Esélyük sem volt a hazaiaknak

A mérkőzésről tudósított: JÁVOR PÉTER, VAJDA GYÖRGYA mérkőzésről tudósított: JÁVOR PÉTER, VAJDA GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2002.10.06. 20:47
Címkék
Horváth Ferenc (jobbra) agresszíven megtámadta a hazai védôket, ám ôt hiába üldözték: a csatár kétszer is betalált a kapuba (Fotó: Kiss Zoltán)
Horváth Ferenc (jobbra) agresszíven megtámadta a hazai védôket, ám ôt hiába üldözték: a csatár kétszer is betalált a kapuba (Fotó: Kiss Zoltán)
Horváth Ferenc (jobbra) agresszíven megtámadta a hazai védôket, ám ôt hiába üldözték: a csatár kétszer is betalált a kapuba (Fotó: Kiss Zoltán)
Horváth Ferenc (jobbra) agresszíven megtámadta a hazai védôket, ám ôt hiába üldözték: a csatár kétszer is betalált a kapuba (Fotó: Kiss Zoltán)
Horváth Ferenc (jobbra) agresszíven megtámadta a hazai védôket, ám ôt hiába üldözték: a csatár kétszer is betalált a kapuba (Fotó: Kiss Zoltán)
Horváth Ferenc (jobbra) agresszíven megtámadta a hazai védôket, ám ôt hiába üldözték: a csatár kétszer is betalált a kapuba (Fotó: Kiss Zoltán)
Nyolc mérkőzésen csupán egy győzelmet aratott az újonc Békéscsaba együttese. Bár a vezetők és a játékosok, valamint a szurkolók is tudták, hogy nehéz ősz vár a csapatra, ennél azért mindenki többet remélt. Három pont kevés az üdvösséghez, a bentmaradáshoz meg annál is kevesebb. Most már látható, hogy a nyáron képtelenek voltak a vezetők megfelelően megerősíteni az együttest. S talán éppen ebbe bukott bele Pásztor József edző is. Helyére érkezett Garamvölgyi Lajos, és sokan csodát vártak a volt debreceni sikeredzőtől. Most pedig rá kell döbbenniük a helyieknek, hogy csodák nincsenek, vagy csak elvétve fordulnak elő a honi labdarúgásban. Garamvölgyi érkeztével sem változott a helyzet. Továbbra is csak erőlködik a Békéscsaba, szervezettségnek, tudatos játéknak egyelőre nyoma sincs.
Újpesten sem rózsás a helyzet. A nyári nagybevásárlás ellenére elmaradtak az eredmények. A lilák kiestek a nemzetközi kupából, és a bajnokságban sem villognak. Kivételt csupán a Ferencváros Megyeri úti legyőzése jelenthet, no meg az ötgólos debreceni diadal. Szabó András edző nincs könnyű helyzetben, főleg most, hogy a vezetők ultimátumszerű felszólítást tettek, mondván: a Kispest, a Békéscsaba, majd az ezt követő Sopron elleni találkozókon kilenc pontot kell gyűjteniük a liláknak. A vasárnapi meccs előtt három pont már megvolt, és a békéscsabai első félidő után bizakodhattak a játékosok, hogy újabb három pontot szereznek.
A két lila-fehér együttes összecsapásán ugyanis a vendégek már a 10. percben megszerezték a vezetést; a gól az Izraelből hazatért Horváth Ferenc nevéhez fűződik. Horváth, no meg Kovács Zoltán, aki Franciaországból jött haza, a két húzóember Újpesten. Tőlük, az ő játékuktól remélhető, hogy talpra áll és a legjobb hat közé kerül a csapat. Békéscsabán már az első percektől kezdve agresszív, letámadásos futballt játszott az Újpest, így rögtön az elején kiderült – amit persze mindenki tudott –, hogy a vendégek sokkal jobb játékerőt képviselnek. A fővárosi együttes erőnlétileg, technikailag és taktikailag is a hazaiak fölé nőtt. Mégis egészen váratlanul, a 15. percben egyenlített a Békéscsaba. A már-már veteránnak számító, súlyos sérülés után felépült Keresztúri András jegyezte a gólt, nagy-nagy örömet okozva ezzel a lelátón a hazai tábornak. Sokáig azonban nem tarthatott a csabai boldogság, mert ismét Horváth Ferenc volt eredményes.
A Békéscsaba három védővel, öt középpályással és két csatárral lépett pályára, és Garamvölgyi edző Szilveszter Ferencre bízta Kovács Zoltán őrzését. Horváth Ferencet Udvari Szabolcsnak kellett szemmel tartania, és ez bizony szereposztási hiba volt. A magas, ám lassú és körülményes védő mellett ugyanis Horváth kétszer is eredményes lehetett. Tokody Tibort a múlt héten Illés Bélát kikapcsoló Lapsánszki Tamás őrizte, elöl pedig a fiatal Tóth György és a már említett Keresztúri próbálkozott Vlaszák Géza kapujába találni. Az újpestiek szervezetten, gyorsan, agresszíven futballoztak, és a labdabirtoklás arányát nézve az első félidőben bizony alig-alig volt a hazaiaknál a labda. A középpályán szinte átrohantak a vendégek, és a fedezetek tulajdonképpen akkor hozták helyzetbe a csatárokat, amikor csak kedvük tartotta.
A második félidőben is csak egy csapat volt a pályán. Az Újpest tudatosította a hazaiakkal, hogy esélyük sincs a pontszerzésre, az 55. percben Dejan Poljakovic növelte is az előnyt. Ettől kezdve a Békéscsaba, feladva a biztonságot, megpróbálkozott a bátrabb játékkal, ám hiába. Sok volt a pontatlanság, a hazaiak háromszor sem tudtak egymáshoz passzolni, ebben persze szerepe volt az Újpest középpályás sorának is, hiszen Rósa Henrik, Frantisek Kunzo és Farkas Balázs rendre elvette a labdát az előretörő csabai játékosoktól. Bosszankodott a hazai publikum, nehezen fogadták el a szurkolók, hogy a csapat "alkalmatlan” az élvonalra, pedig nincs mit tenni, be kell látni – s ezt az Újpest elleni találkozó újfent bebizonyította –, hogy nemcsak tudásbeli, de erőnléti lemaradása is van a Békéscsabának a riválisokhoz képest. Békéscsabán már-már csodának tartják a Kispest elleni találkozót, amelyen Pásztor lemondása után Sikesdi Gábor ült a kispadon, és irányításával 4–0-ra nyertek a hazaiak. Akkor még sokan hittek a felemelkedésben. Manapság már egyre kevesebben vannak Békéscsabán, akik bíznak az élvonalban maradásban.
Az Újpest okosan futballozva, erőlködés nélkül győzte le az utolsó helyen szerénykedő Előrét. Horváth Ferenc volt a meccs hőse ezúttal is, aki ismét bizonyította, vérbeli profi. S azt is, hogy félelmetesen érzi a kaput, ám ezúttal a mezőnymunkából is kivette a részét a támadó. Megérdemelten nyert tehát az Újpest, és ha a kapu előtt jobban összpontosítanak a vendégek, nagyobb is lehetett volna a különbség. Az Újpest, úgy tűnik, teljesítheti a vezetők által megfogalmazott célokat, nyert a Kispest ellen, győzött most Békéscsabán, a kilencből hat pont tehát megvan. Most már csak le kell győzni a következő fordulóban a Sopront, és akkor talán megnyugszanak a kedélyek a Megyeri úton. Hiszen a kupakudarc után sokan már edzőváltást emlegettek, röpködtek a nevek, Varga István érkezéséről, esetleg Glázer Róbert visszatéréséről lehetett hallani. Nos, nem kell más a sikerhez, csak egy gyenge ellenfél, szervezett játék és nyugodt körülmények.

Percről percre

6. perc: Vincze ügyesen átemelte a labdát Tamási fölött, majd a tizenhatos bal sarkáról kapura lőtt, de Vlaszák lehúzta a labdát.
10. perc: Kunzo tette ki Poljakovicnak jobbra a labdát, aki beadásszerű lövést küldött az ötös sarka előtt két lépéssel a kapu felé. Horváth Ferenc jobb lábbal beleszúrt a labdába, és az a vetődő Fekete mellett begurult a jobb alsó sarokba. 0–1
15. perc: Lapsánszki futtatta a jobb oldalon Tóth Györgyöt, akinek beadását követően Gavrilovics öt méterről, jobb lábbal meglőtte a labdát, ami Kunzóról a bal kapufára, onnan pedig szögletre pattant. A jobb oldali szögletet Vincze emelte be, és Keresztúri nyolc méterről a kapu jobb oldalába fejelte a labdát. 1–1
29. perc: Vincze labdájával Keresztúri a balösszekötő helyén a tizenhatos vonalán beindult, majd egy csel után jobb lábbal megcélozta az újpesti kaput, Vlaszák azonban a jobb saroknál vetődve hárított.
30. perc: Kovács Zoltán iramodott meg a csabai térfél közepéről, majd 18 méterről jobb lábbal megcélozta a kaput, Fekete csak másodszorra tudta megfogni a labdát.
32. perc: Kovács Zoltán, Rósa, Horváth Ferenc akció után utóbbi 14 méterről jobb lábbal az oldalhálóba lőtte a labdát.
33. perc: Rósa a bal oldalról Horváth Ferenchez passzolt, aki az ügyetlenkedő Udvari mellől lefordult, és tíz méterről, jobb belsővel, a kivetődő, ám tehetetlen Fekete mellett a kapu bal alsó sarkába gurította a labdát. 1–2
44. perc: Horváth Ferenc visszagurítását követően Rósa 16 méterről, kapásból fölé vágta a labdát.

55. perc: Rósa tört kapura, de nem került helyzetbe, ezért a bal kapufa előtt jobbra kanyarodott a szögletzászló felé. Három lépés után visszaemelte a labdát az ötösre, ahol a csupán szemlélődő békéscsabai védők közül Poljakovic senkitől sem zavartatva, öt méterről, jobbal a kapu közepébe lőtte a labdát. 1–3
60. perc: Udvari rosszul fejelte ki a labdát a csabai kapu előterében. Rósa elvitte azt jobbra, majd az alapvonalról visszaemelt Horváth Ferencnek, aki Tokody elé passzolt. Az újpesti középpályás hat méterről a jobb alsó sarkot célozta meg, de Fekete vetődve szögletre tolta a labdát.
68. perc: Miculescu két védőtől szorongatva, jobb lábbal, öt méterről a kapusba lőtte a labdát.
70. perc: Miculescu jobbról Keresztúrihoz emelt, aki a balösszekötő helyén, 14 méterről, félfordulattal, ballábas lövést eresztett el, de Kunzo belevetődött a labdába, és az a hátáról szögletre vágódott.
78. perc: Rósa húzott kapura, lövése után a labda Feketéről kipattant, éppen Kunzo elé, aki 12 méterről fölé lőtt.
80. perc: Rósa bal oldali beadását követően Tokody hat méterről a bal kapufa mellé fejelte a labdát.

Fény és árnyék

Csaknem háromszáz újpesti szurkoló kísérte el a csapatot Békéscsabára. Jöttek vonattal, buszokkal és kocsikkal is a fővárosból, akikhez a környékbeli szimpatizánsok is csatlakoztak. Végig kulturáltan buzdították kedvenceiket, így szerencsére munka nélkül maradt a mintegy 150 fős rendőri erő. Jó leírni, hogy botránymentesen ért véget a két lila-fehér együttes találkozója.


Nem újdonság már, hogy a pénztelenség az úr Békéscsabán. Ráadásul, ahogy lenni szokott, a szegény embert még az ág is húzza. Korábban többször is feltörték a Kórház utcai irodaházat, ahonnan technikai berendezéseket vittek el. Kivéve azt a fénymásolót, amivel sokszorosítják a mérkőzések előtt a jegyzőkönyveket, összeállításokat. Ez persze érthető, mert a gép csupán három vagy négy papír sokszorosítására képes, így még a betörőknek sem kellett.

Mestermérleg

Amíg ilyen gólokat kapunk, és nem vagyunk képesek arra, hogy kiküszöböljük a gyermeteg hibákat, nem számíthatunk sikerre. Elégedett vagyok viszont a csapat akarásával.

Garamvölgyi Lajos (Békéscsaba)



Úgy érzem, megérdemelten nyertük meg a mérkőzést, hiszen több helyzetünk volt, mint a Békéscsabának. Ugyanakkor még van hiányérzetem a csapat játékát illetően.

Szabó András (Újpest)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik