László Csaba már bukott edző

BENKŐ GÁBOR, VAJDA GYÖRGYBENKŐ GÁBOR, VAJDA GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2005.11.08. 00:14
Címkék
Hétfő délután megtörtént és immár hivatalossá vált az, ami hetek, sőt hónapok óta a levegőben lógott: az FTC Rt. igazgatótanácsa úgy döntött, hogy a vezetőedzőnek, László Csabának mennie kell!
László Csaba sok keserves pillanat után megszabadul az edzôre háruló lelki terhektôl, segítôje, Vass László viszont jobban képbe kerülhet
László Csaba sok keserves pillanat után megszabadul az edzôre háruló lelki terhektôl, segítôje, Vass László viszont jobban képbe kerülhet
Németh Ferenc
László Csaba sok keserves pillanat után megszabadul az edzôre háruló lelki terhektôl, segítôje, Vass László viszont jobban képbe kerülhet
László Csaba sok keserves pillanat után megszabadul az edzôre háruló lelki terhektôl, segítôje, Vass László viszont jobban képbe kerülhet
László Csaba sok keserves pillanat után megszabadul az edzôre háruló lelki terhektôl, segítôje, Vass László viszont jobban képbe kerülhet
Németh Ferenc
László Csaba sok keserves pillanat után megszabadul az edzôre háruló lelki terhektôl, segítôje, Vass László viszont jobban képbe kerülhet

A bajnokságban gyengén szereplő zöld-fehérek szombaton a kieső helyen álló REAC-tól kaptak ki 2–0-ra az Üllői úton. Hírünk szerint László Csaba helyett ideiglenesen Verebes József ül le a Ferencváros kispadjára. A Borsodi Ligában az eddigi 11 mérkőzésen mindössze 10 pontot gyűjtő csapat vezetőedzőjének személye az elmúlt idényben rendezett, a Sopron ellen 5–1-re elveszített Magyar Kupa-döntő óta megosztja a közvéleményt, és bár a szurkolók sokáig támogatták László Csabát – Lothar Matthäus kapitány korábbi segítőjét –, a REAC-tól elszenvedett vereség után már ők is kritizálták a szakembert.

A bajnokságban a válogatott jövő szerdai, görögországi mérkőzése miatt szünet következik, és a Ferencváros vezetői úgy döntöttek: eljött az idő a váltásra. Furulyás János, az FTC Rt. elnöke hétfőre rendkívüli igazgatótanácsi ülést hívott össze, amelyen a résztvevők két órán át tárgyaltak az edzőkérdésről. A 120 perces beszélgetés során kiderült, hogy teljes az egyetértés a tagok körében abban, hogy változtatni kell. Döntés azonban egyelőre csak erről, vagyis az edzőváltásról született, ám a formaságokról, a személycsere menetéről még nem határoztak. A hivatalos megfogalmazás szerint azonban hamarosan, várhatóan a napokban sor kerül erre is.

Ahogy azt Horváth K. József, a Ferencváros sajtóosztályának vezetője elmondta: a klub jogkövető magatartással jár majd el az edzőváltáskor, és ezzel arra utalt, hogy a 2006 nyaráig szerződtetett László Csabát kifizetik, ha majd döntöttek a megállapodás felbontásáról, vagy más beosztásba kerül.

Kitérő választ kaptunk arra a kérdésre, hogy ki tartja mától a csapat edzéseit. Horváth K. József leszögezte, egyeztetni kell még László Csabával (ezt a feladatot az igazgatótanács Tepszics Ignác sportigazgatóra bízta), amíg ez nem történik meg, a kérdésre nem lehet választ adni.

Természetesen az utódlás is szóba került az rt.-ülésen. Információnk szerint ideiglenes vezetőedzőt neveznek majd ki a Ferencváros kispadjára, amely megbízás kizárólag az őszi szezon végéig szól. Erre azért van szükség, mert a közeljövőben tulajdonosváltás esedékes a klubnál, hiszen – a tegnapi Kincstári Vagyoni Igazgatósággal aláírt megállapodás értelmében – kiírták a pályázatot az Üllői úti nyolchektáros terület értékesítésére és az ingatlanokra. Az is elképzelhető, hogy időközben valaki felvásárolja az FTC Rt. részvényeit, és többségi tulajdonossá válik a klubban. Erre az eshetőségre készül fel a Fradi, és ezért nevez ki ideiglenes vezetőedzőt, aki híreink szerint a klub utánpótlástrénere, ifjabb Albert Flórián és a Győrrel és az MTK-val is bajnoki címet nyerő, korábban pedig szövetségi kapitányként is dolgozó mesteredző, Verebes József lehet. ---- László Csaba irigyelt emberből – mára – bukott edző lett. Az alábbiakban a szakvezető karrierjének magasztos és kevésbé felemelő pillanatait elevenítjük fel.

2004 eleje: Lothar Matthäus szövetségi kapitány megnevezte segítőit, és a pályaedző az itthon teljesen ismeretlen, erdélyi születésű László Csaba lett.

2004 nyara: A menesztett Pintér Attila helyét László Csaba vette át a Ferencvárosnál, aki emellett a válogatottnál betöltött állásáról sem mondott le.

2004. július: A bajnokság első fordulójában Győrött aratott 4–2-es siker után László Csaba félisten lett a szurkolók szemében, hiszen számon kérte játékosait, miért nem rúgtak a négy helyett hat gólt.

2004. október: A Feyenoord elleni 1–1-es UEFA-kupa-csoportmeccs után összeveszett Ruud Gullittal, a hollandok edzőjével.

2004. december: A Hearts elleni idegenbeli UEFA-kupa-mérkőzést követően László Csaba a skót John Robertsonnal is összeugrott.

2005. március: A tavaszt rendkívül gyengén kezdő Fradi vezetőedzőjénél a Kaposvár elleni 1–1 után szakadt el a cérna, amikor a pályán szidalmazta a bírókat, majd a pálya füvére térdelve sírva fakadt.

2005. május: A székesfehérvári kupadöntőn (Sopron–FTC 5–1) László Csaba több szemtanú szerint arra biztatta játékosait, hogy okozzanak súlyos sérülést az ellenfélnek.

2005. június: Az utolsó pillanatban kiharcolta az UEFA-kupa-indulást az FTC, ami a várt bajnoki cím helyett igen gyászos eredmény, de László Csaba pozíciója atombiztos volt.

2005. július: A fehérvári kupadöntő botránya miatt a szakvezető lemondott a válogatott pályaedzői tisztségéről.

2005. november: A REAC 2–0-ra győzött a Ferencváros pályáján. Az FTC 11 forduló után szerzett 10 pontjával a 12. helyen áll, de legalább már nem kieső. László Csaba a meccs után meglepődött lapunk azon kérdésén, amely azt firtatta, hogy nem akar-e a Fradi-edzői posztról is lemondani. ---- Az edzőváltás forgatókönyvének egyik változata úgy szól, hogy a rutinos, pro-licences Verebes József mellé segítőnek, pályaedzőnek neveznék ki ifjabb Albert Flóriánt. A jelenleg is a Ferencvárosnál dolgozó, az utánpótláscsapatok szakmai munkájáért felel Albert Flórián nevét már korábban is lehetett hallani, mint lehetséges utódét a Fradi kispadján.

"Még senki sem keresett meg ebben az ügyben, ezért egyelőre nem kívánok bővebben nyilatkozni – mondta ifjabb Albert Flórián. – Ha azonban felkérnek, és úgy gondolják, hogy tudok segíteni a csapatnak, természetesen elvállalnám a feladatot."

Az a különös helyzet is előfordulhat, hogy a kedden 9.30 órakor kezdődő edzésen László Csabán és Vass Lászlón kívül megjelenik az utódnak szánt Verebes József, valamint ifjabb Albert Flórián is.

A két szakemberrel hétfő késő este is tárgyalt Furulyás János elnök…

Szavazás

Melyik csapat nyeri a magyar bajnokságot?

---- Az igazgatótanácsi ülés után megkerestük László Csabát, aki tőlünk tudta meg, hogy milyen döntés született hétfő délután.

– Nagyon sajnálom, hogy ezt a hírt a Nemzeti Sport újságírójától kell megtudnom – mondta László Csaba, a Ferencváros távozóban lévő vezetőedzője. – Megmondom őszintén, nem számítottam erre a lépésre, és igazából még nem is tudok mit mondani.

– Csapata gyengén szerepel a bajnokságban, és legutóbb, a REAC elleni mérkőzésen a szurkolók már önt is megtalálták. Valóban nem számított arra, hogy távoznia kell?
– Mint már említettem, meglepett az igazgatótanács határozata, ha rajtam múlik, én még bizalmat szavaztam volna magamnak, de természetesen a döntés joga nem az én kezemben van.

– Lehet, hogy korai ezt megkérdezni, de kíváncsi lennék, hogy a meglepődés mellett mit érez még?
– Természetesen szomorú vagyok, mert egészen mostanáig azon törtem a fejemet, hogyan javíthatunk a szereplésünkön. Sajnálom, hogy így alakult, és a csalódottságomat nem tudom leplezni.

– Mihez kezd kedd reggel? Kimegy a pályára és megtartja az edzést?
– Mivel engem egyelőre senki sem értesített az edzőváltásról, úgy vélem, kötelességem megjelenni a gyakorláson, és edzést tartani a csapatnak. Én egészen addig a Ferencváros vezetőedzőjének tartom magam, amíg hivatalos értesítést nem kapok arról, hogy már nem én vagyok a szakvezető.

Lapunk úgy értesült, hogy a Ferencváros másodedzőjének, Vass Lászlónak az érvényes szerződését nem bontják fel.

– Szó szerint mellbe vágott a László Csaba leváltásáról szóló hír – kezdte Vass László. – Tisztában vagyok vele, hogy a bajnokság kezdete óta sok helyről kritizálták László Csabát, de azt gondolom, hogy ő elsősorban a tavalyi Magyar Kupa-döntőn történt botrány miatt került a támadások kereszttüzébe. A védelmében hadd mondjam el, hogy mi becsülettel dolgoztunk, és igyekeztünk mindent megtenni a jobb eredményekért, amelyek, sajnos, valóban elmaradtak. Viszont sokat fejlődtünk az elmúlt időszakban, és éppen ezért nem is értem, hogy a REAC-tól elszenvedett vereség hogyan is csúszott be, az előzmények ugyanis nem erre utaltak. Meggyőződésem, ha a vezetőség végrehajtja az edzőcserét, az inkább a tavaszi buktatók utószelének tudható be, a már említett kupadöntő élményétől, negatív hatásától sokan nem tudtak szabadulni. Csaba azonban igen, ő lelkesen dolgozott, és mindkettőnk nevében mondhatom, reményteljesen vágtunk neki az idei szezonnak, noha tudtuk, hogy sok minden hátráltatja a munkánkat.

– A jelenlegi helyzetben az is elképzelhető, hogy a Ferencváros vezetői önt kérik fel arra, hogy a hátralévő mérkőzéseken üljön le a csapat kispadjára.
– Nekem érvényes szerződésem van. Ameddig ezt nem bontják fel, addig a Ferencváros irányítói döntenek a szerepemről.

– Ha úgy hozná a sors, elvállalná-e vagy sem a vezetőedzői posztot?
– Ebben a pillanatban erre nem tudok felelni.

A Fradi csapatkapitánya, Lipcsei Péter ugyancsak meglepődött azon, hogy edzőváltásra kerül sor a Ferencvárosnál.

"Ugyan egy-két hónapja már sok helyről hallottam, hogy leválthatják László Csabát, de mivel ez csak pletyka volt, nem tulajdonítottam neki különösebb jelentőséget – mondta az 58-szoros válogatott középpályás. – Úgy vélem, hogy talán nem edzőkérdés a csapat gyenge szereplése, látni kell, hogy a jelenlegi játékosállománnyal nem lehet a bajnoki címért harcolni, noha a középmezőnyben vagy kicsit még előrébb igenis ott lenne a helyünk. Én sajnálom Csabát, mert nem volt vele személyes problémám, és amennyire tudom, a csapattársaimmal is rendezett, korrekt volt a viszonya. A vezetőség azonban így döntött, nekünk ezt el kell fogadnunk. Játszunk tovább…"
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik