Csapatban nem megy

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2004.08.20. 12:44
Címkék
Megint vívás-negyeddöntő, megint tengerentúliak ellen, megint biztos éremesélyesek vagyunk, megint nem megy a csapatnak, megint, megint, megint... miután tegnap férfi kardozóink szenvedtek vereséget a legjobb 8 között az Egyesült Államoktól, ma női párbajtőrözőink léptek pástra Kanada ellen.
Az NSO ajánlja:

A adatlapja
Vívás az olimpián

Női párbajtőrcsapatunk:






Galéria:

Helliniko-vívócsarnok

Az olimpia teljes programja

Az NSO ajánlja:

A adatlapja
Vívás az olimpián

Női párbajtőrcsapatunk:






Galéria:

Helliniko-vívócsarnok

Az olimpia teljes programja

Papíron jobbak vagyunk: Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok, Hormay Adrienn negyedik, Mincza Ildikó pedig tizedik a világranglistán. A kanadaiaknál Sherraine MacKay a nyolcadik, Julie Leprohon 46., Monique Kavelaars pedig 47. Ebből egyenesen következik, hogy... nem következik belőle semmi. Vívásban nincs ilyen.

Az összecsapást Mincza Ildikó kezdte - kisebb technikai közjáték után, mivel fegyvere nem akarta jelezni a találatokat. Mincza Kavelaars ellen 3-1-re nyert, Hormay azonban 3-2 arányban kikapott Mackaytől. Julie Leprehon pedig 4-1-re győzte le Nagy Tímeát. 8-6-tal zárult az összecsapás első harmada, és ekkor még nem gondoltuk, hogy a mieink már nem veszik vissza a vezetést.

A második körben Hormay és Kavelaars 4-4-re végzett, a jól vívó Mincza 8-6-ra győzött Leprohon ellen (ekkor már döntetlenre álltunk összesítésben), a kevésbé jól vívó Nagy azonban egy egyetlen tust hozó asszóban kapott ki MacKaytől.

A harmadik körben Leprohon 7-6 aránybanlegyőzte Hormay Adriennt is, Nagy Tímea azonban csak egy 3-3-ra volt jó Kavelaars ellen,így Minczának két pont hátrányt kellett behoznia az utolsó percekben. A helyzet tovább romlott, mivel MacKay tovább növelte a kanadai előnyt. 30-34 után a magyar vívónő megrázta magát, és végül 24 másodperccel az asszó vége előtt egyenlített, és újabb találat már nem esett a rendes vívóidőben.

Az egyetlen tusig menő ráadásban Minczának kedvezett a szerencse, ám hiába volt ő a kedvezményezett: alig 14 másodperc telt el, mikor MacKay egylámpás találatot érően lábon szúrta, 38-37-re módosítva ezzel az állást és kiejtve a magyar csapatot az elődöntőből.

Az ötödik-hatodik helyért a jónevű dél-koreaiakkal hozta össze a mieinket a sors. Erre a meccsre már Nagy Tímea nélkül álltunk ki: Szabó Bence kapitány Tóth Hajnalkát nevezte a csapatba a valóban gyenge napot kifogó kétszeres olimpiai bajnok helyére. Ezt a meccset rosszul kezdték a magyarok, de hamar magukra találtak, végül sima 40-33-mal jutottunk tovább. Mincza plusz néggyel, Hormay plusz kettővel, Tóth pedig plusz egyes mérleggel zárt.

Az ötödik helyért újabb ázsiai csapatot, Kínát kellett legyőznünk. Továbbra sem találták legjobb formájukat Minczáék, 16-15-ig a kínaiak vezettek. Ekkor Tóth Hajni egy 3-1-es asszóval fordított, és később is jól vívott, így a végső csörtében Hormay Adriennek csak három pontos előnyt kellett volna megőriznie. Húsz másodperccel a vége előtt már néggyel is vezetett, de Vejvej Sen elkezdett támadni, és négy másodperccel a vége előtt az utolsó tust is bevitte, 31-31-re alakítva az állást. A hirtelen halálban is ő lett a kedvezményezett, ám ez nem hozott neki szerencsét, ahogyan korábban Mincza Ildikónak sem: Hormay érte el a győzelemhez szükséges találatot, így 32-31 arányban a magyar csapat győzött, és megszerezte az ötödik helyet. Megint egy vívódélelőtt, megint egy csapatverseny, megint egy váratlan vereség, megint egy ötödik hely... ---- Vélhetően ez nem vigasztalja, de a csalódottság érzésével nincs egyedül…
A Nagy Tímea, Mincza-Nébald Ildikó, Hormay Adrien hármas fogat tényleg drámai meccs végén veszítette el hoszszabbításban 38:37-re a kanadaiak elleni negyeddöntőt. A mérleg itt sem túl szívderítő: Hormay mínusz kettővel, Nagy mínusz néggyel zárta az összecsapást, csak a parádésan vívó Mincza tartotta a lelket a csapatban. Az pedig a személyes balszerencséje, hogy 37:37-es döntetlen után éppen ő volt az, aki az egy tusra menő hosszabbításban veszített Sherraine Mackay ellenében.
- Úgy látszik, az egy tusra menő csata nem az én műfajom - szomorkodott Mincza Ildikó. - Már négy évvel ezelőtt, Sydneyben így kaptam ki az orosz Logunovától, most az egyéni elődöntőt is így veszítettem el, és erre még jött ez a negyeddöntő. Pedig szerettem volna olimpiai dobogóra állni.
- Nem vették túlságosan is könnyedén az ellenfelet?
- Erről szó sincs. Egyre erősebb a mezőny, ma már senkit sem lehet lebecsülni. Sajnos hármunk közül kettőnek nem ment jól a vívás, és ez döntött.
- A végén óriási hátrányt sikerült ledolgoznia, a hosszabbítás mégis a kanadaié lett. Miben hibázott?
- Azt hiszem, túlgondolkoztam az egészet. Ugyanazt kellett volna csinálnom, mint addig, és akkor talán nem lett volna baj.
- Az ötödik hely ad némi kárpótlást?
- Ha kárpótlást nem is, annak azért örülök, hogy legalább két győztes mérkőzéssel búcsúztunk az olimpiától. ---- Szabó Bence szövetségi kapitány nem egészen egy héten belül megtapasztalhatta, hogy milyen érzés a csúcsról a gödörbe kerülni: a szenzációs egyéni szereplést követően a két éremesélyes csapat ötödik helye egyértelműen csalódást jelent.
- Így igaz, ennél sokkal többre számítottunk, különösen az első napok történései után. Amikor a kardcsapat kikapott a negyeddöntőben, egy csapásra odalett az a boldogság, ami az előző napokban kialakult. Bár ez a két nap nagyon fáj, szerintem az athéni összesített vívószereplés már így sem tud rossz lenni, s még egy csapatunk hátravan.
- Mi az, amit utólag másként csinált volna?
- Hallottam olyan hangokat, hogy látván, Nagy Tímea milyen gödörben van, cserélnem kellett volna, de az olimpián erre meccs közben csak sérülés esetén van lehetőség. Persze ezt ki lehetett volna használni, de Tímea úgy érezte, hogy olimpiai bajnokként mindent meg kell próbálnia, hogy segítsen a csapaton. Sajnos nem sikerült. Ismerem őt, és tudom, most az egyéni aranyérmének sem tud annyira örülni, nagyon bántja, hogy a csapatnak nem volt a hasznára. Mert a kanadaiak elleni negyeddöntőben ő és Hormay is defenzíven, gyengén vívott.
- Mincza Ildikó viszont szenzációsan versenyzett, de egymaga kevés volt…
- A sors igazságtalanságának tartom, hogy érem nélkül kell hazamennie, hiszen egyéniben és csapatban is egyetlen találatnyira volt ettől. Ahogy mondani szokták, isten szeret, csak próbára tesz. Hát őt nagyon is próbára tette az elmúlt napokban. Az ötödik helyért, a kínaiak ellen már nem is akarta vállalni a vívást, annyira összeesett, de próbáltam meggyőzni, hogy szüksége van rá a csapatnak. A sportemberi nagyságát mutatja, tíz perc múlva jött, hogy készen áll, s nemcsak készen állt, de talpra is tudott állni.
- Már csak a férfi párbajtőrcsapat szereplése van hátra. Ezek után ott miben reménykedhetünk?
- Ezek után…? Most már inkább nem mondok semmit. Bár az ő helyzetük kicsit más, hiszen a papírforma alapján egy erősebb csapattal, az ukránnal kezdenek. Meglátjuk, mit hoz az összecsapás…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik