A gyúró is majdnem beült a hajóba

CSANÁLOSI BEÁTA jelenti MilánóbólCSANÁLOSI BEÁTA jelenti Milánóból
Vágólapra másolva!
2003.08.27. 22:08
Címkék
Kis híja volt. Melis Zoltán szövetségi kapitány ugyan az utolsó pillanatban benevezte a csapat mellé eredetileg gyúróként érkező Ladvenszky Zsoltot a lebetegedő Kitka Gergely helyére  akit egy vírus döntött le a lábáról , végül mégsem rajtolt el a reményfutamban a könnyűsúlyú kormányos nélküli kettes. Mert míg Szabari Péter simán hozta a súlyát  könnyű neki, mondhatnánk, ő eredetileg is úgy készült, hogy indul a milánói vb-n , addig a beugró Ladvenszkynél könyörtelenül fölösleges pluszt mutatott a mérleg.
Barz Gittának nem sikerült kvótaközelbe kerülnie, a C-döntôben folytathatja a versenyt (Fotó: Danis Barna)
Barz Gittának nem sikerült kvótaközelbe kerülnie, a C-döntôben folytathatja a versenyt (Fotó: Danis Barna)
Barz Gittának nem sikerült kvótaközelbe kerülnie, a C-döntôben folytathatja a versenyt (Fotó: Danis Barna)
Barz Gittának nem sikerült kvótaközelbe kerülnie, a C-döntôben folytathatja a versenyt (Fotó: Danis Barna)
Barz Gittának nem sikerült kvótaközelbe kerülnie, a C-döntôben folytathatja a versenyt (Fotó: Danis Barna)
Barz Gittának nem sikerült kvótaközelbe kerülnie, a C-döntôben folytathatja a versenyt (Fotó: Danis Barna)
Így, ha kicsin is múlott, de végül magyar résztvevő nélkül zárultak a szerdai reményfutamok. De csak azok, ugyanis ezen a napon került sor a C- és D-döntőkbe jutók középdöntőire is, ahol három egységünk is érdekelt volt.
Elsőként a könnyűsúlyú Kónya Alíz szállt vízre, aki szinte az utolsó méterekig vezetett, amikor is az osztrák Michaela Taupe lehajrázta. Na persze elkeseredésre nem volt ok, mivel az első három léphetett tovább a C-fináléba (13-18. hely). Hasonlóan járt a normálsúlyú Barz Gitta, félpályáig ő is az élen állt, mígnem az olasz Elisabet Brugo a második helyre szorította vissza, ám ezzel együtt ő is a C-seket erősíti majd csütörtökön.
A Vajas Balázs, Kokas Gergely, Kónya Gábor, Bencsik Gábor alkotta férfi négypár viszont nem tudta megismételni remek reményfutambeli teljesítményét – akkor 5:50.08-at mutatott a stopper –, s a több mint nyolc másodpercnyi többlettel csupán a D-döntőbe (19–24. hely) kvalifikálta magát.
Öt középdöntős egységünk számára edzéssel telt a délután, illetve, a futamaik sorsolásának a kivesézésével. Ami mindannyiuknál közös, hogy igencsak húzni kell az evezőlapátokat a továbbjutásért, de ez azért nem olyan nagy meglepetés, lévén ott már a legjobb hatba kerülés lesz a tét.
Dénes Csaba például a német Peter Ordinggal került össze, akit korábban, a Világkupa-sorozatban csupán megszorítania sikerült, még szerencse, hogy futamonként ketten jutnak tovább. Az is igaz azonban, hogy az ausztrál Georg Jelbartot és az amerikai Andr Livermant sem szabad félvállról vennie.

Harminckét ország közvetít Milánóból

Bár szerdán még a lelátók és a közvetítôállások is elég szellôsek voltak a milánói evezôs világbajnokságnak otthont adó Idroscalo szabadidôközpont legnagyobb vonzerejének tartott mesterséges tó partján, a szervezôk reményei szerint a szombaton és vasárnap sorra kerülô döntôk idején nemcsak a levegô lesz forró, hanem a hangulat is, hiszen több tízezer nézôt és mintegy 400 újságírót várnak a finálékra. Az olaszok mellett legnagyobb számban jelenleg a brit szurkolók képviseltetik magukat. Érdeklôdésük nem meglepô, hiszen Nagy-Britannia egységei hagyományosan több számban is éremeséllyel szállnak harcba és az evezés amatôr szinten is rendkívül népszerű a szigetországban. A csütörtöki középfutamokkal kezdôdô négynapos végjátékot 22 ország televíziója közvetíti részben élôben, részben felvételrôl, s további 32 ország veszi át az adást. Az MTV és az Eurosport is beszámol a vb utolsó szakaszáról.
Ennél is szorosabb csata várható a Verőci Lídia, Székely Viktória női párosnál, akik az oroszokat leszámítva – ők kiemelkednek a mezőnyből – ugyan minden vetélytársukkal partiban vannak, de a különbségek nüansznyiak, vagyis várhatóan a pillanatnyi jobb passz lesz a döntő. Kétszeres világbajnok kettősünk, Haller Ákos és Pető Tibor sincs irigylésre méltó helyzetben, hiszen a futamukba sorsolt ausztrálok egyértelmű éremesélyesek, míg a franciáktól kikaptak az előfutamban. Ám ha döntőbe akarnak kerülni, legalább az egyik kettőst le kell győzniük – nem is beszélve a másik három egységről, az viszont az eddig látottak alapján könnyedén teljesíthető. A könnyűsúlyú dublók esetében Varga Tamás és Hirling Zsolt várhatóan a német és a belga duóval lesz nagy csatában, míg Remsei Mónikának és Stift Editnek az ausztrál, holland, német hármasból kellene egyet legyűrnie, azt véve alapul, hogy a dánok nem okoznak majd problémát.
Amennyiben valamelyik magyar hajónak mégsem sikerülne beverekednie magát az elitbe, a kvótáért még mindig küzdhet a B-döntőben, hiszen a férfiaknál 11, míg a nőknél 9 (könnyűsúlyúak), illetve 8 (normálsúlyúak) athéni indulási jog talál gazdára.

Világbajnokság, Milánó
Középdöntők (13–24. helyig)

Férfiak. Négypárevezős: 1. Ukrajna (Prokopenko, Likov, Saposnyikov, Grin) 5:54.40, …4. Magyarország (Vajas Balázs, Kokas Gergely, Kónya Gábor, Bencsik Gábor) 5:58.13
Nők. Könnyűsúlyú egypárevezős: 1. Taupe (osztrák) 7:52.99, 2. Kónya Alíz (magyar) 7:53.02. Egypárevezős: 1. Brugo (olasz) 7:55.18, 2. Barz Gitta (magyar) 8:00.99
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik