Meglepetések helyett

KRASZ EMILKRASZ EMIL
Vágólapra másolva!
2003.10.31. 15:35
Címkék
Már csak öt csoportmérkőzés van hátra ugyan az Ausztráliában megrendezésre kerülő rögbi-világbajnokság csoportmérkőzéseiből, de hat válogatott így is biztosan a nyolc közé jutott. Tegyük hozzá mindjárt: a papírformának megfelelően&
Az A-csoportban tiszta a képlet, igaz ugyan hogy akár a csoportelsőségről is dönteni hivatott mérkőzést rendezik november elsején az egyaránt három-három győzelmet magáénak tudó Ausztrália és Írország közt, mégis nagy meglepetés lenne, ha ebből nem a vb-címvédő, amúgy rendező auszik kerülnének ki győztesen. Így a csoport élén is végeznek, de hogy a negyeddöntőben mely’ nemzeti csapattal találhatják szembe magukat, az még bizonytalan. Nem úgy az íreknek, akik már most elemezgethetik a vb-ezüstérmes francia csapat játékát, legjobbjait és vb-formáját.

A B-csoportban ugyanis a franciák magabiztosan, négy győzelmet elérve kerültek a csoport élére és jutottak tovább, így az A-csoport második helyezettjével, minden bizonnyal Írországgal mérkőzhetnek meg az elődöntőbe jutásért. Pillanatnyilag a csoport egyetlen nyitott kérdése a második helyen továbbjutó csapat kiléte, erről a Skócia-Fidzsi találkozó dönt majd, ugyancsak november elsején. Jelen állás szerint mindketten két-két győzelmet értek el, a franciáktól pedig mindketten kikaptak. Az eddigi mérkőzésekből, úgy a győzelmeikből, mint a vereségekből, messzemenő következtetést ember legyen a talpán, aki levon. A hagyományok mindenképpen a skótok mellett szólnak, de a "majdnem” hazai pálya Fidzsi győzelmét helyezi előtérbe. Nézzük meg a rögbiben legritkább esetben előforduló döntetlen állás esetén, ki a továbbjutó: ez bizony a skótoknak kedvez, akiknek plusz a pontkülönbsége, ellentétben Fidzsi negatívjával.

Az NSO tippje a negyeddöntőkre:
Franciaország-Írország, Ausztrália-Skócia

A C-csoportban hasonló a képlet, mint a B-kvintettben, Angliának hoznia kell az Uruguay elleni papírforma győzelmet – hozni fogják majd -, ebben az esetben négy győzelmükkel csoportelsők. Ugyancsak kiadó még a második hely: ezért Dél-Afrika és Szamoa csatázik majd, papíron egyforma eséllyel. A két gárda pontkülönbsége is majd’ megegyezik, Dél-Afrikának három előnye van döntetlen esetére, de ugyancsak mellettük szól a legutóbbi vb-n szerzett bronzérmük, amellyel Szamoa értelemszerűen nem büszkélkedhet. Mégis némi bizonytalanságra adhat okot, hogy a csoportfavorit Angliával szemben Dél-Afrika mindössze hat pontra(!) volt képes, Szamoa huszonkét pontjával szemben.

Új-Zéland a legnagyobb favorit. Az allblacks minden találkozója előtt rituális táncot lejt
Új-Zéland a legnagyobb favorit. Az allblacks minden találkozója előtt rituális táncot lejt
Új-Zéland a legnagyobb favorit. Az allblacks minden találkozója előtt rituális táncot lejt
A D-csoportban indult a vb-győzelem legnagyobb favoritja, az új-zélandi válogatott, ennek megfelelően ők tulajdonképpen besétáltak a negyeddöntőbe. Eddig mindhárom mérkőzésüket nyerték és vélhetően a csoportmásodik helyre beérő - ugyancsak három győzelmet számláló - walesi nemzeti csapat legyőzése sem jelent majd akadályt számukra. Így külön pikantériát adhat a négy évvel ezelőtti kisdöntő megismétlése, amelyen egy rendkívül csalódott, vb-aranyért utazó új-zélandi gárda szenvedett vereséget a lelkes, de szerényebb képességű Dél-Afrikától, illetve egy Anglia-Wales derbi presztízsét sem kell külön és részletesebben ecsetelni.

Az NSO tippje a negyeddöntőkre:
Új-Zéland-Dél-Afrika, Anglia-Wales

A rögbi világbajnokság eddigi eredményei
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik