Collina hibázott, de…

GALAMBOS PÉTER, MISUR TAMÁS, MONCZ ATTILAGALAMBOS PÉTER, MISUR TAMÁS, MONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2005.05.09. 23:20
Címkék
Az olasz szaksajtó szinte egyöntetű véleménye szerint igazságos eredmény született a vasárnap délutáni Milan-Juventus rangadón, amelyen a vendégcsapat 1-0-ra nyert. A lapok ugyan nem felejtik el megemlíteni, hogy Pierluigi Collina, a világ legjobb játékvezetője valószínűleg hibázott, amikor nem adott tizenegyest Cafú lerántásáért (Zambrotta volt az elkövető), ugyanakkor szerintük a bíró nem befolyásolta döntően a mérkőzés kimenetelét, ugyanis korábban kétszer is a Juve kárára tévedett: az első félidőben Nestát, a másodikban a magáról megfeledkező Filippo Inzaghit kellett volna kiállítania, de mindkétszer "elfelejtette" előhúzni a piros lapot.
Érdekes, hogy a Milan képviseletében megszólalók is higgadtan értékelték a játékvezető teljesítményét, ami az újságírók szerint két előzményre vezethető vissza: Olaszországban mindenki csodálkozva vette tudomásul, hogy a Chelsea háza táján milyen nyugodtan fogadták azt a téves bírói ítéletet, amely miatt a gárda kiesett a Bajnokok Ligájából, illetve nagy hatással volt rájuk az Eindhovenben tapasztalt roppant sportszerű légkör is. "Collina hibázott, tizenegyest kellett volna adni a javunkra, de ligaelnökként fegyelmeznem kell magam, példát kell mutatnom, úgyhogy nem hangoskodom. Collina kiváló játékvezető, időnként azonban ő is hibázik, és nekünk el kell fogadnunk ezeket a hibákat" - mondta Adriano Galliani, a Milan alelnöke, és a többi megszólaló is ebben a hangnemben értékelt.Természetesen a többi milanos megszólalóról van szó, a Juventus ugyanis továbbra is mereven ragaszkodik a sajtócsendjéhez, amelyet egyre kevésbé értenek az újságírók. A klub vasárnap csupán annyit közölt, hogy alkalmazottai a bajnokság kimenetétől függetlenül az idény végéig nem állnak szóba a sajtó képviselőivel.
A hétvége európai válogatottja TELJES MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A hétvége európai válogatottja TELJES MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A hétvége európai válogatottja TELJES MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A hétvége európai válogatottja TELJES MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A hétvége európai válogatottja TELJES MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A hétvége európai válogatottja TELJES MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Pedig nyilván sok érdekeset tudnának elmondani, például a meccsen remekül játszó, gólpasszt is adó Del Piero vagy Capello mester, akit a vasárnapi csata igazi győztesének tekintenek. Az újabban már az edzőket is osztályozó La Gazzetta dello Sport a Juve mesterének 8-ast, Carlo Ancelottinak 5-öst adott, a következő indoklásokkal: "Capello a Juventus közelgő bajnoki címének első számú hőse. Saját képére formálta a Juventust, nem foglalkozott a nehézségekkel, és bár a kerete meglehetősen szűk volt, majdnem mindig jól döntött. A San Siróban gyakorlatilag nem hibázott." "Ancelotti a száz harcot megélt veteránjaiban bízott, bár pontosan tudta, hogy a százegyedik csatát talán nem fogják bírni, és pontosan ez történt. Nem tudjuk bebizonyítani, hogy dinamikusabb középpályássorral máshogy alakult volna a mérkőzés, de az biztos, hogy a pályára küldött sorban több poszton is cserélni kellett, mert nem jól muzsikált. Ez egyértelművé teszi az elején elkövetett hibát."

Del Piero (10) volt a mezôny legjobbja a Milan–Juventus rangadón
Del Piero (10) volt a mezôny legjobbja a Milan–Juventus rangadón
Del Piero (10) volt a mezôny legjobbja a Milan–Juventus rangadón
A lapok kiemelik, hogy a legjobb csapatával pályára lépő Milan tartalékos Juventustól kapott ki, amelyből a sérült Zebina és az eltiltott Ibrahimovic is hiányzott, és amelyben Emerson és Trezeguet sérülésből felépülve lépett pályára. Az iménti értékelés a középpályássor öszszetétele miatt marasztalta el a Milan edzőjét (aki azonban így is 9-3-ra vezet a Capello elleni meccsein), de a védelem is megkapta a magáét: Dida, Cafú és Stam is az elégségest jelentő 6-osnál gyengébb érdemjegyet kapott. Sokan a brazil kapus és a holland középhátvéd nyakába varrták Trezeguet gólját, bár megemlítik, hogy Maldini helyezkedése is hagyott kívánnivalót maga után.
Összességében mindenki egyetért abban, hogy a Juventus rendkívül közel került története 28. bajnoki címéhez, és bár a Milannak a hátralévő három fordulóban még bőven van esélye arra, hogy utolérje, vagy meg is előzze a "zebrákat", a piros-feketék - a szakértők többsége szerint - jobban teszik, ha inkább a május 25-i BL-döntőre összpontosítanak, mert Capello nem arról híres, hogy csapatai a hajrában hagyják kiénekelni a szájukból a sajtot.


Milan-Palermo: jövő péntek

A Milan kérésére az olasz profi liga hétfőn úgy döntött, hogy a 37. fordulóban a Milan-Palermo mérkőzést előrehozza vasárnapról péntekre, azaz a találkozót május 20-án este 20.30-kor rendezik majd meg. A piros-feketék a május 25-i Bajnokok Ligája-döntő miatt kérték a pénteki kezdést, és bár a szabályok szerint ebben az esetben az egész fordulót előre kellett volna hozni, erre már nem kerülhetett sor, mert a hét közepén Olasz Kupa-elődöntőket is rendeznek.


A 12. ember

OBAFEMI MARTINS (NIGÉRIAI, INTERNAZIONALE)
Miután Adriano valamikor a télen érthetetlen formahanyatláson esett át, az Inter egyik legfőbb gólfelelőse - a sokat vállaló középpályások mellett - Martins lett. Elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy az Udinese, illetve a Sampdoria meg-megújuló fenyegetése ellenére a kék-feketék megtartották a harmadik helyet. Bresciai duplájával a nigériai 11-re növelte góljai számát, ami figyelemre méltó fegyverténynek számít, ha tudjuk, hogy a szezon jó részében Roberto Mancini bizony nem egyértelmű kezdőként gondolt rá. Martins, aki vehemenciájával, lendületével sokakat a PSG és a Milan egykori libériai támadójára, George Weah-ra emlékeztet, mostanra vélhetően megnyerte a szeződtetését anno értetlenül figyelő Inter-hívek tetszését: ismeretlen tinédzserből megbízható futballistává fejlődött, aki a nemzetközi porondon is megállja a helyét. Ebben az idényben például ötször volt eredményes a Bajnokok Ligájában.


A hétvége felfedezettje

FRANCESC FABREGAS (SPANYOL, ARSENAL)
Az "ágyúsok" szurkolói először 2003 októberében fedezték fel a Barcelonától 16 évesen elcsábított katalán tehetséget, amikor a Rotherham United elleni Ligakupa-meccsen minden idők legfiatalabb Arsenal-játékosaként lépett pályára (később a "gólszerző" kategóriában is kivívta magának ezt a titulust). Azóta persze az európai futballközvélemény is megismerkedett a nevével, de - annak ellenére, hogy Wenger mester sok lehetőséget adott neki - igazán nem tudott befutni. Egészen mostanáig: a BBC tudósítása szerint a friss BL-döntős Liverpool legyőzése alkalmával emberünk "roppant érett játékot" nyújtott, és ezen nem csak a remekbe szabott gólját kell érteni.


Gólvadászok

Anglia (37 forduló után): Thierry Henry (Arsenal) 25 gól; Ausztria (32): Christian Mayrleb (Pasching) 20; Belgium (32): Nenad Jesztrovics (Anderlecht) 17; Csehország (26): Tomás Jun (Sparta) 13; Franciaország (35): Alexander Frei (Rennes) 17; Görögország (28): Luciano (Xanthi) 15; Hollandia (32): Dirk Kuyt (Feyenoord) 24; Horvátország (28): Tomislav Erceg (NK Rijeka) 15; Németország (32): Marek Mintál (Nürnberg) 23; Olaszország (35): Alberto Gilardino (Parma) és Cristiano Lucarelli (Livorno) 22-22; Portugália (32): Liedson (Sporting) 25 (lapzártánk után lépett pályára); Skócia (36): John Hartson (Celtic) 25; Spanyolország (35): Samuel Eto’o (Barcelona) 23; Törökország (31): Fatih Tekke (Trabzonspor) 27
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik