Túljelentkezés az elődöntőre

IFJ. BABARCZI ROLAND, SZABÓ GÁBORIFJ. BABARCZI ROLAND, SZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2005.10.28. 01:59
Címkék
Férfibajnoki beharangozónk harmadik, utolsó részében az elmúlt idény arany- és ezüstérmesére, a Honvédra és Vasasra nagy veszélyt jelentő négy gárdáról, a Szegedről, az Egerről, az FTC-ről és az Újpestről írunk.
A legutóbbi gólkirály, Katonás Gergô bombáira az új idényben is bizton számíthat a Ferencváros
A legutóbbi gólkirály, Katonás Gergô bombáira az új idényben is bizton számíthat a Ferencváros
Mirkó István
A legutóbbi gólkirály, Katonás Gergô bombáira az új idényben is bizton számíthat a Ferencváros
A legutóbbi gólkirály, Katonás Gergô bombáira az új idényben is bizton számíthat a Ferencváros
A legutóbbi gólkirály, Katonás Gergô bombáira az új idényben is bizton számíthat a Ferencváros
Mirkó István
A legutóbbi gólkirály, Katonás Gergô bombáira az új idényben is bizton számíthat a Ferencváros

Fél tucat gárda tart (joggal) igényt a férfi vízilabda-bajnoki elődöntőre a 2005–2006-os idényben, ebből következően ketten rendkívül csalódottan zárják majd az alapszakaszt. A címvédő Domino-BHSE-ről és az ezüstérmes TEVA-VasasPlaketről külön fejezetben szóltunk, így most az éremharcból ugyancsak aktív részt vállaló további négy alakulattal ismerkedhetünk meg.

Gyöngyösi már el is felejtette a bronzérmet

Maradjunk a tavaszi sorrendnél, a bronzérmes Szeged-Betonnal kezdjük az elemzést, különös tekintettel arra, hogy a jelentős erősítés ellenére sokszor mérgelődött a Magyar Kupa elődöntője és a nemzetközi kupaszereplés miatt Gyöngyösi András vezetőedző.
"Négy, nemzetközileg is elismert játékossal gazdagodtunk, ám nem érjük el az elmúlt idényben tapasztalt csapategységet – mondta Gyöngyösi András. – Még nem alakult ki a hierarchia, amelyet egységesen elfogadnak a játékosok. Szép siker volt a harmadik hely, de én már el is felejtettem, nem ülhetünk a babérokon, nincsenek állandó helyek."

A négy új ember közül Hosnyánszky Norbert váltotta be már most a reményeket, egyértelműen húzóembere a csongrádiaknak, a többiek előtt pedig itt a lehetőség, hogy bizonyítsanak. A szakvezető elégedett lenne az első négy közé jutással, ám ennek érdekében egymásért "meghalni" képes játékosokra, szilárd csapategységre van szükség.

Gerendás György, a Brendon-Fenstherm-ZF-Eger trénere szerint az előttünk álló bajnokság alapvetően különbözik majd a legutóbbitól: "A hat, csaknem egyforma képességű csapat harca előrevetíti, hogy az ősszel és a tavasszal is öt rangadó jut mindegyikükre.

Vagyis átlagban minden második szereplésük kiemelt jelentőségű. Miután ezen együttesek között nincs nagy különbség a fizikai felkészültség terén, inkább mentálisan dőlnek el a meccsek. Az bírja jobban a gyűrődést, aki nem csügged el amiatt, hogy éppen kikapott valamelyik riválisától, hanem feláll, s ráhangolódik a következő nagy feladatra."

Szavazás

Melyik csapat nyeri a férfi pólóbajnokságot?

Minden második mérkőzés rangadó

Saját együtteséről azt vallja Gerendás, hogy a Szegedhez és az Újpesthez képest nem erősödött jelentősen, habitusát tekintve viszont változott. Masszív, brusztos gárdából – Gerendás szóhasználatával élve – "lightosabb" együttes alakult, ami annyit tesz: három szélvészgyors pólós (Császár György, Karol Baco, Sören Mackeben) igazolt a hevesiekhez, akik szintén a négy közé vágynak.

A Betonút-FTC háza táján ellentmondásos a helyzet: a csapat szárnyal a LEN-kupában, az anyagi háttér viszont ingatag.
"A legfontosabb, hogy rendeződjön a pénzügyi helyzet, és ha így lesz, a játék is az általam elképzeltek szerint alakul – mondta Bíró Attila vezetőedző. – Csalódnék, ha nem jutnánk a négy közé, ha pedig már ott vagyunk, a negyedik hellyel sem elégednék meg. Semmivel sem tartom magunkat kevesebbre, mint a Szegedet, az Újpestet, a Vasast és az Egert. Ez az öt csapat kellemetlen pillanatokat szerez majd a Honvédnak is."

Egy biztos, a Fradiba két vérbeli center (Ferkó Dániel, Adamantiosz Muniudisz) igazolt, így Binder Szabolcs lövőereje valóban érvényesülhet, ráadásul a gólérzékeny Weszelovszky László is ott lesz a vízben.
A legjelentősebb változások a Dermax-UTE-VB Leasingnél zajlottak le, hiszen hat, nemzetközileg jegyzett pólós érkezett: a legnagyobb név a két olimpiai bajnok, Varga Tamás és Székely Bulcsú. Petrovics Mátyás edzőnek az okozta a legnagyobb gondot, hogy – nemzetközi kupaindulás híján – megfelelő kétkapuzásokat szervezzen együttesének.

Az Újpest nagy iramot diktál majd

"Az elmúlt héten a Mladost Zagreb vendégei voltunk, három igen hasznos edzőmeccset játszottunk – mondta Petrovics Mátyás. – Hátrányt jelent, hogy Somogyi Balázs és Máthé Balázs fáradtan érkezett vissza a junior-világbajnokságról, velük külön kell foglalkozni, hogy felfrissüljenek. Azt ígérhetem, miután sok kiváló képességű játékosom van, nagy iramot diktálunk a bajnokságban. Mindenki elszánt hangulatban várja a rajtot, nem mellékesen mindenki megértette, hogyan segíthet. Ez azért fontos, mert nagyon megváltoztunk, aki az előző évadban többet játszott, most lehet, hogy kevesebbet lesz a vízben, vagy más feladatot kap."

Petrovics Mátyás néhány hónap múlva várja azt a játékot, amelyre képesnek tartja pólósait. Türelemre azért van szüksége, mert módosította együttese struktúráját, nem a meglévő szerkezetbe illeszti bele szerzeményeit. Hogy hol járnak a lilák, a 100. magyar bajnokság nyitó fordulójának első rangadóján, szombaton Szegeden mutathatják meg.

---- A ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik