Tóth érmes vegyes párosban

SZŰCS MIKLÓS jelenti CourmayeurbólSZŰCS MIKLÓS jelenti Courmayeurból
Vágólapra másolva!
2003.04.03. 21:42
Címkék
PázsyBlaszczyk 4:1! Nem, ez így nem jó, ebből egyáltalán nem derül ki, hogy ez az eredmény valójában mekkora bravúr. Bár, aki egy kicsit is jártas a sportágban, az pontosan tudja, hogy micsoda káprázatos eredményről van szó, ám ettől függetlenül nem árt egy kicsit bemutatni Lucjan Blaszczykot.
Tóth Krisztina az osztrák Schlager oldalán bejutott a legjobb négy közé (Fotó: Árvai Károly)
Tóth Krisztina az osztrák Schlager oldalán bejutott a legjobb négy közé (Fotó: Árvai Károly)
Tóth Krisztina az osztrák Schlager oldalán bejutott a legjobb négy közé (Fotó: Árvai Károly)
Tóth Krisztina az osztrák Schlager oldalán bejutott a legjobb négy közé (Fotó: Árvai Károly)
Tóth Krisztina az osztrák Schlager oldalán bejutott a legjobb négy közé (Fotó: Árvai Károly)
Tóth Krisztina az osztrák Schlager oldalán bejutott a legjobb négy közé (Fotó: Árvai Károly)
A lengyel fiatalember jelenleg a 27. helyen áll a világranglistán (csak összehasonlításképpen: Pázsy a 85.), s azon kevés európai férfi asztaliteniszezők egyike, aki az elmúlt évtizedben világbajnokságon egyesben a legjobb nyolc közé jutott. Az ő esetében 1995-ben Tiencsinben következett be ez a csoda, s azóta folyamatosan a világ élmezőnyéhez tartozik, rendszeres résztvevője az Európa Top 12-versenyeknek (ahol ugyebár "akárki” nem indulhat…), s játékstílusánál fogva még a legjobb kínaiakra is veszélyes. Hát akkor mindezek ismeretében megismételném az eredményt:
Pázsy–Blaszczyk 4:1!
Na ugye, hogy így már egészen másként hangzik…? Ráadásul a legszebb az egészben az, hogy nem a lengyel játszott roszszul, egyáltalán nem arról van szó, hogy lesérült, hogy még az asztalt sem találta. Nem kérem, ő hozta a tőle megszokott formát, Pázsy Ferenc azonban ezen a csütörtök délelőttön még nála is jobb volt.
Mégpedig sokkal!

24. asztalitenisz Európa-bajnokság, Courmayeur

Egyéni verseny
Férfiak. Egyes. A 64 közé jutásért. Pázsy–Blaszczyk (lengyel) 4:1 (–10, 8, 9, 6, 6), Eloi (francia)–Demeter 4:1 (–10, 8, 6, 3, 9), Legout (francia)–Fazekas 4:1 (8, 6, 3, –6, 6), P. Saive (belga)–Marsi 4:0 (8, 7, 5, 8), Lindner–Rasanen (finn) 4:1 (4, –9, 10, 5, 5). A 32 közé jutásért. Pázsy–Jiang Weizhong (horvát) 4:1 (10, 11, 3, –5, 11), Schlager (osztrák)–Lindner 4:0 (4, 4, 9, 3)
Páros. A 32 közé jutásért. Pázsy, Lindner–Korbel, Cihak (cseh) 3:1 (10, 5, –3, 6), D. Mazunov, Szmirnov (orosz)–Demeter, Illas (magyar, szlovák) 3:0 (5, 6, 9), Marsi, Fazekas–Markovics, Ingatovics (szerb-montenegrói, szlovén) 3:0 (6, 7, 6). A 16 közé jutásért. Chen Weixing, Csetyinyin (osztrák, fehérorosz)–Pázsy, Lindner 3:0 (8, 7, 6), Schlager, Jindrak (osztrák)–Marsi, Fazekas 3:2 (–10, –9, 8, 8, 8)
Nôk. Egyes. A 32 közé jutásért. Póta–Vachovcová (cseh) 4:2 (6, –5, 5, –5, 9, 7), Bátorfi–Todorovic (szlovén) 4:2 (9, 5, –5, 8, –10, 14), Tóth–Dvorak (spanyol) 4:0 (14, 9, 9, 5), Klimanova (lett)–Molnár 4:1 (8, 7, 11, –7, 7), Fazekas–Golics (szerb-montenegrói) 4:2 (3, –8, –9, 8, 8, 5). A 16 közé jutásért. Palina (orosz)–Póta 4:2 (–13, 7, 8, –11, 7, 9), Bátorfi–Ding Yan (olasz) 4:0 (7, 10, 10, 6), Tóth–Vacenovská (cseh) 4:2 (–7, –5, 3, 10, 9, 9), Stefanova (olasz)–Fazekas 4:3 (–9, 6, 10, 11, –8, –5, 7)
Páros. A 16 közé jutásért. Fazekas, Molnár–Legay, Grundisch (francia) 3:1 (9, –10, 10, 7), Bátorfi, Tóth–Lower, Walker (angol) 3:0 (9, 9, 6)
Vegyes páros. A 16 közé jutásért. Schlager, Tóth (osztrák, magyar)–Lindner, Póta 3:2 (7, –6, 12, –7, 8), Hielscher, Hain-Hoffmann (német)–Demeter, Logackaja (magyar, fehérorosz) 3:2 (–9, –8, 5, 7, 7), Pázsy, Molnár–Gárdos, Heine (osztrák) 3:0 (7, 11, 9). Nyolcaddöntô. Schlager, Tóth–Sereda, Marceková (szlovák) 3:0 (1, 5, 8), Blaszczyk, Badescu (lengyel, román)–Pázsy, Molnár 3:0 (6, 7, 10). Negyeddöntô. Schlager, Tóth– Hielscher, Hain-Hoffmann 4:0 (7, 7, 2, 6)
Blaszczyk próbálkozott, Blaszczyk küzdött, és a végén Blaszczyk – nem tehetett mást – gratulált, Pázsy pedig elégedett mosollyal az arcán fogadta a jókívánságokat. Erre egyébként azért is megvolt minden oka, mert olyan másfél napot produkált itt, Courmayeurban, amelyhez hasonlóra magyar férfi asztaliteniszező már nagyon régen képtelen volt: a Blaszczyk elleni varázslat után a horvát-kínai Jiang Weizhong legyőzésével már a legjobb 32 közé jutott egyesben ("Ahogyan kezdődött ez az Európa-bajnokság, ilyen eredményre nem számítottam, azt hittem, hogy majd megint gyorsan elvernek. Erre tessék, ez a mostani az eddigi legjobb eredményem!” – kommentálta Pázsy a történteket), emellett férfi párosban Lindner Ádámmal az oldalán a néhány napja Eb-bronzot nyert cseh válogatott két legjobbját, Korbelt és Cihákot verték, vegyes párosban pedig Molnár Zitával (aki amúgy a civil életben is a társa) édes kettesben egészen a nyolcaddöntőig menetelt. Tudom, nem vb- vagy Eb-aranyakról van szó, de – nem lehet elégszer hangsúlyozni – magyar férfi asztaliteniszezőtől ezek már nagyon régen nem látott eredmények.
Meg aztán az érmeket – uram bocsá’, az aranyakat – nem is a férfiaktól, inkább a nőktől várjuk, akik már eddig is sok mindent tettek ennek érdekében. Itt van mindjárt Bátorfi Csilla, aki az eddigi díszmenet után megmutatta, hogy küzdeni is nagyon tud: azok után, hogy szerda estig még játszmát sem veszített Courmayeurban, csütörtök délután az első, támadóbb felfogásban játszó ellenfelét, a szlovén Todorovicot szinte a szó szoros értelmében "legyűrte”, majd pedig az újdonsült Európa-bajnok olasz csapat egyik honosított kínaiját, Ding Yinget is "megette”. Ezzel már a nyolcaddöntőbe jutott, éppen úgy, mint Tóth Krisztina, aki egy könnyebb ellenfél, a spanyol Dvorak után a cseh Vacenskát ugyanolyan nehezen, ugyanolyan kínlódva győzte le, mint egy fordulóval korábban Bátorfi Todorovicot. De tessék mondani, kit érdekel ez, amikor még továbbra is versenyben vannak?
Rossz hír viszont, hogy a nőknél Molnár Zita, Fazekas Mária és Póta Georgina is kipottyant. Előbbi viszonylag simán kapott ki a lett Klimanovától, utóbbi kettő viszont alaposan kijátszotta a nevezési díját: Fazekas a csapatban szintén aranyérmes olasz Stefanovával szemben állt talpra 1:3-ról, hogy aztán a döntő szettben 4:2-es vezetésnél teljesen leblokkoljon, míg Póta – akitől, mint a női újhullám egyik legjobbjától, már most nagy durranást vártak, ami ugyan elmaradt, de a szerb-montenegrói Erdélyi, és a cseh Vachovcová legyőzése így is jó eredménynek számít – a védőstílusú orosz Palinával maratoni hosszúságú, szinte az utolsó leheletig tartó mecscset bukott el. Ám hogy mégse ilyen negatív végkicsengése legyen a napnak, álljon itt a vegyes párosok este lejátszott egyik negyeddöntőjének végeredménye: Schlager, Tóth–Hielscher, Hain-Hoffmann 4:0!
Ugye, tetszenek tudni, hogy ez mit jelent?
Pontosan… Az osztrák Schlagerrel az oldalán versenyző Tóth Krisztina révén megszületett courmayeuri Eb egyéni versenyeinek első érme. Krisztiék ellenfele a péntek kora délutáni elődöntőben (úgy fél kettő tájban tessék szurkolni, de nagyon!) a francia Eloi, Palut duó lesz, amely ugyan nem könnyű, de nem is legyőzhetetlen.
De erről inkább majd a péntek esti döntő után beszélgessünk…

Tv: M2 18.00–20.00. A Telesport többször is kapcsolja Courmayeurt, az asztalitenisz Eb női egyes, női páros és vegyes páros küzdelmeit.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik