Lagerbäck: a második csapat jól pótolja az elsőt

IMI MARKOSIMI MARKOS
Vágólapra másolva!
2005.01.11. 22:23
Címkék
A magyarokkal azonos világbajnoki selejtezőcsoportban szereplő svéd válogatott még ebben a hónapban megkezdi a felkészülést az új évre egy kaliforniai edzőtáborral, valamint két nehéznek ígérkező edzőmérkőzéssel. Az edzőtábor helyszíne a carsoni Dominguez Hill, ahol az amerikai nemzeti együttes főhadiszállása is van.
"Az első mérkőzést Dél-Korea ellen játsszuk január 22-én, négy nappal később pedig Mexikóval találkozunk San Diegóban. Két nehéz csatára számítunk, hiszen Mexikó a nyolcadik helyen áll a FIFA aktuális világranglistáján, a legutóbbi világbajnokság elődöntőse, Dél-Korea meg nemrégiben három egyre megverte Németországot" - véli Lars Lagerbäck, a svéd szövetségi kapitány. "Nagyon oda kell figyelni, ha jó eredményeket akarunk elérni. Annál is inkább, mivel meg kell találnunk azt a csapatot, amely a legnevesebb légiósok nélkül is sikeres lehet" - tette hozzá a szakember.
Lagerbäck természetesen Henke Larssonra, Fredrik Ljungbergre és Zlatan Ibrahimovicra utalt elsősorban. Az már biztos, hogy a barcelonai Larsson a térdoperácója miatt az idén nem fog a válogatottban játszani.

Ketten azok közül, akiket az Amerikába tartó delegáció tagjai megfelelôen pótolnak majd: Zlatan Ibrahimovic (jobbra) Henrik Larssont köszönti egy gólt követôen
Ketten azok közül, akiket az Amerikába tartó delegáció tagjai megfelelôen pótolnak majd: Zlatan Ibrahimovic (jobbra) Henrik Larssont köszönti egy gólt követôen
Ketten azok közül, akiket az Amerikába tartó delegáció tagjai megfelelôen pótolnak majd: Zlatan Ibrahimovic (jobbra) Henrik Larssont köszönti egy gólt követôen
Sőt előfordulhat, hogy Ljungberg sem lesz bevethető, mert krónikus fejfájással bajlódik - az utóbbi időben az Arsenal is kénytelen volt nélkülözni. Ibrahimovic pedig, aki nagyszerű formában futballozik a Juventusban, nehéz eset: még mindig haragban van a svéd sajtó legtöbb képviselőjével, noha a kvalitásait persze elismerik.
A tavalyi mérkőzések mindenesetre arra utalnak, hogy a svédek a nagyok nélkül is képesek produkálni. Ibrahimovic például nem szerepelt se a magyarok, se az izlandiak ellen, mégis jól ment a csapatnak, mindkét meccsen biztos győzelmet aratott. "Évek óta tudatosan építjük a második együttest. Így minden posztra van már megfelelő tartalék, és ezek a labdarúgók képesek pontosan abban felfogásban és rendszerben játszani, mint az alapesetben biztos kezdők" - állítja Lagerbäck, akinek bizonyítékai is vannak az elmondottakra. Allbäck és Elmander is kitűnően helyettesítette eddig Ibrahimovicot, s újabban feltűnt még egy gólerős svéd csatár, aki helyet követel magának a válogatottban: Fredrik Berglund, ő jelenleg a dán Esbjergnél vitézkedik. "Berglundon kívül meg kell még említenem Marcus Rosenberget, a halmstadi gólkirályt, és a göteborgi, szír származású George Mouradot is. Megtörténhet, hogy éppen ők robbannak be az amerikai túrán" - mondta a kapitány.
Azok a svéd játékosok, akik a nagy európai ligákban szerepelnek, természetesen nem vesznek részt az amerikai felkészülésen. Közéjük tartozik Isaksson, Hedman, Edman, Källström, Anders Svensson, Wilhelmsson és a három említett csillag. Sőt, az FC Köbenhavn nem engedi el Tobias Linderothot sem. A többi Dániában, illetve Norvégiában profiskodó játékos viszont elutazik a csapattal. Az is eldőlt, hogy a bolgárok elleni első, március 26-i vb-selejtezőre Cipruson keszülnek fel a sárga-kékek.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik