Közelít a dobogóhoz a bajnok

PIETSCH TIBOR, TÓTH PÉTERPIETSCH TIBOR, TÓTH PÉTER
Vágólapra másolva!
2002.11.16. 20:20
Címkék
Jovan Drobnjak, Alex, Dávid Zoltán, Mészáros Norbert. A felsoroltak között több hasonlóság is felfedezhető: mindannyian a Dunaferr futballistái, csatárposzton bevethetőek és egyik úriember sem szerepel a Zalaegerszeg elleni kezdőcsapatban. Ellenben a leginkább irányító poszton számításba vett rutinos Lengyel Ferencről hamar megállapíthattuk, erre a mérkőzésre azt az utasítást kapta, hogy a center pozíciójában tüsténtkedjen, míg mögötte Bükszegi Zoltánnak és Buzás Attilának kellett segítenie a támadásokat.
Hiába védekezett lelkesen a vendéggárda, Egressy Gábor (jobbra) csapata, a ZTE nyert
Hiába védekezett lelkesen a vendéggárda, Egressy Gábor (jobbra) csapata, a ZTE nyert
Hiába védekezett lelkesen a vendéggárda, Egressy Gábor (jobbra) csapata, a ZTE nyert
Hiába védekezett lelkesen a vendéggárda, Egressy Gábor (jobbra) csapata, a ZTE nyert
Hiába védekezett lelkesen a vendéggárda, Egressy Gábor (jobbra) csapata, a ZTE nyert
Hiába védekezett lelkesen a vendéggárda, Egressy Gábor (jobbra) csapata, a ZTE nyert
Tornyi Barnabás vezetőedző húzása minimum érdekesnek tetszett, ám sokáig úgy tűnt, a taktika eredményre vezethet, és pontot szerez a Dunaferr a címvédő otthonában. Ám végül nem így lett… A másik oldalon Bozsik Péter vezetőedző olyannyira nem forgatta fel csapatát, hogy az elmúlt héten a Sopron ellen sikerrel járó tizenegyet küldte a pályára, azaz kimaradt a "legjobbak” közül Vincze Ottó, aki a hajráig a kispad mellett melegítve várt a játéklehetőségre. Éppen ezért Németh Ottó technikai vezető ez alkalommal nem volt kíváncsi a Cottbusból hazatért középpályás arcára. Ez utóbbi mondat némi magyarázatot érdemel: bár nem tartozik szorosan munkakörébe, a technikai vezető a bemelegítésről visszatérő játékosok tekintetét fürkészve, az abból levont következtetés eredményeképp rituálészerűen megjósolja a mérkőzés kimenetelét.
"Megnyerjük a mérkőzést” – tippelt 12 óra
Fény és árnyék

Nemcsak hogy elkezdôdött, biztosított a jövô Zalaegerszegen. A felnôtteket is támogató e. on cég ugyanis az utánpótlást is pénzeli: mint kiderült öt esztendôn át évente húszmillió forintot áldoz a fiatalok képzésére. Az ifi tehetségek pedig nem akárkitôl tanulhatnak: fônökük nem más, mint Hermann Stessl aki korábban – többek között – az Austria Wien, az AEK Athén, az FC Porto és a Boa-vista csapatát is irányította. Úgy tudjuk, a szakember szerzôdése az ôszi szezon végéig szól, aztán majd meglátjuk lesz-e folytatás. A fiatalok szempontjából bizonyára az lenne a jó, ha lenne…

Kiürítettek egy szektort az egerszegi stadionban. Történt, hogy a jelenleg még nem használható felsô karéjra mintegy kétszáz szurkoló merészkedett, márpedig ez nem engedélyezett. A zalai létestményt jelenleg átépítik, így életbe kellett léptetni több korlátozást is. Igaz, amikor a szurkolók a kerítésen átmászva elfoglalták helyüket, senki nem szólt rájuk, viszont negyedóra múlva a biztonsági ôrök is észbe kaptak, és udvariasan letessékelték az érdeklôdôket. A stadion nagy része építési terület és egyelôre nem teljesen biztonságos, ezért kerülhetett sor a drukkerek átirányítására.
55 perckor szűkszavúan Németh Ottó. Ám számszerű eredményt nem mondott – ez is a szokáshoz tartozik. Ez tehát azt jelentette, a csapatot igencsak ismerő sportvezető úgy vette észre, harapós kedvükben voltak az egerszegi labdarúgók. Szűk két órával később kiderült, a technikai vezető jósnak is kitűnő…
Egy ideig többet támadott a Dunaferr, ám a kisebb mezőnyfölényt nem tudta gólra váltani, sőt, helyzetig sem igazán jutott el. Az első percek futballjára szokás mondani, a mezőnyben gyűrték egymást a felek. Aztán két bírói ítélet és két büntető kissé felborzolta a kedélyeket. Előbb Zováth János vitte földre Kenesei Krisztiánt, amely után Urbán Flórián higgadtan passzolt a bal sarokba, majd Szamosi Tamás dulakodott egy kicsit Kiss Györggyel – a játékvezető ezt az esetet is úgy ítélte meg, hogy büntetőt érdemel. Ez utóbbi merész, ám talán jogos ítélet volt, így a bírók mellett jóban-rosszban kitartó, magasrangú sportvezetőknek nem lesz nehéz dolguk bebizonyítani, hogy Dubraviczky Attila jól döntött. Még egy pillanatig a játékvezetőnél maradva: ezen a hétvégén jó teljesítményt nyújtott, az egerszegi szurkolók mégis megtalálták és vizespoharakkal próbálták megdobálni őt – a zalaegerszegi vezetőség nagy szerencséjére egyszer sem találták el.
Visszatérve a mérkőzésre, amíg az első félidőben mutatott teljesítményeket kritikával illethettük, szünet után a Zalaegerszeg felpörgette a játékot, és kis túlzással végigtámadta ezt a negyvenöt percet. Ennek ellenére sokáig maradt az 1–1, köszönhetően legfőképp a Dunaferr kapusának, Németh Viktornak, aki több alkalommal is bravúrral hárított. A 80. percben viszont már nem volt erre alkalma, hiszen a végig aktívan és remekül futballozó, korábban egy szögletből a kapufát is eltaláló Kenesei Krisztián egy oldalról belőtt szabadrúgás után vezetéshez juttatta a hazaiakat. Említsük meg, Németh talán foghatta volna ezt a lövést. A hátralévő időszakban Tornyi Barnabás bevetette a brazil Alexet, ám esélye sem volt a Dunaferrnek az egyenlítésre, jellemző módon a legnagyobb "helyzet” az volt, amikor Turi Géza egy felé guruló labdát lábbal próbált megszelídíteni meglehetősen ügyetlenül, így az újvárosiak egymás után hatodszor voltak képtelenek győzni. A lefújás után természetesen a vendéglátók lehettek elégedettek, no meg a mérkőzést a helyszínen megtekintő Gellei Imre szövetségi kapitány, aki megállapíthatta, a válogatott keretbe meghívót kapó futballisták Kenesei Krisztiánnal az élen remek formában vannak.
Ennek ellenére a mérkőzés után a legboldogabbnak talán Németh Ottó tűnt…

percről percre

11. perc: Nikolov kiváló átadással lepte meg a bal oldalon felfutó Rósát, ám a kopasz középpályástól túl messzire pattant a labda, így odalett a helyzet.
16. perc: Kenesei először villant: Zala megye "Kenője” a jobb oldalon lódult meg, felnézett, majd ravaszan kapura tekerte a labdát. A lelátón állókkal ellentétben Németh kapust nem érte váratlanul eme megoldás, így a következő pillanatban már az ölében pihent a labda.
21. perc: Balog és Faragó közreműködésével
Mestermérleg

Bozsik Péter a Zalaegerszeg vezetôedzôje
El kell ismernem, az elsô félidôben még akadozott a játékunk. Az viszont a csapatot dicséri, hogy a második játékrészben percrôl percre javult a teljesítményünk, és így szép lassan felôröltük a nagyon szervezetten védekezô ellenfelünket.

Tornyi Barnabás a Dunaferr vezetôedzôje
Újra egy ellenfél, amely kifogott rajtunk. Azt kell mondjam, elsôsorban nem a mezônyjátékban mutatkozott különbség a két csapat között, hanem megettünk egy olyan variációt, amelyre pedig nagyon felkészültünk. Kár, hogy csak ennyi híja volt a pontszerzésnek.
Egressyhez került a labda, aki 23 méterről, ballal lőtt is – úgy egy méterrel a bal oldali kapufa mellé.
24. perc: A meccs eddigi legnagyobb helyzetét puskázták el az újvárosiak. Rósa játszott Buzáshoz, ő a bal szélen felfutó Kisst hozta játékba, aki kiváló beadással teremtett remek lehetőséget Nikolov előtt, csakhogy utóbbi a jobbösszekötő helyéről, 13 méterről, jobbal fölé durrantott.
29. perc: Kenesei másodszor… A ZTE húsz méterre a rivális kapujától jutott szabadrúgáshoz, az egerszegi szokások szerint Kenesei küldte kapura a labdát, méghozzá nem is rosszul, azonban Németh nagy bravúrral a léc fölé paskolta azt.
32. perc: Faragó helyzete bizony űberelte Nikolovét… Kocsárdi adott be a jobb oldalról, a labda mindenki felett átszállt, így a balösszekötő helyén álló Faragó senkitől sem zavartatva kezelhette azt le. Miután így tett, nyolc méterről, jobbal célba vette a kaput, de Németh egy újabb nagy bravúrt bemutatva megóvta kapuját a góltól.
34. perc: Ljubojevics Faragót ugratta ki, aki már az alapvonal közelében járt, amikor visszagurított Kenesei elé. Mivel a ZTE huszasa nem volt igazán nagy helyzetben, Zováth feleslegesen szabálytalankodott vele szemben – a dunaújvárosi bekk sárga lapot, a hazai együttes tizenegyest kapott. A büntetőből pedig Urbán a jobbra vetődő Németh eszén túljárva jobb lábbal a kapu bal oldalába lőtte a labdát.
1–0
38. perc: Minden szempontból egy–egy. Történt, hogy Buzás jobb oldali szögletét követően Kiss került a földre a házigazdák öt és felesén belül. Miután Dubraviczky Attila játékvezető úgy látta, a védő nem magától esett el, tizenegyest ítélt, Szamosinak pedig sárgát mutatott fel. Az ítéletvégrehajtó itt sem hibázott: Lengyel, kihasználva azt, hogy Turi jobbra vetődött, jobbal a bal alsó sarokba gurította a labdát.
1–1
52. perc: Újabb hazai szabadrúgás, újabb Kenesei-lövés, újabb Németh-védés: az egerszegiek támadója ezúttal a bal oldalról 24 méterről próbálkozhatott, ám a vendégek jól helyezkedő kapusának nem okozott gondot a hárítás.
57. perc: Kenesei középről 15 méterről jobbal tűzte kapura a labdát, amely meg sem állt volna a jobb felső sarokig, csakhogy Németh repült és öklözve mentett. A Dunaferr kapuja így sem szabadult fel, hiszen érkezett Molnár Balázs, gyakorlatilag oda lőhette volna a labdát, ahova akarja, ő mégis a tribünre bombázta azt. Egy biztos, nem oda akarta…
64. perc: Kenesei a bal oldalról végezhette el a ZTE ötödik szögletét. Gondolt egy merészet, s nem középre, hanem kapura tekerte a labdát. Számításába csupán kis hiba csúszott: a labda a bal oldali kapufáról vágódott vissza a mezőnybe.
80. perc: Most Kenesei győzött… A tizenhatos vonalával egyvonalban, a bal oldalon jutott szabadrúgáshoz a házigazda. A labda mögé Kenesei (ki más…?) állt és jobbal úgy csavart kapura, hogy a labda talán érintette valakinek a feje búbját a nagy tömegben, de irányt nem változtatott. Németh ezúttal csak beleérni tudott a labdába, amely így a kezéről a gólvonal mögé vánszorgott…
2–1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik