Karate: Török Dániel már tudja: ha nem figyel, péppé verik

SZARKA GÁBORSZARKA GÁBOR
Vágólapra másolva!
2004.02.28. 22:36
Címkék
A 22 éves Török Dániel élete első világbajnokságán Tokióban négy győzelemmel, a nyolcadik helyezéssel minden idők legjobb magyar eredményét produkálta (az eddigi nyolc vb-n összesen csupán tíz európai versenyzőnek sikerült bejutnia a legjobb nyolc közé).
Remekeltek a magyarok

KARATE. Taroltak a magyar karatékák az elsô alkalommal kiírt Interstyle Világkupán, amelynek Eger adott otthont. A viadalon a Magyarországi Shitokai Karateszövetség hivatalos válogatottjának tagjai 9 arany-, 4 ezüst- és 8 bronzérmet gyűjtöttek olyan nemzetközi mezônyben, amelyben Egyiptomtól Szlovákiáig, Oroszországtól Kuvaitig terjedôen több mint 700 versenyzô indult.
Remekeltek a magyarok

KARATE. Taroltak a magyar karatékák az elsô alkalommal kiírt Interstyle Világkupán, amelynek Eger adott otthont. A viadalon a Magyarországi Shitokai Karateszövetség hivatalos válogatottjának tagjai 9 arany-, 4 ezüst- és 8 bronzérmet gyűjtöttek olyan nemzetközi mezônyben, amelyben Egyiptomtól Szlovákiáig, Oroszországtól Kuvaitig terjedôen több mint 700 versenyzô indult.
A nyolc között azonban már nemcsak a pallérozott technika számított, mert a hazaiak kedvencével, Oszaka Juicsiróval, a harmincezres, őrjöngő közönséggel és a dán bíróval is szembe kellett néznie.
– Fantasztikus ez a siker, de miért lett pont nyolcadik, miután a nyolc közé jutásért önön kívül még három versenyző maradt alul?
– Egy kis japános show keretein belül egymásra helyezett fenyőfa gerendákat kellett eltörnünk, méghozzá minél többet. Sajnos keveset törtem, és nem is én vagyok a legkönnyebb…
– Ez kemény feladat. Ha jól sejtem, a keménység miatt más a kiokusin, mint a többi stílus?
– A kiokusint tartják a legkeményebb karaténak, ha nem figyelsz, péppé vernek, és nem úszod meg a full contact erejű ütéseket.
– Hogyan lehet ezt kibírni?
– Nincs titok, kitartás és rengeteg edzés a recept. Reggel kilenc órakor általában a Gellért-hegyen futkározom, majd besprintelek az edzőterembe, ahol délig gyúrom a súlyokat. Délután ötkor karate- és bokszedzés következik. Csak elvétve járok szórakozni, nincs is rá időm. Heti tizenegy tréningem van, szombaton is egy, csak a vasárnapom szabad, ki lehet számolni, mennyi szabadidőm marad.
– És meg is lehet élni ebből a sportágból?
– Lehetnek kiváló eredményeid, itthon mégsem kapsz anyagi támogatást. Ezzel szemben Japánban, sőt még Litvániában is profiklubban és profikörülmények között készülhetnek a versenyzők. Nekem hatalmas szerencsém van, mert egy európai mércével is számottevő magyar klub, a Sakura igazolt le. Kapok fizetést, külön boksz-, erőnléti és karateedző segíti a felkészülésemet. Nevelőedzőmnek, Kalmár Árpádnak is sokat köszönhetek, édesapám pedig a kezdetektől fogva mögöttem áll, ezért lehetek eredményes.
– Ha már az eredményességről szó esett, milyen út vezetett a világbajnokságig?
– Az első nemzetközi versenyemet 1996-ban nyertem meg. Két évre rá junior magyar bajnok lettem, az ezredfordulón már a felnőttek között győztem a nagy múltú Swiss Openen. Egy évvel később megszereztem a bronzérmet életem első felnőtt Európa-bajnokságán, Madridban. 2002-ben pedig megnyertem a magyar bajnokságot, ugyanebben az esztendőben, Japánban részt vettem egy Top Fighton. A budapesti Európa-bajnokságon az elődöntőben ugyancsak egy dán okozta a vesztemet, ezúttal nem bíró, hanem ellenfél, aki eltörte a kezemet. Tavaly viszont jó évet zártam. Még akkor is, ha Litvániában, a kaunasi Európa-bajnokságon már a döntőben voltam, amikor leléptettek a hazaiak versenyzője ellen.
– Ismét a bírók?
– Nem, most az ellenfelem tett arról, hogy ne tudjam becsukni a számat. Az első menetben szándékosan arcon vert, a szám szétnyílt egészen az orromig. Így nem tudtam folytatni…

Kiokusin: kemény harcmodor

A kiokusin karate megalkotója a dél-koreai származású Ojama Sosai Maszutacu mester, aki a japán harcművészetek jellegzetes mozdulataival szemben a különösen kemény és hatásos harcmodort részesíti előnyben. A mérkőzés folyamán támadható a test teljes felülete, kivéve a gerinc, a lágyék, a térd, lábtechnikákkal a fej és a nyak. A világbajnokságot súlycsoporttól független rendszerben bonyolítják le. A magyar kiokusin karate meghatározó alakja és a szervezet elnöke Furkó Kálmán, akinek jelentős szerepe volt abban, hogy a sportág immár több mint harminc éve jelen van Magyarországon.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik