Plakátlány lett a bajnoknő

FÜREDI MARIANNEFÜREDI MARIANNE
Vágólapra másolva!
2005.11.14. 03:28
Címkék
Nyert már olimpiát, Európa- és világbajnokságot  utóbbit háromszor is. Az idei Világkupa-döntőben szerzett aranyéremmel teljessé vált a gyűjteménye, mégsem hagyja abba a versenyzést. A magyar női öttusázás első olimpiai, világ- és Európa-bajnoka, Vörös Zsuzsanna november elején elkezdte az edzéseket. Mert bár mindent elért, amit saját erejéből elérhetett, még van cél az életében. Szeretne egyszer a sportújságírók év végi szavazásán is nyerni&
Ha tavaly olimpiai bajnokként nem nyert, Vörös Zsuzsa szerint csoda lenne, ha az idén ô lenne az Év sportolója
Ha tavaly olimpiai bajnokként nem nyert, Vörös Zsuzsa szerint csoda lenne, ha az idén ô lenne az Év sportolója
Németh Ferenc
Ha tavaly olimpiai bajnokként nem nyert, Vörös Zsuzsa szerint csoda lenne, ha az idén ô lenne az Év sportolója
Ha tavaly olimpiai bajnokként nem nyert, Vörös Zsuzsa szerint csoda lenne, ha az idén ô lenne az Év sportolója
Ha tavaly olimpiai bajnokként nem nyert, Vörös Zsuzsa szerint csoda lenne, ha az idén ô lenne az Év sportolója
Németh Ferenc
Ha tavaly olimpiai bajnokként nem nyert, Vörös Zsuzsa szerint csoda lenne, ha az idén ô lenne az Év sportolója
"Nagyon szeretnék egyszer az Év sportolója lenni! Kétszer eljutottam az ezüstéremig: kilencvenkilencben a vébégyőzelmemmel, valamint 2003-ban a vébéarannyal és az Európa-bajnoki ezüsttel. Ez a cím még hiányzik, és nagyon vágyom rá" – mondta lapunknak éppen egy esztendeje Vörös Zsuzsa.
Nos, ez az álma tavaly sem vált valóra. Sőt, még a legjobbak képzeletbeli dobogójára sem tudott felállni.

Pedig 2004 eddigi pályafutásának csúcséve volt. Tavaszszal harmadszor is egyéni világbajnok lett, majd augusztusban Athénban is aranyérmet akasztottak a nyakába. Eredményeit nemzetközi szinten értékelték: Lausanne-ban a sportcsillagok gáláján – SportStar Awards – ő lett az öttusázónők díjazottja. Csak itthon nem tudott "labdába rúgni" az egész éves szuperprodukciójával. Pedig az olimpián aranyat nyerő versenyzők közül senki más nem büszkélkedett olyan sorozattal, mint ő.

Az idén nem rendeztek olimpiát, de az Eb-ről és a vb-ről most sem jött haza üres kézzel a székesfehérvári klaszszis. Az augusztusi Világkupa-döntőt pedig szenzációs, 5708 pontos eredménnyel nyerte meg – mint még soha senki.

Talán most…

Tavaly Meg sem hívták a díjátadó gálára

"Hogy az idén én lehetnék az Év sportolója? Nem hiszem… Számomra csoda lenne. Tavaly tíz versenyből kilencszer érmes lettem, az olimpián és a vébén aranyat nyertem, és mindez kevés volt. Ha azzal a teljesítménnyel nem sikerült valóra váltani az álmomat, hogyan sikerülhetne most? Bevallom, még nem gondoltam bele, hogy mások milyen eredményeket értek el az évben, kik lehetnek a vetélytársaim, de nem hiszem… Mondom, csoda lenne."

Nem titkolja, hogy a tavalyi szavazás eredménye roszszulesett neki, de leginkább az bántotta, hogy meghívót sem kapott az ünnepségre. Legalábbis a mai napig sem kapta meg az állítólag feladott értesítést.

De már nem foglalkozik a múlttal. Az idén is érték örömök. Továbbra is őrzi helyét a sportág élvonalában – és helyet kapott egy fővárosi ház falán is. A HVB Bank lett az öttusa főtámogatója, és ennek első "kézzel fogható" jeleként az olimpiai bajnok lovasképe látható azon az épülethálón, amelyet a Bajcsy-Zsilinszky és az Andrássy út sarkán felújítandó ház homlokzatára húzatott fel a pénzintézet.

Három órát ült a lovon egy fotóért

"Amikor megkaptam a felkérést, nem tudtam, mi vár rám. A fotózás alatt három órát ültem a lovon, két lóval csináltuk a felvételeket. Végül az a kép lett a nyerő, amelyen Mester nyergében ülök. Mivel a pihenőidőszakra esett a fotózás, a végére majdnem lefordultam a lóról, annyira elfáradtam. Az egész felért egy kiadós lovasedzéssel, de megérte. Tetszik az óriásplakát. Amikor Pesten jártam, arra kanyarodtam a kocsival, hogy megnézzem. Furcsa érzés volt egy ház falán ilyen óriási méretben szembetalálkozni önmagammal."

Valóban nem sokan büszkélkedhetnek azzal, hogy velük hirdetnek egy terméket vagy egy intézményt. Kislánykorában Vörös Zsuzsa sem erről álmodott. Már csak azért sem, mert véletlenül indult el azon az úton, amely az olimpiai és a világbajnoki dobogó tetejére vezetett. Tizenkét éves volt, amikor a szomszéd házban vendégeskedő öttusaedzőnek, Kulcsár Antalnak feltűnt a mokány kislány, aki szigorú arccal elegyedett szóba vele. A székesfehérvári sportember néhány mondat után öttusázni csábította az iskolában még kosárlabdázó vörös hajú kislányt. A gyermek, amikor megtudta, mi is az az öttusa, hogy milyen sportágakból áll, igent mondott, de megjegyezte: nem tud úszni.

Megtanították. Kezdetben semmivel sem tűnt ki a csoporttársai közül, aztán egyik pillanatról a másikra 14 másodpercet javult az úszóeredménye. Ez volt az első jel, amelyre felfigyeltek. Ha ilyen fejlődésre képes az, aki nem olyan régen még úszni sem tudott…

A fiatalos lendület helyett tudatosság

A történet innen már ismert. A kislányból az évek során remek öttusázó lett, profi, tudatos sportolóvá vált, vagyis "beérett". Saját maga is úgy érzi, hogy első világbajnoki sikere óta sokat változott. Komolyabban készül, nagyobb az önbizalma. Egykor a fiatalos hév jellemezte, a lendület vitte, manapság viszont már a tudatosság a meghatározó.

Az olimpiai bajnokról sokan tudják, hogy a Lola nevű kutyája a kedvence. A bearded collie gazdája elirigyelte a bajnok sikereit.

"Lolának most zárult a versenyidőszaka, amikor én újrakezdtem az edzéseket. Sok kiállításon vettünk részt az idén itthon és külföldön is, és nagyon büszke vagyok rá, hogy az egyik legrangosabb viadalon, Dortmundban fiatal osztálygyőztes lett. Október utolsó hétvégéjét Tatán töltöttük, de ez alkalommal nem én edzettem, hanem ő. Most viszont már nyakamon van a téli alapozás: nem szeretem, de tudomásul veszem, hogy hozzátartozik az életemhez. Mint az ilyenkor jelentkező izomláz. Majd elmúlik. És jönnek a versenyek, amelyeket viszont nagyon várok…"

VÖRÖS ZSUZSANNA
Született: 1977. május 4., Székesfehérvár
Klubja: Alba Volán
Edzői: Kulcsár Antal, Komlódy Zsolt, Korponai István, Mészöly Gábor, Heilig Anita
Legjobb eredményei.Egyéni: olimpiai bajnok (2004), olimpiai 15. (2000); 3x világbajnok (1999, 2003, 2004), 3x vb-2. (1998, 2002, 2005); Európa-bajnok (2000), Eb-2. (2003), Eb-7. (2005), Vk-döntő-győztes (2005); junior-világbajnok (1997); junior Európa-bajnok (1997), junior Eb-2. (1998). Csapat: világbajnok (2002), vb-2. (2005), 2x vb-3. (1998, 2003); 2x Európa-bajnok (2000, 2003), Eb-4. (2002); 2x junior-vb-2. (1996, 1998), junior-vb-3. (1997). Váltó: 2x világbajnok (2000, 2003), vb-3. (2002); 2x Európa-bajnok (2001, 2003), 2x Eb-2. (2004, 2005), Eb-3. (1997); 3x junior-világbajnok (1996, 1997, 1998); junior Eb-2. (1998)

A női ötusázók örökranglistája a vb-ken szerzett érmek alapján
összes vb-éremarany ezüst bronz
(egyéni, csapat, váltó)
Dorota Idzi (lengyel) 2416 (1/9/6)2 (1/1/0)6 (4/2/0)
Iwona Kowalewska (lengyel)1713 ( 1/6/6)3 (1/2/0)1(0/0/1)
Anna Sulima (lengyel) 15 12 (1/8/3)2 (0/1/1)1(0/1/0)
VÖRÖS Zsuzsanna136(3/1/2)4 (3/1/0) 3 (0/2/1)
Vörös Zsuzsanna az augusztusi varsói vb-n két ezüstéremmel – egyéni és csapat – gyarapította gyűjteményét, és előrébb lépett az örökranglistán. Az őt megelőző, a pályafutásukat már befejező klasszisok, Dorota Idzi, Iwona Kowalewska és Anna Sulima azért húzott el a többiektől, mert ők alkották azt a lengyel aranycsapatot, amely 1988-tól zsinórban nyerte meg a csapat- és váltóversenyeket is. Ám ők csupán egy-egy egyéni arannyal büszkélkedhetnek, míg Vörös Zsuzsanna hárommal.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik