A szlovákok lottóláza

SEBASTIAN TAMÁS, URBÁN KLÁRASEBASTIAN TAMÁS, URBÁN KLÁRA
Vágólapra másolva!
2003.11.04. 21:37
Címkék
Bár nehezen, többszöri változtatás után, de végül mégiscsak összeállt a szlovák jégkorong-válogatott, amely kedden délután már meg is barátkozott az AstraZeneca sportcsarnok jegével.
Frantisek Hossától sikert várnak
Frantisek Hossától sikert várnak
Frantisek Hossától sikert várnak
Frantisek Hossától sikert várnak
Frantisek Hossától sikert várnak
Frantisek Hossától sikert várnak
A tavalyi világbajnok, idei vb-bronzérmes együttes igencsak fiatalított, NHL-sztárok és európai légiósok nélküli, afféle B-válogatottal érkezett, ám a szlovák hoki erejét figyelembe véve, így is akad majd tőlük látni- és tanulnivaló a négynapos torna során. Frantisek Hossa szövetségi kapitány kiválasztottai előbb szerdán 18 órától barátságos mérkőzést játszanak Ukrajna legjobbjaival, majd csütörtökön következik a magyar hokirajongók által várva várt összecsapás, a szlovák–magyar derbi.
A szlovák játékosok átlagéletkora nem haladja meg a 24 évet. Az együttes egyik legtapasztaltabb hokisa a Csehországban profiskodó Martin Cakajík igencsak elgörbült szájjal utazott el a magyar fővárosba: a Zlín elleni bajnoki mérkőzésen hokibottal eltalálták és kiütötték az egyik fogát. Az indulás előtt egyébként továbbra is fenntartásokkal vélekedtek Szlovákiában a magyarországi szereplésről. Az egyik legnagyobb szaktekintély, Jozef Golonka emelt hangon nyilatkozta a televízióban, hogy "a csapat csakis tisztelettel fogadhatja a meghívást”, míg az említett Cakajík egyetértett a volt kassai kitűnőség, Vincent Lukác ugyancsak a tv-ben elhangzott véleményével, miszerint a nem helyénvaló bírálat helyett a tornán mutassa meg a szlovák válogatott, hogy hol is a helye valójában. "Üssünk a magyaroknak tízet, ha ennyivel jobbak vagyunk, nyerjük meg a tornát, és csak aztán dumáljunk” – mondta. Közvetlenül a pozsonyi indulás előtt viszont már nem a hoki volt a fő téma a csapaton belül, inkább a magyarországi lottó izgatta a játékosokat, akik el is határozták, hogy a rekordnyeremény reményében megrohamozzák az első lottózót, hátha nemcsak a jégen, hanem a szerencsejátékban is sikeresek lesznek.
"Ez a szlovák válogatott a kibővített nemzeti keret legfiatalabb játékosaiból áll, a célom, hogy megtaláljam közöttük azokat, akik a világbajnokságon is bevehethetők lennének – magyarázta Hossa. – Természetesen a magyarok és hollandok legyőzése azért ennek a csapatnak sem jelenthet gondot, persze lebecsülni sem szabad csoportbéli vetélytársainkat. Az ukrán, fehérorosz válogatott pedig igazán jó ellenfél ennek a fiatal gárdának, remek alkalom a nemzetközi tapasztalatszerzésre. Hogy hányadikak leszünk? Szeretnénk megnyerni a tornát, de azt kell mondanom, ezúttal nem is annyira az eredmény számít, sokkal inkább az, hogy a srácok tapasztalatot gyűjtsenek és bizonyítsanak.”
A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Dusan Kapusta honfitárs kollégájához hasonlóan a tapasztalszerzésre helyezi a hangsúlyt. "Hétfőn megkezdtük a felkészülést, és minden a tervek szerint halad. Hétfőn egy, kedden már két edzést tartottunk, és mindenki bízik a jó szereplésben. A csapatnál remek a hangulat, csaknem mindenki harcra kész. A legjobb hír az, hogy Ocskay Gábor teljesen felépült, az első sorban játszik majd. A hollandokat le kell győzni, a szlovákokat meg szeretnénk megszorongatni, s ha a harmadik helyért játszhatunk egy jó meccset a fehéroroszok vagy az ukránok ellen, elégedettek leszünk.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik