Leszerelték a Bp. Honvédot

Sinkovics Gábor, S. Tóth JánosSinkovics Gábor, S. Tóth János
Vágólapra másolva!
2005.09.30. 03:35
Címkék
Lezárulni látszik a szappanopera hosszúságú ügy. Tornyi Barnabás csütörtökön sem kapta meg a régóta várt pénzét a kispestiektől, ezért a liga lépett, és kizárta a Bp. Honvédot az élvonalból. A klub az NB II-ben folytatja.
Kérdés, a fanatikus kispesti tábor mikor szurkolhat legközelebb élvonalbeli meccseken
Kérdés, a fanatikus kispesti tábor mikor szurkolhat legközelebb élvonalbeli meccseken
Németh Ferenc
Kérdés, a fanatikus kispesti tábor mikor szurkolhat legközelebb élvonalbeli meccseken
Kérdés, a fanatikus kispesti tábor mikor szurkolhat legközelebb élvonalbeli meccseken
Kérdés, a fanatikus kispesti tábor mikor szurkolhat legközelebb élvonalbeli meccseken
Németh Ferenc
Kérdés, a fanatikus kispesti tábor mikor szurkolhat legközelebb élvonalbeli meccseken

Kisteleki István, a Magyar Labdarúgóliga elnöke végrehajtotta a Magyar Labdarúgó-szövetség Fellebbviteli Bizottságának döntését, vagyis az NB II Keleti csoportjába sorolta vissza a kispesti együttest. A kispesti edzősködése kapcsán jogerős bírói ítélettel kiérdemelt pénzére évek óta hiába váró Tornyi Barnabás nyugodtnak tűnt, amikor rövid interjút adott lapunknak, igaz, azt elismerte, hogy rendőri védelmet kért - és kapott.

- Nincs irigylésre méltó helyzetben: még mindig nem jutott a pénzéhez, ráadásul úgy kell élnie, hogy a tizenháromszoros bajnok, a világklasszisok egész sorát felnevelő Honvédot gyakorlatilag ön miatt száműzték a másodosztályba.
- A Honvédot mint klubot természetesen sajnálom, már csak azért is, mert egy ideig magam is odatartoztam, ugyanakkor a vezetők felelőtlensége előtt döbbenten állok - mondta Tornyi Barnabás. - A kispesti klub irányítói mindenkit félrevezettek. Négy és fél éve tart ez az átkozott ügy. Azzal kezdődött, hogy a korábbi ligaelnök, Szieben László törvénytelen döntések sorát hozta. Majd eljutottunk a finishez, amikor a jelenlegi MLL-elnök, Kisteleki István korrektül adott még egy utolsó utáni esélyt a Honvédnak, de hiába, az eltelt egy hónapban egyszer sem kerestek, nem akartak megegyezni velem.

Tornyi Barnabás rendôri védelmet kért és kapott
Tornyi Barnabás rendôri védelmet kért és kapott
Tornyi Barnabás rendôri védelmet kért és kapott
- Kispesten a mai napig vitatják, hogy jár önnek az a bizonyos negyvenmillió forint. Ennek ellenére mégiscsak átutalták a pénzt az MLSZ számlájára, ahol - állítólag - hozzáférhetett volna a járandóságához.
- Miket beszél? Szerdán több mint nyolc órán át ücsörögtem a szövetség székházában. Olyan stábbal érkeztem, mintha életem legfontosabb tárgyalására mennék. Volt velem ügyvéd, pénzügyi tanácsadó, könyvelő, s hadd ne soroljam tovább. De hiába vártunk, nem történt semmi. Ezután elmentem a csapatom bajnoki mérkőzésére, majd hívtak telefonon, rohanjak viszsza az MLSZ-be, mert jön Piero Pini. Visszamentem, de nem találkoztam a Honvéd olasz tulajdonosával, így újra csak azt éreztem, hogy szórakoznak velem. Nem győzöm hangsúlyozni, sajnálom a Honvédot, hogy ilyen helyzetbe került, de ez nem miattam történt, a felelős nem én vagyok. Épp ezért nincs is lelkiismeret-furdalásom. Nekem ma is ugyanaz a számlaszámom, ugyanoda kapom a pénzemet, ahová évek óta. A Honvéd vezetői is fizethettek volna, ha akarnak.

- Nem fél?
- Megfenyegettek Kispestről, éppen ezért rendőri védelmet kértem, amit meg is kaptam. Elbujdokolni ennek ellenére nem akarok, hiszen én nem vétkeztem. Tudom, hogy a Honvéd vezetői is hergelik a szurkolókat, s ha velem valami történik, azért ők is felelősek lesznek. Élem tovább az életem, eszemben sincs elmenekülni.

A tulaj nem érti az MLSZ-t
A csapat egyik tulajdonosa, Kiss Zsolt üzleti úton Milánóban van, onnan igyekezett megoldást találni erre a csúnya ügyre. Egy adminisztrációs baki miatt kivégezték a Kispestet. Mit kellett volna tennünk? - kérdezett vissza Kiss Zsolt, amikor az ok-okozati összefüggésről faggattuk. - Tornyi Barnabásnak nem utalhattuk át a pénzt, mert rossz számlaszámot adott. Ha a negyvenmillió forint továbbra is ügyvédi letétben marad, akkor a liga kizár bennünket. Így kényszerhelyzetben voltunk, menekülnünk kellett, és az MLSZ-nek kellett utalnunk. Csodálkozom azon, hogy egyszerre csak a szövetség számláján termett negyvenmillió forint, ám ott mindenki nagy szemeket meresztett, hogy vajon kié lehet ez a pénz. Mi is biztosan hibáztunk sok mindenben, de arra egyszerűen nem számíthattunk, hogy a szövetség Tornyi Barnabás helyett a Honvédnak folyósítja a pénzt… És csütörtök délelőtt megérkezett a határozat a perújrafelvételről. Ez nem jelent semmit?”

Nos, a szövetséggel kapcsolatos hír, hogy az MLSZ csütörtökön visszautalta Kispestre a 40 millió forintot. Időközben állítólag több élvonalbeli klub is jelezte, kártérítés címén perre készül a liga ellen. A Fehérvár vezetői például azt szeretnék elérni, hogy a Honvéd ellen 3-0-ra megnyert, ám a jelek szerint ma már semmit sem érő mérkőzés után kifizetett hárommillió forintot visszakapják az illetékesektől.
Úgy tudjuk, a versenybizottság péntek délben összeül - ha még valaki optimista a Honvédnál, ettől a tárgyalástól újabb fordulatot remélhet. Ám reálisan nézve a dolgokat ez, csakúgy, mint a Honvéd, ki van zárva…

NS vélemény: becsapva
A pokolba vezető út - tudjuk - jó szándékkal van kikövezve. Kisteleki István, miután átvette a liga vezetését, úgy gondolta, nem kezdi azzal a hivatali idejét, hogy kizárja a Honvédot az élvonalból. Megnyitott egy kiskaput, amelyet most döngve kellett becsapnia. Merthogy a kispesti vezetők őt csapták be. Ígérgették, hogy eleget tesznek a bíróság jogerős ítéletének, ám csak az időt húzták. Persze senki sem hajít ki szívesen 40 millió forintot az ablakon, de az új tulajdonosoknak tudniuk kellett, amikor a klubvásárlás mellett döntöttek: nemcsak a múlt dicsőségét, de annak szennyét is magukkal kell cipelniük. Trükközni próbáltak, s most elbuktak. Drága lecke volt, s csekély vigaszuk lehet, hogy történelmet írtak: évad közben eddig még a sok csodát megélt magyar futballban sem váltott csapat bajnoki osztályt. ---- A ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik