Behozhatatlan a hátrány?

GALAMBOS PÉTER, GYENGE BALÁZS, KORMANIK ZSOLT, MONCZ ATTILAGALAMBOS PÉTER, GYENGE BALÁZS, KORMANIK ZSOLT, MONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2005.01.17. 20:56
Címkék
Kevesen gondolták volna a Premier League első két hónapjában, hogy január közepére ide jutunk: a Chelsea végső győzelmére már most kacagtatóan kis nyereményeket kínálnak a szigetországi fogadóirodák, és még Arséne Wenger is elismeri, hogy a "kékek" legfeljebb elszórakozni tudják a bajnoki címüket. Pedig kora őszszel Wenger csapata, az Arsenal sziporkázó játékkal, rengeteg gólt lőve, néhány forduló alatt ötpontos előnyt szerzett, s őrizte a verhetetlenség előző idényből magával hozott mítoszát. A plusz öt pontból mostanra mínusz tíz lett.
Az NSO ajánlja:

Az európai topligák összes eredménye, adatbankja, korábbi bajnokai:

Premier League 2004-2005

Bundesliga 2008-2009

Primera División 2008–09

Serie A 2008-09

Francia bajnokság 2004-05
Az NSO ajánlja:

Az európai topligák összes eredménye, adatbankja, korábbi bajnokai:

Premier League 2004-2005

Bundesliga 2008-2009

Primera División 2008–09

Serie A 2008-09

Francia bajnokság 2004-05
Azt természetesen senki sem állítja, hogy a Chelsea már megnyerte a Premiershipet, de az angolokat láthatóan megérintette a tízpontos különbség elérése. Meg aztán az Arsenal tavaly áprilisban éppen ama együttes (a Tottenham) ellen ünnepelhette az aranyérmet, amelynek legyőzésével José Mourinho tanítványai most végképp leszakították az üldöző vetélytársakat.
De a legerősebb érv amellett, hogy a Chelsea 50 év után valószínűleg ismét az élen fog végezni az első osztályban: Wenger nyilatkozata. "Nyilván mindenki azt gondol, amit akar, és még nagyon sok van hátra, de el kell ismerni, hogy a listavezető fantasztikus pozícióban van. Majdhogynem megnyerte már a bajnokságot, most már csak elszórakozni tudja. Ettől persze mi megyünk tovább a magunk útján, nem gondolunk a riválisokra, csak igyekszünk minden meccsen diadalmaskodni, elvégre a labdarúgás attól is szép, hogy nem lehet tudni, mi fog történni. Harcolni fogunk egészen májusig, már ha eltart addig a küzdelem" - mondta a francia tréner. Utóbbi felvetése teljesen jogos, mert Mourinho novemberi (ekkor vette át a Chelsea a vezetést) jóslata, amely szerint a csapata akár egy-két héttel a vége előtt eldöntheti a versenyfutás kimenetét, immár meglehetősen szerénynek tűnik.
A portugál szakvezető egyelőre most is visszafogott volt, amenynyiben - noha sohasem ment a szomszédba egy jó kis odamondogatásért - a kedvező fejlemények kommentálását meghagyta a másodedzőjének. "A helyzet egyszerű, ha továbbra is rendszeresen gyűjtögetjük a három pontokat, a többiek nemigen tudnak mit csinálni. Nem vagyunk legyőzhetetlenek, de remek formában játszunk, és bírjuk a tempót" - magyarázta Steve Clarke.
Azért az megjegyzendő, hogy az 1997-98-as szezonban az Arsenal ugyancsak tízpontos távolságból követte a Manchester Unitedet, a végén mégis megelőzte, sőt a hajrában kiengedni is volt lehetősége. Ám a jelenlegi éllovas annyira masszív társulat benyomását kelti, hogy nehéz elképzelni, amint hosszú és mély hullámvölgybe kerül - márpedig enélkül bajosan vesztheti el a titulust. Hasonlóan látja ezt a frissen elgyepált Tottenham vezetőedzője, Martin Jol is. "A Chelsea-t ebben az idényben nem lehet megelőzni. Elképesztően nehéz játszani Lampardék ellen, mert amint megszerzik a labdát, Duff és Robben révén máris kettővel több csatáruk van a normálisnál. Ha pedig elvesztik, öt középpályással védekeznek, akik közül három középen tömörül. Nagyon keményen dolgoznak. Mourinho kitűnő munkát végzett, biztosan különleges edző" - vázolta fel hevenyészve a holland tréner, mitől olyan remek a Stamford Bridge-i együttes.
A védelmet éppenséggel nem említette Jol, pedig talán az a legtökéletesebben működő csapatrész - az évad eddigi 34 mérkőzésén összesen 13-szor kapitulált. De ami ennél is döbbenetesebb: a John Terry, William Gallas középsővédő-páros (a francia ezúttal is bekerült a víkendválogatottunkba) eddig 13 meccsre állt össze, és ezek során egyetlen gólt sem engedélyezett az ellenfeleknek. ---- A 12. ember - Pedro Mantorras (angolai, Benfica)

A Szalay Balázs, Laklóth Aladár kettôs a negyedik szakaszon bemutatott remeklésével a második helyre jött fel az összetettben
A Szalay Balázs, Laklóth Aladár kettôs a negyedik szakaszon bemutatott remeklésével a második helyre jött fel az összetettben
Szinte felrobbant a Benficának otthont adó Új Katedrális, amikor Pedro Mantorras a 94. percben bevette a Boavista kapuját. No nem azért, mert ez a találat döntötte el a rangadót (előtte már hárommal ment a hazai csapat), hanem mert az angolai csatár hosszú sérüléséből visszatérve megszerezte első gólját. Mantorras 2002 decemberében a Sporting elleni rangadón sérült meg, és egy hete éppen a lisszaboni vetélytárs ellen tért vissza. Az Alvalade XXI-stadionban pár percet játszva még nem tudott eredményes lenni, ám az első hazai mérkőzésén megkezdte a termelést. Érdekesség, hogy Mantorras utoljára 2002. november 30-án volt eredményes hivatalos mérkőzésen, és akkor a Braga elleni találkozót még a régi stadionjában játszotta a Benfica. Megérdemelt jutalom egy olyan fiatalembernek, aki négy jelentős térdműtéten esett át, és még a pályafutása is veszélybe került.

Gólvadászok

Anglia (23 forduló után): Thierry Henry (Arsenal) 16 gól; Ausztria (21): Christian Mayrleb (Pasching) 14, Belgium (17): Bosko Balaban (FC Bruges) 9; Csehország (16): Tomás Jun (Sparta) 10, Franciaország (21): Mohamed Kallon (Monaco) 10; Görögország (15): Nikosz Mahlasz (OFI) 9; Hollandia (17): Dirk Kuyt (Feyenoord) 13; Horvátország (18): Tomislav Erceg (NK Rijeka) 10, Németország (17): Marek Mintál (Nürnberg) 13; Olaszország (19): Vincenzo Montella (Roma) 16; Portugália (17): Liedson (Sporting) 15; Skócia (22): John Hartson (Celtic) 16; Spanyolország (19): Samuel Eto’o (Barcelona) 14; Törökország (17): Fatih Tekke (Trabzonspor) 15

A hétvége felfedezettje - Samir Nasri (francia, Marseille)

Ilyen nagy tehetséget még sohasem adott a sportágnak az OM utánpótlásbázisa - állítják a szakértők a 177 centis, 75 kilós középpályásról, aki júniusban tölti be a 18. életévét. Megvédendő a becses kincset, tavaly nyáron profiszerződést kötött vele szülővárosa csapata, és amióta Philippe Troussier az edző, Nasri rendszeresen tagja a kezdő tizenegynek. Első bajnoki gólját kedden lőtte a Lille-nek, vasárnap gólpasszt adott a Nice ellen. Gólerősségét, játékintelligenciáját, cselezőkészségét a tavalyi U17-es Európa-bajnokságon is bizonyította: miután betalált az elődöntőben, a fináléban ő szerezte a franciák győztes gólját. ---- Jaaskelainen (finn, Bolton)
A 29 éves futballista a harmadik kapus ebben az idényben, akinek nem tudtak túljárni az eszén az Arsenal mesterlövészei.

Heinze (Argentin, Manchester United)
A 26 éves hátvédnek múlhatatlan érdemei vannak, hogy Morientes helyzetbe is alig került az MU ellen.

Gallas (francia, chelsea)
A 27 éves bekk John Terryvel közösen a jó formában lévő Tottenham ellen is hibátlanul dirigálta a védelmet.

Ben-Haim (Izraeli, Bolton)
Mindennél többet elmond a csupán 22 éves, válogatott védő teljesítményéről, hogy Henry képtelen volt betalálni mellette.

Miguel (Portugál, Benfica)
A Benfica jobb oldala az ő fennhatósága alá tartozott. Nem csupán védelmi feladatát látta el jól, a támadásokból is kivette a részét.

Edú (Brazil, Betis)
A brazil tökéletesen helyettesítette a csatárokat a Mallorca ellen - a Betis az ő duplájának hála, került ismét az "európai zónába."

Kaká (Brazil, Milan)
A Serie A rangadóján a Milan 22 éves brazilja adta meg a kegyelemdöfést az 1-0-ra még vezető Udinesének.

Lampard (angol, chelsea)
A 26 éves játékos két találattal (igaz, az egyik tizenegyes volt) igazolta, hogy a mezőny egyik leggólerősebb középpályása.

Montella (Olasz, Roma)
A 30 éves csatár a Siena ellen 0-2-ről két góljával pontot mentett a Romának, önmagát pedig a góllövőlista élére lőtte.

Luyindula (Francia, Marseille)
A 25 éves támadó két szép góllal segítette győzelemhez csapatát - a L'Équipe kimagasló, 8.5 osztályzattal jutalmazta.

Toni (Olasz, Palermo)
Elsősorban a 27 éves olasz csatár duplája miatt szakadt meg Papadopulo mester bajnoki veretlensége a Lazio kispadján.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik