Van Nistelrooy elkezdte a gólgyártást

Vágólapra másolva!
2004.06.16. 21:19
Ruud van Nistelrooy az Eb-n is letette a névjegyét. A 81. percig nem csinált túl sokat, akkor aztán fantasztikus mozdulattal megmentett egy pontot a hollandoknak. A hős szavaival élve: "A vereség egyenlő lett volna a katasztrófával".
Van Nistelrooy pályafutása során elôször volt eredményes világversenyen
Van Nistelrooy pályafutása során elôször volt eredményes világversenyen
Van Nistelrooy pályafutása során elôször volt eredményes világversenyen
Van Nistelrooy pályafutása során elôször volt eredményes világversenyen
Van Nistelrooy pályafutása során elôször volt eredményes világversenyen
Van Nistelrooy pályafutása során elôször volt eredményes világversenyen
Pedig az egész este nem úgy alakult, ahogyan a narancsmezesek elképzelték, főképp nem Van Nistelrooy, akit Christian Wörns majdhogynem levett a pályáról – attól az egy esettől eltekintve. "Megpróbáltuk kontrollálni az eseményeket, a labdabirtoklásunk is egészen jó volt, mégsem jutottunk helyzetekig. Bár, az az igazság, hogy egy németek elleni mecsen erre nem is számíthatsz. Főleg a holland válogatott tagjaként. Kemény ütközet volt, küzdelmes és kimerítő. Végül azért jókedvűen jöhettünk le a pályáról. Azt hiszem, megérdemeltük a döntetlent. És életben vagyunk, ami a legfontosabb" – mondta a manchesteri gólgyáros.

Ruud VAN NISTELROOY
Született: 1976. július 1., Oss
Állampolgársága: holland
Magassága/testsúlya: 188 cm/80 kg
Posztja: csatár
Válogatott mérkőzései/góljai száma: 35/15
Klubjai: Nooit Gedacht, Margriet, Den Bosch (1993–1997), Heerenveen (1997–98), PSV (1998–2001), Manchester United (2001–)
Legnagyobb sikerei: 2x holland bajnok (2000, 2001), angol bajnok (2003), FA-kupa-győztes (2004), Holland Szuperkupa-győztes (1998), a Community Shield (Angol Szuperkupa) győztese (2003), 2x holland gólkirály (1999, 2000), angol gólkirály (2003), az év játékosa Hollandiában (1999), az év játékosa Angliában (2002), a világ legjobb góllövője az IFFHS szerint (2002)
A gyönyörű találat ékes bizonyítéka a "Van Nistelrooy-i" játékstílusnak: hiába hiszi a védő a derbi vége felé, hogy elvégezte a feladatát, a centernek elment a kedve a futballtól – ez sohasem következik be. Sőt, általában ilyenkor csap le. "Már kezünkben volt a meccs, erre jött a derült égből a vilámcsapás: eszméletlen megoldás volt. Ugyanakkor kicsit idegesítő is" – idézte vissza az elkeseredett német csapatfőnök, Rudi Völler. Az eset egyik szenvedő alanya, a meccs napján a 35. születésnapját ünneplő Oliver Kahn is hasonló véleményen volt: "Nem elég, ha nyolcvan percig koncentrálsz, addig kell, amíg le nem fújják a találkozót. Van Nistelrooy lövése nagyon pontos és szép volt." Végül Dietmar Hamman is hozzászólt, aki a németek közül a legtöbbször találkozik a csatárral, elvégre mindketten a Premier League-ben szerepelnek. "Ha van fél méter szabad helye, akkor neked annyi" – szólt a rövid elemzés.

A németek ellen mégis csikorgott a Van Nistelrooyra épített holland gépezet, változtatott is a taktikán a mester, végül mégis az első számú támadó döntött. "A gólunknál ismét kiderült, hogy Ruud akármikor, akárhonnan, akármilyen helyzetből képes betalálni. Végig figyelt, és várta a lehetőséget. Zseniális" – dicsérte nyerő emberét Dick Advocaat szövetségi kapitány.
Ahhoz képest, hogy Van Nistelrooy néhány éve az elsőre meghiúsult manchesteri szerződése után egy nappal csaknem a pályafutását kettétörő térdsérülést szenvedett, felépülése óta hihetetlenül magasan áll a csillaga. Pedig az iménti ok miatt lemaradt a 2000-es Eb-ről, a 2002-es vb idején aztán hiába volt már egészséges – és volt príma formában – a hollandok nem jutottak ki Ázsiába. Így aztán a mostani kontinensviadal az első nagy tornája a válogatottal. Nem csoda, hogy igyekszik – nem is eredménytelenül.
A nemzetközi sajtó is hasonló szellemben méltatja a támadót, a leggyakrabban előforduló kifejezés a "briliáns", a "csodálatos" – és a mozdulatra vonatkozóan a "borotvaéles". Mindegyik igaz lehet, a hollandokat viszont feltehetőleg csak az érdekli, hogy kedvencüknek hála, nem kaptak ki az ősi riválistól.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik