Hamupipőkéből hercegnő lett

KOZMA GYULAKOZMA GYULA
Vágólapra másolva!
2005.09.30. 03:35
Címkék
Kétségkívül az Artmedia Bratislava együttese szolgált a játéknap legnagyobb szenzációjával: a BL-újonc szlovák kiscsapat 0-2-ről felállva 3-2-re nyerni tudott a 2004-es győztes Porto otthonában.
Borbély Balázs lôtte a Petrzalka gyôztes gólját Portóban
Borbély Balázs lôtte a Petrzalka gyôztes gólját Portóban
afp
Borbély Balázs lôtte a Petrzalka gyôztes gólját Portóban
Borbély Balázs lôtte a Petrzalka gyôztes gólját Portóban
Borbély Balázs lôtte a Petrzalka gyôztes gólját Portóban
afp
Borbély Balázs lôtte a Petrzalka gyôztes gólját Portóban
Európa csodálkozik: az Artmedia bevette Portót!"
Ez az öles felirat uralja a pozsonyi Sport csütörtöki címlapját, alatta pedig az egész oldalt betöltő fényképen az a mozdulat látható, midőn Peter Petrás lába két portói védő között lövésre lendül. Az FC Porto elleni BL-meccs 45. percében ezzel a technikás lövéssel kezdte meg feltápászkodását a már megvertnek tűnő szlovák bajnok, hogy aztán a második félidő befejeztével örömmámorban, győztesként hagyja el a pályát. Vitathatatlanul ez volt a BL második fordulójának legnagyobb, a csapatkapitány Borbély Balázs szavai szerint világraszóló" szenzációja.

Igaz, a selejtezőben a Celtic, majd a Partizan kiejtése alaposan megnövelte a Pozsonyban sokáig csak Hamupipőkének" számító ligetfalusiak önbizalmát. Csoportbeli első ellenfélként a milánói Intert fogadták, balszerencsés góllal kikaptak ugyan 1-0-ra, de a nagy esélyes ellen nem vallottak szégyent. Portóba azzal az elszántsággal utaztak, hogy pontot szereznek. Háromról álmodni sem mertek, sőt Lucho González, majd Diego gólja után már-már csúfos vereség veszélye lógott a levegőben. Aztán jött a szenzáció.

Büszke vagyok a csapatunkra. Kis klub vagyunk, kis országból, de nagy a szívünk - mondta a meccs utáni sajtókonferencián Vladimir Weiss, a csapat 41 éves edzője. - A találkozó fordulópontja Petrás gólja volt az első félidő végén. Ez állított fel bennünket, mindaddig a hazaiak koncerteztek. A második félidőben szereztünk egy gyönyörű gólt, majd még egyet, és nyertünk. A szünetben azt mondtam a fiúknak, inkább veszítsünk öt kettőre, mint gyáván futbalozzunk. A szerencse mellénk állt, küzdöttünk, ahogyan csak bírtunk, és nagy ellenfelet győztünk le."

Amikor Borbély belőtte vezető gólunkat, tudtam, hogy bár még sok idő van hátra, nem kapunk ki" - toldotta meg edzője mondanivalóját Ján Kozák, aki a gólpasszt adta a gárda dunaszerdahelyi csapatkapitányának, Borbély Balázsnak. Ahhoz képest, hogy az Artmedia még az európai porondon is zöldfülű (az eddigi legnagyobb sikerét 2003-ban érte el, amikor az UEFA-kupa első fordulójában szerepelhetett), megszerezte Szlovákia első győzelmét az elitligában. Az eddigi egyetlen szlovák csapat, az 1. FC Kosice hatból hatot bukott el a főtáblán…

Szavazás

Mely' csapat nyeri a BL-t?

A történelmi sikert jegyző csapat alapítási éveként 1898-at jelölik meg, ami azért jelentős kozmetikázás. Abban az évben jött létre ugyanis a Pozsonyi Torna Egyesület, amelyet 1919-ben, a Csehszlovák Köztársaság megalakulása után átkereszteltek Polgári Torna Egyesületre, megtartva a PTE nevet. 1945-ben, a háború utáni politikai viszonyokban megszüntették az összes szlovákiai magyar egyesületet, így a PTE-t is. A mai Artmedia igazi elődje a Duna jobb partján fekvő Ligetfaluban (Petrzalka) alakult 1953-ban Kovosmalt néven, és azóta az egykori PTE-pályán székel. Nevét ugyan néhányszor megváltoztatta, 1986-ban fuzionált a pozsonyi Interrel, majd újra kettéváltak. Évtizedeken át a két nagy pozsonyi klub, a Slovan és az Inter árnyékában volt. Az Artmedia nevet 1993-ban vette fel, akkor lett a klub főszponzora, majd tulajdonosa Ivan Kmotrik, aki Szlovákia Berlusconijának tekinthető.

Azóta tart a sikersorozat, a szlovák első osztályba 1996-ban került fel az egylet, 2003-ban ezüstérmet, a tavasszal pedig már bajnokságot nyert.
Most pedig megszerezte fennállása első BL-győzelmét.



Athénon kívül nem megy

Robert Soldado (képünkön) tett róla, hogy még gyászosabb legyen az Olympiakosz idegenbeli BL-mérlege. A Realban debütáló futballista a finisben szerzett góljával már a 22., Görögországon kívüli vereségéhez segítette hozzá a pireusziakat. A rengeteg kudarc mellett négy döntetlen színesíti a palettát, az első sikerre még várni kell…

Továbbra is átok ül a Rosenborgon a Lerkendal-stadionban: a norvég gárda legutóbb 2001 novemberében a Celtic ellen tudott nyerni hazai közönség előtt, azóta öt döntetlen mellett a Lyon elleni volt a második veresége.

Oda a Porto remek hazai BL-mérlege: a 2004-es győztes kilenc meccsen keresztül nem talált legyőzőre otthon, ezeken a mecscseken összesen négy gólt kapott, ehhez képest szerdán a fennállása első BL-győzelmét és -góljait megszerző Artmedia nem csupán megverte a portugál együttest, de háromszor mattolta is a kapusát.

Ha hiszünk a statisztikáknak, az Anfield Road közönsége a végső győztest is látta, csak még nem tudni, melyik gárda nyeri majd meg a párizsi finálét. A Liverpool korábban háromszor vívott angol belharcot valamelyik európai kupában, és mindig ott volt a csatában a győztes is. Az 1972-73-as UEFA- kupa elődöntőjében a Tottenhamet ejtette ki, majd a Mönchengladbach ellen megnyerte a finálét; az 1978-79-es BEK-ben a Nottingham búcsúztatta a Poolt az első fordulóban, majd nyert; az előző szezonban pedig a vörösök" az elődöntőben jutottak túl a Chelsea-n, majd térdre kényszerítették a Milant. ---- C ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik