Nincsenek kicsik és nagyok

Vágólapra másolva!
2004.06.29. 20:37
Az Európa-bajnokság – egyelőre még csak holtversenyben – legjobb támadógépezete rohamozza majd Antonisz Nikopolidisz kapuját a csütörtöki elődöntőben.
A cseh válogatott a már kiesett Angliához hasonlóan eddig tízszer volt eredményes a tornán, miközben a görögöknél eddig inkább a Nikopolidisz által dirigált hátsó alakzat jeleskedett, amit jól mutat a négy kapott gól. Alighanem az dönt majd Portóban, melyik részleg tud a másik fölé kerekedni. És ezzel – legalábbis az egyik internetes lapnak adott interjúja alapján – Nikopolidisz is tisztában van.
– A csehek nagyon erősek támadásban, Koller és Baros tökéletesen kombinál egymással – méltatta a Brückner-gárda első sorát a görögök kapusa. – Azzal a céllal lépünk pályára, hogy élvezzük a mérkőzést. Ha ez sikerül, már elégedettek leszünk. Utána pedig meglátjuk, mi sül ki belőle. Ha egy olyan erős csapattal kell megküzdeni, mint a cseh, nem árt aggódni, félni viszont felesleges.

Nikopolidisz eddig négy gólt kapott
Nikopolidisz eddig négy gólt kapott
Nikopolidisz eddig négy gólt kapott
– Nem zavarja, hogy a görög válogatott ismét az esélytelenek nyugalmával lép majd pályára?
– Egyáltalán nem, sőt. Ez nagyon fontos nekünk, lélektanilag sem tesz rosszat. A nyomás ugyanis nem rajtunk, hanem a cseheken lesz, mi pedig nyugodtan, felszabadultan játszhatunk. Ez a mi erősségünk.
– Mi lehet az oka annak, hogy úgymond kiscsapatok is ott vannak a legjobbak között?
– Nézze, azt a szót, hogy kiscsapat, talán jobb elfeledni. A görög, dán és cseh játékosok többsége nagy európai klubokban futballozik, és már rengeteg tapasztalatot szerzett. Ez pedig azt jelenti, hogy egyik válogatottnak sem kell félnie, ha teszem azt, Olaszországgal vagy Angliával kell összecsapnia. A kicsik sokkal közelebb vannak a nagyokhoz, ma már csak nüanszok döntenek egy-egy mérkőzésen.

Antonisz Nikopolidisz

Született: 1971. október 14., Arta
Állampolgársága: görög
Posztja: kapus
Magassága/testsúlya: 187 cm/88 kg
Válogatott mérkőzései/góljai száma: 47/0
Klubjai: Anagenniszi (–1989), Panathinaikosz (1989–)
Legnagyobb sikerei: 5x görög bajnok (1990, 1991, 1995, 1996, 2004), 5x Görög Kupa-győztes (1991, 1993, 1994, 1995, 2004)
– Általában jellemző ez a kiegyenlítődés, vagy csak erre a tornára?
– A közelmúltbeli események alapján azt mondom, ez hoszszabb távon is igaz lehet. Vegyük csak a Bajnokok Ligáját példának. Az olyan nagycsapatok, mint a Real Madrid vagy a Milan, üres kézzel fejezték be a sorozatot, miközben a döntőt a Porto és a Monaco vívta.
– Az eredményekből kitűnik, hogy a görögök is profitáltak a mezőny összesűrűsödéséből.
– Mi akkor kaptuk meg a döntő lökést, amikor a selejtezők során győztünk Spanyolországban. Két vereséggel kezdtünk, utána nyertünk kettőt, de igazából a spanyolországi diadal után hittük el, hogy elsők lehetünk a csoportban. Az Európa-bajnokságon pedig a portugálok legyőzése adott újabb lendületet, amely egyelőre még tart. És jó lenne, ha ezt a csehek ellen is érezné mindenki.




Görög mérkőzések:









Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik