Hosszabbítás után ünnepelhetett a Betis

G. P., SZ. N. T.G. P., SZ. N. T.
Vágólapra másolva!
2005.06.11. 23:37
Címkék
A tavalyelőtti döntőhöz (Mallorca-Recreativo Huelva) hasonlóan két kiscsapat került a kupafináléba, és bár biztos sokan hiányolták a Barcelona vagy a Real Madrid klasszisait, így legalább biztosak lehettünk benne, hogy valóban "éhes" játékosok fognak egymásnak esni. Nem szólva arról, hogy a Betisben azért szalagdál néhány brazil válogatott, még ha nem is kimondottan az első vonalból.
Ebből (is) adódóan értelemszerűen a Bajnokok Ligája-részvételt kiharcoló Betis számított esélyesebbnek, amely tény azonban nem akadályozta meg az Osasunát abban, hogy az első öt percben kétszer is ráijesszen Doblasra. Nyomban ellentámadásba lendült az egykori Barcelona-edző, Llorenc Serra Ferrer együttese, alaposan felpörgött az iram, jóllehet lélegzetelállító helyzetnek jó ideig nem volt nyoma.

A sevillaiaknak húsz perc elteltével volt okuk először a kézdörzsölésre, hanem a brazil szabadrúgás-specialista, Marcos Assuncao ezúttal a sorfalba bombázott. Kicsit később akcióból tovább jutottak a társai: Joaquín és Ricardo Oliveira játszott össze pompásan, utóbbi szabadon roboghatott a kapu felé, hogy aztán csúnyán a rövid sarok mellé durrantson. Oliveira ezután előkészítőként is bedobta magát, beadását Fernando fejelte kevéssel fölé. A spanyol támadó eleresztett még egy ígéretes lövést a szünet előtt, de összességében visszafogottra sikerült az első félidő.

Rivas (hátul) megúszta a ráadást, Valdo viszont végig a pályán maradt
Rivas (hátul) megúszta a ráadást, Valdo viszont végig a pályán maradt
Rivas (hátul) megúszta a ráadást, Valdo viszont végig a pályán maradt
A második egy Ricardo Oliveira-lehetőséggel indult - ezúttal Elíának már meg kellett védelmeznie a rövid sarkot -, de kisvártatva nekibuzdult az Osasuna, egymás után vezette a veszélyes támadásokat. Újabb Betis-ötperc következett, egy oldalhálóba bólintással megspékelve, ám kisvártatva Morales lőtt ziccerből Doblas tenyerébe - szóval sokat emelkedett a színvonal.

Egyetlen hiba ugyanakkor becsúszott a pamplonai gépezetbe. A 75. percben Edu csúsztatását Cruchaga elrúghatta volna, ehelyett haza akarta kísérni a labdát. Ricardo Oliveira ott termett, egy bokamozdulattal elpöckölte a labdát a döbbent Elía mellett, s mehetett ünnepeltetni magát.

Mielőtt elkönyvelhettük volna a papírformát, hét perc múlva Doblas mulatságos mozdulatokkal reagált egy ívelésre, mire Aloisi az ötösön belülről a hálóba bólintott - 1-1! Következhetett a hosszabbítás.

Tapintani lehetett a feszültséget a pályán, elkezdődött az idegek harca. A klub első komoly trófeájáért küzdő Osasuna-játékosok jobban kezdték a ráadás 30 percét, ezt mutatja az a tény, hogy az első 15 percben három Betis-játékos is sárga lapot kapott az ellenfél felrúgásáért. Az eredmény azonban nem változott, mint ahogy a fordulás után Milosevics próbálkozása során sem, a szerb megpattanó lövése után a kapu közelében ólálkodó Aloisi a mennybe mehetett volna, de a lövés csak oldalról rezgette meg a hálót. Nem sokkal ezután majd felrobbant a sevilla-i szurkolók szektora, a csereként beállt Dani Ricardo Oliveira passzát értékesítette, öt perccel a vége előtt vezet a Betis!

A pillanatokkal ezelőtt még falfehér Osasuna-játékosok aztán elkezdtek durvulni, tömegjelenetek zajlottak több esetben is a pályán, Pablo Garciát ki is állította a bíró, azonban az eredmény nem változott, jöhetett a zöld-fehér örömünnep, a Betis 1977 után másodszor hódította el a spanyol labdarúgó Király-kupát.

Király-kupa, döntő
BETIS - OSASUNA 2-1 (0-0, 1-1, 1-1)
Madrid
V: Pérez Burrull. G: Ricardo Oliveira (75.), Dani (115.), ill. Aloisi (82.)
BETIS: Doblas - Melli, Juanito, Rivas (Lembo, 78.), Luis Fernández - Arzu (Varela, 67.), Marcos Assuncao, Joaquín, Fernando, Edu (Dani, 90.) - Ricardo Oliveira
OSASUNA: Elía - Expósito, Cruchaga, Josetxo, Clavero - Valdo, Punla (D. López, 77.), Pablo García, Delporte - Webo (Aloisi, 78.), Morales (Milosevics, 72.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik