Közben nem számolja a góljait

Ch. Gáll András, Simon JózsefCh. Gáll András, Simon József
Vágólapra másolva!
2005.10.25. 01:52
Címkék
Vérbeli BL-rangadót nyert a Barcelona a szegedi sportcsarnokban. A csata hősei közé tartozott a mezőny legjobbja, Iker Romero, aki a volt Pick-sztár, Nagy László legjobb barátja. A katalánok magyar kitűnősége hatalmas csatát vívott Ilyés Ferenccel. A D-csoportban már csak egy kérdés vár válaszra: a Barca mellett melyik gárda jut tovább.
Nem tudni, Iker Romero hol népszerűbb: Barcelonában, a baszkföldi Vitoriában – szülőhelyén – vagy Magyarországon, azon belül is Szegeden. De hogy a napfény városában úgyszólván mindenki ismeri az FC Barcelona 197 centis irányító-átlövőjét, az holtbiztos. Aki pedig szombatig nem ismerte, most már az is pontosan tudja, ki ez a bohém, istenáldotta tehetség.Évente ötvenmillió forintot keres

Iker Romero imádja Magyarországot, a legfôbb érve: „Jó a kaja”
Iker Romero imádja Magyarországot, a legfôbb érve: „Jó a kaja”
Mundo Deportivo
Iker Romero imádja Magyarországot, a legfôbb érve: „Jó a kaja”
Iker Romero májusban hosszabbította meg barcelonai szerződését 2009-ig, egyszersmind megduplázva fizetését, amely ezzel évi 200 ezer euróra (mintegy 50 millió forint) emelkedett, a különféle prémiumokat nem számítva. Így a 25 éves kézilabdázó abba a bérkategóriába lépett, amelyben csak Nagy László és David Barrufet kapus van a csapatnál – ha hinni lehet a ka-
talán napilapnak, a La Vanguardiának.

– Tényleg nem tudta közvetlenül a Szeged elleni meccs után, hány gólt dobott?
– Nem szoktam számolni, kizárólag azt figyelem, hogy nyertünk-e – mondta Iker Romero. – A többi lényegtelen.

– Egyébként kilencet lőtt, egyik szebb volt, mint a másik. Az edzője azt mondta önről, ha védekezni is megtanulna, a világ legjobb kézilabdázója lehetne…
– Van benne valami, de ha elapróznám magam, nem maradna erőm a gólszerzésre. Éppen elég jó a védőfalunk nélkülem is, aki középen átlövi Igor Vorit és Davor Dominikovicot, az előtt le a kalappal.

– Mi történt a második félidőben? Már hét góllal, húsz tizenháromra is vezettek, aztán majdnem elúszott a meccs.
– Azért az még messze volt… Tény, hogy a Szeged nagyon feljavult a szünet után, a bírók pedig engedték a magyarok túl kemény, olykor szabálytalan védekezését.

Huszonöt évesen mindent kibír az ember

– Nem is aludtak Szegeden, azonnal utaztak Ferihegyre, s még az éjjel hazarepültek Barcelonába. Mire a nagy sietség?
– Vasárnap este már újra a barcelonai reptéren voltam, a madridi gépre vártam. Ott csatlakoztam a spanyol válogatotthoz, s hétfőn már utaztunk Brémába, a Szuperkupára. Szerdán kezdünk Franciaországgal, csütörtökön Svédországgal folytatjuk, a másik csoportban az olimpiai bajnok Horvátország, Németország és Oroszország szerepel.

– Nem sokat pihenhet…
– Még annál is kevesebbet. Jövő szerdán már a spanyol bajnoki címet védő Pamplona otthonába látogatunk. Ez a gárda is veretlen hét forduló után, csak van egy döntetlenje a hat győzelem mellett. Ötödikén, szombaton pedig a bosnyák Ljubuskit fogadjuk Bajnokok Ligája-találkozón. Még szerencse, hogy nincs tétje a meccsnek, már megnyertük a csoportot.

– Bírja a gyűrődést?
– Huszonöt évesen mindent kibír az ember. Nemcsak kézilabdázom, Vitoriában van egy éttermem is, megpróbálom befektetni a pénzemet. És alapítottam egy kézilabdaiskolát, amely a nevemet viseli, ugyancsak a szülővárosomban.

Némi pénz is jár a különc frizuráért

– Fodrászszalont nem akar nyitni?
– Miért kellene?

– Mindig más frizurával látom. Amikor a nyár elején Pálinger Katalinnal mentek ki a Ferihegyi repülőtérre, éppen sárgásvörös kakastaréja volt, mint egy punknak…
– Annak a története a tunéziai világbajnoksághoz kapcsolódik. Egy híres spanyol stylist cég – nem fodrász, annál több – felkért a vébédiadalunk után, hogy legyek a referenciamunkája. Mármint a fejem. Én elvállaltam, tetszett az extravagáns "séró", meg persze kaptam érte egy kis pénzt is…

– Árulja el, mit szeret Magyarországban? Lassan már a nyelvünket is beszéli…
– Jó a kaja. Ahogy főznek, egy kicsit hasonlít a baszk konyhára. Csak zárójelben jegyzem meg, édesanyám, Milagros főz a világon a legjobban. Szóval sok a hasonlóság, aranyosak az emberek, megható, hogy még csapatuk vesztes meccse után is megrohantak a szegedi autogramkérők. Fordítva ez elképzelhetetlen volna Barcelonában.

– A végén még kiderül önről, hogy romantikus, érzelmes ember…
– Még szép. Ilyen vezetéknévvel, mint az enyém… A Romero ugyanis egy virág neve, a rozmaringé… ---- Óriási küzdelmet, igazi BL-rangadót vívott Szegeden a Pick és a címvédő Barcelona, amely győzelmével csoportelsőként jutott a nyolcaddöntőbe. A csata két válogatott kitűnősége, Ilyés Ferenc és Nagy László hétfőtől már a Skaliczki-keretben csapattársként gyakorol Tatán, de szombaton még ellenfélként nézett farkasszemet.

– Mivel lehetett elégedett a csapata?
Ilyés Ferenc: – Úgy vártuk a rangadót, hogy mindannyiunknak a maximumot kell kihoznia magából. Az első féidőben ez nem sikerült, mert támadásban sokat hibáztunk, de a másodikban mindent elkövettünk a jó eredményért. Ekkor az igazi Szeged játszott.
Nagy László: – Nagyon jól küzdöttünk az első félidőben, és akkor minden elképzelésünk megvalósult. A második félidőben a Szeged megkapta a játékvezetőktől a hazai pálya előnyét jelentő támogatást, ám kihagyta a helyzeteit. Sikerünk titka a szigorú védekezésünk, valamint a jó kapusteljesítmény volt.

– Milyen hibákat kell elkerülniük?
I. F.: – A ziccereket nagyon rosszul használtuk ki, és ezt a Bajnokok Ligájában nem a Barca, de más gárda ellen sem engedhetjük meg magunknak. A Barcelona a hatékony védekezésből leindított bennünket, holott éppen ezt szerettük volna megakadályozni.
N. L.: – A támadásaink fokozatosan javulnak, de ezeket még bátrabban, még eredményesebben kell befejeznünk.

– Egyetért azzal, hogy Iker Romero kiemelkedő formában játszott, s ez sorsdöntő volt?
I. F.: – A szünetig valóban sok gólt lőtt, ám a folytatásban jobban figyeltünk rá. Ettől kezdve már nem rajta múlott a Barca játéka és sikere, hanem a mi hibáinkon.
N. L.: – Az első félidőben Romerónak szinte minden sikerült, számolatlanul lőtte a gólokat, és ezzel főszerepet játszott a sikerünkben. Az ő találataival húztunk el, és húsz tizenhárom után a Szeged már csak faragni tudott hátrányából.

– Mi a véleménye a kapusteljesítményekről?
I. F.: – Döntő volt, hogy David Barrufet nagyszerű napot fogott ki. Megjegyzem, a barcelonai mérkőzésünkön a címvédő másik klasszisa, Dejan Perics védett fantasztikusan. A második félidőben a szegedi védőfal és Szente Gábor együttműködésére sem lehetett panasz.
N. L.: – Mindkét csapat kapusai jól felkészültek az ellenfél lövőrepertoárjából. Barrufet különösen jó napot fogott ki, a találkozó egyik kulcsfigurája volt, bravúrokkal járult hozzá győzelmünkhöz.

– Mit vár a Bajnokok Ligája-küzdelmek folytatásától?
I. F.: – Hasonló játékkal nem okozhat gondot a két pont megszerzése Zaporizzsjában, valamint a Ljubuski ellen itthon. A célunk változatlan, tovább kell jutnunk!
N. L.: – A Barcelonától mindig és mindenütt győzelmet, valamint Bajnokok Ligája-győzteshez méltó játékot várnak a csapat vezetői és szurkolói. A spanyol bajnokságban és az európai kupában is az élre törünk. ---- A kézilabda két nemzetközi hírű szaktekintélyét arról kérdeztük, mit várt és mit kapott a Szeged–Barcelona csatától?

Skaliczki László szövetségi kapitány: "Arra készült a Szeged, hogy védőjátékában megfelelően ötvözi a mélységi és a szélességi mozgásokat, és védőfala jól együttműködik a kapussal. Nagyon fontos lett volna, hogy a gyors lerohanásokat erőszakosan és pontosan fejezze be. A Barcelona belső embereit még fegyelmezettebb védekezéssel kellett volna semlegesíteni, bár Skrbicset kikapcsolták. Sorsdöntő volt Barrufet kapus bravúrsorozata, valamint Romero első félidei góláradata."

Mocsai Lajos, a Vasas edzője: "Megfelelő belső motivációt vártam a Szegedtől, amelynek az erejét azonban felőrölte, hogy az első félidőben összeszedett hátrányát ledolgozza. Jót tett pedagógiailag, hogy a ljubuski fiaskó miatt nem büntették meg a csapatot, amely szombaton jobb formában kézilabdázott. A Barcelona bebizonyította, idegenben is képes ugyanolyan jó játékra, mint saját csarnokában. A Pick a felállt védelem ellen nem boldogult, valamint a visszarendeződése sem volt tökéletes. A hazaiak a második játékrészben kikapcsolták a játékból Romerót, több labdát szereztek és felgyorsultak, ennek köszönhetően pedig volt esélyük az egyenlítésre."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik