Braun Ákos világbajnok

GOMBKÖTÔ ROLAND jelenti KairóbólGOMBKÖTÔ ROLAND jelenti Kairóból
Vágólapra másolva!
2005.09.10. 23:34
Címkék
A világbajnokság harmadik napján két Európa-bajnokunk, Braun Ákos és Ungvári Miklós lépett tatamira Kairóban - mindketten alaposan kitettek magukért: Braun az Eb-arany után a vb-n sem állt meg a dobogó legfelső fokáig, míg Ungvárit csak a későbbi aranyérmes brazil Junior győzte le, a kecskeméti dzsúdós bronzérmet szerzett.
Braun Ákossal (balra) a fináléban az olasz Francesco Bruyere sem tudott mit kezdeni
Braun Ákossal (balra) a fináléban az olasz Francesco Bruyere sem tudott mit kezdeni
Braun Ákossal (balra) a fináléban az olasz Francesco Bruyere sem tudott mit kezdeni
Braun Ákossal (balra) a fináléban az olasz Francesco Bruyere sem tudott mit kezdeni
Braun Ákossal (balra) a fináléban az olasz Francesco Bruyere sem tudott mit kezdeni
Braun Ákossal (balra) a fináléban az olasz Francesco Bruyere sem tudott mit kezdeni
Braun Ákos úgy kezdett, ahogy a rotterdami Európa-bajnokságon abbahagyta: győzelemmel, méghozzá igen okos dzsúdóval. A paksi versenyző az orosz Anajevet tanítgatta, percenként egy jukó vagy koka értékű dobással meglepve. A következő kanyarban már keményebb ellenfél következett, a sydneyi bronzérmes, a lett Zelonijs. Persze a felek már jól ismerték egymást, korábban rendre a lett volt a jobb, ám 2005-ben új időszámítás kezdődött, ezt pedig már Braun írja: az Eb-n is, a vb-n is felülmúlta neves riválisát, ezúttal úgy, hogy a tizedik másodpercben Zelonijs intéséért kapott kokát mint egy hímes tojást megőrizte a meccs végéig. Jöhetett az ukrán Bilodid, aki ugyan egy jukóval vezetést szerzett, ám Hangyási László tanítványa addig hajtotta, míg a bírók háromszor is megintették.

Öt másodperccel a vége előtt

BRAUN ÁKOS névjegye:

Született:
Paks, 1978. június 26.
Magassága: 179 cm
Klubja: Atomerőmű SE
Edzője: Hangyási László
Súlycsoportja: 73 kg
Legnagyobb sikerei: világbajnok (2005), Európa-bajnok (2005)
Az elődöntőben egy újabb jó ismerős, a román Bastea következett. A tatamin nyoma sem volt a román-magyar barátságnak, sőt félidőben egy kokával az ellenfél lépett el. Igen forró pillanatok következtek, Braunnak ugyanis az utolsó másodpercekig nem sikerült egyenlítenie. Öt másodperccel a vége előtt indult az az akció, amelynek végén tombolt a maroknyi magyar tábor: mindkét dzsúdós a földre került, de Braun gyorsan kapcsolt és jól sikerült lábszárátforgatással hajította messzire a románt. A vezetőbíró azonnal vazarit adott, ám a zsűri magához intette a bírákat. Ritka eset az ilyen, ám a kairói vb-n már nem először fordul elő - a kínos várakozás végén a vezetőbíró jó irányba emelte a kezét: döntős lett a paksi fiú!

A fináléban az olasz Bruyere volt az ellenfél, aki már a tavalyi egyetemi világbajnokságon is kénytelen volt fejet hajtani - akárcsak Kairóban! Végig Braun irányította a meccset, csak a bírók jóindulatán múlt, hogy az olasz három percig megúszta intés nélkül. Az előnyben lévő Braunnal már nem lehetett bírni, leszorítással, majd karfeszítéssel préselte ki a szuszt a riválisból, aki már nem tudott fordítani. Tizenkét esztendővel Kovács Antal - egészen eddig egyetlen magyar - vb-diadala után újra eljátszották a Himnuszt!

"Az elődöntő végén kegyetlen volt a várakozás, a döntő viszont annál könnyebben ment. Befogtam az olasz karját, de az mintha gumiból lett volna. Beraktam kettesbe, majd hármasba is, de nem fájt neki. Csodálom, hogy ilyen jól bírta" - kacsintott az újdonsült aranyérmes, aki nem győzte fogadni a gratulációkat. ---- Ungvári Miklós sem panaszkodhatott a rajtra: a 2002-es Európa-bajnok a fehérorosz Slik ellen veszített helyzetből egy vazarival merített erőt a folytatáshoz - talán nem eleget. A brazil D. J. Junior (ezzel a névvel hazánkban alighanem a tinik kedvence lenne) ugyanis egy jukónyi előnyét kicsit csúnya, ám annál eredményesebb dzsúdóval meg is őrizte. A kecskeméti versenyző nagy esélyt kapott azzal, hogy Junior elődöntőbe jutott, így a vigaszágon lehetett javítani.
Elsőként az osztrák Mittelfellner ellen, aki a rettegett magyar fegyver, a "tű" áldozata lett, a leszorításból nem tudott menekülni. Az athéni bronzérmes, a kubai Arencibia következett, aki a papírformának megfelelően végig vezetett is Ungvári ellen, ám a hajrában rossz helyre lépett: a magyar kis belső horogdobással vetett véget a küzdelemnek.

Már a bronzmérkőzés volt a tét a holland Dax Elmont ellen. A rivális láthatóan bizonyítani akart, elvégre pénteken a testvére győzött a 81 kilogrammban - a nagy akarásnak aztán nyögés lett a vége, jobban mondva az sem, Elmont ugyanis elájult. Történt pedig, hogy Ungvári ezúttal is bevetette a rettegett tűt, aztán olyan erősen szorította a hollandot, hogy az elveszítette az eszméletét. Szerencsére nem történt komolyabb baja, a bronzéremért viszont Ungvári léphetett szőnyegre. S ott is parádézott! A korábbi Európa-bajnok Penas ellen két perc után ért el vazarit, a fél fejjel alacsonyabb spanyol pedig ezek után hiába taposott, már nem tudott egyenlíteni.

Káprázatos magyar szombat

"Nagyon boldog vagyok, de az én bronzérmem semmi ahhoz képest, amit Ákos művelt! Fantasztikus ez a fickó!" - szerénykedett Ungvári Miklós, aki, akárcsak Braun, remek esztendőt zárhat: az Eb-ezüst után bronzérmet nyert a világbajnokságon.
Ez a káprázatos szombat egyértelműsítette: újra számolni kell a magyar dzsúdóval!


Hadfi újra a tatamin
Ma három dzsúdósunkért szoríthatunk: a legalacsonyabb súlycsoportokban tatamira lép Csernoviczki Éva és Burján László, míg a 100 kilósok között hetedik helyet szerző Hadfi Dániel úgy döntött, hogy az abszolút kategóriában is próbára teszi magát.

A mai program. Férfiak: 60 kg (címvédő: Csoj Min Ho, dél-koreai; magyar induló: Burján László) és abszolút (cv: Szuzuki K., japán, mi: Hadfi Dániel). Nők: 48 kg (cv: Tamura, japán; mi: Csernoviczki Éva) és abszolút (cv: Tong Ven, kínai; mi: -). Internet: www.ippon.org (élő)
A legutóbbi 10 vb magyar érmesei
2005, Kairó1. Braun Ákos
3. Ungvári Miklós
2003, Oszakanem volt magyar érmes
2001, München2. Kovács Antal (100 kg)
1999, Birminghamnem volt magyar érmes
1997, Párizsnem volt magyar érmes
1995, Makuharinem volt magyar érmes
1993, Hamilton1. Kovács Antal (95 kg)
2. Hajtós Bertalan (71 kg)
1991, Barcelona3. Csôsz Imre (abszolút)
1989, Belgrádnem volt magyar érmes
1987, Essen3. Bujkó Tamás (65 kg)
---- Keresztelő
Az hagyján, hogy a szervezők hibájából szinte minden dzsúdósnak a keresztnevét varrták a dzsudogi hátára, de egy-két nagyobb baki is becsúszott: így versenyzett például egész nap Laszlóként Braun Ákos. A 60 kilós Burján László a névbitorlásért cserébe még szebb nevet kapott, a felsőjén Brigitta szerepel...
Haderő
A 15 ezres kairói sportcsarnok lelátói jóformán konganak az ürességtől, ezen próbáltak segíteni a szervezők azzal, hogy kivezényel(tet)tek egy teljes szektornyi katonát. A hangulat nem lett tüzesebb: a bakák szép csöndben végignézték a küzdelmeket.

Pihenő
Szombat délután sem sikerült kideríteni, hogy mennyire súlyos Mészáros Anett sérülése (a 70 kilós Eb-bronzérmes jobb karján ízületi sérülést szenvedett), a sportcsarnokba kirendelt mentők ugyanis nem akarták kórházba szállítani a magyar dzsúdóst, mondván: pihenőt kaptak. Kettőtől ötig… ---- Szenzációs produkció

"Mindkét fiú szenzációsan dolgozott, Miki és Ákos egyaránt felsorakoztatta teljes fegyverarzenálját. Miki elsősorban támasztott dobásokkal, lábfelszedéssel, kis belső horogdobásokkal, átforgatásos leszorításokkal, vagyis a tűvel operált, míg Ákos belső combdobással, nagy belső horoggal, fejenátdobással, válldobással kínozta ellenfeleit, a földön pedig életveszélyes volt.

A döntőben például a karfeszítéses leszorításból karfeszítésre tudott váltani, az olasz azonban dacolt az elemekkel, kibírta anélkül, hogy lekopogta volna. Ákos az első magyar dzsúdós, aki a felnőttek között ugyanabban az évben világbajnoki és Európa-bajnoki aranyérmet tudott szerezni, úgy látszik, kedvet kapott a junioroktól!"

Hangyási László, korábbi szövetségi kapitány ---- A magyarok eredményei. Férfiak. 66 kg. 1. forduló: Ungvári Miklós erőnyerő. 2. forduló: -Slik (fehérorosz) 7-0. 3. forduló: -Junior (brazil) 0-5. A vigaszágon: -Mitterfellner (osztrák) 10-0; -Arencibia (kubai) 10-0; -D. Elmont (holland) 10-0. A 3. helyért: -Penas (spanyol) 7-0. 73 kg. 1. forduló: Braun Ákos erőnyerő. 2. forduló: -Anajev (orosz) 5-0. 3. forduló: -Zelonijs (lett) 3-0. Negyeddöntő: -Bilodid (ukrán) 7-0. Elődöntő: -Bastea (román) 7-0. Döntő: -Bruyere (olasz) 3-0

Férfiak. 66 kg (51 induló). Döntő: Junior-Ucsisiba 10-0. Világbajnok: Joao Der Junior (Brazília), 2. Ucsisiba M. (Japán), 3. Ungvári Miklós (Magyarország, Kecskeméti JC, edző: Nagysolymosi Sándor) és A. Miresmaeili (Irán), 5. Penas (Spanyolország) és Margosvili (Grúzia). 73 kg (58). D: Braun-Bruyere 3-0. Vb: Braun Ákos (Magyarország, Paksi Atomerőmű SE, e: Hangyási László, nevelőegyesület: Paksi Atomerőmű SE, nevelőedző: Hangyási László és Riesz Béla), 2. F. Bruyere (Olaszország), 3. Ki. Uematsu (Spanyolország) és G. Bilodid (Ukrajna), 5. Bastea (Románia) és Schoeman (Hollandia)

Nők. 52 kg (31). D: Li Jing-Jokoszava 5-0. Vb: Li Jing (Kína), 2. Jokoszava J. (Japán), 3. An Kum E (Koreai NDK) és T. Monteiro (Portugália), 5. L. Bogdanova (Oroszország) és I. Aunas (Románia). 57 kg (30). D: Kje Szun Huj-Bönisch 10-0. Vb: Kje Szun Huj (Koreai NDK), 2. Y. Bönisch (Németország), 3. S. Filzmoser (Ausztria) és K. Erdenet-od (Mongólia), 5. I. Fernandez (Spanyolország) és Lupetey (Kuba)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik