Hárman a páholy küszöbén

CSURKA GERGELY, GALAMBOS PÉTER, GYENGE BALÁZS, IZSÁNYI SZABOLCS, KAMLER JÁNOS, KORMANIK ZSOLT, MONCZ ATTILACSURKA GERGELY, GALAMBOS PÉTER, GYENGE BALÁZS, IZSÁNYI SZABOLCS, KAMLER JÁNOS, KORMANIK ZSOLT, MONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2002.10.02. 20:41
Címkék
A Manchester Unitedet, a Milant és a Barcelonát legfeljebb már csak egy győzelem választja el attól, hogy bekerüljön a második csoportkörbe. A három sztárcsapat eddig valamennyi mérkőzését megnyerte az idei BL-ben, ami különösen az olasz együttes szempontjából meglepő. Az MU és a Barca ugyanis saját játékerejéhez képest könnyebb csoportba került (mindegyiküknek egy komoly vetélytársa van, a Leverkusen, illetve a Galatasaray, és mindkettő idegenben lépett túl ezen a riválison), azonban a lombard alakulat az első kör legnehezebb négyesébe, a csúcsra törő Bayern München, valamint a Deportivo La Coruna és a Lens mellé nyert besorolást. Ehhez képest az olaszok produkciója imponáló: mindhárom meccsüket megnyerték  úgy, hogy eközben megjárták a Riazor- és az Olimpiai stadiont is! , és kilenc ponttal, lenyűgöző, 82-es gólkülönbséggel vezetik a csoportot.
Ryan Giggs (balra) két gólt szerzett az Old Traffordon az Olympiakosz elleni meccsen
Ryan Giggs (balra) két gólt szerzett az Old Traffordon az Olympiakosz elleni meccsen
Ryan Giggs (balra) két gólt szerzett az Old Traffordon az Olympiakosz elleni meccsen
Ryan Giggs (balra) két gólt szerzett az Old Traffordon az Olympiakosz elleni meccsen
Ryan Giggs (balra) két gólt szerzett az Old Traffordon az Olympiakosz elleni meccsen
Ryan Giggs (balra) két gólt szerzett az Old Traffordon az Olympiakosz elleni meccsen
Hogy a Milan e dermesztően nehéz csoportban, papíron két legnehezebb mecscsét letudva is százszázalékos még, abban értelemszerűen Filippo Inzaghinak van a legnagyobb szerepe. "Pippo” együttese idei 17 találatából 12-t vállalt magára, s ha a Bajnokok Ligája-termést vesszük szemügyre, még egyoldalúbb a kép. A csoportmérkőzéseken nyolcból hét gólt szerzett (méghozzá három meccsen!!), a Slovan Liberec elleni két selejtezőt is ideszámítva pedig tízből kilencet. De maradjunk csak a szorosan vett BL-nél, ugyanis érdekes lehet, ha az a bizonyos hetes szám növekedni kezd. Megdőlhet például Jürgen Klinsmann-nak az 1995–96-os UEFA-kupa-sorozatban felállított, korábban utolérhetetlennek tűnő rekordja: az egy kupaidény alatt szerzett 15 gól.

Ehhez persze a Milannak és egyszemélyes gólgyárának zavartalanul és főleg hosszan kell menetelnie a továbbiakban. Amire természetesen van esély, hiszen a piros-feketék formáját manapság legfeljebb a Real Madridéhoz vagy az Arsenaléhoz lehet hasonlítani – ami meg az első csoportkört illeti, onnan gyakorlatilag továbbjutottak már. Ijesztő belegondolni, mi lesz, ha felépül Andrij Sevcsenko, továbbá a néha még a helyét kereső Rivaldo tökéletesen beilleszkedik…
Ha nekiállunk keresgélni, tömegesen alig találunk olyan olasz csatárt – sem a múltban, sem a jelenben –, aki nemzetközi gólrekordokat akár csak veszélyeztetne. Ezért (is) különleges Inzaghi teljesítménye, hiszen számára nemcsak Klinsmann fent említett csúcsa, de Gerd Mülleré is látótávolságban van immár. A német futball legeredményesebb támadója karrierje során 67-szer zörgette a hálót európai kupatalálkozón, s Inzaghi 29 éves fejjel már 42-nél jár. Amivel egyébként pillanatnyilag hetedik az örökranglistán.

"Az az álmom, hogy Müllert befogjam. De tudom, hogy mint minden álom, ez is csak nagyon nehezen teljesülhet. Egyelőre elégedett vagyok ezzel a negyvenkettővel. Az ember amúgy sem ilyenkor, hanem inkább a pályafutása végén foglalkozik a számokkal, statisztikákkal” – vette könnyedre a figurát az Atalanta és a Juventus egykori labdarúgója. "A többiek nélkül persze nem tartanék sehol. Ha Seedorf nem passzolja be a kapu szájába a labdát, vagy ha Serginho nem íveli tökéletesen a fejemre, nem találtam volna be kétszer. Fantasztikus hangulat van ebben a csapatban, a müncheni és a La Coruna-i siker megmutatta, mennyire jók vagyunk. Boldog vagyok, hogy itt játszhatok. Karrierem legjobb időszaka ez, remélem, örökké fog tartani. Jókor vagyok a jó helyen, ennyi az egész” – folytatta szerényen.
Ugyancsak hibátlan még a Barcelona, legalábbis a nemzetközi porondon. Otthon korántsem ilyen rózsás a helyzet, a katalánok megmutatták már az idén – többek között a legutóbbi bajnoki fordulóban, a Betis elleni 0–3 alkalmával –, hogy képesek csapnivalóan is játszani. Mivel azonban a BL-ben minden rendben, Louis van Gaal azzal sem törődik, hogy a H jelű kvartett enyhén szólva nem tartozik a legnehezebbek közé (igaz, a múlt héten Isztambulban, a Galatasaray otthonában is nyert a Barca, ami valóban szinte páratlan fegyvertény). "Sohasem voltak problémáink az önbizalommal, ma pedig megmutattuk, mire vagyunk képesek” – nyilatkozta a holland szakember a Lokomotiv elleni moszkvai 3–1-et követően. "Jól kezdtünk és agreszszívan játszottunk már az első húsz percben is, ám utána még jobban felpörgettük a ritmust. Bár csalódott vagyok, hogy kaptunk egy gólt a második félidőben, összességében elégedett vagyok a produkciónkkal. Bátran várhatjuk a következő összecsapásunkat” – mondta Van Gaal.

A Manchester United is álomszerűen teljesítette a nyitó csoportkör első felét, három mérkőzésen kilenc pontot könyvelhettek el a 11–3-as gólkülönbséggel álló "vörös ördögök”. A Maccabi elleni hazai és a Leverkusenben elért győzelem után az Olympiakoszt 4–0-ra intézte el Sir Alex Ferguson csapata. Az angolok mögött mindegyik csapatnak hatpontos hátránya van, nem meglepő, hogy az Old Traffordon már a második csoportkörről beszélnek.
A görögök ellen ráadásul a kiváló formában lévő Ruud van Nistelrooy nélkül nyert az MU, amely kezdi visszanyerni legjobb formáját. "Az első huszonöt perc óriási volt, az idénybeli legjobb játékunkat mutattuk ebben a periódusban. A passzolás és a területfoglalás kiválóan ment, és ez volt az alapja a győzelmünknek. Örülök, hogy ilyen formában látom a csapatot, lassan elérjük a kívánt szintet” – fogalmazott Ferguson.
A Manchester United 2–0-ra vezetett a szünetben, amely előtt már emberelőnybe is került, Zé Elias egy késői belépő miatt mehetett zuhanyozni. A skót menedzser elmondta, emberelőnyben a csapat figyelme csökkenhet, nehéz már ugyanúgy összpontosítani, mint az elején. "Nagyon kemény tud lenni a tíz ember elleni játék, de szerintem mi tökéletesen megoldottuk ezt a feladatot is. Fegyelmezettek maradtunk, nem csináltunk ostobaságokat, és megtartottuk a labdát” – mondta Ferguson, aki örömmel látta, hogy az első félidőben is eredményes Ryan Giggs, valamint Ole Gunnar Solskjaer góljával megduplázta korán szerzett előnyét az MU. Nagyobb is lehetett volna a különbség, de Elefteropulosz kapus a legjobb formáját hozta.
A csapatban Gary Neville visszatérésével David Beckham ismét megtalálta régi önmagát, már nem csatangolt annyit a pályán, mint korábban, a jobb szélen pontosan azt csinálta, amit tőle megszokhattunk. A középpályáról előretolt Paul Scholes és mögötte Nicky Butt rengeteg futással bomlasztotta az Olympiakoszt, míg Juan Sebastian Verón parádézott, remek passzokkal és egy góllal mutatta, lassan eléri legjobb formáját. Ha ez a tendencia folytatódik, az angolokat nem érheti meglepetés a hátralévő három csoportmeccsen.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik