Nem tesz jót az elkülönítés

BORBOLA BENCE, GALAMBOS PÉTER, GYENGE BALÁZSBORBOLA BENCE, GALAMBOS PÉTER, GYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2005.06.17. 22:06
Címkék
Egy forduló után túlzás volna nagyívű mérleget készíteni a kontinensbajnokok hetedszerre megrendezett versengéséről, reménykedésre mindenesetre van okunk. A csapatok az előző két kiírás szegényebb terméséhez képest hovatovább mámorító, meccsenkénti négyes gólátlaggal, és ami még fontosabb, végre jó játékkal rukkoltak ki. Alighanem azért, mert ezúttal mindegyik válogatott csaknem a legerősebb keretével nevezett - az esélyesek ennek megfelelően győzelemmel nyitottak.
Az argentinok eddig két gól, illetve egy mérkôzés után borulhattak össze a Konföderációs Kupán
Az argentinok eddig két gól, illetve egy mérkôzés után borulhattak össze a Konföderációs Kupán
Az argentinok eddig két gól, illetve egy mérkôzés után borulhattak össze a Konföderációs Kupán
Az argentinok eddig két gól, illetve egy mérkôzés után borulhattak össze a Konföderációs Kupán
Az argentinok eddig két gól, illetve egy mérkôzés után borulhattak össze a Konföderációs Kupán
Az argentinok eddig két gól, illetve egy mérkôzés után borulhattak össze a Konföderációs Kupán

Hamar elpárolgott a nyugalom az argentinok háza tájáról annak ellenére, hogy José Pekerman legénysége a nyitó mérkőzésen felülmúlta Tunéziát. A győzelem után a honi sajtó fanyalogva írt a szerinte "egyáltalán nem csillogó" csapatról, és csak Riquelme, valamint Saviola kapott néhány elismerő szót. Ráadásul a negatív visszhang mellé az albiceleste megkapta szomszédnak egy Nürnberg melletti hotelben következő ellenfelét, az ausztrál válogatottat, ami önmagában még nem lenne gond, ám a FIFA szervezői úgy elkülönítették egymástól a csapatokat, hogy a felek már-már ellenséges hangulat generálásáról beszélnek. "Kedves argentin barátaink! Kérjük, ne ezt a liftet használjátok, hanem azt, amelyik a hall túloldalán található" - ilyen és ehhez hasonló üzenetekkel bombázzák a két válogatott tagjait (merthogy az ausztráloknak is ezt írják ki, csak máshol és más megszólítással), akiknek még véletlenül sem lenne szabad összetalálkozniuk. Csak megjegyezzük, hogy a torna elődje, a Fahd király-kupáért kiírt szaúdi torna során az összes résztvevő egy szállodában kapott helyet.

Pekermant ugyanakkor hidegen hagyja ez, és tervei szerint az első mérkőzéshez képest alig változtat csapatán. Az argentin sajtó szerint legfeljebb Javier Zanetti és Cambiasso kerülhet be a kezdőbe, míg az időnként hajmeresztő megoldásokat előadó Lux kapus a helyén marad.

Toll és papír a kapitánynál

Lothar Matthäus jelenleg ugyan Görögországban élvezi az athéni emberek vendégszeretetét, de esténként leül a szállodai szobájában található televízió elé, és figyelemmel kíséri a Konföderációs Kupa eseményeit. A magyarok szövetségi kapitánya eddig minden mérkőzést megnézett, ám mivel a válogatott legközelebb augusztus 17-én Argentína ellen játszik a Puskás Ferenc Stadionban (erről bővebben a 3. oldalon), részletesebben csak az ő játékukat elemezte.

"Az argentinok teljesen más csapattal játszottak a nyitó mérkőzésen, mint a brazil válogatott elleni világbajnoki selejtezőn - kezdte az értékelést Lothar Matthäus. - Több csillaguk nélkül vesznek részt a tornán, ám így is látszik, hogy mindegyik labdarúgójuk világklasszis, és hogy a világ egyik legerősebb csapata az övék. Boldogok lehetünk, hogy augusztusban Budapesten lépnek pályára. A nyitó mérkőzésen egyébként Tunézia harcos futballjával kicsit meglepte a dél-amerikaiakat, bár összességében egy percig sem kellett izgulniuk a győzelem miatt. Kedden én is Németországba utazom, és a torna végéig ott is maradok. A legtöbb találkozót a helyszínen nézem majd meg, az argentinok következő mérkőzésén biztosan tollal és papírral ülök fel a lelátóra, az augusztusi nagy erőpróba előtt ugyanis nem árt alaposan felkészülni, erre pedig nem is kínálkozhat jobb alkalom, mint a mostani."
Az auszik a németektől elszenvedett vereséget követően elsősorban Tony Popovic kiesése miatt bosszúsak, Frank Farina szövetségi kapitány pénteki sajtótájékoztatóján be is jelentette, hogy panasszal élnek a FIFA-nál, mert játékosa sérülését Bastian Schweinsteiger durva belépője okozta.

A vétkes, Basti Fantasti - ahogyan hazájában nevezik - lehet, hogy utólag eltiltást kap, ám ha így is történik, Tunézia ellen még várhatóan lehetőséghez jut Jürgen Klinsmann alakulatában. Oliver Kahn azonban biztos nem lesz a pályán, a szövetségi kapitány ugyanis folytatja eddig alkalmazott rotációs elvét, azaz Jens Lehmann véd Tunézia ellen. Klinsmann-nak persze leginkább emberei tragikus védekezésén kellene csiszolnia, az ausztráloktól bekapott három gól ugyanis nem Kahn lelkén szárad. "Ha továbbra is olyan találatokat kapunk, amelyeket nyugodtan nevezhetünk öngóloknak, nem lábalunk ki a bajból" - tartott kis önértékelést Michael Ballack, a németek csapatkapitánya.

A B-csoportban, úgy tűnik, Brazília elég jól átvészelte az argentínai vesszőfutást, és simán elpáholta az Európa-bajnok görögöket. Carlos Alberto Parreirának ez elég volt ahhoz, hogy az első adandó alkalommal kedélyesen eladomázgasson az összeállítás problémáiról. "Ahhoz képest, hogy ez volt itt az első mérkőzésünk, biztató a teljesítményünk, megvolt a kellő egyensúly. Sajnos csak két csatárt szerepeltethetek egyszerre, miközben öt közül választhatok. Ez nagy fejfájást okoz, de legalább szívesen oldom meg a gondot" - mosolygott a szövetségi kapitány.

A görögök ellen ugye az Adriano, Robinho kettőssel kezdett, és nem titkolja, egyelőre mindkét játékossal elégedett. "Robinho tehetsége immár mindenki számára realitás. Igazi kincs a fiú" - jelentette ki Parreira, hozzátéve, hogy tapasztalatlansága dacára a Santos húszéves zsenije közel jár ahhoz, hogy állandósítsa vb-kerettagságát.

Szavazás

Ki nyeri a Konföderációs - kupát?

Ez az információ, bármily furcsa, még Juninho Pernambucanót is boldoggá tette. "Nagyon örülök, amikor a kapitány Robinho lehetőségeiről beszél, vagy arról, hogy vívódik a kezdőcsapat kijelölésekor. Ez azt jelenti, hogy a brazil válogatott nem tizenegy futballista, plusz a tartalékok, hanem többféleképpen, az adott ellenfél kvalitásai alapján variálható együttes, amelynek csak a gerince biztos. Jó ez a versenyhelyzet" - nyugtázta a 30 éves lyoni középpályás, aki csütörtökön pályafutása első válogatottbeli gólját szerezte, természetesen szabadrúgásból.

"Nagy dolog, hogy itt lehetünk. Ami bennünk volt, azt kiadtuk magunkból. Mehetett volna jobban is, de sokat tanultunk a történtekből" - mondta a görög csapatkapitány, Teodorosz Zagorakisz azután, hogy lefújták a 0-3-ra végződő összecsapást.

A Japánt legyőző mexikóiak máris nagyon készülnek a brazilok elleni csoportrangadóra - soraikban egy brazil születésű társsal. Sinha Hannoverben óriási góllal vétette magát észre, a találkozó egyik legjobbja volt. "Most nem brazilnak érzem magam. Utolsó leheletemig harcolok a mexikói színekért" - szavalta lelkesen.

A szombati program
A-csoport: Tunézia-Németország (Köln, 18 óra), Ausztrália-Argentína (Nürnberg, 20.45)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik