Beszakadt a vékony jég

SEBASTIAN TAMÁS jelenti AnkarábólSEBASTIAN TAMÁS jelenti Ankarából
Vágólapra másolva!
2004.04.25. 20:49
Címkék
Az öt magyar birkózó közül egy sem jutott tovább csoportjából az ankarai szabadfogású kontinensbajnokságon.
Persze a fogásnem hazai legjobbjai, a kétszeres Európa-bajnok Ritter Árpád, az olimpiai kvótás Wöller Gergő és a nehézsúlyú Aubéli Ottó formaidőzítés, pihenés vagy sérülés miatt nem álltak rajthoz, adott volt tehát a második vonal számára a bizonyítási lehetőség. "A verseny rajtja előtt azt mondtam, titkon egy-két meglepetésben bízom. Nem jött be – mondta Gulyás István szakágvezető, aki csalódott ugyan, ám szerinte szó sincs tragédiáról. – Csak bebizonyosodott, hogy ebben a mai mezőnyben nincsenek csodák."Boncolgassuk csak egy kicsit ezt a bizonyos mezőnyt. Mert akadt ugyan néhány hiányzó – a hét címvédőből hárman álltak rajthoz az olimpia előtti, nem kvalifikáló Eb-n –, de azért az indulók névsorában rengeteg klaszszis maradt. Akadt olyan ország is, amely nem áldozta fel az Eb-t az olimpiára gondolva, például Örményország mind a négy kvótását rajthoz állította. A döntőkbe csakis szovjet utódállambéli jutott, kakukktojásként három török "színesítette" a mezőnyt. "Ha a FILA nem talál ki valamit, megöli a birkózást, és szovjet háziversennyé válik az egész – tette hozzá Gulyás. – Persze ők a legjobbak, de a világ többi részének így nem érdekes a sportág."Az oszét és dagesztáni emelőgépek egyik szovjet utódállamból a másikba vándorolnak, és úgy cserélgetik az állampolgárságukat, mint más a zokniját, s már a világ többi országát is elárasztják. Ha az ember nem eléggé óvatos, azt hinné, ni csak, hogy fellendült a görög birkózás, ám a négy közé kerülő Kartanof egykor Kardanov névre hallgatott, Emzariosz Betinidisz pedig a 2000-es Európa-bajnok grúz Emzar Bedinasvili görögösített névváltozata, s Jakovidisz is megeshet, hogy Jakovljevként született. Így is lehet…"Ez az Eb is bebizonyította, hogy nem sok babér terem az európaiaknak – így a magyar szakágvezető. – Választhatjuk a görög módszert, vagy küzdünk önerőből. Csakis úgy tarthatjuk a lépést, ha évek hosszú során emberfeletti munkával erre teszi fel a sportoló az életét. A mai magyar szabadfogású mezőny nagyon karcsú, nagyon vékony a jég, és most beszakadt. Ha nincs az a két-három ember, aki fel tudja venni a harcot a legjobbakkal, bajban vagyunk. A példa adva van, meg lehet csinálni – Ritter Árpira gondolok –, a többiek meg gondolkodjanak el. Tudják-e vállalni a robotot, vagy megelégednek a morzsákkal."
Éremtáblázat
Ország A E B
Oroszország 3 3
Törökország 3 1
Örményország 1
Ukrajna 2 2
Fehéroroszország 1
Grúzia 1
Görögország 2
Bulgária 1
Azerbajdzsán 1
Éremtáblázat
Ország A E B
Oroszország 3 3
Törökország 3 1
Örményország 1
Ukrajna 2 2
Fehéroroszország 1
Grúzia 1
Görögország 2
Bulgária 1
Azerbajdzsán 1
---- Bánkuti Zsolt (60 kg)
"Két technikai tusos vereséggel búcsúzott, sajnos nagyon lassan reagált a támadásokra, úgy tűnik, a műtétje után az egykori Európa-bajnok nem tudja már tartani a lépést a legjobbakkal."
Szabó Gergő (66 kg)
"Tavaly ötödik volt az Eb-n, megszerezte a kvótát, és úgy látszik, sajnos megelégedett ennyivel. Csak úgy kerülhet az élvonalba, ha minden mást félretesz az életéből. A tehetsége megvan hozzá…"
Hatos Gábor (74 kg)
"Az Eb egyetlen pozitívuma. Az utóbbi két évben rengeteget fejlődött, kellően elhivatott, megvan benne a tűz, ami sokakból hiányzik. Igaz, csoportjából ő sem jutott ki, de megvert egy olimpiai résztvevő azerit, és szoros csatában kapott ki a bolgár világbajnoktól. Találtunk egy embert Ankarában a jövő csapatába!"
Rozbora Norbert (96 kg)
"Kikapott egy osztráktól, aki a tavalyi Eb-n negyedik volt, de csakis rutintalanságának köszönhetően. Nemzetközi szinten ennél jóval több kell. Aki nem szenteli életét teljes egészében a birkózásnak, nem tudja felvenni a versenyt az ázsiaiakkal."
Farkas Zoltán (120 kg)
"Most is hiányzott belőle a plusz, a kellő akarás, a bátorság. Egy súlycsoporttal feljebb, nehézsúlyban szerepelt, és nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket." ---- 55 kg (12 induló). A 3. helyért: Djorev (bolgár)–Kartanof (görög) 4:0 – Djorev nyert tussal. Döntő: Berberjan (örmény)–Batirov (orosz) 3:1. Európa-bajnok: Martin Berberjan (Örményország), 2. Adam Batirov (Oroszország), 3. Ivan Djorev (Bulgária), 4. Kartanof (Görögország), 5. Ramazan (török), 6. Gociasvili (grúz). 60 kg (15). A 3. helyért: Fedorisin (ukrán)–Jakovidisz (görög) 4:2. D: Odabasi (török)–Dudajev (orosz) 4:0 – Odabasi nyert tussal. Eb: Tevfik Odabasi (Törökország), 2. Anak Dudajev (Oroszország), 3. Vaszil Fedorisin (Ukrajna), 4. Jakovidisz (Görögország), 5. Fasanek (Szlovákia), 6. Eszir (moldovai), …15. Bánkuti Zsolt (Magyarország). 66 kg (18). A 3. helyért: Cubukci (török)–Hovhaniszjan (örmény) 4:2. D: Murtazalijev (orosz)–Tedejev (ukrán) 4:2. Eb: Mahat Murtazalijev (Oroszország), 2. Elbrusz Tedejev (Ukrajna), 3. Ömer Cubukci (Törökország), 4. Hovhaniszjan (Örményország), 5. Tusisvili (Grúzia), 6. Bodisteanu (Moldova), … 17. Szabó Gergő (Magyarország). 74 kg (18). A 3. helyért: Betinidisz (görög)–Brzozowski (lengyel) 3:2. D: Kokajev (orosz)–Gajdarov (fehérorosz) 3:0. Eb: Ruszlan Kokajev (Oroszország), 2. Murat Gajdarov (Fehéroroszország), 3. Emzariosz Betinidisz (Görögország), 4. Brzozowski (Lengyelország), 5. Paslar (Bulgária), 6. Zazirov (Ukrajna), … 12. Hatos Gábor (Magyarország). 84 kg (14). A 3. helyért: L. Loizidisz (görög)–Muzajev (ukrán) 4:0. D: Yavaser (török)–Mindorasvili (grúz) 3:2 – hosszabbítás után. Eb: Gökhan Yavaser (Törökország), 2. Revaz Minorasvili (Grúzia), 3. Lazarosz Loizidisz (Görögország), 4. Muzajev (Ukrajna), 5. Marcinkiewicz (Lengyelország), 6. Bicsinasvili (Németország). 96 kg (16). A 3. helyért: Agajev (azeri)– Bartnicki (lengyel) 10:4. D: Gacalov (orosz)–Toszojev (ukrán) 3:1. Eb: Hadzsimurad Gacalov (Oroszország), 2. Vadim Toszojev (Ukrajna), 3. Rusztan Agajev (Azerbajdzsán), 4. Bartnicki (Lengyelország), 5. Valach (Ausztria), 6. Kocsev (Bulgária), 7. Rozbora Norbert (Magyarország). 120 kg (15). A 3. helyért: Prjadun (ukrán)–Thiele (német) 6:0. D: Polatci (török)–Kuramagomedov (orosz) 3:2. Eb: Aydin Polatci (Törökország), 2. Kuramagomed Kuramagomedov (Oroszország), 3. Szerhij Prjadun (Ukrajna), 4. Thiele (Németország), 5. Jankowski (Lengyelország), 6. Oziasvili (Grúzia), …13. Farkas Zoltán (Magyarország)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik