U21 - Rengeteg helyzet kimaradt

TÓTH PÉTER, ZOMBORI ANDRÁSTÓTH PÉTER, ZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2002.11.21. 00:26
Címkék
"Korántsem mindegy, hogy milyen szájízzel zárjuk ezt az esztendőt  mondta a találkozó előtt Róth Antal, a magyar csapat szövetségi edzője, így ha valakinek esetleg voltak kétségei afelől, hogy az U21-es válogatott tagjainak, szakvezetőinek mindegy, mi lesz a mérkőzés végeredménye, az megnyugodhatott. A fiatalok legutóbbi fellépése győzelemmel zárult Kecskeméten, San Marino együttese ellen és bár sem az akkori ellenfél, sem Moldova gárdája nem tartozik az európai elitbe, azzal azért tisztában kell lenni, manapság minden győzelmet illik megbecsülni.
Magyar támadásokkal kezdődött az összecsapás, ám a fölény olyannyira nem tartott sokáig, hogy negyedóra elteltével Róth Antalnak többször is nagyobb figyelmet kellett kérnie a futballistáktól. A moldovai játékosok azt az agresszív futballt játszották, amire a hazai szakvezetés előzetes véleménye alapján számítani lehetett, ráadásul futballistáik a labda birtokában sem jöttek zavarba és több látványos támadás vezetésére is futotta az erejükből. Ettől függetlenül igazi gólhelyzetekig a vendégek nem jutottak el, szemben a magyar együttessel, amelyből Bajzát Péter és Koplárovics Béla is hatalmas lehetőséget hagyott kihasználatlanul. A játékrész felénél Czvitkovics Péter és Németh Norbert helyet cserélt az oldalvonal mellett, majd nem sokkal később az MTK játékosa megérdemelt vezetést szerzett a válogatottnak (bebizonyosodott, ha a szélső védők, Szélesi Zoltán és Bodor Boldizsár labdaszerzés után bátran elvállalják a megindulásokat, akkor azonnal létszámfölényt lehet kialakítani a moldovai kapu előterében). Magyar fölényt hozott a játékrész vége is, azonban néhány, a felezővonalnál, illetve saját térfélen eladott labda jelezte, a folytatás azért kínál még lehetőséget az előrelépésre.
A szünetben Róth Antal három helyen is megváltoztatta a kezdőcsapatát, ám néhány perccel később mégsem ez jelentette a legnagyobb változást, hanem az, hogy Moldova legjobb futballistája, Serghei Dadu révén kiegyenlítette az állást. Bizony el kell ismerni, hogy a magyar játékosok részéről egymást érték a rossz passzok, és ha Serghei Pisnic egy kicsit is ügyesebb, akkor Moldova meglehetősen gyorsan előnyhöz juthatott volna.
A magyar csapat ekkor egyszer sem tudott az oldalvonalak mentén az ellenfele mögé kerülni, ráadásul a pontatlan futball azt eredményezte, hogy a vendégek kerültek fölénybe. Talán a rengeteg csere miatt, talán csak elfáradt a magyar U21-es válogatott, ezt biztosan nem lehet tudni, de tény, hogy a mérkőzésnek ebben a szakaszában Moldova futballozott szervezettebben, majd miután a vezetést is megszerezte, kiderült, eredményesebben is. Abban a pillanatban, amikor a szélső középpályások ismét megjátszhatók voltak, és elvállalták a sprinteket, jöttek a magyar helyzetek, és jött a gól is.
Túlzás lenne azt állítani, hogy Róth Antal együttese sziporkázott volna a Moldova elleni 90 perc során, ám tény, a kialakított gólhelyzetek alapján simán meg kellett volna nyernie az öszszecsapást. A pályán zajló események ezúttal is megmutatták, egyénileg jó képességű játékosok alkotják a magyar együttest, ám csapatként még igazán nem funkcionál a válogatott…

Percről percre

Koplárovics Bélának (középen) még ebbôl a helyzetbôl sem sikerült gólt szereznie
Koplárovics Bélának (középen) még ebbôl a helyzetbôl sem sikerült gólt szereznie
Koplárovics Bélának (középen) még ebbôl a helyzetbôl sem sikerült gólt szereznie
23. perc: Egy gyors kontratámadás végén, miután Czvitkovics a jobbösszekötő helyén futó Bajzát elé tolta a labdát, a debreceni támadó 12 méterről jobbal Pascenco kapusba lőtt.
24. perc: Tofan ügyetlenkedett saját tizenhatosán belül, Koplárovics megszerezte a labdát, bal lábáról a jobbra tette azt, majd nyolc méterről ágyékon rúgta Pascencót (a labdával, persze…). A kipattanó labdát Bajzát jobbal 14 méterről küldte a stadion területén kívülre.
31. perc: Bajzát cselezgetett a jobb oldalon, az alapvonal közeléből laposan középre gurított, Koplárovics elengedte a labdát, a kissé balra álló Czvitkovics pedig hét méterről jobbal a léc alá lőtte azt.
1–0
45. perc: Buzsáky a jobb oldalról, az alapvonaltól tíz méterre állva lőhetett szabadrúgást, éles szögből megcélozta a bal felső sarkot, Pascenco azonban szögletre paskolta a labdát.
51. perc: Pusztai versenyzett Matiurával a magyar tizenhatos bal oldalánál, és mivel a védő elgáncsolta a vendégek hetesét, Tiberiu játékvezető büntetőt ítélt. A tizenegyesből a csapatkapitány Dadu a jobbra vetődő Balogh mellett jobbal a bal alsó sarokba helyezett.
1–1
Fény és árnyék

Valami Európa – akár ez a felirat is viríthatna a felújított Széktói-stadion mellékhelyiségeinek bejáratain. Merthogy a kecskeméti futballpályán olyan tiszta és kulturált a mosdó, mint a legjobb éttermekben, ráadásul a tervezôk a mozgássérültekre is gondoltak, akiknek külön illemhelyiséget építtettek.

Kevesen ismerik a magyar utánpótlás-válogatott tagjait hazánkban (persze, még kevesebben a vendég moldovaiakat…), ám a helyi műsorközlônek illett volna felismerni a pályára lépôket. A szünetben négy csere is történt, ennek ellenére a szpíker csupán két nevet mondott be: a pályára lépô Juhász Rolandét és Makszim Ceobotariét.
63. perc: Dadu tűzte kapura a labdát kissé balról, 21 méterről, szabadrúgásból, Balogh kiütötte ugyan a bal alsó sarokba tartó labdát, ám éppen a középen álló Calincon elé, aki kilenc méterről jobbal a jobb alsó sarokba lőtt.
1–2
67. perc: Koplárovics húzott el a bal oldalon, mielőtt kiszaladt volna a pályáról, középre gurított, Bajzát jobbal átvette a labdát, majd nyolc méterről ballal a jobb felső sarokba lőtt.
2–2
68. perc: Juhász indította a jobb oldalon ellépő Czvitkovicsot, ő kissé befelé húzott, majd a középen teljesen üresen álló Bajzátnak passzolta be a labdát, a csatár azonban jobbal "eltörte” azt, amely így a bal kapufa mellett pattogott el.
90. perc: Weitner 15 méterről, kissé jobbról, félfordulatból jobbal a jobb sarok felé lőtt, a labda azonban a keresztlécen csattant.
92. perc: Buzsáky 16 és fél méterről, középről lőhetett szabadrúgást, a csapatkapitány jobbal a bal sarok felé lőtt, ám a keresztlécről ismét kifelé pattant a labda.

Mestermérleg

Róth Antal szövetségi edző
Az eredmény miatt csalódott vagyok, csakúgy, mint valamennyi játékos. Ezen a mérkőzésen nyerési esélyt szalasztottunk el, és ez még akkor is igaz, ha látható volt az is, hogy a játékunkban bőven akadt kifogásolnivaló.

Alexandru Guzun szövetségi edző
A magyarok ellen mi csupán jól szerettünk volna játszani, de végül is nagyon fontos volt számunkra, hogy megfelelő eredményt érjünk el. Ez a döntetlennel sikerült is, éppen ezért elégedettek lehetünk a teljesítménnyel.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik