek pedig 25 ezer forintot kell fizetnie sárga és piros lapok miatt.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik