Mohamed közel az éremhez

CSANÁLOSI BEÁTA, FÜREDI MARIANNECSANÁLOSI BEÁTA, FÜREDI MARIANNE
Vágólapra másolva!
2005.07.02. 00:50
Címkék
Vannak dolgok, amelyeken az ember nehezen teszi túl magát. Ilyen például az Európa-bajnokságon női kardcsapatunk (le)szereplése. Szabó Bence szövetségi kapitány még péntek délelőtt, vagyis egy nappal az események után - lehiggadva - sem tudott napirendre térni a történtek fölött.
Mohamed Aida csalódott, hiszen a világranglistán második tôrözô csak egy dobogós helyezéssel lett volna elégedett egyéniben (Fotók: Mirkó István)
Mohamed Aida csalódott, hiszen a világranglistán második tôrözô csak egy dobogós helyezéssel lett volna elégedett egyéniben (Fotók: Mirkó István)
Mohamed Aida csalódott, hiszen a világranglistán második tôrözô csak egy dobogós helyezéssel lett volna elégedett egyéniben (Fotók: Mirkó István)
Mohamed Aida csalódott, hiszen a világranglistán második tôrözô csak egy dobogós helyezéssel lett volna elégedett egyéniben (Fotók: Mirkó István)
Mohamed Aida csalódott, hiszen a világranglistán második tôrözô csak egy dobogós helyezéssel lett volna elégedett egyéniben (Fotók: Mirkó István)
Mohamed Aida csalódott, hiszen a világranglistán második tôrözô csak egy dobogós helyezéssel lett volna elégedett egyéniben (Fotók: Mirkó István)

"Ma már úgy érzem, itt is ki kellett volna osztanom egy-két pofont, hátha ugyanúgy segített volna, mint Tóth Hajni esetében. Így kikapni a franciáktól! Pedig utána nagyon könnyű dolguk lett volna a lányoknak, ha nem hagyják egyedül Nagy Orsit… Amit egyesek kardvívás címén produkáltak, az számomra egy teljesen ismeretlen keleti harcművészeti ágnak tűnt, talán ott csapkodnak így össze-vissza a versenyzők. De nézzünk előre: új nap, új verseny, új remények - no és új kudarcok. Mi így biztattuk egymást versenyzőkorunkban" - tette hozzá viccesen a kapitány.
Ami kora délelőtt még viccnek tűnt - legalábbis annak szánták -, az sajnos kis idő múlva elkeserítő valósággá vált.

Pedig férfi párbajtőrözőink jól kezdték a napot: Boczkó Gábor és Fekete Attila vereség nélkül lépett tovább csoportjából, Kovács Iván és Imre Géza 4/2-es mérleggel zárt, és ez is több volt mint biztató.

Aztán…
A 64 között Feketét a ráadás egy percben - a hirtelen halálban - 9:8-ra verte Avgyejev, azok után, hogy vb-bronzérmesünk 7:2-re is vezetett.
"Nem történt semmi különös, hoztam az átlagomat. Nyolc Eb-n indultam eddig, és mindegyiken a hatvannégy között estem ki. Ráadásul mindenhol szuperül ment a csoportban, így könnyű ellenfelet kaptam a táblán, ott pedig kikaptam" - hangzott Fekete kesernyés önironizálása.
A másik páston Kovács Iván 3:8 és 6:10 után feljött 10:11-re Robatsch elleni asszójában, majd amikor az osztrák bevitte a 13. tust, eltört olimpiai ezüstérmesünk fegyverének markolata. Percekig állt a mérkőzés, folyt a tanácskozás, hogy érvényes-e ez a találat vagy sem - majd a végén 15:11-re nyert az osztrák.

Boczkó Gábor háromszoros Európa-bajnokként jobb eredményt várt
Boczkó Gábor háromszoros Európa-bajnokként jobb eredményt várt
Boczkó Gábor háromszoros Európa-bajnokként jobb eredményt várt
Mi lesz még itt?!
Imre Géza és Boczkó Gábor ekkor még nyert, de a következő fordulóban ők is kiestek. A háromszoros Európa-bajnok Boczkó 4:8-ról zárkózott föl a román Árkosi ellen, majd 10:10-nél letelt az idő. Az újabb hirtelen halál ismét a mi vesztünket hozta. A másik magyar-román csatának, az Imre-Pop asszónak is hasonló volt a koreográfiája: Pop 14:9-es vezetése után Imre egyenlített - a hirtelen halál pedig… Igen, mi nem éltük túl az egy percet.
"Ez van. Sajnos így sikerült. Ismertem a román fiút, mert edzőtáboroztunk is együtt. A közepén elfogyott a levegőm, mert az előző asszóban elestem, meghúzódott a hátam, ekkor kaptam néhány tust, ami a végén megbosszulta magát. De ez mindig így van, ha elengeded az ellenfelet. Az utolsó tust pedig eltaktikáztam" - ismerte el Imre.

A magyar szurkolók ezek után siettek át a másik csarnokba, ahol női tőrözőink már éles aszszóikat vívták. És parádéztak. A 25. születésnapját ünneplő Varga Katalin például az első fordulóban a románok klasszisát, Scarlatot kapta, és magabiztosan lépett túl rajta. Két évvel ezelőtti Európa-bajnokunk, Varga Gabriella sorsolása sem volt kedvezőbb, a világranglista-vezető Granbassit változatos asszóban, 1:5-ről fordítva, majd 13:13-nál a hirtelen halálban győzte le. A 16 között aztán mindketten kiestek. A két "túlélő", Mohamed Aida és Knapek Edina ága ekkor "keményedett be". Mohamed a 2002-es vb-2. Jucsevát még legyőzte, ám az akkori aranyérmes Bojkóval már nem bírt.

"Első helyen voltam kiemelve, ennek ellenére elég nehéz ágat kaptam. Csalódott vagyok, mert nem ezért jöttem. Bojko kihasználta a hibáimat, s hiába vagyok én a rutinosabb, most ő vívott okosabban. Az sem vigasztal, hogy mégiscsak egy világbajnokról van szó, mert már épp itt lett volna az ideje, hogy megverjem. Sajnos, a nyolcba jutás nekem már nem eredmény, csak a dobogó lett volna az" - értékelte a napot a 2002-ben éppen Bojko és Jucseva mögött bronzérmet nyerő Mohamed.
Knapek Edina is megkapta a maga oroszát, és ő sem járt több szerencsével Nyikisina ellen.

"Nehezen kezdődött. Reggel megnéztem a csoportomat, és azt mondtam: erős, erős, de nem olyan vészes. Aztán mire odamentem, kiderült, hogy megváltozott az egész, és nagyon kemény csoportba kerültem. Ennek ellenére négy per kettő-vel fejeztem be, ami nem rossz. Az ágamon is közepesen vívtam, ám annak örülök, hogy sikerült legyőznöm Müllert, akitől eddig általában kikaptam. A négybe jutásért viszont már elfáradtam, ráadásul Nyikisina kétszer is rácsapott a kezemre, ami nem esett jól, mivel ínhüvelygyulladásom van. Ki is zökkentem a ritmusból. Jó lett volna persze egy érem, de ha reggel valaki azt mondja, hogy a nyolc között leszek, boldogan kezet adtam volna rá" - elmélkedett három évvel ezelőtti vb-bronzérmesünk.

Szóval, megint egy este - vagyis érmes csaták - magyarok nélkül.
A férfi párbajtőrözőknél meglepetésre a lengyel Motyka - hatalmas szurkolótábor biztatását élvezve - legyőzte a fegyvernem jelenlegi legeredményesebb versenyzőjét, az olimpiai bajnok és háromszoros egyéni világbajnok, ezúttal negyedik Eb-ezüstjét szerző orosz Kolobkovot.
A nőknél az athéni olimpián bronzérmes Gruchala nyert Bojko ellen, így a nap mindkét aranyérme lengyel nyakban kötött ki.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, ZALAEGERSZEG
Férfi párbajtőr. Egyéni. A magyarok eredményei. A 64 között: Boczkó Gábor-Ertzeid (norvég) 15:10, Imre Géza-Ber (észt) 15:12, Robatsch (osztrák)-Kovács Iván 15:11, Avgyejev (orosz)-Fekete Attila 9:8. A 32 között: Árkosi (román)-Boczkó 11:10, Pop (román)-Imre 15:14. Negyeddöntő: Denis (francia)-Osarov (ukrán) 15:11, Kolobkov (orosz)-Nyisztor (román) 15:7, Sumak (ukrán)-Fischer (svájci) 15:9, Motyka (lengyel)-Robatsch 15:14. Elődöntő: Kolobkov-Denis 15:14, Motyka-Sumak 15:13. Döntő: Motyka-Kolobkov 15:10. Európa-bajnok: Tomasz Motyka (Lengyelország), 2. Pavel Kolobkov (Oroszország), 3. Denis Mathieu (Franciaország) és Dmitrij Sumak (Ukrajna), 5. M. Fischer (Svájc), 6. M. Robatsch (Ausztria), …17. Boczkó Gábor (Magyarország), …26. Imre Géza (Magyarország), …35. Fekete Attila (Magyarország), …45. Kovács Iván (Magyarország)

Női tőr. Egyéni. A 32 között: Mohamed Aida-Mroczkiewicz (lengyel) 15:9, Varga Katalin-Scarlat (román) 14:10, Knapek Edina-Hatuel (izraeli) 15:6, Varga Gabriella-Granbassi (olasz) 14:13. A 16 között: Mohamed-
Jucseva (orosz) 15:11, Bojko (orosz)-Varga K. 15:5, Cipriani (olasz)-Varga G. 15:9, Knapek-Müller (német) 15:7. Negyeddöntő: Bojko-Mohamed 15:8, Nyikisina (orosz)-Knapek 15:10, Gruchala (lengyel)-Vachter (német) 15:6, Cipriani-Ruzanova (orosz) 15:10. Elődöntő: Bojko-Nyikisina 15:8, Gruhala-Cipriani 15:6. Döntő: Gruhala-Bojko 7:6. Európa-bajnok: Sylwia Gruhala (Lengyelország), 2. Szvetlana Bojko (Oroszország), 3. Viktorija Nyikisina (Oroszország) és Valentina Cipriani (Olaszország), 5. Mohamed Aida (Magyarország), 6. K. Vachter (Németország), …8. Knapek Edina (Magyarország), …14. Varga Katalin (Magyarország), 15. Varga Gabriella (Magyarország) ---- Még mondja valaki, hogy a vívás nem népszerű sportág! A zalaegerszegi csarnokban legalábbis egymást váltják az ismert sportolók. A férfi párbajtőrözőket például egy komplett kis női kézilabdázó-szurkolótábor kísérte pástról pástra, ami azért nem olyan nagy meglepetés, lévén Kökény Beatrix és Tóth Tímea is kötődik a fegyvernemhez: előbbi Imre Gézánéként, utóbbi pedig Kovács Iván kedveseként. Kirsner Erika pedig talán azért csatlakozott a társakhoz, mert egyszerűen nem akart kimaradni a buliból. Másik népszerű labdajátékunkat, a vízilabdát Hesz Máté képviselte, aki meg tudvalevőleg jó barátságban van a Boczkó-Fekete duóval. Azért egykori vívókban sem volt hiány, Stefanek Gertrúd és Rejtő Ildikó is érdeklődéssel figyelte női tőrözőinket, míg az egykori olimpiai bajnok, Fenyvesi Csaba érthetően a párbajtőröző férfiakra volt elsősorban kíváncsi.

A Zalai Vívóegylet fiatal vívópalántái a fél kilences kezdéstől egészen zárásig kísérik nyomon az Európa-bajnokság történéseit. S nem is csak passzív nézőként, hiszen több mint negyvenen segítik az asszóvezetők és a zsűri munkáját a két csarnokban. Edzőjük, Tóth Ferenc, aki egyben a szervezőbizottság motorja, büszke lehet rájuk, a gyerekek ugyanis a "munkaidő" lejártával sem szállingóznak haza, inkább végigvárják az olykor igencsak hoszszúra nyúló döntőket. Mint mondják, élvezik az Eb-t, csak az a fránya vekker ne csörögne másnap olyan korán… ---- Itthon kaszkadőr, az araboknál szaktanácsadó

1981 párbajtőröző világbajnoka, Székely Zoltán - vívókörökben csak ,,Cérna" - nemzetközi versenybíróként kapott meghívást Zalaegerszegre. S ugyan pénteken épp nem akadt feladata a pástok mellett, azért természetesen ott állt, hiszen négy férfi vívónk is érdekelt volt az egyéni versenyben - sajnos, nem túl sokáig…
- Hogy mi újság velem? Jelenleg nincs szerepem a magyar vívósportban, helyette a Nemzeti Színházban a III. Richárdban kaszkadőrködöm. Ám most ott is nyári szünet van, így mint nemzetközi versenybíró segítek az Európa-bajnokságon.
- Azért kaszkadőrként legalább a vívótudására volt szüksége Valló Péter rendezőnek?
- Nem, egy golfütővel kell gyilkosságokat végeznem. Egyébként régi barátom, az egykori öttusázó Pintér Tamás volt a darab kaszkadőrszakértője, rajta keresztül jutottam ehhez a munkához.

- Más darabban is kapott már feladatot?
- Reklámfilmekben. Most várom, hogy kijöjjön egy új, amelyben menedzserként egy székkel kellett hanyatt esnem.
- A vívásból eszerint teljesen kivonult?
- Lassan ötödik éve járogatok ki Szaúd-Arábiába, az egykori olimpiai bajnok kardvívó, Pézsa Tibor közbenjárására, szaktanácsadóként. Az arab vívás kifejezetten felfutóban van az utóbbi időben, s ugyan a világbajnokság még túl nagy falat nekik, kisebb nemzetközi versenyeken, mint amilyen például az Arab Játékok, egyre jobbak. Mert ők áldoznak a vívásra, igaz, nekik van is miből…

- Férfi párbajtőrözőinket végig figyelte a pást mellől. Mit szól a korai búcsújukhoz?
- Nagyon szomorú vagyok, mert őszintén kedvelem a srácokat. A legutóbbi, olaszországi versenyükön is ott voltam, és láttam, mire képesek, hiszen nyertek csapatban. Most azonban Kovács Iván nagyon nehezen kezdett, a másik három asszóban meg a ráadás egy percében egy-egy tussal kaptak ki a fiúk. Sajnálom őket, de azért nem szabad teljesen elkenődni, hiszen a csapatverseny még hátravan.
- Eszerint vasárnap is ott szorít majd a férfi párbajtőrözőkért?
- Természetesen, mint ahogy előtte a lányokért is. Már csak ,,hivatalból" is, hiszen mindkét napon zsűrizni fogok.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik