Megvan az első skalp - és mekkora!

SZEMENKEI BALÁZSSZEMENKEI BALÁZS
Vágólapra másolva!
2004.08.15. 16:48
Címkék
Szécsi, Szécsi és megint Szécsi. Ja, és a kapufák. Meg a védekezés, főleg a második félidőben. Steinmetz Ádám lefordulásai centerben. Körülbelül ezek voltak a döntő momentumok, amelyek a győzelemhez vezettek. A következő ellenfeleket is ilyen koncentrációval kell fogadnunk, bár a legnehezebb ellenfélen talán túl vagyunk.
A magyar férfi vízilabda-válogatott a másik nagy favorit, a szerb-montenegrói együttes ellen mutatkozott be az athéni olimpián. Az előjelek kedvezőek voltak, hiszen idén a Világligában is diadalmaskodtunk ellenük nem is egyszer, összességében pedig az utolsó öt egymás elleni mérkőzésből négyszer sikerült két vállra fektetnünk őket. Persze az olimpia más világ: más a tét, más a hozzáállás, más a meccsek hangulata. Itt vérre megy minden.
Az első harmadban Csirics ez utóbbi kitételt szó szerint vette, mert néhány szerb lövés és az azokat követő Szécsi-védés után akkora jobbost eresztett meg a magyar kapus felé, ami a szintén délután mérkőző boxolóknak is becsületére vált volna. A mozdulat a bírók körében is osztatlan elismerést aratott, jutalma végleges kiállítás lett. Az elkövető cserével végleg kiállt, a magyarok pedig folytatták ott, ahol az ütés előtt abbahagyták: folyamatosan forgácsolták tovább a kapufát, Szécsi pedig az őrületbe kergette a vállalkozó kedvű szerbeket. Egy kósza lövés azért beakadt, így a második negyedet hátrányban vártuk.
Akkor aztán Madaras belekezdett, előbb elhozta a labdát a ráúszásnál, majd földrengető bombát küldött Sefik kapujába. Kásá és Kiss Gergő is betalált, előbbi négyméteresből, utóbbi akcióból, így megnyugodhattunk egy kicsit. Egészen pontosan pár másodpercet, mert Vujasinovics és Trbojevics tett róla, hogy túlontúl nyugodtak mégse lehessünk.

A második félidő azután ismét szerb góllal kezdődött, azután Molnárt rúgták fejbe a víz alatt. Az orra igen csúnyán vérzett centerünknek, aki nem is jöhetett vissza a medencébe. Ott volt viszont Szécsi, aki az utolsó negyedre megint befalazta a kaput, és ott volt Steinmetz Ádám is, aki kétszer fordult be centerben, és mindkétszer gól lett a vége. Átvettük a vezetést, a védekezésünk tökéletesre vizsgázott, Biros pedig feltette a pontot az i-re egy csodálatos ejtéssel. A második félidőben egyszerűen nem engedtük szóhoz jutni az önjelölt szerb góllövőket, illetve gólt most nem lövőket, és ezzel a saját fegyverükkel győztük le riválisunkat.

Molnár Tamásnak az első hírek szerint nincsen orrtörése, de félő, hogy a következő meccsen nem tud játszani. Mindenesetre most jól jön a pihenőnap, hiszen legközelebb kedden szállunk medencébe az amerikaiak ellen, és Ratko Rudics gárdája ellen igazán szükség lenne a jó formában levő centerre.
Kiss Gergő szerint a mérkőzés a második félidőben dőlt el, amikor 3 dobott gólunkra a szerbek már nem tudtak válaszolni. A balkezes csillag azt is elárulta, hogy a négyméteresek ugyan mumusnak számítottak idén (Gergő a válogatottba is, és klubja, a Honvéd BL-menetelésekor is hibázott büntetőt), most előre megbeszélték Kásással, hogy az elsőt Tamás, a másodikat Gergő lövi.

Ma a négyesek sikerültek, és ha a védekezés színvonalára emelkedik a centerjátékunk és az emberelőny-kihasználásunk is, reszkethetnek a soros ellenfelek! ---- Bejönnek az újítások, megnyugtató a diadal

A szerb-montenegróiaknál ugyanazok az arcok köszönnek vissza, a többiek nem tudják vagy nem hagyják nekik eldönteni a mérkőzéseket. Nálunk viszont bejönnek az újítások, értem ezalatt, hogy ha kell, a csapatban a fiatalok is főszerepet vállalnak. Madaras Norbi például fontos gólt lőtt, a végén pedig Steinmetz Ádám pillanatai következtek: gólt szerzett, majd kiharcolt egy négyest. Nekem kifejezetten tetszett a csapat, az első és negyedik negyedben frissek voltunk, ami abban nyilvánult meg, hogy szépen kijátszottuk a fórokat. Más kérdés, hogy a lehetőségek közül sok nem ment be, többek között azért, mert a szerb kapus, Sefik jól védett. Úgy látom, a szerbek egy kicsit már elszürkültek, kellően fel tudunk készülni ellenük. Az átlagosnál keményebb meccs volt, lévén, hogy a legnagyobb riválissal csaptunk össze, s remélem, Molnár Tamás sérülése sem lesz súlyos. Kiesése nagy veszteség lenne, őt még nehéz helyettesíteni. Úgy vélem, olyan, kulcsfontosságú találkozón vagyunk túl sikerrel, amely megnyugtatja a fiúkat, és kihat a további csoportmérkőzésekre.

Kósz Zoltán (olimpiai és Európa-bajnok) ---- "A csapat ahhoz képest gyengén játszott, amilyen formában van, gondolok itt elsősorban a támadások befejezésére. A védekezésre nem lehet panasz, elöl viszont a kialakított helyzeteknél a döntő pillanatokban nem voltunk elég pontosak. Azok után, ami Molnár Tamással történt, csakis gratulálni tudok a csapatnak, elvégre a jó játék hiányában szívvel, bátorsággal meg tudta nyerni ezt a mérkőzést" - vélekedett Kemény Dénes, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.
"A rajt előtt is megmondtam, rajtunk kívül a magyar válogatott az, amelyiknek igazán reális esélye van az aranyéremre. Három negyeden át jól védekeztünk, a támadásban viszont kissé idegesen kerestük a lövőhelyzeteket, és a negyedik negyedben ellenfelünk állva hagyott minket. Fogalmazhatnék úgy is: nagyon súlyos árat fizettünk az elkövetett hibáinkért" - fogalmazott Nenad Manojlovics, a szerb-montenegrói válogatott kapitánya.
"Örülök, hogy első olimpiai meccsemen sikerült gólt lőnöm, de ennél sokkal fontosabb, hogy a csapat győzött - mondta visszafogottan egyik ötkarikás újoncunk, Madaras Norbert. - Szerintem a védekezés rendben volt, gondolom, ez kintről sem látszott másképp, a helyzeteinket viszont elidegeskedtük eleinte. Most, hogy győztünk, szerintem ez változni fog a folytatásban."
"Azt hittem, közelebb vagyok a kapuhoz, ezért nem nyomtam meg jobban a labdát akkor, amikor épphogy megállt a vonalnál - vonta meg a vállát Biros Péter. - Igaz, hogy az elején az én kezem mellett ment el két távoli lövés is, de akkor volt némi zavar a védekezésben, ezért nem tudtam fikszen blokkolni, később már ezzel sem volt baj. Az utolsó negyedre szerintem kifárasztottuk kicsit őket fizikálisan, így túléltük, hogy Molnár Papesz nem tudott visszajönni."
"Sefik két büntetőmet is kivédte, rendszeresen csinál ugyanis egy olyan hármas mozgást, ami kapusoktól teljes mértékben szokatlan. Ezért mostanra változtattam, nem magasan lőttem neki, hiszen nagy testű kapus, és jobban pattintva, nehogy bele tudjon kapni - magyarázta a büntetőlövés mesterségét Kiss Gergely. - Szerintem megérdemelten nyertünk, minthogy védekezésben végig jók voltunk, támadásban pedig sikerült belelendülnünk a végére."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik