Kaposvári huszárcsíny Rigában

OROSZ FERENC, SZ. G.OROSZ FERENC, SZ. G.
Vágólapra másolva!
2002.12.07. 21:44
Címkék
6. csoport

Lase Riga (lett)–Kométa-Kaposvár 0:3 (19, 21, 22)
Riga, 300 néző. V: Belevicius (litván), Lemek (lengyel)

KAPOSVÁR: GUBIK, Bánhegyi, GELENCSÉR, TOMANÓCZY, Dávid, PÁSZTOR. Cs: Geiger (liberó), Csíkos. Edző: Demeter György

RIGA: Leitis, SOROKINS, Lecelnieks, Kovals, Martinsons, HOTULEVS. Cs: Jansons (liberó), HINCENBERGS, Rostoks, PEDA. Edző: Valps Mihelsosns

Az eredmény alakulása. 1. játszma: 3:8, 11:16, 12:20, 18:23. 2. játszma: 8:4, 16:13, 18:18, 19:20. 3. játszma: 6:8, 10:16, 19:23, 22:24

Gomel (fehérorosz)–Azerrail Baku (azeri) 3:0. Az állás: 1. Gomel 4 pont (6:2), 2. Kaposvár 3 (5:3), 3. Riga 3 (3:3), 4. Baku 2 (0:6)

Dávid Zoltán (szemben) ütése tett pontot a hatvanöt perces mérkôzés végére (Fotó: Meggyesi Bálint)
Dávid Zoltán (szemben) ütése tett pontot a hatvanöt perces mérkôzés végére (Fotó: Meggyesi Bálint)
Dávid Zoltán (szemben) ütése tett pontot a hatvanöt perces mérkôzés végére (Fotó: Meggyesi Bálint)
Az európai kupák történetében eddig nem sok babér termett a kaposvári röplabdaklubnak a lett csapatok ellen. 1992 őszén az azóta átalakult BEK-ben a Radiotechnika Riga ejtette ki a somogyiakat, három évvel később pedig a Daugavpils búcsúztatta magyar ellenfelét a CEV-kupából. Az idei kiírás újra Lettországba szólította a Kométát, és a csoportselejtező második mérkőzésén a Lase Riga várt az egy nappal korábban a fehérorosz Gomel ellen 3:2-es vereséggel rajtoló Demeter-gárdára.
Az első játszmában rögtön villámrajtot vettek a somogyiak, és az első technikai szünetig ötpontos előnyhöz jutottak. A kaposváriak a szett közepére már nyolc ponttal vezettek, amit nem tudtak behozni a hazaiak. Pásztorék jól nyitottak, látványos sáncokkal próbálták lehűteni a szurkolók kedélyeit, a feladó Gubik pedig rafinált megoldásokkal bosszantotta a háló túloldalán állókat. A térfélcsere után eleinte még jobban ment a letteknek, de a kaposváriak továbbra is szinte hiba nélkül szerváltak, és mezőnymunkájukra sem lehetett panasz. A Kométa a csereként beállt Csíkos ütésével 18:18-nál érte be ellenfelét, Pásztor ásznyitásával pedig sikerült átvenni a vezetést. A hétszeres magyar bajnok a végjátékban már nem kegyelmezett: Tomanóczy blokkjával két pont lett a különbség, a 25:21-es végeredményt pedig Dávid állította be.
A harmadik játékrészben eleinte még szorosan alakult az eredmény, aztán Csíkos egymás után négy ász értékű nyitást mutatott be, kedvezőbb helyzetbe hozva csapatát. A szett közepén már hat ponttal járt előrébb a Kaposvár, a végére viszont két pontra zárkózott fel az utolsó esély megragadásában bízó Lase Riga. Ennél többre már nem futotta a lettektől, hiszen Dávid ütése pontot tett a 65 perces összecsapás végére. A kaposváriak most sajnálhatják igazán pénteki vereségüket, de továbbra is bíznak a körbeverésben, illetve abban, hogy vasárnap három szettben győzik le az azeri Bakut.

Mestermérleg

Demeter György: – A nagyon feszült hazaiak ellen huszáros játékkal sikerült nyernünk. Győzelmünkhöz döntően hozzájárult, hogy minden szettben volt olyan játékos, aki nyitásaival megoldhatatlan feladat elé állította a letteket.

7. csoport

Arisz Szaloniki (görög)–Vegyész RC-Kazincbarcika 3:0 (22, 16, 22)
Szaloniki, 300 néző

SZALONIKI: Hoff 4, STANLEY 23, SALMON 10, HRISZTOFORIDISZ 6, Kalmazidisz 3, Lappasz 6. Cs: Kzudelisz (liberó). Edző: P. Treslak

KAZINCBARCIKA: Herich 9, SCHILDKRAUT 2, Tóth G. 2, Bunford 4, Krnic 14, Morozov 9. Cs: Bencsik (liberó), Kiss T., Jánosi. Edző: Daniel Oravec

A szlovén Anhovo ellen pénteken kellemes meglepetésre fölényes győzelmet arató Kazincbarcika a három amerikai légióssal felálló, a görög bajnokság második helyén tanyázó Arisz ellen mérkőzött szombaton. A borsodiak terve az volt, hogy a jobb erőket felvonultató házigazda ellen felszabadultan röplabdáznak, nem törődve a túloldalon felvonuló túlerővel. Nos, ebbéli számításaikat az ügyeletes pontgyáros Stanley húzta keresztül az első és második játszmában bemutatott félelmetes nyitássorozataival. A nyitásfogadást javítandó a sérüléséből nagyjából felépült Jánosi Gábor helyettesítette a hátsó sorban Tóth Gábort. A harmadik szettben aztán valóban egyenrangú partner volt a Vegyész, és a hajrá előtt még vezetett is. Ekkor következett egy remek görög széria, és gyorsan szertefoszlottak a legalább szakaszsikert kergető álmok. A mérkőzés kiemelkedően legjobb játkosa az amerikai Stanley volt, aki 23 pontig jutott.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik