Küzdöttek, mégis kikaptak

SOMOGYI ZSOLT és NÉMETH FERENC (fotó), VästerasSOMOGYI ZSOLT és NÉMETH FERENC (fotó), Västeras
Vágólapra másolva!
2002.10.11. 21:49
Címkék
A svéd utánpótlás a maga szintjén legalább annyira ismert és elismert, mint a nagyválogatott, így elmondható: a sárga-kékekkel szemben egyetlen csapat sem léphet pályára a biztos győzelem tudatában. A magyar utánpótláscsapat is kellő óvatosággal felvértezve kezdte a västerasi selejtező mérkőzést, ám ez az ésszerű óvatosság nem jelentette azt, hogy Róth Antal szövetségi edző eleve feladta volna a támadás lehetőségét. Ami tény: a magyar együttes a stabil 442-es felállásban játszott, azonban a jól szervezett védekezés mellett képes volt a lendületes támadásvezetésre.
Szabics Imrét (jobbra) Per Nilsson szigorúan ôrizte, így nem tudott gólt szerezni
Szabics Imrét (jobbra) Per Nilsson szigorúan ôrizte, így nem tudott gólt szerezni
Szabics Imrét (jobbra) Per Nilsson szigorúan ôrizte, így nem tudott gólt szerezni
Szabics Imrét (jobbra) Per Nilsson szigorúan ôrizte, így nem tudott gólt szerezni
Szabics Imrét (jobbra) Per Nilsson szigorúan ôrizte, így nem tudott gólt szerezni
Szabics Imrét (jobbra) Per Nilsson szigorúan ôrizte, így nem tudott gólt szerezni
És ez nem kis szó, főleg annak tükrében, hogy bizony igazak voltak az innen érkező hírek: a képzett és hórihorgas svéd védők mellett, illetve között kellett kapura törnie Szabics Imrének és Bajzát Péternek. Negyedóra leforgása alatt a házigazdáknak voltak lehetőségeik, ám idővel a magyar gárda is bátrabbá vált, amit Buzsáky Ákos lövése nyomatékosított, és bizony az előbb említett két csatár is többször indult jó ütemben Johan Wiland kapuja felé.
Mondhattuk (volna): ilyen határozott játékkal volt keresnivalója csapatunknak, ám az optimizmust gyorsan lehűtötte egy játékvezetői ítélet. Az angol Mark Halsey ugyanis nem engedte a kemény játékot, és a 33. percben kiállította az ellenfelével szemben szabálytalankodó Pusztai Olivért.
Az olimpiai együttest így megint utolérte a végzete, hiszen emlékezhetünk: a spanyolok és az izlandiak elleni előkészületi mérkőzésen Torghelle Sándort, valamint Szabics Imrét is leküldte a pályáról a játékvezető.
Emberhátrányban futballozni pedig…
Nem volt hát irigylésre méltó helyzetben Róth Antal, aki túl sokat nem késlekedett a váltással, mert a félidő lefújása előtt támadót védőre áldozott. Lehívta a pályáról az amúgy lendületesen futballozó Bajzát Pétert, és helyette a debreceni csapattársát, Máté Pétert állította a védelem tengelyébe. S bár ettől kezdve fölénybe kerültek a hazaiak, gólt nem sikerült lőniük, ami azt mutatta, hogy a bekkek a kiállítás miatt sem omlottak össze, az viszont kérdéses volt, hogy vajon meddig bír ellenállni a nagy nyomásnak a csapat, illetve marad-e erő arra, hogy támadást is vezessen…
A svédek mindenesetre bekeményítettek, és a szünet után dupla olyan gyorsan, s vehemensebben futballoztak, mint ahogyan tették azt az első félidőben. A számításukba csak egyetlen apró hiba csúszott: a magyarok sem adták alább, és kilenc mezőnyjátékossal futballozva továbbra is mutatós támadásokat vezettek.
A fiatalok igazán pörgős iramot diktáltak, bár ebben a nagy rohanásban értelemszerűen a svédek kezdeményeztek többet. A vendéglátók a kontrákkal próbálkoztak, és persze ezt könnyedén tehették, hiszen létszámfölényben voltak, ráadásul számukra kedvezett (és ez azért a magyar fiatalok dicsérete), hogy az ellenfél nem adta fel, nem állt be sündisznóállásba, hanem támadott továbbra is. A svédeknél leginkább Alexander Farnerud élt, ő feltűnt a pálya minden pontján, a vörös hajú fiatalember középről indulva, némiképpen öntörvényű játékot engedve magának mozgatta a társakat. Nem volt könnyű ellene játszani, néha egymaga több zavart okozott a védőknek, mint a jó felépítésű Johan Elmander, avagy a kiszámíthatóbb szélsőjátékot teljesítő Johan Andersson. Farnerud egyszerre volt irányító és támadó, egy esetben például magát hosszan szöktetve próbált átfurakodni a magyar hátvédeken, és bizony csak egy kétségbeesettnek tetsző, de annál határozottabb szerelés állította meg nagy futását, még mielőtt eljutott volna Balogh János kapujáig.
Érdemes megemlíteni, hogy a hazaiaknál a balhátvéd posztján játszó, és amúgy csapatkapitányi feladattal megbízott Mikael Dorsin is rendkívül tehetséges futballista benyomását keltette, és nem lenne nagy csoda, ha rövidesen már az A-válogatottban tűnne fel…
Illesse dicséret a magyarokat is, mondjuk, a Sturm Grazban futballozó Szabics Imrét, aki egyetlen támadóként igyekezett megzavarni a svéd játékosokat, mi több, gyakorta vállalkozott arra, hogy az összekötő helyén kilépve mutassa magát, de a középpályások mindegyike és a védők is igazán becsületes, megalkuvás nélküli futballt mutattak be.
A nagy hidegben aztán jött a hidegzuhany, és ki más, mint Farnerud okozta a kellemetlenséget: a vörös üstökű támadó a hajrában szemtelen mozdulattal emelte a magyar kapuba a labdát, és ezzel el is döntötte azt a mérkőzést, amelyen a svédek nagyobb tempóban futballoztak, de a magyarok jobban küzdöttek – csak éppen vesztettek…

Percről percre

5. perc: Buzsáky jobb oldali szögletét követően Pusztai próbált kapura fejelni tíz méterről, azonban Wilandnak nem okozott gondot a hárítás.
7. perc: Szabadrúgáshoz jutott a svéd csapat a magyar kaputól 20 méterre a balösszekötő helyén. Ishizaki jobbal elcsavarta a labdát a sorfal fölött, ám mielőtt az a jobb oldali kapufa mellett a hálóba vágódott volna, Balogh remek vetődéssel szögletre mentett.
11. perc: Farnerud keresztlabdája után Elmander sarokkal a balösszekötő helyén felzárkózó Dorsin elé paszszolt, aki így nagy helyzetbe került, a védő tíz méterről ballal lőtt, a labda a felső lécről pattant vissza.
19. perc: Bodor bal oldali beívelése után kifejelték a labdát a hazaiak, a középen érkező Buzsáky ragyogó mozdulattal mellel maga elé tette azt, majd 20 méterről a kifutó védők között ballal lőtt, ám a kapu bal oldalába tartó labdát Wiland megfogta.
29. perc: Bajzát küzdött a labdáért, aztán Adam Johansson elcsúszott a hazai tizenhatoson, Németh Norbert odaugrott, megszerezte a labdát, majd tíz méterről a balösszekötő helyéről ballal nem sokkal lőtt a felső sarok fölé.
33. perc: Pusztai a magyar tizenhatos közelében elrúgta a labdát, majd összecsapott Elmanderrel, a svéd a földön maradt, a játékvezető pedig kiállította a magyar védőt.
38. perc: Németh Norbert került lövőhelyzetbe a balösszekötő helyén a kaputól 14 méterre, de ballal nem találta el jól a labdát, így az elkerülte a svéd kaput.
47. perc: Bodor keresztlabdája (a balhátvéd posztjáról indított labda a jobbszélső helyére szállt), üresen találta Czvitkovicsot. Az MTK Hungária fedezete nem a kapu elé nyeste a labdát, hanem visszafelé passzolt Szabicshoz, a támadó egy átvétel után lőtt volna, ám az utolsó pillanatban becsúszva érkezett Per Nilsson, és szögletre szerelt.
67. perc: Ishizaki végezte el a hazaiak szabadrúgását a balösszekötő helyéről, az alapvonaltól 30 méterre. A középre ívelés után röviden mentettek a magyar védők, Patrick Jönsson 17 méterről kapásból jobb belsővel lőtt, nem sokkal a kapu fölé.
71. perc: Farnerud cselei után Ishizaki 22 méterről középről, jobbal rosszul lőtt – a labda messze a magyar kapu mellé szállt.
84. perc: Farnerud eldöntötte a találkozót… A hazaiak legjobbja a jobbösszekötő helyén kilépett a magyar védők között, majd 13 méterrel ballal elpörgette a labdát a kifutó Balogh János mellett, amely a kapu bal alsó sarkában kötött ki.
0–1
90. perc: A balösszekötő helyén kilépő Torghelle mellel maga elé vette a labdát, majd ballal 12 méterről egyből lőtt, a stadionban helyet foglaló magyarok gólt kiáltottak, ám a labda elkerülte a bal alsó sarkot.

Mestermérleg

Tarbjörn Nilsson a svédek szövetségi edzőjeNagyon nehéz mérkőzésen vagyunk túl, nem volt könnyű feltörni a tíz emberrel is jól játszó magyarok védelmét. Sokat támadtunk, többet kezdeményeztünk, így végül is megérdemelten nyertünk.

Róth Antal a magyarok szövetségi edzője: A csapat végig egyenrangú ellenfele volt a jó erőkből álló svéd válogatottnak, és annak ellenére sem játszottunk alárendelt szerepet, hogy a meccs nagy részében kilenc mezőnyjátékossal futalloztunk. A labdarúgás azonban nem erről, hanem az eredményességről szól…
A 4. csoport állása
1. Lengyelország228–16
2. Svédország225–06
3. MAGYARORSZÁG110–10
4. San Marino111–50
5. Lettország220–70
A csoport másik mérkőzésén: Lengyelország–Lettország 3–0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik